IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Bondora Go&Grow

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от financialist Разгледай мнение
    А при чуждестранни институции, Revolut например, има ли гарантиране на средствата като в роднит банки и какви са лимитите
    Revolut нямат. За сметка на това Monzo и N26 имат

    Коментар


    • А при чуждестранни институции, Revolut например, има ли гарантиране на средствата като в роднит банки и какви са лимитите

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Hydalgo Разгледай мнение
        Аз предполагам, че е логично да има, но веднъж една позната, която работи в банка ме увери, че плащането с карта в чужбина (може би е имала предвид ЕС) не води до такива такси и каквото и да е оскъпяване.
        Някои банки имат такса при плащане на виртуален/реален POS терминал в чужбина. Някои банки имат и освен тези такси и допълнителна такса специално за картите Visa (вж. тарифата на Експресбанк, някакъв ужас е).

        В нормалните банки оскъпяването идва от превалутирането лев-евро и е минимално (защото дават сравнително добър курс на еврото). Ако имаш левова картова сметка и внасяш долари с най-прецакан, защото курсът на долара не е толкова добър като този на еврото.

        Търговецът, който приема плащането плаща около 3,5% за получаване на картови плащания. Тези такси ги включва в цената на услугата, която предлага (по един или друг начин ти ги плащаш).

        Сметни си колко ще ти излезе превод в евро, вероятно ще ти излезе по-скъпо от разликата във валутния курс на еврото. Но ти така или иначе трябва да купиш евро и ще бъдеш прецакан със също толкова неизгоден курс, така че ако имаш левове е по-лесно просто да направиш плащането с картата (ако търговецът не те дере с допълнителна такса за плащане с карта). Ако вече имаш евро (вече си го купил или доходите ти са в евро) - тогава следва да сметнеш колко ще ти струва SEPA превода.

        Ако картата ти е издадена от Експресбанк или друга банка, която те дере с такси при плащане в чужбина - мини на нормална банка, която няма такива такси. Или ако не те е страх от замразяване на сметки - Revolut и други финтех. Внимавай да не те прецакат с неизгоден валутен курс в събота/неделя, за една финтех компания бях чел лоши отзиви, че от време на време валутните курсове стават неизгодни.
        Last edited by vstoykov; 06.07.2019, 18:50.
        Два прости метода за легално намаляване на данъците

        Коментар


        • Това е идеята на такъв форум - да си помагаме. От опит знам че най-трудното е да се престрашиш да рискуваш.
          Аз започнах с Klear след като намерих темата във форум финанси.
          https://www.forumfinansi.com/threads...%BC%D0%B0.237/
          След това започнах да разглеждам и останали платформи.

          Коментар


          • Всъщност писах преди да съм отворил линковете, които са постнати за което се извинявам, понеже сле като го направих нещата ми се поизясниха.Наистина съм благодарен за отзивчивотта и за адекватните отговори

            Коментар


            • Благодаря за бързия отговор. Аз обаче не виждам опция за Paysera в предложените от платформата методи за плащане?

              Коментар


              • Както при всяка подобна платформа тегленето обратно се извършва предимно по сметката чрез която е внасяно. Когато теглиш парите, те ще се превеждат по Visa картата а там има едни допълнителни такси. Освен това някои банки прилагат допълнителна такса "инвестиция". Превалутирането ще е най-малкия ти проблем.
                Разгледай Paysera и Transferwise. Сигурно ще стане и с Revoult. Доста хора ги използват. Аз лично използвам Paysera.
                Ето инструкции от Стойчо Недев:
                https://www.vivainvest.eu/kak-da-dep...ari-v-bondora/

                Ето и видео от друг колега. Прилага се по същия начин и за Бондора:
                http://www.vdimitrov.net/drugi/bezpl...67Of1pxivr6Xb0

                Ако случайно нямаш referal линк за бонус ето и него:
                https://bondora.com/ref/BO6196946

                Или се регистрирай директно.

                Успех!

                Коментар


                • Да на мен фактът, че допълнителните приходи се съраняват в резервен фонд за черни дни, когато евентуално тази доходност не бъде постигната ми дава допълнително чувство за сигурност и мисля да го изпробвам с едни 20% от спестяванията си и да добавям по нещо в бъдеще, ако заплатата ми се вдихне или се появи някакъв друг допълнителен приход.
                  С риск отново да задам глуповат и наивен въпрос, искам да попитам ,ако вкарам пари с Visa а сметката ми е в лева ще има ли допълнителни такси за превалутиране. Аз предполагам, че е логично да има, но веднъж една позната, която работи в банка ме увери, че плащането с карта в чужбина (може би е имала предвид ЕС) не води до такива такси и каквото и да е оскъпяване. Благодаря предварително за отговора! Рядко се срещат форуми, където хората да бъдат толкова отзивчиви и полезни същевременно!

                  Коментар


                  • Това е платформа на 10 години (от 2009) и е преминала през последната голяма криза. Регулирана е от Естонските и Финландските регулатори т.е. малко вероятно е да хлопне кепенците изведнъж. Разбира се има риск бизнес модела ѝ да се окаже неустойчив, но доколкото знам постигат доходност от 9% на целия си портфейл, а предлагат 6.75% по този продукт т.е. имат резерв.
                    Рискове има като всяка инвестиция, които трябва да се обмислят и оценят.

                    Коментар


                    • Една криза ще увеличи броя на дефолтите и в един момент платформата може да не може да ти гарантира лихвата или пък другото важно - незабавното кеширане. Въпреки че кризите може и да увеличат бизнеса на тези платформи, защото при затруднено финансиране от банки хората и някои бизнеси може да се обърнат към тези платформи. Още не са тествани през криза, така че е трудно да се предсказва точно. Възприемай инвестициите в такива платформи като високо рискови - малко от типа всичко или нищо. Докато нещата са ОК - всичко върви добре - но един ден може да се окажеш с Error 404 - и оттам нататък всичко е заминало.

                      Коментар


                      • Bondora Go&Grow

                        Здравейте! Някой разглеждал ли е тази опция и какво смятате за нея? Аз останах с впечатление, че това парактически е нещо като баков депозит, който просто не е гарнтиран от закона. Следователно единствения риск е платформата да фалира, но мисля ,че това малко вероятно за по-големите и вече доказани такива(поправете ме ,ако греша).Как мислите, че би се отразила една евентуална криза на бизнес модела на p2p платформите?Съжалявам, ако вече има сходна тема и съм я пропуснал.
                      Working...
                      X