Първоначално изпратено от минувач
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Отваряне на депозит / купуване на облигации в чужбина дистанционно
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от LuRas Разгледай мнение
Аз да благодаря за информацията все пак, от написаното разбрах, че ако имаш "много пари" е хубаво да ги дават на Елантра. Аз пък имам повече от теб, но не виждам какво общо има сумата с дадената задача.
Свързах се с Eurofinance днес и за 15 мин ми обясниха всичко, а таксите им са многократно по-ниски. Има и други алтернативи и съм дошъл тук за да науча повече, не да се обяснявам все едно съм в VW форум.
Данъците също не са ясни, но се дават съвети наляво и надясно - през IBKR стана ясно че ДЦК подлежат на облагане, защото не са на регулиран пазар. Затова се търси посредник на XETRA и тогава вече няма облагане. За Щатските също има споразумение за двойно облагане и данъка там е 10%, но както каза, валуитния риск не си заслужава.
Работил съм на Блумбърг терминал и имам сертификат даже, но и това не знам какво общо има. А за TBI, скандалното е че ако се регистрираш през немски сайт дават по-висока лихва, отколкото през българския. Изобщо не е утъпкана пътека това с инвестициите в облигации и не разбирам откъде толкова самочувствие, но окей.
2.След като имаш сертификат за Блумбърг терминала ,не виждам защо не си купиш облигации ?..не знам ..10% е данъка и този данък се плаща заради мястото на сделката ,понеже е с посредник ,дали Елана или друг тя е извън самата борса ,между борсата и теб има друг ,затова е 10% ако ти сам без посредник сключиш сделка на борсата и продадеш пак на нея,борса в Европа/регулирана /,данък няма .
3.Какви са алтернативите ?Може и да има ,ако има давай да чуем
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Писах един път и това ще е последния .
Инвестирал съм над 100 000 евро през Елана , в ДЦК ,и съм доволен .
Преди това съм проучил всички банки и който иска да се наиграе и да го излъжат нека се пробва .
В Елана имате избор защото те продават множество варианти от вторичен пазар и така можете да купите облигации в евро да кажем за 6 месеца ,за 12 месеца ,за 10 месеца или за 14 месеца ,според държавата ,емисията и какво искате като проценти .
Ще подчертая дебело ,че този пазар е за хора с много пари и сделки за някакви си мижави 20 000 ,30 000, 40 000 или по -малки суми НЕ СИ струва ,заради разходите ,120 евро са много разходи когато имаш малко пари ,но ако вкараш по -голяма сума ,в сравнение с депозита пак си 2-3 пъти с по добро проценти спрямо депозита като сравнение ,че и данъка от 10% да сложиш.
Въпреки че споделих опит че през IBKR,и други варианти не става и не си струва пак стигате до неща дето аз съм ги минал и Ви ги поднасям с лъжичка .
Нищо ,де като са Ви дървени главите ,дерзайте ...хората си плащат за Bloomberg терминал и имат оферти ,а Вие искате без пари да имате същата достъпност ... еми ..не става ,ако нямате достатъчно големи суми има Ти Би Ай и Биг Банк ,в Естония
Свързах се с Eurofinance днес и за 15 мин ми обясниха всичко, а таксите им са многократно по-ниски. Има и други алтернативи и съм дошъл тук за да науча повече, не да се обяснявам все едно съм в VW форум.
Данъците също не са ясни, но се дават съвети наляво и надясно - през IBKR стана ясно че ДЦК подлежат на облагане, защото не са на регулиран пазар. Затова се търси посредник на XETRA и тогава вече няма облагане. За Щатските също има споразумение за двойно облагане и данъка там е 10%, но както каза, валуитния риск не си заслужава.
Работил съм на Блумбърг терминал и имам сертификат даже, но и това не знам какво общо има. А за TBI, скандалното е че ако се регистрираш през немски сайт дават по-висока лихва, отколкото през българския. Изобщо не е утъпкана пътека това с инвестициите в облигации и не разбирам откъде толкова самочувствие, но окей.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuRas Разгледай мнениеДа направя един ъпдейт, след много препоръки за Елана и IBKR, се спрях на IBKR. От Елана нямаха особено желание да се занимават, а и не можаха да сметнат данъци и други елементарни неща. За данъчни споразумения с САЩ или формуляр W8BEN като че ли не са чували. Минималната комисионна при тях е 120 евро. За сравнение, в IBKR за 12 продукта за над 50к евро имам разходи за по-малко от 40 евро.
От IBKR съм частично доволен, след много лутане и експерименти, успях да намеря някакви ДЦК. Ликвидността е покъртителна и след 2 седмици търсене на подходящи бондове, се оказва че нямат достъп до най-ликвидните пазари на европейски ДЦК. В момента разглеждам варианта да инвестирам през ОББ, там ми предложиха много повече немски и австрийски tresury bills. Единствено крият още комисионната колко е и се опитват да ми пробутат други фондове. Освен това ми отне среща ни живо в офис и 2 седмици чакане за отговор.
Освен ДЦК, се спрях и на MMF ETFs, конкретно XEON и CSH1. И 2та са обезпечени с ДЦК и позволяват бърз изход от инвестицията по всяко време. Подобни фондове се използват от Revolut и Wise за генериране на лихва по гъвкави депозити. Очаквам около 3-3.5% възвръщаемост от тях.
Положението е много зле, информацията е оскъдна. В реддит намерих може би 3-4 изчерпателни поста по темата от ивнеститори от други държави, но всяка юрисдикция е отделен случай. За разлика от САЩ, където всеки има достъп до пазарите на облигации, в Европа опциите са оскъдни. Това важи още повече за България, за жалост.
Инвестирал съм над 100 000 евро през Елана , в ДЦК ,и съм доволен .
Преди това съм проучил всички банки и който иска да се наиграе и да го излъжат нека се пробва .
В Елана имате избор защото те продават множество варианти от вторичен пазар и така можете да купите облигации в евро да кажем за 6 месеца ,за 12 месеца ,за 10 месеца или за 14 месеца ,според държавата ,емисията и какво искате като проценти .
Ще подчертая дебело ,че този пазар е за хора с много пари и сделки за някакви си мижави 20 000 ,30 000, 40 000 или по -малки суми НЕ СИ струва ,заради разходите ,120 евро са много разходи когато имаш малко пари ,но ако вкараш по -голяма сума ,в сравнение с депозита пак си 2-3 пъти с по добро проценти спрямо депозита като сравнение ,че и данъка от 10% да сложиш.
Въпреки че споделих опит че през IBKR,и други варианти не става и не си струва пак стигате до неща дето аз съм ги минал и Ви ги поднасям с лъжичка .
Нищо ,де като са Ви дървени главите ,дерзайте ...хората си плащат за Bloomberg терминал и имат оферти ,а Вие искате без пари да имате същата достъпност ... еми ..не става ,ако нямате достатъчно големи суми има Ти Би Ай и Биг Банк ,в Естония
- 1 like
Коментар
-
Да направя един ъпдейт, след много препоръки за Елана и IBKR, се спрях на IBKR. От Елана нямаха особено желание да се занимават, а и не можаха да сметнат данъци и други елементарни неща. За данъчни споразумения с САЩ или формуляр W8BEN като че ли не са чували. Минималната комисионна при тях е 120 евро. За сравнение, в IBKR за 12 продукта за над 50к евро имам разходи за по-малко от 40 евро.
От IBKR съм частично доволен, след много лутане и експерименти, успях да намеря някакви ДЦК. Ликвидността е покъртителна и след 2 седмици търсене на подходящи бондове, се оказва че нямат достъп до най-ликвидните пазари на европейски ДЦК. В момента разглеждам варианта да инвестирам през ОББ, там ми предложиха много повече немски и австрийски tresury bills. Единствено крият още комисионната колко е и се опитват да ми пробутат други фондове. Освен това ми отне среща ни живо в офис и 2 седмици чакане за отговор.
Освен ДЦК, се спрях и на MMF ETFs, конкретно XEON и CSH1. И 2та са обезпечени с ДЦК и позволяват бърз изход от инвестицията по всяко време. Подобни фондове се използват от Revolut и Wise за генериране на лихва по гъвкави депозити. Очаквам около 3-3.5% възвръщаемост от тях.
Положението е много зле, информацията е оскъдна. В реддит намерих може би 3-4 изчерпателни поста по темата от ивнеститори от други държави, но всяка юрисдикция е отделен случай. За разлика от САЩ, където всеки има достъп до пазарите на облигации, в Европа опциите са оскъдни. Това важи още повече за България, за жалост.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от vasp Разгледай мнениеА какво мислите за CFD върху държавни облигации ? Някой има ли опит ?
- 1 like
Коментар
-
Гледам си на пощата новите оферти от Елана... някой ако се интересува от инструменти с доходност над 5~6 %
--------------
"Всички клиенти на ЕЛАНА Трейдинг имат възможност да инвестират в тази, както и в други облигационни емисии както на българския пазар, така и в чужбина.
ЕЛАНА Трейдинг има изградени отношения с водещи световни инвестиционни банки, което позволява да предлагаме цени от междубанковия пазар на нашите клиенти.
Доходността по облигациите в момента са на много атрактивни нива в сравнение с предходните години и представляват чудесна възможност за инвестиция на спестявания при отлично съотношение риск/доходност."
Актуални предложения за инвестиции:- Държавни ценни книжа на:
- Черна гора 2027 - доходност 6.586%
- Сърбия 2027 - доходност 6.122%
- Полша 2027 - доходност 5.409%
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
Коментар
- Държавни ценни книжа на:
-
Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение
Забрави за покупка на щастски облигации ,защото ще затънеш до гушата ,ти не си американец нито правиш пари и изкарваш такива в долари,валутния риск и разлика ще ти отреже главата ,всички се лъжат по процентите но на валутния пазар хвърчат глави .
Купуваш само и единствено в евро.Питай в Елана да ти пратят ексели с облигации спрямо желания от теб падеж ,доходност,риск,съветвам те да купуваш само облигации на държави в Европа ,включително виж Румъния и Северна Македония какво имат да ти предложат но не за повече максимум от 24 месеца като срокове .
Данък се плаща защото тези 10% данък печалба се слагат заради сделка извън борсата ,ти няма и как да сключиш различна такава защото облигациите ,особено държавните се продават на огромни лотове като суми ,те и имат смисъл само при големи суми иначе не си струва с малки да си губиш времето ,такъв е инструмента ДЦК,Елана подава данни към НАП съвсем прозрачно какви дължиш ,всичко ще ти бъде разбито до стотинка преди сделката
Лично мнение.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
да но ще получиш изчисленото YTM само ако успееш да реинвестираш плащанията на купоните на сходен процент
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuRas Разгледай мнениеДа, и аз получих същото. Един въпрос - Yield to maturity е общата възвръшаемост, която включва discount-a на който се купува + плащането на купоните до края?“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от LuRas Разгледай мнениеДа, и аз получих същото. Един въпрос - Yield to maturity е общата възвръшаемост, която включва discount-a на който се купува + плащането на купоните до края?
Коментар
Коментар