IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Китай - зараждащата се нова СУПЕРСИЛА!!!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://business.actualno.com/news_267642.html

    Как Япония печели от плановете на Китай

    Дата : 27 Октомври 2009 г. 8:43 ч.
    Последна редакция : 27 Октомври 2009 г. 9:12 ч.

    След като Китай предпочете да използва японската технология на влаковете стрели „Шинкансен”, в рамките на стратегията си за изграждане на високоскоростна жп мрежа в страната, японските производители ще са основните доставчици на части и технологична помощ за Пекин, коментира „Форбс”, цитиран от Фокус.

    В светлината на очакваните приходи от реализирането на инфраструктурната стратегия на Китай за изграждане на най-голямата високоскоростна жп линия в света до 2012 г., акциите на японската компания „Кавазаки” в нейния дял за тежка индустрия се повишиха с 4,3 % в понеделник.

    Това се случи след като бе потвърдено вчера, че китайското министерство на железопътния транспорт е направило заявка за доставка на локомотиви и части, на стойност 6,6 милиарда долара.
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

    Коментар


    • Силна първа сесия на "китайския Nasdaq"

      30.10.2009 15:38
      http://www.investor.bg/?cat=169&id=89063


      Цените на акциите на всички 28 компании, които са листнати на новата фондова борса в Китай, която наподобява щатската Nasdaq, се повишиха двойно още в първия ден на търговията.

      Новият пазар на ценни книжа се казва ChiNext и подобно на Nasdaq е създаден, за да подпомага малки и средни предприятия с потенциал за растеж да привличат финансиране, предаде BBC.

      Всички компании на борсата ChiNext са частни, за разлика от големите държавни предприятия, които доминират търговията на другите две фондови борси в Шанхай и Шънджън.

      В Китай има повече от 10 млн. малки и средни предприятия.

      Две от компаниите, които поскъпнаха най-много в началото на сесията, бяха Chengdu Geeya Technology, която е доставчик на електронно оборудване, и филмовото студио Huayi Bros Media.

      Акциите на първото дружество поскъпнаха с 210%, а тези на второто – със 148%. Ръстът на котировките бе толкова драматичен, че се наложи търговията да бъде прекратена към средата на сесията.

      Шест компании в състава на ChiNext са от биотехнологичния или фармацевтичния сектор, останалите са от сектора на информационните технологии, енергийната ефективност, телекомуникациите, развлекателния бизнес или са производители на медицинско оборудване.

      В продължение на десет години китайското правителство планираше да създаде нов пазар на ценни книжа в стила на Nasdaq, който да промотира технологични и други перспективни компании.

      Регулаторните органи преглеждат в момента повече от 100 молби на компании за листване на ChiNext, а експерти от сферата са на мнение, че поне 1000 компании се подготвят да пуснат акции в продажба на новата борса през следващата година.
      Мнението ми не е препоръка!!!

      Коментар


      • екитаиците стнаха банални всеки път като доближи аукцион на трежърита някои високопоставен прави изказване как няма да купуват толкова колкот предик ще диверсифицират и накрая си купуват.....
        mWPCloud.com

        Коментар


        • Първоначално изпратено от investor.bg
          Доларът с ново дъно след апел на китайски банкер за диверсификация
          26.10.2009 13:49

          Американският долар падна до ново 14-месечно дъно спрямо еврото днес, повлиян от изказване на високопоставен служител на централната банка на Китай, който заяви, че страната трябва да увеличи дела на еврото и йената в портфейла на резервите си.

          Според Джоу Хай, който е шеф на поделение за финансови анализи в един от офисите на централната банка, доларът трябва да остане водещата валутна единица във възлизащите на близо 2,3 трлн. долара валутни резерви на страната.

          Въпреки това обаче било редно делът на резервите в евро и йени да се увеличи, смята специалистът.

          Мнението си Хай е изразил в статия за вестник Financial News, който се публикува от централната банка. Пред Ройтерс обаче той твърдо е обявил, че изразената гледна точка показва само неговото лично мнение и не ангажира институцията.

          Структурата на валутните резерви на Китай е тайна, но банковите анализатори оценяват деноминираните в долари активи на около 2/3 от размера на целия валутен резерв.

          В своя материал специалистът обявява също и че Китай би трябвало да подобри валутния си механизъм. Причината за това е нуждата от промяна на необходимостта централната банка да изкупува целия входящ доларов ресурс в страната, след което да предоставя юани на инвеститорите.

          След разпространението на статията американският долар отново поевтиня. Зелените пари паднаха до 1,5060 EUR/USD, преди да се върнат до около 1,5030 EUR/USD. Така те постигнаха ново дъно за последните 14 месеца.
          Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

          Коментар


          • http://www.dnes.bg/world/2009/10/22/...estuvani.79632

            Удар срещу мафията по китайски - 5 хиляди арестувани!
            Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

            Коментар


            • Българска компания с договор за 800 млн. долара с Китай

              http://www.profit.bg/news.php?id=56084

              Държавната китайска компания Minmetals съобщи, че е подписала дългосрочно споразумение за изкупуването на електролитна мед с най-голямото българско медодобивно дружество Аурубис АД (бившето Кумерио Мед), пише chinametalbiz.com. Договорът е за периода от четвъртото тримесечие на 2009 г. до 2015 г. като стойността му е 800 млн. долара.

              China Minmetals е сред 500-те най-големи компании в света и основно се занимава с производството и търговията на метали и минерали и други услуги, като в същото време има отношение и към сектора на финансите, както и към недвижимите имоти и логистиката.

              China Minmetals стартира търговско сътрудничество с България, което отбелязва, че Китай на практика започва разширяването на търговските си взаимоотношения с България.

              През първото полугодие на 2009 г. на фона на все по-разпространяващата се световна криза, сериозният спад на потреблението на мед в западните държави и нарастващите трудности за компаниите производителки на суровината, China Minmetals значително е нараснала количествата закупувана мед от Aurubis Group до рекордните стойности от 95 млн. долара.

              Стойността на медта закупена от China Minmetals от Аурубис АД е нараснала бързо до 45.21 млн. долара, в сравнение с 12.6 млн. долара през 2005 г.

              По данни на Националния статистически институт вносът на мед от страна на China Minmetals е съставлявал 37% от общия износ на България за Китай в периода януари-юли 2009 г.

              Очаква се, че вносът на мед от страна на Minmetals за цялата 2009 г. ще съставлява около 50% от общия износ на България за Китай.

              Това ще увеличи търговията на Китай с България и ще намали търговския дефицит на страната ни с най-многолюдната държава в света.

              Нека припомним, че Аурубис беше една от 14-те български компании, които попаднаха тазгодишната регионална класация на Делойт CE Top 500.

              Аурубис беше петата най-високо класирана българска компания през тази година под номер 138. Компанията фигурираше на 142-o място в миналогодишната класация, под името Кумерио Мед.
              Мнението ми не е препоръка!!!

              Коментар


              • Браво на Китай! След като построят в Гърция торминалите за 5 милиарда ще внасят яко в ЕС... а може да инвестират в някоя наша магистралка :-)
                цитат от статия в нашия инвестор.бг:
                Произведените в Китай автомобили от началото на годината станаха над 10 млн. броя, предава държавната информационна агенция Xinhua.
                :-)

                Коментар


                • Китайската икономика ще изпревари японската до 2011 г.

                  http://www.investor.bg/?cat=6&id=88410


                  Китай ще изпревари Япония в своето икономическо развитие и ще се превърне във втората по големина икономика на света през следващите две години. Това ще даде на Пекин още по-голямо влияние на световната икономическа и политическа сцена и ще повиши репутацията на управляващата комунистическа партия в страната, твърдят анализатори, интервюирани от AP.

                  Статистическите данни, които ще бъдат публикувани през тази седмица в Пекин, вероятно ще покажат, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с внушителните 9,5% на годишна база през третото тримесечие. Това допълнително ще намали разликата спрямо Япония, за която се очаква да отчете най-много 1% ръст на БВП на годишна база през третото тримесечие.

                  Икономистите очакват през 2010 или 2011 година Китай да измести своя азиатски съперник от позицията на втора по големина икономика в света, която Япония заема в продължение на повече от 40 години. Разместването в класацията обаче ще бъде до голяма степен символично и ще има малко или никакво влияние върху световната търговия според анализаторите.

                  През 2008 г. брутният вътрешен продукт на САЩ възлиза на 14,2 трлн. долара годишно, а този на Япония – на 4,9 трлн. долара. Преди икономическата криза да удари Китай, икономиката на страната расте с двуцифрен годишен ръст в периода от 2003 до 2007 г., за да достигне стойност на БВП от 4,3 трлн. долара през 2008 г., съгласно данните на Световната банка.

                  Икономиката на Китай нарасна с 6,1% на годишна база през първото тримесечие, след което ускори своя годишен ръст до 7,9% през второто тримесечие. За цялата 2009 г. анализаторите очакват икономическият растеж на страната да надхвърли набелязания от правителството таргет от 8% на годишна база, който осигурява заетост на многобройното население.

                  Ускоряването на китайската икономика през тази година бе подпомогнато от мерките на правителството за стимулиране на икономическата активност и потреблението на обща стойност 4 трлн. юана (586 млрд. долара). През първото полугодие банките в страната отпуснаха заеми на рекордната стойност от 7,4 трлн. юана, което рязко контрастира със ситуацията в Япония.

                  Япония излезе от кризата през второто тримесечие на 2009 г., но Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 6% през тази година, преди да нарасне с анемичните 0,9% през следващата. Според анализатори единственото нещо, което дели страната от Китай, е силата на японската йена.

                  Японската йена, която се възприема като валута-убежище в периоди на икономическа несигурност, продължава да поскъпва спрямо щатския долар през тази година, докато обменният курс на китайския юан спрямо долара е фиксиран от юли 2008 г. насам.

                  От Министерството на финансите в Япония уточняват, че Китай има да извърви дълъг път, преди да настигне Япония по стойност на БВП на глава от населението. В Китай той възлиза на около 4 хил. долара, докато в Япония и Сингапур е около 40 хил. долара. Това означава, че на Китай са нужни около 30 г., за да настигне своите конкуренти в това отношение.
                  Мнението ми не е препоръка!!!

                  Коментар


                  • що чак сега ги забелязвате китайците? Купиха целия либийски петрол за две години напред в брой. Току виж си напазарували малко и няколко звездички от космоса.
                    tuka ima-tuka nema

                    Коментар


                    • http://www.capital.bg/avto/show.php?storyid=792212

                      милион коли на месец се купуват в Китай:-)
                      Ако една книга не си заслужава да я прочетеш втори път, не си е заслувавало и първия прочит.

                      Коментар


                      • Споразумения за 850 млн. долара подписаха България и Китай



                        Китай е първостепенен партньор на България в Азия и страната ни ще продължи тази политика, подчерта премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-председателя на КНР Си Дзинпин, съобщиха от правителствената информационна служба.

                        Двамата си пожелаха по-интензивно търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай.

                        Министър-председателят се срещна в Министерския съвет с китайския гост, който е на двудневна официална визита у нас. Основна тема на разговора им бяха възможностите за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията и стимулирането на контактите между бизнеса от двете страни.

                        България е прекрасно място за инвестиции, а китайските фирми могат да ползват страната ни като мост към пазара на Европейския съюз, подчерта премиерът Бойко Борисов пред Си Дзинпин.

                        Той увери госта, че правителството ще помага на китайския бизнес в България. Едва ли има по-подходящ момент за китайските инвеститори да стъпят в България и да навлязат на европейския пазар, каза още министър-председателят и прикани китайския бизнес да инвестира в сектори като енергетиката, изграждането на индустриални зони, туризъм, земеделие и винопроизводство.

                        Засилването на търговско-икономическите отношения с България за нас е много важно и Китай ще насърчава мощното навлизане на български фирми на китайския пазар, посочи пред българския премиер заместник-председателят на КНР.

                        Той допълни, че Китай ще търси нови области на сътрудничество, а двете държави трябва да използват предимствата си пред инвеститорите, особено в областта на земеделието, туризма и винарския бранш. Общо бе и мнението, че трябва да бъде засилен двустранният стокообмен, който възлиза на 1.33 млрд. щ.д. към края на миналата година.

                        Си Дзинпин поздрави българския премиер по повод встъпването му в длъжност и изрази надежда, че под негово ръководство България ще се развива добре. „България винаги ни е подкрепяла по важни за нас въпроси, отношенията ни с България са важни, вие сте наши приятели", подчерта зам.-председателят на КНР Си Дзинпин по време на срещата си с премиера Бойко Борисов.

                        В присъствието на двамата на специална церемония в Министерския съвет бяха подписани шест споразумения между представители на българския и китайския бизнес на стойност близо 850 млн. щ.д.

                        Сред тях са договор за покупка на електролитна мед на стойност 800 млн. щ.д., споразумение с акционерите на автомобилните компании „Литекс Моторс" АД и „Грейт Уол Мотор Къмпани" и договор за заем от 5 млн. евро между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие и др.
                        Мнението ми не е препоръка!!!

                        Коментар


                        • Русия се превърна в суровинен придатък на Китай

                          Коментар


                          • Манастирът Шаолин влага 300 млн. долара във възстановяване на свой храм
                            http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=87424

                            Коментар


                            • Китай спаси Toyota, Honda и Nissan от голямо понижение на производството

                              http://www.infostock.bg/infostock/co.../details/21997

                              Спадът в производството на японските автомобилостроителни компании е отслабнал през август, тъй като това се оказа рекорден месец в Китай за Toyota, Honda и Nissan, който неутрализира силно неблагоприятните условия на останалите пазари.

                              Toyota, световният лидер в автомобилостроенето, е увеличила азиатското си производство с 4.7 на сто до 309 589 коли през август в сравнение със същия месец на миналата година.

                              Глобалното производство на Toyota, което включва и заводите в Япония, обаче отчита спад с 8.7 на сто спрямо август миналата година до 508 673 автомобила.

                              Производството на Toyota в Китай отчита рекордно високо равнище през август - 58 952 автомобила или с 53.4 на сто повече спрямо същия месец на 2008 г.

                              Honda също има рекордно високо производство през август в Китай, въпреки че в световен мащаб втората японска компания в сектора регистрира спад за 10-и пореден месец с 246 403 коли или с 16.6 на сто спрямо август миналата година.

                              Nissan, партньор на френската Renault SA е увеличил производството си в Китай през август до рекордните 44 441 автомобила или с 60.1 на сто в сравнение със същия месец на 2008 г. Глобалното производство обаче е намаляло с 13.7 на сто през август на годишна основа до 217 954 автомобила.
                              Мнението ми не е препоръка!!!

                              Коментар


                              • http://www.dnes.bg/business/2009/09/...-s-kitai.77866

                                Чавес подписа огромна петролна сделка и с Китай

                                Венецуела обяви подписването на инвестиционен проект в областта на петролния сектор на стойност 16 млрд. долара с Китай.

                                Обект на споразумението е добив на петрол в реката Ориноко, предава ВВС.

                                Договорът идва съвсем скоро, след като Уго Чавес подписа инвестиции в петролни проекти с Русия на стойност близо 20 млрд. долара.

                                Очаква се в резултат на китайската инвестиция добивът на петрол във Венецуела да нарасне с 900 хил. барела дневно.

                                Срокът на споразумението е три години, след което трябва да започне добивът от големите залежи, разположени в Ориноко.

                                Споразумението с Китай е поредната стъпка към разширяване на двустранните отношения в петролната индустрия на Венецуела.
                                Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

                                Коментар

                                Working...
                                X