IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Най-изгодното изпращане на малки суми до Англия - Paypal или не?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Веско Разгледай мнение
    40-50 лв годишна такса, никакви такси при внасяне
    Не е вярно. Разходите са +3% за разлика във валутните курсове (освен годишната такса и лихвите, които ще плащате, ако се объркате да изхарчите повече пари).

И няма нищо полулегално в ползването на услуги като TransferWise - те действат съгласно законодателството на всички държави, в които оперират.

Нормално е хората да имат повече доверие в банкнотите, отколкото в банковите карти. Има много истории за хора, които са отишли в чужбина и са им блокирали или ограничили картите.

Аз не бих отишъл в чужбина само с една дебитна или кредитна карта. Твърде е опасно. За да се намали риска може да се носят две или три карти, издадени от различни банки и пари в брой.
    Last edited by vstoykov; 17.12.2014, 16:34.
    Два прости метода за легално намаляване на данъците

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Добре де, не е ли по добре с български кредитни и дебитни?

Дори и да теглите 1000 паунда, пак е по-малко от комисионите по трансфера. А Таксите при теглене не отпадат
      Много високи такси за теглене баси
      Аз ли не се зазяпвам или в Еврозоната е доста по-евтинко. Ще трябва да си погледна стейтмънтите
      А ето тук намерих и Виза електрон в паунди
      http://www.fibank.bg/bg/visa-electro...to-predlojenie
      Преполовихме 21 век и още се чудите кви странни и полулегални схеми да измислите. Една обукновена ВИЗА от наша банка е абсолютно достатъчно. 40-50 лв годишна такса, никакви такси при внасяне, 45 дена гратисен период, при покупки даже дават бонус. За какъв чеп ще теглиш пари в брой в бяла държава? Освен за наркотици евентуално

Коментар

• Всички чуждестранни трансфери, които съм направил до момента през тази платформа са били с въвеждане на SWIFT код, чиято такса не съм плащал. Всъщност, точно банковата такса SWIFT ме мотивира да намеря алтернативен начин за трансфериране на парите ми и да стигна до това решение. Затова процедурата е:
        1) вкарвам сумата по https://transferwise.com/u/1b05a
        2) правя банковият трансфер (който е описан подробно в сайта) на място в банката си. Идеята е, че се пращат пари от българска в българска банка и сайта си ги дърпат от другата българска банка, към която съм превел парите. Точно затова и не плащам такса SWIFT, а само 2 лева за трансфера.
        3) чакам (обикновено няколко часа до ден), след които ме известяват от платформата на TransferWise, че са получили парите от българската си банка и започват същинската транзакция (която средно отнема около ден и половина)

Линка е реферален и ако съм помогнал на някого да прецака системата, както го направих и аз, може да го използва при неговата регистрация. Линка също така носи и 3000 паунда безплатен трансфер за старт. Поздрави.
        Last edited by ukstudent; 17.12.2014, 12:56.

Коментар

• Линка който е дал ukstudent вероятно му носи комисионна.

Иначе услугата изглежда добре за малки суми. Таксата е 0.5 %

За по големи суми банковия превод става по-изгоден при 0.1% (но има първоначално фиксирани такси + такса swift). Просто трябва да се изчисли за конкретна сума кое е по-изгодно.

От 2016 ще задължат нашите банки да поддържат евтини SEPA преводи.

Коментар

• Първоначално изпратено от megts Разгледай мнение
            Зравейте, заминавам да уча в UK и търся най-евтиния начин, по който родителите ми могат да изпращат малки суми от България. Банките тук са абсолютни кожодери и търся алтернативи, докато не започна на работа там, което сигурно ще стане по-скоро от момента, в който Българските банки ще заиграят по правилата на СЕПА.

Имам paypal акаунт от доста време, който е верифициран с карта Visa Electron в ДСК. Обмислях да направя акаунт на родителите ми и да се възползваме от новата функиция top up, след което те да ми изпращат парите, като gift. Те имат сметка в български левове и знам, че top up до 65eurо от сметка в левове е сравнително изгоден вариант.
            Моля, кажете ми дали решението ми е инключително неразумно от финансова гледна точка? Какво бихте ме посаветвали?
            И аз като теб дълго време хабях нерви с огромните банкови такси и си блъсках главата докато открия разумен вариант за трансфериране на пари, но намерих -> https://transferwise.com/u/1b05a
            Става за минутка-две и коства буквално стотинки на фона на безумните банкови операции, включително и вариантите които си посочил ти.
            Признавам, че бях скептично настроен в началото, но това беше преди да разговарям с поддръжката им, да попрочета във форумите за отзвивите и преди да прехвърля първата си сума. Оттогава съм им вечен фен

Коментар

• Добре де, не е ли по добре с български кредитни и дебитни?

Дори и да теглите 1000 паунда, пак е по-малко от комисионите по трансфера. А Таксите при теглене не отпадат
              Много високи такси за теглене баси
              Аз ли не се зазяпвам или в Еврозоната е доста по-евтинко. Ще трябва да си погледна стейтмънтите
              А ето тук намерих и Виза електрон в паунди
              http://www.fibank.bg/bg/visa-electro...to-predlojenie

Коментар

• Препоръчвам ти еврова Виза на ЦКБ с две карти. Една за тебе в Англия, една за родителите , тука...
                Плащането на пос терминал беше без комисионни, а тегленето от банкомат 1евро +1 %....
                По принцип е задължително да имаш някаква сметка в тяхна банка , но бягай от тях ако можеш..
                Всякакви такси - месечни по 5, за превод ...и т.н.

Коментар

• Дъщеря ми учи в Англия от една година. За големи суми (над 1000 паунда) превеждам парите от левовата си сметка в ПИБ в нейната сметка в английска банка в паунди. Разходите ми са около 50 лева на превод. Обменния курс е приличен, защото при големи суми ПИБ дава възможност за договаряне на курс. За по-малки суми превеждам левове от моята левова сметка към нейната левова сметка в ПИБ. Тъй като нейната сметка всъщност е моя сметка, по-която има издадена допълнителна дебитна карта Маестро с името на дъщеря ми на картата, такъв превод е безплатен в ПИБ, защото се води "превод между собствени сметки". Тегленето от банкомат струва 3 лева плюс 1.5% от сумата. Плащането на ПОС терминал в магазин е 15 стотинки. Обменния курс пли плащане или теглене в брой е нормален. Не ти трябват сложни работи с paypal и т.н. Ако много държиш, ще направя справка в електронното си банкиране за точните такси при превод и за точните обменни курсове спрямо централния курс на БНБ за деня на плащането/тегленето/превода.

Трябва да имаш предвид обаче, че във всички случаи ще ти трябва да си откриеш банкова сметка с дебитна карта в английска банка. С тази дебитна карта ще можеш да плащаш най-различни неща онлайн, а от сметката ще плашаш всякакви задължения към колежа, мобилни оператори и т.н. По тоя повод - любимият на всички студенти в Англия мобилен оператор е Giff-Gaff. Дъщеря ми го препоръчва горещо на всички нови студенти. Това е виртуален оператор, с много изгодни предплатени пакети за разговори и интернет, без договор, но много гъвкав. По този начин няма да плащаш докато си във ваканция в България без да си губиш предплатеното от ваучера. Дъщеря ми твърди че за студенти, особено от чужбина, няма по-добро от Giff-Gaff.
                  Last edited by netware5; 06.09.2013, 22:09.
                  He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

Зравейте, заминавам да уча в UK и търся най-евтиния начин, по който родителите ми могат да изпращат малки суми от България. Банките тук са абсолютни кожодери и търся алтернативи, докато не започна на работа там, което сигурно ще стане по-скоро от момента, в който Българските банки ще заиграят по правилата на СЕПА.

Имам paypal акаунт от доста време, който е верифициран с карта Visa Electron в ДСК. Обмислях да направя акаунт на родителите ми и да се възползваме от новата функиция top up, след което те да ми изпращат парите, като gift. Те имат сметка в български левове и знам, че top up до 65eurо от сметка в левове е сравнително изгоден вариант.
                    Моля, кажете ми дали решението ми е инключително неразумно от финансова гледна точка? Какво бихте ме посаветвали?
                    Моят съвет е никакво взимане и даване с БГ банки .И както и да въртиш и сучеш, винаги ти го начукват .Вашите да ти дадът кеш/ GBP/ и си откриваш в някой от тамошните банки карта .Като се върнеш по Нова година пак ти дават и така и занапред ,докато почнеш работа.Сърбах им попарата на ДСК с моя син който е в Швеция
                    Last edited by коки; 06.09.2013, 12:18.
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

Не съм сигурна дали английските банки са интегрирани в СЕПА
                      Мисля, че е добра идеята за ползване на ПейПал, там и ще става превалутирането по обявения курс

Коментар

Плащаш си с левова дебитна или кредитна и теглиш от левова дебитна.
                        Дори има държави, където това е за препоръчване, пред чейнч в банката.
                        Ти казваш за малки суми. Превалутирането ще ти е никакъв проблем.
                        Зареждаш се със всичко и проверяваш кое е най-изгодно. Може наистина да има нещо специфично в Англия, разминаващо се с останалата част на Европа.
                        Важното е да си на далавера от това, за което отиваш. Ако е за учене... Бравос!

п.п. Браво, че знаеш какво е СЕПА
                        Благодаря, ще последвам съвета ти, нищо не губя.
                        Хаха, да, за учене е - балакавър в King's College London.

Коментар

Не съм запозната със Скрил, но при Paypal нямаш такса за top up. Сметката ми в Paypal е в лири, до колкото знам, такса за withdraw няма.

Аз имам българска дебитна карта (Visa Electron към ДСК), трябва да проверя каква точно е сумата, но съм сигурна, че ще има допълнителни такси за обмена лев към паунд.
                          Плащаш си с левова дебитна или кредитна и теглиш от левова дебитна.
                          Дори има държави, където това е за препоръчване, пред чейнч в банката.
                          Ти казваш за малки суми. Превалутирането ще ти е никакъв проблем.
                          Зареждаш се със всичко и проверяваш кое е най-изгодно. Може наистина да има нещо специфично в Англия, разминаващо се с останалата част на Европа.
                          Важното е да си на далавера от това, за което отиваш. Ако е за учене... Бравос!

п.п. Браво, че знаеш какво е СЕПА

Коментар

И при Пейпал и при Скрил имаш такса за качване в дебитна или кредитна. Което не ти намалява по никакъв начин таксата за теглене на място. Просто си правиш българска дебитна карта, те ти я зареждат тук, а ти теглиш там
                            Не съм запозната със Скрил, но при Paypal нямаш такса за top up. Сметката ми в Paypal е в лири, до колкото знам, такса за withdraw няма.

Аз имам българска дебитна карта (Visa Electron към ДСК), трябва да проверя каква точно е сумата, но съм сигурна, че ще има допълнителни такси за обмена лев към паунд.

Коментар

• И при Пейпал и при Скрил имаш такса за качване в дебитна или кредитна. Което не ти намалява по никакъв начин таксата за теглене на място. Просто си правиш българска дебитна карта, те ти я зареждат тук, а ти теглиш там

Коментар

• Добре де, какви са таксите за теглене от дебитни? В по-голямата част от ЕС са минимални????

Коментар

Working...
                                X