Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Моят портфейл в момента е следния.... а вашия ?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
Какво мислиш за Райфайзен? Изглежда ми сравнително евтино дори без бизнеса в Русия и Беларус
Коментар
-
Първоначално изпратено от Felbuzz Разгледай мнениеЧестита нова година на всички! С пожелания за много здраве и добра доходност през 2025 г.
Аз през миналата година солидно доразпродадох банките и за 2025 г. съм заложил основно на АДСИЦ, като очаквам освен добрите дивиденти да започнат да носят и капиталови печалби предвид стабилизиращите се/падащи лихви. Все пак имам и малко Societe Generale & Deutsche Bank като инвестиционни банки които разчитат повече на такси и няма да пострадат от спада в нетния лихвен доход.
Като доходност се получи към 7.7%, новата позиция която си добавих за 2025 г. е Vonovia където очаквам възстановяване след изборите в Германия и тежката криза на имотния пазар, а и цените на имотите (през пазарната цена) са като в София при положение че наемите са с около 40% под пазарните, въпреки че заради регулации няма да могат да ги качат с повече от 4% годишно. Още си държа и Wereldhave Belgium където наемната доходност е почти 9% като след ливъридж и капиталовата печалба може да се получи малка двуцифрена доходност през 2025 г.
Въпреки добрите перспективи пред АДСИЦ /теоретично могат да докарат възвръщаемост като банки с по-нисък риск през 2025 г./ еуфорията на пазарите - всичко е на многогодишни рекорди, всякакви монети летят във въздуха, ме карат да очаквам отрезвяване през 2025 г. и не е изключено да има спадове.
Имам и съвсем малък портфейл в долари който предвид силния ръст в САЩ се представя по-добре, но пък личните ми очаквания за по-слаб долар ме държат настрана да го увеличавам сериозно. Там отново имам АДСИЦ с висока наемна доходност от типа на CBL, ONL, CHCT, MPW, и RLJ
Желая ви много успехи и не забравяйте да споделяте печалбите с останалите които не са имали вашия късмет, нюх, или точни прогнозиdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Портфейл към 01.01.2025г.
British American Tobacco - 28,80%
Imperial Brands - 16,03%
Shell - 15,47%
Софарма имоти АДСИЦ - 7.63%
Equinor - 6,32%
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ - 3,06%
LTC Properties - 2,30%
OMV - 2,08%
GSK - 1,71%
Хидравлични елементи и системи АД - 1,45%
Софарма трейдинг АД - 1,43%
Philip Morris International - 1,41%
Стара планина холд АД - 1,32%
Корадо България АД- 1,28%
Telenor - 1,20%
Enagas - 1,19%
Телематик Интерактив България - 0,85%
Fortum - 0,81%
Total Energies - 0,75%
М+С хидравлик АД - 0,63%
Scandinavian Tobacco Group - 0,49%
Eni - 0,47%
RTL Group - 0,45%
Адванс Терафонд АДСИЦ - 0,44%
Medical Properties Trust - 0,42%
Българска фондова борса АД - 0,38%
Ready Capital - 0,34%
Елана агрокредит АД - 0,30%
Браво пропърти фонд АДСИЦ - 0,21%
Българска роза АД - 0,18%
Индустриален Капитал Холдинг АД - 0,17%
Елхим-Искра - 0,11%
Монбат АД - 0,08%
Неохим - 0,08%
София комерс заложни къщи - 0,07%
Арома АД - 0,05%
Алкомет - 0,04%
Какво се промени в портфейла пред годината. British American Tobacco се откъсна доста напред, тъй като имаше допълвания на бройки, което беше допълнено с нелош ръст в цената. Imperial brands изпревари Shell, най-вече заради съществения си ръст в цената, докато цената при петролната компания си остана почти същата. Софарма имоти също се изкачва една позиция нагоре, най-вече заради спада при Equinor. LTC Properties си запазват 6-тата позиция, като и тя отбелязва нелош ръст в цената, запазвайки месечните си дивидентни плащания. Какво добавях през 2024-та? Новите ми компании са OMV, Enagas, Fortum, Scandinavian Tobacco Group и RTL Group. Всеки може да види теглата им в портфейла. Добавих малко акции и на Телематик Интерактив и още няколко компании на БФБ със символични бройки в деня на акции. От компаниите по-надолу, добре се представиха Phillip Morris, а разочароваха Ready Capital. При останалите компании не виждам нещо съществено, което може да бъде отбелязано. Какво очаквам през 2025-та? Очакам поредната трудна година за световната икономика, и е много вероятно това да се отрази и на индексите и цената на акциите. Аз лично смятам още повече да диверсифицирам портфейла, с малки части от компаниите които бяха предложени от групата в по-предната група. На БФБ внимание насочвам към Неохим и новата гейминг компания. В световен план ще се продължава основно с енергийни компании. Желая на всички в групата да бъдат живи и здрави, и много успехи през новата година.
Постът ми не е препоръка за търговия с ценни книжа, а изразява лични очаквания и прогнози. Всеки сам си решава в какво е най-добре да инвестира в личен план, и минали събития не са гаранция за бъдещи такива.Last edited by mancev; 02.01.2025, 12:09.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Честита нова година на всички! С пожелания за много здраве и добра доходност през 2025 г.
Аз през миналата година солидно доразпродадох банките и за 2025 г. съм заложил основно на АДСИЦ, като очаквам освен добрите дивиденти да започнат да носят и капиталови печалби предвид стабилизиращите се/падащи лихви. Все пак имам и малко Societe Generale & Deutsche Bank като инвестиционни банки които разчитат повече на такси и няма да пострадат от спада в нетния лихвен доход.
Като доходност се получи към 7.7%, новата позиция която си добавих за 2025 г. е Vonovia където очаквам възстановяване след изборите в Германия и тежката криза на имотния пазар, а и цените на имотите (през пазарната цена) са като в София при положение че наемите са с около 40% под пазарните, въпреки че заради регулации няма да могат да ги качат с повече от 4% годишно. Още си държа и Wereldhave Belgium където наемната доходност е почти 9% като след ливъридж и капиталовата печалба може да се получи малка двуцифрена доходност през 2025 г.
Въпреки добрите перспективи пред АДСИЦ /теоретично могат да докарат възвръщаемост като банки с по-нисък риск през 2025 г./ еуфорията на пазарите - всичко е на многогодишни рекорди, всякакви монети летят във въздуха, ме карат да очаквам отрезвяване през 2025 г. и не е изключено да има спадове.
Имам и съвсем малък портфейл в долари който предвид силния ръст в САЩ се представя по-добре, но пък личните ми очаквания за по-слаб долар ме държат настрана да го увеличавам сериозно. Там отново имам АДСИЦ с висока наемна доходност от типа на CBL, ONL, CHCT, MPW, и RLJ
Желая ви много успехи и не забравяйте да споделяте печалбите с останалите които не са имали вашия късмет, нюх, или точни прогнози
- 6 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Хаха, една година не е особено показателна та чак за мениджър
Иначе поздравления. По добре си от мен тази година, макар че подозирам съществена разлика в мащабите, която няма как да не окаже влияние . Аз завършвам с 23.5% доходност 2024-та и също съм много доволен предвид обстоятелствата.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнениедоволен съм, имайки предвид че мислех че строя консервативен портфейл. ако някой търси портфолио мениджър
Иначе поздравления. По добре си от мен тази година, макар че подозирам съществена разлика в мащабите, която няма как да не окаже влияние . Аз завършвам с 23.5% доходност 2024-та и също съм много доволен предвид обстоятелствата.
- 5 Харесвания
Коментар
-
защо се се е сринала цената на тея?
- добавка - по принцип не е най-добрата употреба на капитал заради ниската ликвидност, ама пък нямаш данък от играта тука.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Миси. Като съм тръгнал с неликвидно еврогуано без опции, мушнаф и няколкостотин парчета Д'amico.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Миси. Като съм тръгнал с неликвидно еврогуано без опции, мушнаф и няколкостотин парчета Д'amico.destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
успех съакционере
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнениеСложих поръчка на 104. Стоп на 0.91 обачеdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
Коментар