IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Мен и друго ме притеснява:

"... При липса на всякаква информация от банка се приема , че сметките в нея са с нулева наличност"

по принцип какво ли друго да се приема, хайде глобите ще им ги прехвърлиш, обаче ако заради някоя тъпотия на банката ти спрат членството в ЦД...

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Тиква, не се засягай, но наистина не е зле да хвърлиш едно око на указанията. Това е от т.8:

"...Проверката за наличие на ценни книжа се отнася както за налични книжа , така и за наличие на изпълнима сделка купува от съответния вид ценни книжа към тази сметка, която ще приключи в същия сетълмент ."

А може и аз да не разбирам нещо,де.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Ще имаш закъснение, тиква ... 1 ден. И глоба от КФН, ако те усетят - не можеш да продаваш акции, които нямаш по сметка.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Svetko, искам да те питам какво ще стане ако днес нямаш акции на BTH /примерно/, но купиш днес 100 бр. и пак днес ги продадеш?

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

абе аз си ги пускам в ден Т и досега, освен по изключение, ама не съм сигурен дали ще има полза .. аз лично очаквам понеделник със зле прикрито нетърпение, щото едно шесто чувство ми подсказва, че ще има огелпване, просто поради неразбиране.. а според вас ще се запазят ли тези високи глоби, ако нещо се скъса в системата и в резултат няколко десетки посредника ще трябва да плащат по 1, 2 .. 8%?

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Бе то майтап, майтап, ама ...

И като сме започнали с призивите: Братя ( и сестрички), хайде да си пускаме съобщенията на Т (а не на Т+1, както понякога дори и ние правим). Щото така ЦД може да се сети, че на Т+1 може да се пуска една предварителна итерацийка (каква звучна българица) и да пише по кутийките, ако се очертава да възникне проблем на Т+2. Така поне евентуален недостиг на пари може да се хване един ден предварително.

Не ми се мисли, какво може да стане при един фал при новата система. Тези глупости с компенсаторките направо ще бледнеят.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Sorry, Tikva, pouvlyakoh se. Seriozno. Peace, brother!
                A eto kak razbiram globite - ako si kupuvach po sdelka, koyato e v zabava po tvoya vina, a v sashtoto vreme si prodavach na sa6tite knija po druga sdelka (i estestveno nyamash dostatachno po smetka za da izpalni6 dostavkata, zashtoto pokupkata ti ne e minala) togava si pla6ta6 kato pop 1% (primerno) za parvata sdelka i 0.1% za vtorata. Mislya, 4e tova sa imali predvid, makar da sa se postarali nikay da ne go razbere.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

всe ми се струва, че глобите ще са само единия проблем, не по-малко притеснителен е текстът за отнемането на членство. да не оредеем, братя .. ако мога да перефразирам "а богя, братя, не закъснявайте".. а с Незнайко май сме една зодия

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Svetko, нещо не се разбрахме, но както и да е нямам желание вече да коментирам. Всики да си мисли каквото ще!

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Tikva, ako imash novite proceduri - procheti gi dobre! Ako ne - ne komentiray, molya te!
                      Apropo, znam mnogo dobre kakvo znachi netirane.
                      Pozdravi!

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Да си призная, новите глоби и аз не успявам да ги проумея докрай. Мани другото, ами май и затъпявам, щото и да питам някой, пак нямам усещането, че ми се изясняват нещата(. Хайде, ако по моя вина закъснява сделка, си плащам като пич, това е ОК. Обаче какво означава точно "при последващи итерации..." и "тоест, закъснението се дължи на закъснението на други сделки"?

Ей го на тука едно примерче: Купувам и продавам в един и същи ден. Сделката, по която съм продавач обаче закъснява по вина на другия брокер (за което той си плаща, ама това си е негов проблем). Моят проблем възниква, ако така съм си сметнал салдото по ДВП сметката, че съм включил в него и парите, които би трябвало да дойдат от другата (закъсняващата) сделка и като следствие и сделката, по която съм купувач закъснява. Е, питам, ще ми се брои ли това за нарушение и ако плащам глоби от големите ли ще са или от малките?

Сигурно в системата има някакъв елементарен отговор, обаче в моя хороскоп за тази седмица ми е писано да не се пренатоварвам ентелектуално)

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Искаме или не - от понеделник банките работят така. Всички сделки, сключени вече от днес минават по РИНГС. Сделките с вальор 30 се отказват от ЦД и са по новия начин - така ми казаха от банката, сега идвам от там. Но още не са ми предложили нов договор ...само разбрах, че има големи глоби по закъснения.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Сравнете подготовката за преминаване към ISO съобщения - тогава 3 месеца предварително се знаеше
                            от кога ще се въведе системата и последния месец се приемаха съобщения и по стария и по новия стандарт
                            Сега имаме 3 /три/ дни да си открием сетълмент сметка, представете си че изп. директор е в чужбина и
                            няма кой да подпише.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Svetko, под нетиране на ценните книжа разбирам да се движи само разликата между купените и продадените от мен книги. Сега това не може да стане трябва да имаш наличностите на Т+2, защото всички продадени се блокират, а не само разликата между купени и продадени / която може да е нула /

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

ЦД си е свършил работата отлично, а това че ни уведомява само една седмица предварително не би трябвало да е проблем, тъй като имаме само едно ново съобщение.
                                Проблемът идва от банките, тъй като повечето от тях още не са наясно как ще работят с новите сетълмент сметки на посредниците и какви комисионни ще ни вземат, а както знаете в петък трява да съобщим сметките в ЦД.

Коментар

Working...
                                X