IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

За Незнайко - браво колега!
    Между другото ми се иска да кажа /пардон, напиша/ нещо за ...."корекция от оператор на вече приключила сделка..."
    Оставяме размера на глобата настрана.
    Иде ми мисълта за самото действие - как аджеба става таз работа??? Ами нали една сделка за да приключи, значи е
    била коректна и напълно редовна....как тогава ще се коригира, нещо май намирисва тук.
    Нали самия ЦД си е определил Правила, според които нередовна /сбъркана, некоректна и пр./ сделка не е
    възможно да приключи. Ами тогава, ще ви дам 150лв., Вие ми върнете СОФАРМАТА дето я продадох на 10лв., че да мога сега
    спокойно да продавам отново ама на 20.
    егати тъпотиите.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Питащ, ако нямаше мъка, не щеше да има и какво да се излива... Но по принцип си прав, че малко се е поразхвърляла темата.

Хайде да се опитаме да пообобщим проблемите:

1. По въпроса за новите такси - кое бе, джанъм, наложи тяхното въвеждане. Нали ужким ЦД не разпределя печалба на акционерите си. По-високи заплати ли искате, техниката ли ще се осъвременява...? ЦД е де факто монополна институция на пазара и входните бариери за нови конкуренти са много високи. В този смисъл, според мен, всяко повишение на таксите му следва да се обосновава публично. Иначе какъв би бил проблема от другия месец да решите да вземате и по 10 лева на трансфер? По тази логика утре и борсата ще си вдигне таксите ей така, за нови джипове, примерно)

Имам и едно съвсем конкретно недоумение: "Корекция от оператор на Централен депозитар на грешно подадени данни от член по вече успешно приключила транзакция – 150 лв." ??? Как бре, другари добри, ще коригирвате вече приключили транзакции...? Това не беше ли забранено. Може да не съм много умен, ама това си чиста форма на извънборсова търговия. Плащаш 150 лв и сменяш клиента. И така няколко пъти...

2. По въпроса за РИНГС - супер система, много ми харесва идеята. Но хайде дайте да се разберем за глобите и наказанията при закъснения. Основно питане: Ще ли се наказват ИП без да са конкретно виновни за дадено закъснение? Ако щете и 1000% сложете глоба на провинилия се брокер, но какви са основанията и изправните да търпят щети? Впрочем, личното ми мнение е, че глоби на процентна основа не са най-подходящите за случая - ако аз съм продал 1 акция и закъснея, а купувача впоследствие е продал същата акция в пакет с още 9999... и 100% да е глобата за първопричинителя той ще плаща с пъти по-малко от коректния ИП.

И да си повторя другото питане: Има ли проблем на Т+1 да се пуска една предварителна итерация на алгоритъма от т.6 до 13. Ей така невинно, за обща информация. Да си знаем кои сделки се очертава да не минат. Какъв е проблема? Телефон ще завъртиш, ръка ще протегнеш ако някой нещо е овапцал. Щото на брокера, дето е продал едната акция и закъснява всичко може да му се е случило, я пожар, я наводнение, я бек-офиса му го е затресла любовна треска ...)

3. По отношение на новите декларации и подобните безумия: Не ви ли е страх, че ако утре ми дойде клиент и по някаква си негова причина откаже да подпише декларацията (и като следствие аз откажа да му изпълня поръчката) може да ви съди задето му ограничавате конституционно залегналото право на собственост и свързаното с него право на разпореждане? Все си мисля, че ако има някаква основателна причина да се приеме, че ЦД е по презумпция невинен, примерно за да не вземе някой да го осъди, да фалира и да се разбие пазара, то това следва да влезне в ЗППЦК. Ако не се лъжа Димана Ранкова беше споменала в едно свое интервю преди около месец, че е време да се опрости цялата бумащина и бюрокрация покрай сделките с ценни книжа. ЦД обаче поемат май в точно противоположната посока.

И изобщо, ЦД е прекалено важна институция за пазара за да си позволява самоволно да въвежда нови такси, нови глоби, нови декларации и прочие. Редно е и Съвета на директорите му да разбере това. И колкото и да са силни спомените на Апостолов от най-романтичния период в кариерата му, си е редно и Комисията да се произнесе по тези въпроси. Така мисля аз, де.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Pitasht+++, за тази декларация пише в измененията на Правилника на ЦД, които можеш да видиш в бюлетина на ЦД http://www.cdad.bg/bg/clients/content05.shtml. Разбира се можем и сами да си я скалъпим тази декларация, но все пак тя се води някакво приложение. Нищо че поне един e-mail можеха да пратят, но кои сме ние...

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Imam chustvoto, che tuk veche stana prosto bla bla, vseki si izliva mukata i njama nishto konkretno.. da vzemem pone da si otgovarjame, che da ima njakakyv prakticheski smisyl ot vsichko tova.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Колеги, безумията на ЦД и управляващата го г-жа Бондаренко продължават с пълна сила. В Пари излезна информация че са приети и действат промени в правилника на ЦД. Някой да ви е питал за тях ? Или да ви е искал мнение ? Значи ЦД се САМООСВОБОЖДАВА от отговорност при действия на пазарни субекти, които обслужва в ролята си на сетълмент институция. Значи ние носим цялата отговорност за правните и фактическите действия относно данните, които предоставяме на депозитара. Или ако има проблеми, си г оотнасяме ние. Е, и като извършваме сделки с записи, които трябва да ги няма в ЦД, пак ние сме си виновни, нищо че ги има и не са блокирани. И всички правни и фактически последствия са за нас и нашите клиенти. САМООСВОБОЖДАВА ОТ ОТГОВОРНОСТ ??? Как някой може да се самоосвободи сам от отговорност, не ми е ясно, но явно че в БГ всичко може.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Neuk, tova otkude go chetesh za tazi deklaratzija?

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Стига вече! То не бяха такси, то не са глоби, то не е тесли.
                Излиза че нямаш сметка да подържаш клиентски регистър и сметки на клиенти,
                за членство в ЦД да не говорим, в светлината на новите такси става неудобно.
                Време е да се създаде втори ЦД.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Znae li niakoi ot koga vlizat v sila promenite v tarifata i v pravilnika na CD ? I ot kude mojem da izteglim deklaraciata :Членовете се задължават да уведомяват своите клиенти за обстоятелствата по т.1.3. Това се удостоверява чрез писмена декларация /Образец приложение/, която се подписва при сключване на договора между члена и неговия клиент. В случаи на заварени подписани договори декларацията се подписва в едномесечен срок"

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Чета в процедурата на ЦД, т. 14, че от 9 до 13 ИП може да коригират наличността си по сетълмент сметката. Същевременно обаче в санкциите е посочено, че след първо преминаване (итерация) на алгоритъма от т.6 до т.13 и недостатъчна наличност, се плащат големите глоби. Значи ако в 9:00 ч. парите не стигат, а в 13 вече стигат сделката ще мине но ще ме глобят 1%. Така разбирам от процедурата поне. Обаче няма логика да ме глобяват на първа итерация (както е написано в процедурата), защото сетълментът става така или иначе в 17 ч. и няма закъснение на сделка. Моля за коментар.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

То и БОРИКА е една, ама там няма оплаквания.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

КИБИК -по принцип нищо не пречи да се учреди нов депозитар. Но това няма да стане ... и дотогава ще сме ... ще ни чарджат за всяко нещо с нови тарифи и такси. А сега начело на депозитара е г-жо Бондаренко ... И какво им пречеше да дадат новите тарифи на срещата или да ги обсъдим там ? Пак в ъгъла ... молчат и не разсуждат - принцип на работа.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Защо да ги пишат грамотно? За да няма грешки? Ами нали като няма грешки, операторите на ЦД ще бездействат. 50 лева на грешка са това...

Грешете, членове, грешете и прегрешавайте...)

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Ако всички над 70 ИП позвънят днес в ЦД да ги питат защо МТ200 не работи, може да започнат да пишат образците на съобщения по-грамотно.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

как мислите, кога една клиентска сметка се закрива? Може би, когато клиента си продаде акциите. Но ако купи отново след 3 три от същата емисия, то нова сметка ли се открива и като ги продаде, пак се закрива.

Коментар

• БЕЗУМИЕТО НА ЦД.

Отдавна съм изяснил за себе си, че проблемите на и от ЦД /а и на всички нас/, идват от това, че ЦД е
                                ЕДИНСТВЕН, ако имаше втори, трети, .....вече ще е различно.

Коментар

Working...
                                X