IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пиреус банк

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • ЕВРОБАНК VS ХЕБРОСБАНК

    в. Банкер
    "ПЕТРОЛ ХОЛДИНГ" ИСКА МИНИМУМ 30 МЛН. ЕВРО ЗА ЕВРОБАНК

    След близо три месеца анализи на правното и финансовото състояние на ЕВРОБАНК кандидат-купувачът й - гръцката "Пиреос банк" вече води преговори за цената с "Петрол Холдинг", който притежава 95.1% от акциите й. Председателят на надзорния съвет на ЕВРОБАНК Митко Събев, който притежава 27% от холдинга, категорично отказа да коментира хода на разговорите. Единственото, което той заяви, бе, че банката няма да бъде продавана под нетната й стойност. С конкретно число обаче Събев не пожела да се ангажира.

    Според някои финансови анализатори обаче след увеличението на капитала на ЕВРОБАНК на 30 млн. лв., нейният собственик едва ли ще се съгласи да я продаде на "Пиреос Банк" за по-малко от 30 млн. евро. Твърди се дори, че "Петрол холдинг" ще се стреми да постигне цена от 35 млн. евро. Хора, които познават манталитета на Събев, смятат, че той няма за цел да се раздели с ЕВРОБАНК на всяка цена. Показателен за това бил фактът, че "Петрол холдинг" не е обявявал кредитната институция за продажба, а самата "Пиреос банк" е проявила интерес към нея.

    Впрочем в началото на октомври стана ясно, че гърците сондират възможностите за покупка не само на ЕВРОБАНК. Те са проявили интерес и към ХЕБРОСБАНК. Само че шансовете им да започнат преговори за нея засега са много малки. Причината е, че в момента собственикът на тази кредитна институция - "Риджънт Пасифик Груп", води преговори за продажбата й с "Банк Аустрия" и с представители на дъщерната й институция у нас "Ейч Ви Би Банк Биохим". Твърди се, че те се развиват успешно и докато не стигнат до някакъв финал, "Риджънт Пасифик Груп" не може да започне преговори с друг купувач. Това условие за ексклузивитет било изрично записано в предварителното споразумение между собственика на ХЕБРОСБАНК и австрийците.

    На всичко отгоре във финансовите среди се коментира, че интерес към ХЕБРОСБАНК проявяват още SG ЕКСПРЕСБАНК и Пощенска банка. Така че "Пиреос банк" е твърде назад в опашката от кандидати. И шансовете и за покупка на ЕВРОБАНК са далеч по-големи от тези за ХЕБРОСБАНК. Въпросът е дали гърците и "Петрол холдинг" ще успеят да сближат позициите си за цената. Ако се стигне до споразумение по този въпрос, на "Пиреос банк" ще бъде даден определен срок, през който собствениците й трябва да получат разрешение от гръцката централната банка и от БНБ да притежават 95.1% от ЕВРОБАНК. Едва след изпълнението на всички тези административни подробности гърците ще могат да станат собственици на българската банка, като платят договорената цена.
    (Б)

    Коментар


    • Пиреус банк

      Abe tva pireus e bati smesnata banka! Vsichki gruzki banki ca super smesni camo deto iskat da imat niakvo prisastvie v regiona i izkupiha suma ti nashi banki! I da kupat nesto i da ne kupat pak shte si ostanat nestastnici))

      Коментар


      • Пиреус банк

        Пиреос щеше да купува Евробанк, но сделката не се осъществи (някакви проблеми в начина на плащане и структурата на сделката). Сега нищо чудно да се насочат към Хеброс. Определено мениджмънта им в Гърция има интерес от закупуване на българска работеща банка. Доколкото знам Пиреос българия все още има статут на клон на Пиреос Гърция.

        Коментар


        • Пиреус банк

          Говореше се за Евробанк, но преговорите май не вървят.

          Коментар


          • Пиреус банк

            Коя банка ще бъде изкупена от Пиреус банк? Как ще се отрази продажбата на цената на холдинга?
          Working...
          X