Технологиите се развиват, но човешкия елемент си остава. Има ли карта, има го и човека от обслужването, от банката, и т.н. Това със скиминга, ами браво на хората че са го измислили, но реално ако някой успее да използва подобна джаджа после ще погнат техниците обслужващи съответния банкомат, т.е. те ще духат супата когато се засече че става дума за определен банкомат . Има ли човек отзад, винаги има начин за подобни неща. Затова най-сигурно е да се плаща в кеш, или в брой, или на ръка.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Кредитни карти
Collapse
X
-
Технологиите се развиват, ето и нови технологии за скимминг, като човек нищо не може да разбере при операцията, то реално нищо не се и вижда извън банкомата. Браво.
Нови скимери, които се инсталират във вътрешността на банкомата
Секретната служба ма САЩ (USSS) предупреди финансовите организации и собствениците на банкомати за нов начин за кражба на данни от банковите карти, който получи името скиминг с перископ (periscope skimming). Известният IT експерт Брайън Кребс съобщи, че мошениците използват специално устройство, което се включва към вътрешната печатна платка на банкомата.
Методът не е сложен, но доста оригинален. Вместо да взривяват машината, престъпниците изготвят дубликат на ключа за банкомата, проникват в устройството и инсталират две съединени с тънки проводници устройства, които обикновено не се забелязват от операторите. Първото от тях е скимер-перископ, поставен на карточетеца в едно от отверстията на този модул. "Перископът" се закрепва с бързо съхнещо лепило на рамата и се съединява с проводници към печатната платка на карточетеца. Второто устройство се състои от акумулаторна батерия и чип за запис на данните.
С едно зареждане "перископът" издържа около 14 дни и през това време успява да открадне данните от над 32 000 банкови карти. След това мошениците правят копия на банковите карти и теглят сумите от безопасно място
Коментар
-
Аз чукам на дърво, че от Бяла карта на са ми звъняли, но подкрепям мнението на Грую Груев - информация може да изтече от всякъде. Мен ми звъняха да ме агитират да се регистрирам в някаква супер "иновативна" социална мрежа за намиране на работа на студенти по специалността им - отсвирих ги аз, обаче след 2 - 3 месеца получавам съобщение по Viber отново да се регистрирам в същия сайт, там вече ги попитах от къде аджеба ми имат данните и човека отговори: "От учебните заведения"...
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеТия от Бяла карта пак са се активизирали. Миналата седмица ми звъни една девойка и тръгва да ме зарибява. Само като чух "бяла карта" и я отпъдих. Но интересното е, че като ми звънна ме потърси на име. Всеки път се заричам като ми звъннат да ги подпукам с въпроси откъде ми знаят името и всеки път забравям. Няма начин да е от мобилния оператор, щото телефонът ми не се води на мое име. Явно някой друг търговец, където съм регистриран с име и телефон е продал данните ми.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеНямам фирма, не съм самоосигуряващ се, не съм регистриран по ЗДДС. Телефонът ми не се води на мое име и по никакъв начин не може да бъде свързан с мен. Очевидно някой е продал данните ми. Имам сигурно десетина регистрации (например в авиокомпании, големи международни хотелски вериги и т.н. ). И разбира се банката ми може да свърже телефона ми с името. Не вярвам да е банката, не вярвам да са Луфтханза, Австрийските авиолинии, Хилтън, Бест Уестерн и т.н. Намирисва ми на някой от българските сайтове.
Може да не е самата банка, даже със сигирност не е, но едни служители може да са решили да си докарат някой леФ отгоре, при липсата на бонуси - колко му е, една флашка изисква, не е повечеNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от vstoykov Разгледай мнениеИмаш ли фирма? Регистриран ли си като самоосигуряващ се в регистър БУЛСТАТ? Регистриран ли си по ЗДДС като физическо лице?
От тези регистри данните се точат свободно или почти свободно (за ДДС регистрациите май се налага налучкване на ЕГН-та и ползване на различни IP адреси, но може и да има по-бърз начин).He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнениеЯвно някой друг търговец, където съм регистриран с име и телефон е продал данните ми.
От тези регистри данните се точат свободно или почти свободно (за ДДС регистрациите май се налага налучкване на ЕГН-та и ползване на различни IP адреси, но може и да има по-бърз начин).
Коментар
-
Първоначално изпратено от BOHO Разгледай мнениеАми да най добрата е Бяла карта само 50% годишна лихва
Кво му плащашHe was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
-
Кредитни карти
Не че не се знае, но е добре да се прочете. Като оная тъпа реклама за бонусите при пазаруване с карта и оня дето нямал бонуси като плащал кеш
Банките взeмат около 19% лихва по кредитните карти
Много българи не знаят, че тегленето на пари в брой излиза скъпо
Българинът плаща средно около 19% лихва за сумите по кредитни карти, ползвани извън гратисния период. Това показват данните на БНБ за юли. През миналия месец средният лихвен процент е бил 18.21% за левове и 18.36%, ако сумите са в евро. Такива са ставките по кредитните карти на физически лица. За фирмите те са дори по-високи - средният процент за усвоени суми, непогасени в гратисния период, е 18.84% за левове и 19.41% за евро.
Лихвите по кредитните карти не само са доста високи, но и почти не помръдват. Данните на БНБ от 2011 г. насам показват, че те са се закотвили на високите етажи и остават над 18% през всички тези години.
Публикуването на тази статистика всъщност е новина. "От 25 август 2016 г. Българската народна банка публикува статистическа информация за лихвените проценти, както и обемите по кредитите, предоставени чрез кредитни карти, в безлихвен гратисен период и извън безлихвен гратисен период", става ясно от съобщение на сайта на централната банка.
Всъщност осреднените данни в тази статистика са донякъде подвеждащи, защото на практика условията по различните видове кредитни карти, издавани от различните банки, са изключително разнообразни и сравняването на офертите е доста трудно. В момента например има карти, по които върху ползваните суми за покупки извън гратисния период лихвата е само 10%. За този тип финансиране обаче са много важни и съпътстващите разноски. Затова е по-добре да се гледа ГПР - годишният процент на разходите, който показва и всички такси, които банките допълнително събират.
Има например кредитни карти, при които годишният процент на разходите надхвърля 60 на сто - именно заради таксите. За да получи вид платинена карта на една от банките, клиентът трябва да плати 250 лева само за да му бъдат разгледани документите. ГПР може да е много висок и заради годишната такса по картата. Има случай, в който банката на всеки 12 месеца прибира по 260 лв. за поддръжка.
Много коварни са и таксите, които се удържат, ако притежателят на кредитната карта тегли с нея пари в брой. Немалко българи не са наясно, че кредитната карта не е създадена за вземане на кеш. Смисълът й е да отърве и банките, и клиентите от стотинките и банкнотите и да служи за виртуално плащане - на сметки в магазини и заведения, онлайн резервации и покупки на самолетни билети, нощувки, екскурзии, коли под наем и т.н.
Затова тегленето на пари в брой не се толерира от банките и ако човек е взел заем по картата си от банкомат, гратисен период няма и лихвите веднага започват да текат. Самите лихвени проценти са различни и най-често са по-високи за ползване на пари кеш и по-ниски за плащане на сметки и покупки.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар