IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Мога ли да откажа да върна парите?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• на мен ми се случи с ОББ - мисля че 13к$ бяха към 30к лева че долара беше 2.30.
    Чакахме тези пари по програма регионално развитие 5-6 месеца и после 2 пъти осчетоводили операцията.
    Служителката смени цветовете на дъгата няколко пъти - на нейния гъз се пишат.
    Върнахме ги доброволно - не мога да си позволя един живот да опропастя за техническа грешка.
    Нямам идея дали могат по някакъв служебен път да ми ги вземат но едва ли - чак шефа на клона се подписа, после ядохме с тях уж да почерпят па ние платихме .
    Радвам се че при бизнес делата си останах човек, че какви ли не неща са се случвали.
    Примерно оставих един път бакшиш 3-4 лв и си забравих телефона(паднал от джоба на сакото на дървената пейка - за пръв път ходихме на заведението.
    Обади се от моя телефон сервитьорката на първия на който съм звънял и се върнахме да го вземем - майната им на 500-600 лв телефон но всички контакти, бла бла си е голяма греда
    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от T.A.D. Разгледай мнение
      A blackadder казва, че сте се правили на съвестни... Това от урбанизацията ли е, от глобализацията ли е, или от това, което виждате, да се случва в родината през последните 15г.? Ама на много хора съвсем им са се изгубили критериите за 'добро', 'лошо' и 'нормално'.
      Нормално е да върнеш нещо, което не е твое (а не е 'добрина'). Нормално е да ти покрият разходите по връщането (ако има такива). И тогава ще си живеем по лесно
      +111
      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• А знаете ли че едно време закона бе, че ако си получил пари по погрешка на държавна институция, не си длъжен да ги връщаш!! Презумпцията бе че обикновения гражданин е суверена, и не трябва да е негов проблема че администрацията не си е свършила работата.

Коментар

• Не можеш

по смисъла на член 55 от ЗЗД сте длъжни да върнете пари и / или предмети които сте придобили случайно - тоест не са Ваши
          така че върнете парите защото можете да бъдете съдени - нарича се
          НЕОСНОВАТЕЛНО ОБОГАТЯВАНЕ

Чл. 55. Който е получил нещо без основание или с оглед на неосъществено или отпаднало основание, е длъжен да го върне.
          Не може да иска връщане онзи, който съзнателно е изпълнил един свой нравствен дълг.

Ако това не се случи, може да се заведе спокойно гражданско дело и да платите и сумата за разходите по делото:

Ето и примерче:
          http://www.apelsad-pd.bg/protocoli/R...12_151112.html

Коментар

• A blackadder казва, че сте се правили на съвестни... Това от урбанизацията ли е, от глобализацията ли е, или от това, което виждате, да се случва в родината през последните 15г.? Ама на много хора съвсем им са се изгубили критериите за 'добро', 'лошо' и 'нормално'.
            Нормално е да върнеш нещо, което не е твое (а не е 'добрина'). Нормално е да ти покрият разходите по връщането (ако има такива). И тогава ще си живеем по лесно

Коментар

• Постави се на мястото на другите по веригата и ще разбереш ,че не е нужно да му мислиш ,просто ги върни и толкоз.А като искаш да имаш,има хиляди начини да изкараш пари,но считам че първото условие е да бъдеш коректен.Останалото е въпрос на избор.

Коментар

• Аз не бих се замислил и за момент да ги върна ако е грешка.
                Човек който е решил да прави пари трябва да бъде коректен. Не за друго - ако не е, то просто няма да стигне далече. Това е положението.
                Който не го проумява ще го научи по трудния начин.

Дребните душици не вървят. Циганиите са на дребно.

Коментар

• Затуй Бог на зла крава рога не дава.
                  Всеки ход е грешен!

Коментар

• Що тия пари не са дошли по погрешка в мойта сметка? Ще видите вие БНБ, наредби, международно банково право и прочие. За 24 часа тия кинти нямаше да ми бъдат по сметката. И на тва ли трябва да се учим по Инвестора?

Коментар

• Re: Наредба 3 на БНБ

Първоначално изпратено от newboy
                      Новата (от миналата година) Наредба 3 на БНБ за паричните преводи гласи, че при грешен превод по вина на банка, банката-получател на превода има право да върне парите и без да иска съгласие от неоправомощения бенефициент (чл. 27 от Наредбата). Малко е дискусионно доколко тази наредба може да се прилага и за презгранични преводи, в които са замесени чужестранни банки, но...
                      Така че и аз се присъединявам към останалите - по-добре дай съгласие за връщане (не е необходимо да нареждаш ти превода, достатъчно е да потвърдиш съгласието си) за да си спестиш евентуалните разправии в последствие.
                      Нюбой, мерси че ми напомни за Наредбата на БНБ. Прав си, че за генерирането на превода не е необходимо титуляра на сметката да се подписва. В случая тъй като става въпрос за грешка по вина на банката тя само ще му вземе съгласието, но пък за всеки случай може и да го накара да подпише едно платежно, че да имат черно на бяло нещо за пред одиторите в случай на проверка.

Коментар

• Наредба 3 на БНБ

Новата (от миналата година) Наредба 3 на БНБ за паричните преводи гласи, че при грешен превод по вина на банка, банката-получател на превода има право да върне парите и без да иска съгласие от неоправомощения бенефициент (чл. 27 от Наредбата). Малко е дискусионно доколко тази наредба може да се прилага и за презгранични преводи, в които са замесени чужестранни банки, но...
                        Така че и аз се присъединявам към останалите - по-добре дай съгласие за връщане (не е необходимо да нареждаш ти превода, достатъчно е да потвърдиш съгласието си) за да си спестиш евентуалните разправии в последствие.

Коментар

• Пич, единствения ти шанс е да ги изпратиш "по погрешка" на друг. Но явно става въпрос за малка сума, иначе до сега да си ги върнал.
                          Всеки ход е грешен!

Коментар

• Няма такава възможност парите да останат за теб след като бенефициентът е друг и с друга самоличност. Грешката е на банката кореспондент и тя ще си понесе отговорността, но ти трябва да върнеш парите, т.е да генерираш платежното нареждане с обратна операция иначе можеш да бъдеш съден по международните правни норми за това, че си се облаготелествал неправомерно за чужда сметка.
                            Това е интересен казус, работил съм в банка, никога не съм чувал за подобен случай. Но така стоят нещата. Колкото по-скоро пуснеш превода, толкова по-добре за теб. Иначе после могат да те съдят (ако банката-кореспондент се хване сериозно за случая и наеме опитни адвокати, специализирали международно банково право) за забава на процедурите и тогава дължиш законова лихва за всеки просрочен ден (а то има срок за обратни операции - т.е. до кога трябва да бъде направена сторниращата операция, важен е вальорът!). Размерът на законовата лихва се определя на база ОЛП на ЕЦБ, а не забравяй, че ЕЦБ вдигна лихвата! Така че мисли му!!!

Коментар

• Абе за шивачката не знам, но знам, че служителите в поне някои бг банки подписват декларации, че поемат финансовата отговорност за свои грешки от такъв характер. Така че ако не върнеш парите и те са значителна сума, може някой разсеян младеж/кака да връща доста време.
                              Иначе банките специално отделят капитал за оперативен риск, ама явно е по-лесно да държат под напрежение служителите си.
                              Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.

Коментар

• Случаят със шивачката е верен. Имаш две алтернативи:

1. Ако сумата си заслужава преждевременно пенсиониране тогава тегли парите, вземай жената, купувай билети за много далеч и бягай, бягай, бягай. Като стигнеш до Сейшелските острови или Аруба пий една пиняколада и продължавай да бягаш, защото с такива суми шега не бива.

2. Ако сумата е малка я върни за да спиш спокойно. Вярно няма да пробваш пиняколадата, но пък и нашенската сливовица си я бива

--

Коментар

Working...
                                X