IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за купуване/продаване на български ДЦК

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Благодаря за отговорите, следя темата.
    Подозирах, че щом не е публикувано, спреда между купува/продава ще е голям.
    За купуване и държане до падеж сякаш не е сега момента.

    Коментар


    • Ето какво получих днес на мейл,а от Елана, тъй като съм техен клиент.
      Уважаеми клиенти,

      На 17 Януари 2023 г. България успешно пласира 10-годишен външен дълг за 1.5 млрд. евро при 4.78% доходност.

      Поради големия интерес към емисията на първичен пазар (над 7 млрд. евро без да се отчита интересът на мениджърите по емисията JP Morgan, BNP Paribas, Citi & Unicredit), както и в последствие на вторичен пазар, към момента тя се търгува на нива около 4.60% доходност.

      Всички клиенти на ЕЛАНА Трейдинг имат възможност да инвестират в тази, както и в други облигационни емисии както на българския пазар, така и в чужбина.

      ЕЛАНА Трейдинг има изградени отношения с водещи световни инвестиционни банки, което позволява да предлагаме цени от междубанковия пазар на нашите клиенти.

      Доходността по облигациите в момента са на много атрактивни нива в сравнение с предходните години и представляват чудесна възможност за инвестиция на спестявания при отлично съотношение риск/доходност.

      Минималните суми за инвестиране са между EUR 10 000 и EUR 100 000 в зависимост от конкретната облигация.

      Представяме на Вашето внимание селекция от активни облигации, които могат да бъдат част от всеки добре структуриран инвестиционен портфейл:

      Рейтинг от FITCH: AAA and BBB
      • Доходност до падеж: около и над 4%
      • Валута: EUR или USD
      • Тип купонно (лихвено) плащане: фиксирано
      • Изплащане на главница: тип „bullet” (изплащане на 100% от главницата на падежа, т.е. без амортизация)
      • Минимален емитиран обем: USD/EUR 50 mln
      • Видове: Корпоративни (в шийт „Corp) и Държавни (в шийт „Govern)
      (Списък с облигации)

      При въпроси и интерес към инвестиция, моля свържете се с:
      Last edited by mancev; 24.01.2023, 17:51.

      Коментар


      • И на БФБ, и на междубанковия пазар основният ти проблем ще е ликвидността. На БФБ реално липсват котировки, а на междубанковия за тесен спред просто забрави, движи се около 3-4%, което си е брутална резачка те реално те принуждава да държиш до падеж. За кратките дюрации може да е по-малко, но там и доходността е доста по-ниска и пак обезмисля цялата работа.

        Коментар


        • Аз лично не търгувам и не съм търгувал ДЦК, но очевидно няма кой друг да отговори.

          Става през всеки посредник със сигурност. Аз използвам Елана и Карол - гарантирано няма проблем. Може и през банката. https://www.bse-sofia.bg/bg/listed-i.../by-instrument тук можеш да видиш какви точно емисии се предлагат.

          Нямам никаква идея как може да се купи директно от МФ от физическо лице без допълнителни такси/комисиони. Според мен не може.

          В момента май всичките дават >4% лихва, като най-близкият падеж май е 2029 г. 4,5% са тези с падеж 2034. Според мен сега са прекалено рискови като алтернатива на спестявания.

          добавка... става по електронен път през споменатите посредници. Става и по телефон.

          Коментар


          • Въпрос за купуване/продаване на български ДЦК

            Здравейте,
            Търся информация за търговията с български ДЦК. Не съм инвеститор, търся ниско рискова и по-високодоходна алтернатива на банковия депозит. Разгледах сайтовете на няколко от банките, който са първични дилъри, пишат за "актуални котировки "купува" и "продава" в целия спектър на кривата на доходност" и "тесен спред между котировките "купува" и "продава", но явно тази информация не е публично достъпна.

            Надявах се на нещо подобно от 90-те години, тогава ДСК публикуваше таблици с цена купува/продава за всеки ден за дадена емисия ДЦК. Ще ми се и купуването/продаването да става по електронен път.

            Ще се радвам, ако някой сподели опит с конкретна банка или посредник.
          Working...
          X