If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
ами тя инициативата е да отидеш при новия ИП и да се пазариш да поеме таксата
или част от нея, за това, че ще си прехвърлиш активите при него, на запад това си го има даже в офертите
А тук се дуят, че на входа нямат такса!
Подтекстът аз го разбирам така: Абе, и тук трябва да ви чарджваме, ама .... хайде от нас да мине!
Всъщност, мисля че предложението ти е доста смислено, но аз го виждам реализуемо при условие, че ти пък поемеш някакъв ангажимент пред ИП за някакъв оборот за определен период, който би им върнал масрафа,
Иначе цялата работа е надлъгване на дребно.
А в конкретния случай по-скоро обсъждахме промяна по инициатива на физическото лице.
ами тя инициативата е да отидеш при новия ИП и да се пазариш да поеме таксата
или част от нея, за това, че ще си прехвърлиш активите при него, на запад това си го има даже в офертите
“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
На мен също ми стана интересен тоя казус... Причината за прекратяване на дейност /фалит, отнемане на лиценз от Регулаторния орган..../ - и липса на НАРЕЖДАНЕ за прехвърляне към друг ИП, СПОРЕД МЕН не би трябвало да има никакви последствия за собственика, т.е. - смятам, че това е най-елегантният начин той да промени посредника си, защото...
Съгласен съм с целия пост, налага се само да направя някакво уточнение единствено по цитирания по-горе текст.
Да, това може да се нарече елегантен (и финансово изгоден) начин за прехвърляне на партида, но само в хипотеза на прекратяване на дейност на ИП. Допълнително условие е, че собственикът на А не бива да бърза и е наложително търпеливо да чака неопределено време. И ..... ако вземе да дочака едно "служебно" прехвърляне при напълно неприемлив ИП, трябва да ходи на съд за да не плати таксата.
Влакът междувременно - заминал.
Абе, Мико, ясно е положението, тя работата е измислена, но не за нас.
А в конкретния случай по-скоро обсъждахме промяна по инициатива на физическото лице.
Тони, интересен и "вълнуващ" въпрос.........................................
Задавам си въпрос, каква би била съдбата на А, които са при посредник, който поради някаква причина прекратява дейност, а техният краен собственик също поради някаква причина не даде изрично разпореждане за насочване на А при конкретен друг посредник. Аз бих приел за напълно смислено и логично А-те да идат на лична сметка при ЦД. Но, не бих се учудил, ако се окаже, че има способ служебно да бъдат прехвърлени някому. По разбираеми причини ЦД и посредниците биха предпочели именно това.
............................
На мен също ми стана интересен тоя казус... Причината за прекратяване на дейност /фалит, отнемане на лиценз от Регулаторния орган..../ - и липса на НАРЕЖДАНЕ за прехвърляне към друг ИП, СПОРЕД МЕН не би трябвало да има никакви последствия за собственика, т.е. - смятам, че това е най-елегантният начин той да промени посредника си, защото...
..., защото ценните му книги са си в Централния депозитар /ЦД/, независимо, че са били в подсметката на ИП /с отнетия вече лиценз/... и така, докато......
....докато, в един прекрасен ден, собственикът на Книгите не реши да прехвърли собствеността на част от тях /или на всичките/ - по сметката на нов собственик. В тоя момент - би трябвало да отиде в избраният от него нов ИП, с когото да сключи договора си.
Така или иначе - Книжата му са в ЦД и никой не би трябвало да може да се разпорежда с тях, без изричното съгласие на собственика, на чието име те се водят в ЦД. /"източването", под каквато и да е форма - на която и да е Търговска банка, вкл. и на Банката-депозитар - се преследва от закона!.../....
... ИЛИ се компенсира със заеми, които се плащат СОЛИДАРНО от всички данъкоплатци /!?!?/..., последното, разбира се - е в кръга на майтапа, но пък се случи вече преди няколко месеца в тая страна...
По същество: в годините, когато борсата "скачаше" с часове - едва ли някой се е интересувал от тия такси /за издръжка на ИП/, които товарят излишно сметките, когато няма ръст и големи обороти на БФБ.
Та, ми се въртят приблизително едни такива мисли: редно е, разбира се - да има някаква законодателна инициатива в тая посока, когато, тъй като НАЛИЧИЕТО на всички такива "хитрости", когато ИП завеждат книжата по своя подсметка, с цел да вземат своето - при няколкото прехвърляния - във вид на безмислени такси - би трябвало да се обсъди и прекрати - чрез промени в текстовете на закона от Законодателя /в НС..., ама то и там е един хаос.../
Смисълът е тоя: вероятно би имало по-голям смисъл за инвеститорите, които биха търсили по-читавите ИП, които наистина работят, предлагат различни деривати и изгодни условия, т.е. - би се дало рамо на инициативните, а не на ония, които разчитат на брой клиенти и такива безмислени такси..., т.е. - така биха се стимулирали точно пазарните принципи...
п.п. Едва ли Ценните книги могат да се прехвърлят "служебно", без знанието на собственика! Помислете: все пак ЦД си е банка-депозитар, т.е ...
...въпреки - аналогията да е неуместна: АКО при фалит на банкова институция - могат някакви средства някак да се трансформират /или поставят в друга/, то...
.... Централният депозитар е единствената такава "банка" - на притежатели на /регистрирани/ Ценни книги, с които може да се търгува по определени правила - на точно определени пазари с книги на публични дружества.
Абе - в тая страна, общо-взето - всичко е вЕтър и мъгла. Успехи!
Тони, здрасти пак!
Сега искам да ти помогна конкретно, но се опасявам, че новините не са добри.
Преди малко проверих подробно Тарифата на моя посредник и там има статия:
Трансфер от регистър на ХХХХХХХ - респективно ХХ % плюс ХХ лв на всяка емисия.
Тоест не се прави никаква разлика при прехвърляне към ЦД или директно към друго ИП.
Трябва да направиш проверка за точната формулировка в Нарифата на твоя ИП и съм 99 % сигурен, че ще получиш идентичен резултат.
Очевидно, че ако е същото като при мен, това няма да те устройва, но не трябва да се изненадваме.
Има и още една причина, поради която тази операция с транфер към лична партида в ЦД е неподходяща.
ЦД не работи с физически лица. Ако приемем, че книгите ти отидат все пак в ЦД, (след като си платиш трансферна такса на ИП 1) не може да идеш в ЦД и да поискаш документи, които удостоверяват твоята собственост. Трябва да идеш при избрано дружество - ИП 2, да му възложиш срещу заплащане, да ти извади тези документи и след като те се убедят в твоето качество на собственик, тогава вече има условия да сключиш договор с тях.
Тъй ги виждам субективно нещата.
При определени житейски обстоятелства, дори завишените разходи не могат да станат пречка. Зависи от случая.
Поздрави
Тони, здрасти пак!
Сега искам да ти помогна конкретно, но се опасявам, че новините не са добри.
Преди малко проверих подробно Тарифата на моя посредник и там има статия:
Трансфер от регистър на ХХХХХХХ - респективно ХХ % плюс ХХ лв на всяка емисия.
Тоест не се прави никаква разлика при прехвърляне към ЦД или директно към друго ИП.
Трябва да направиш проверка за точната формулировка в Нарифата на твоя ИП и съм 99 % сигурен, че ще получиш идентичен резултат.
Очевидно, че ако е същото като при мен, това няма да те устройва, но не трябва да се изненадваме.
Има и още една причина, поради която тази операция с транфер към лична партида в ЦД е неподходяща.
ЦД не работи с физически лица. Ако приемем, че книгите ти отидат все пак в ЦД, (след като си платиш трансферна такса на ИП 1) не може да идеш в ЦД и да поискаш документи, които удостоверяват твоята собственост. Трябва да идеш при избрано дружество - ИП 2, да му възложиш срещу заплащане, да ти извади тези документи и след като те се убедят в твоето качество на собственик, тогава вече има условия да сключиш договор с тях.
Тъй ги виждам субективно нещата.
При определени житейски обстоятелства, дори завишените разходи не могат да станат пречка. Зависи от случая.
Поздрави
А безплатно ли го правят?
Ако не е безплатно от тази гимнастика няма нужда
Здравейте от мен!
До колкото ми е известно за да удостоверят в ЦД, че имаш налични книжа ще трябва да ти издадат депозитарна разписка срещу 10 лв. за всяка емисия! След като имаш тази ДР безплатно може да се я декларираш в избрания ИП! Вероятно ИП го знаят това, защото ако поискаш да се "прехвърлиш" /подсметката/ от един ИП в друг, искат същата такса 10 лв. за всяка позиция /акция/!
здравейте, имам въпрос към някой който е минал по пътя?
Решавам да сменя ИП, но не желая да плащам такси и % за прехвърляне към друг. Не става ли само да уведомя ИП че искам да прекратя договора си с тях. Така книжата ми отиват в общата сметка в ЦД, от там после новия избран от мен ИП просто ги взима? Става ли така или пропускам нещо?
Благодаря.
п.п. избрах момента сега, защото няма още дивиденти и няма да е време за реинвестиране поне до месец юни.
То в договора ти трябва да пише как се прекратява. Ако не е в договора е в общите условия на посредника.
Акциите не отиват в ЦД автоматично - трябва изрично да наредиш да ти ги прехвърлят.
здравейте, имам въпрос към някой който е минал по пътя?
Решавам да сменя ИП, но не желая да плащам такси и % за прехвърляне към друг. Не става ли само да уведомя ИП че искам да прекратя договора си с тях. Така книжата ми отиват в общата сметка в ЦД, от там после новия избран от мен ИП просто ги взима? Става ли така или пропускам нещо?
Благодаря.
п.п. избрах момента сега, защото няма още дивиденти и няма да е време за реинвестиране поне до месец юни.
Тони, интересен и "вълнуващ" въпрос.
Желанието да се ограничат разходите е напълно разбираемо и разговорът в тази посока е съвсем смислен. За да не се получава прекалена пауза, ще споделя нещо, без особена амбиция и претенция.
Не става ли само да уведомя ИП че искам да прекратя договора си с тях.
Прекратяването на договора с предизвестие от теб е реализуемо и би трябвало да е напълно рутинна операция.
Следва :
Така книжата ми отиват в общата сметка в ЦД,
което за съжаление е по-скоро невярно, мисля си аз. Заложил си един елемент на еднозначен и еднопосочен автоматизъм, който не действа практически така. Няма абсолютно никаква пречка, дори и при прекратяване на договора, твоите книги да продължат да си стоят на подсметка при сметката на ИП.
Да, определено има акции, които се водят в ЦД на лична партида. Преди доста време направих едни усилия да си събера книгите и констатирах интересни неща. При равни други условия, една емисия акции ги намерих в ЦД на мое лично име, а други на подсметка при посредник. Ставаше дума за А от масовата, придобити на различни търгове, при което не съм имал изричен договор с посредник. Нямаше понятен отговор, защо са при него, поне не понятен за мен.
Държателят беше напълно категоричен, че излизането на А от подсметката при него може да стане само след плащане на такса по тарифа. Което се и случи.
Задавам си въпрос, каква би била съдбата на А, които са при посредник, който поради някаква причина прекратява дейност, а техният краен собственик също поради някаква причина не даде изрично разпореждане за насочване на А при конкретен друг посредник. Аз бих приел за напълно смислено и логично А-те да идат на лична сметка при ЦД. Но, не бих се учудил, ако се окаже, че има способ служебно да бъдат прехвърлени някому. По разбираеми причини ЦД и посредниците биха предпочели именно това.
Сега не ми се препрочита закона, но виж тук ще чета с интерес.
моето лично виждане клони към карол за бфб,но да не забравяме че все пак използвам платформата и може да се каже че мнението ми е субективно по тази причина...но при тази платформа нещата са много опростени и е хубаво за начинаещи да се пробват и опитат да търгуват с нея....иначе явен недостатък е че при малко 'мигване' или прекъсване на нета и трябва всичко да се рестартира
Коментар