IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрически автомобили - как започват да влияят на пазарите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение

    Ами нали ще трябва нови да продават? ТРЯБВА да се чупят.
    Sega като се замисля на всеки около 150000км е сменян двигател- има нещо гнило в тази тесла

    Коментар


    • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение
      Преди около десетилетие германецът Хансйорг-Еберхард Фрайхер фон Хеминген-Хорнберг си купил нова Tesla Model S P85, за която автомобилният производител издал осемгодишна гаранция без ограничение на пробега. За тези години мъжът е изминал рекордните 1,7 милиона километра.
      По време на експлоатацията на колата електродвигателят е бил подменян 12 пъти, като той се е повреждал отново и отново. Въпреки факта, че всички ремонти са извършени безплатно, германецът смята, че компанията знае за проблемите на модела, но умишлено не поправя ситуацията.
      Ами нали ще трябва нови да продават? ТРЯБВА да се чупят.

      Коментар


      • Има бензинови автомобили, на които двигателя и 50 хиляди километра пробег не може да издържи. Има много клипове в интернет как правят опити да ремонтират такива двигатели. Така че тези електромотори щом издържат над 100 000км пробег..ок просто.

        Коментар


        • Преди около десетилетие германецът Хансйорг-Еберхард Фрайхер фон Хеминген-Хорнберг си купил нова Tesla Model S P85, за която автомобилният производител издал осемгодишна гаранция без ограничение на пробега. За тези години мъжът е изминал рекордните 1,7 милиона километра.
          По време на експлоатацията на колата електродвигателят е бил подменян 12 пъти, като той се е повреждал отново и отново. Въпреки факта, че всички ремонти са извършени безплатно, германецът смята, че компанията знае за проблемите на модела, но умишлено не поправя ситуацията.

          Коментар


          • bota156, това дизел ли е че 3.2л да гори на сто. Сигурен ли си че не гори 6.2л.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от DS66 Разгледай мнение
              https://www.youtube.com/watch?v=jAWhjGMVV64, ето какво може електрическата трансмисия в града, като разход на гориво, наистина е 2.7 литра. Ползвам видеа които пускат руснаци, защото тях не ги мързи и не се крият да не споделят, други не намирам.
              това пълен ташак. Моя кютук 2 тона и 250 коня при 80км на 5-та дава 3,2
              Всяка една малолитражка ще падне под 3, че и 2 пъти по бързо ще се движи, а не с 35км/ч
              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

              Коментар


              • https://www.youtube.com/watch?v=jAWhjGMVV64, ето какво може електрическата трансмисия в града, като разход на гориво, наистина е 2.7 литра. Ползвам видеа които пускат руснаци, защото тях не ги мързи и не се крият да не споделят, други не намирам.

                Коментар


                • С електрическа трансмисия правят много нисък разход на гориво в града, този Нисан за който пуснах линк гори само 3 литра в града, ако се кара с ниска скорост понеже съпротивлението на въздуха до 50км.ч. е много по малко. Ако е дизелов двигател или на газ, разхода ще е по нисък отколкото на ток само и ням да има стоене по зарядни станции. Много електромобили има с нисък годишен пробег и на много години, когато собственика го ползва за лични нужди и не навърта голям годишен пробег поначало само батерията остарява на години без да е направила голям брой цикли.

                  Коментар


                  • Дизеловите двигатели могат да се конвертират на газ, при чисто газова конверсия трябва да има запалителни свещи. Другия вариант е на две горива - газ и дизел едновременно, за този вариант дават че остава 30% от разхода на дизелово гориво и 70% от разхода на гориво вече е газ. Мощността леко се повишава. КПД на такъв двигател ще е поне 40%, може и 50. Но е трудна конверсия, особенно да мине на газ само. КПД е по висок, защото газта е със 110 октаново число и степента на компресия може да се повиши без да има проблеми с преждевременно запалване на горивната смес. И двигателите работят по тихо и по меко, с по малко натоварване на частите. Съответно издържат повече пробег да се навърти до износване.

                    Коментар


                    • https://www.youtube.com/watch?v=uEEBq1AXhJw 1400km (870 mile) EV v Diesel challenge! There was just $5 between them...the results surprised!

                      Коментар


                      • Американската газова асоциация заяви, че възможната забрана на газовите печки за готвене е „безразсъдна идея“, не се основава на „здрава наука“

                        Измислиха доклад за опасностите за децата от газта, видиш ли ?
                        Или газта ще става кът ?
                        Е що, Китай и Индия могат да им препродат газ на по-високи цени обаче,
                        Тъпотиите на Байдън нямат край.

                        Коментар


                        • 5 литра гори този нисан, клипа който съм гледал на английски явно е бил измамен, едни руснаци ги купуват с десен волан и ги пробват 4 - 5 реално. 2.6 ако караш с 30кмч по равен път, лятото.

                          Коментар


                          • https://www.auto-data.net/en/nissan-...utomatic-34789, това е модел 2017 г. и е електрическа трансмисия, двигателя задвижва генератор за ток, с този ток се задвижва електродвигател който върти колелата. Разхода е 2.6 литра за 100км пробег и наистина е толкова, има батерия с капациет колкото е капацитета на редовен автомобилен акумулатор - 1 киловатчас , но е за много цикли и е тежка..по тежка от оловен акумулатор. Да се чудиш бигойл как не са гръмнали този който го е измислил. Фактически електрическа трансмисия има при влаковете много отдавна. Тези ще ги спират от производство сега за да правят само пълни електрички. КПД с ток от електроцентрали, топлоцентрали е малко над 20%, КПД на ДВГ с постоянен режим на работа е 50%, газовите турбини и те са с толкова, толкова е и на горивните клетки които работят с метан. Само за водород клетките може да се направят да гонят 90 и няколко процента.

                            Коментар


                            • Между 1970 г. и 2020 г. комбинираните емисии на шестте общи замърсители (PM2,5 и PM10, SO2, NOx, VOCs, CO и Pb) са намалели със 78 процента. Този напредък се случи, докато икономическите показатели на САЩ остават силни.

                              Намаляването на емисиите доведе до драстични подобрения в качеството на въздуха, който дишаме.
                              Между 1990 г. и 2020 г. националните концентрации на замърсители на въздуха са се подобрили със 73 процента за въглероден оксид, 86 процента за олово (от 2010 г.), 61 процента за годишен азотен диоксид, 25 процента за озон, 26 процента за 24-часови концентрации на груби частици, 41 процента за годишните фини частици (от 2000 г.) и 91 процента за серен диоксид. (За повече информация за тенденциите вижте сайта Air Trends на EPA.)

                              По-чистият въздух и по-чистата околна среда са свързани с по-високия стандарт на живот, а не с по-ниския, както ни убеждават днешните "зелени".
                              Действителните числа доказват, че Земята не „умира“.
                              Въздухът днес е по-чист, отколкото през 1900 г. На практика повечето фактори са положителни.
                              Прогнозите за Деня на страшният съд са фалшиви.
                              Просто една прослойка прави пари от страха на хората - страха продава най-добре.

                              Коментар


                              • А от газ да правиш водород и да правиш въглероден диоксид само ако си глупав, има вариант с пиролиза при която метана се разпада на въглерод и водород, въглерода го продаваш и изкарваш по зависи колко е чист, а този е убийственно чист може и по 20 долара килограма. Вместо да изкарат 1.6 ще изкарат 21.6. От чист консерватизъм тези нови неща се приемат като опит за бъркане в джоба да ти вземат парите, не те са да ти напълнят джобовете с пари.

                                Коментар

                                Working...
                                X