IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.10.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Под властта и контрола на Старшата
    Текстът е от блога на Пейо Попов "Трънки и блогинки"

Вчера в 16:00ч. стотици хора разпространиха по всичките им достъпни канали неновината за подаването на оставката на Орешарски. След 106 дни безрезултатни протести, съзнателно и нарочно напълно нормални хора ентусиазирано разпространяваха и се радваха на една съзнавана неистина, водени от желанието тя да бъде действителност.

Този акт, който може да е странен за незапознатия наблюдател, за мен завърши историята, която считам за най-доброто аналогично описание на протестите и протестиращите. Началото на тази история е разказана от Райко Байчев в статията му "Хватката на Старшата". Преписвам целия откъс:

"Станишев смята, че протестират 10 000, но останалите 7 милиона мълчат. Кофти хватка, а? Навярно ви се вие от безсилие. А тая хватка е описана и четена. В "Полет над кукувиче гнездо" – книга, дето трябва да размахаме по площадите. В оная проклета лудница има всякакви луди. Момчетата на Макмърфи, за които има надежда, шанс и спасение. И още два типа – Хрониците и Острите. Тия дето стоят на един стол, с празен поглед по цял ден, онемели, потънали в мъглата. В един миг се стига до гласуване, понеже момчетата искат да гледат бейзбол. Всички вдигат ръце и вече тръпнат в очакване нещата да станат. Но Старшата казва – вие не сте мнозинство! И сочи към другите, многобройните, дето отдавна са се предали, изгубени, превзети и живеят като зеленчуци. Ей така ви прецакват вас, жадуващите промяна, с номера за Хрониците. Защото истината е, че в тази страна е пълно, препълнено с хора, на които онзи дял в мозъка, който отговаря за социалното и битката за него, отдавна е лоботомиран. И то жестоко, с онази смъртоносна серия от лъжи, даването на надежди и хищното им отнемане, поголовна бедност и унижения, след които човешкото започва да мъждука и гасне – преход. Бъдете сигурни: ако не успеете, вие сте следващите. Сбъднете тези протести. Иначе Старшата ще ви хакне в стола на Хрониците, без да се усетите. Удобно вцепенени, както пееха Пинк Флойд."

Знаете ли как продължава тази история?

След като им е отказано разрешение да гледат мача, работоспособните луди са пратени да извършват обичайните дейности в сградата. Но когато става време за мача, главният герой, Макмърфи прекъсва работата си, отива пред телевизора, включва го на бейзболния мач. После примъква още един стол пред себе си, сяда и кръстосва крака върху втория стол, обляга се назад и си запалва цигара. Почесва се по корема и се прозява и въздъхва: "Е-ех! Сега ми трябва само една биричка и една мацка."

Като го вижда как се е настанил и гледа мача, Старшата изключва захранването на телевизора. Макмърфи не помръдва и се държи така, сякаш картината въобще не е угасена и мача си продължава. Седи така, сплел пръсти на тила, опнал крака на стола, а цигарата дими ли, дими изпод ръба на шапката му — гледа телевизия.Старшата почервенява, побеснява и започва да крещи: "Мистър Макмърфи, казах, че по това време на деня вие сте длъжен да работите. Не разбирате ли, че вие сте изпратен в тази болница на лечение. Вие сте под моя… под властта на лекарския персонал. Под властта и контрола…" Макмърфи не ѝ обръща никакво внимание и продължава да се вълнува от мача, който все едно се излъчва на телевизора пред него. Един по един и другите луди идват и сядат до него. Един по един и те започват да се вълнуват от случващото се на неподвижния сив екран, сякаш бейзболният мач се вижда ясно като бял ден, а Старшата фучи и крещи отзаде им.

В книгата главата завършва така: "Ако в тоя момент влезеше някой и ни видеше как неколцина мъже наблюдаваме празния екран на телевизора, а една петдесетгодишна жена пищи и врещи зад главите ни за дисциплина и ред, щеше да си помисли, че всичките сме луди, колкото си искаме."

Вчера стотици хора гледаха екраните си, на които чаканата новина липсваше и липсваше, и се радваха и вълнуваха на оставката, която знаеха, че не е подадена, все едно бяха пациенти на лудницата, описана от Кен Киси в "Полет над кукувиче гнездо".

Някои ще намерят поведението им за тактически уместно и подходящо, други ще го критикуват и осмиват – не ме интересува оценката им. Самият факт, че разумни и дееспособни хора намират като единствена разумна възможност да се държат като психично болни ме смазва. Проклета да е тази власт, която докара граждани до състоянието на луди. Тя няма основание да остане. Оставка, веднага!
    Yeah

Коментар

• съни(тя)

Борисов не може да се върне на власт, не Сидеров ами господ не може го върна ! Сега ни трябва една жестока зима и хората ще се вдигнат, но не платени протестиращи а разгневени и майка им жална на тези.
      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от mechobikov Разгледай мнение
        Ми да сравним тогава Франция с технологиите от 1972 и България с технологиите от 2013. И какво ще излезе според тебе, че технологиите през 1972 са били по напреднали отколкото са сега през 2013 ли ???

Ако пък искаш да кажеш, че технологиите са различни за различните държави, бих ти напомнил, че държавите са политически образувания. И в този ред на мисли, ако в некоя държава се ползват по допотопни технологии, то това е точно по политически, а не по други, причини.

.....
        добави към Технологиите, инструмента на властта - Законите и Рамката за управление

Ако ги накараш да променят Законите, ще им отнемеш Инструмента за злоупотреби и безнаказаност

Технологиите са И Прозрачност.

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Голям комунист стана и ти , че те и тези са боклуци и сегашните и то много големи !!! Спокойно Бойко Бандитски няма да се върне на власт, него го шътнаха от Европа и няма да допуснат да се върне. Проблема е с алтернативата му - тези боклуци, които сега по странен начин са на власт и те са за премахване.
          А, виж с това съм съгласен. Но на такива становища бате Пешо задава въпроса - А кого ще турим за цар ???
          Баба ме научи на много неща.
          tnm

Коментар

• Бате Пешо

Голям комунист стана и ти , че те и тези са боклуци и сегашните и то много големи !!! Спокойно Бойко Бандитски няма да се върне на власт, него го шътнаха от Европа и няма да допуснат да се върне. Проблема е с алтернативата му - тези боклуци, които сега по странен начин са на власт и те са за премахване.
            D.Y.F-091066

Коментар

• Ми четат форума и изчисляват как най добре да имитират реална борба срещу комунистите
              tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от vbvb Разгледай мнение
                Бойко Борисов с „оферта“ към Волен Сидеров...http://daniivanov.blogspot.com/2013/...post_4959.html
                преди няколко дни, Андрей Райчев обясняваше как Борисов имал сбъркана тактика и трябвало да търси Сидеров като съюзник в Парламента...
                Бързо се е вслушал

Коментар

• Бойко Борисов с „оферта“ към Волен Сидеров...http://daniivanov.blogspot.com/2013/...post_4959.html

Коментар

• vabo_2008, 10 000 долара са хубава заплата при сегашни цени на стоките и услугите за учител, дори аз бих се замислил дали да не почна да се занимавам с преподавателската професия.
                    Обаче виждам и други проблеми ( виждането ми се за град Пловдив ).
                    1. Единият както споменахте е заплащането - Приятел от университета(една година по късно завърши от мен) искаше да почне като учител по физика тази година. И преди седмица като се видяхме си каза мъката, как се сблъскал с реалността, че никъде няма пълен щат като физик. Само на едно място е било на непълен щат и в последствие е станал лекторски.
                    За справка споменавам , че младши учител(току що завършил без опит) на пълен щат би взимал чисто 550 лв. На половин щат + ако е класен би взимал 300 лв. Като лектор на половин щат би взимал около 180 лв с права като на граждански договор .
                    Съответно е отказал на 3 училища ( можел е да ги съчетае ) и тези училища ги е взела някаква пенсионирана физичка - взимала 440 лв пенсия и лекторските и идват като бонус
                    С две думи само крайно изпаднали ( да не използвам друга дума, че щом не могат да си намерят друга работа, а ще работят като лектори, какви трябва да са .... )
                    А за "римляните" от шикер маала - въобще не говоря, защото там да преподаваш искали да имаш и кетам за работа с ДЕЦА БИЛИНГВИ.
                    2.Проблема с малкото ученици в училищата - От друг източник на информация разбрах, че Математическата гимназия и Икономическата гимназия до 16 септември са били с незаети паралелки ( заради изискванията за бал и прочие) и за да не затварят паралелки са пуснали да се запълнят с тройкаджии.Като това им действие е оставило Техническите гимназии без кадри ( за дървото мисля че беше нещо от сорта на 380 ученика намаление от 720 ученика минала година )
                    Извода които може да се направи, е че трагедията след време ще е пълна, защото тези тройкаджии вече като излязат след време ще са без кетап за някаква работа.
                    А от 30% до 50% от влезлите в бившите техникуми работят по специалността си. Дори ако имат възможност я надграждат в университетите.
                    3.Абсолютната безидейност на програмите в училищата как да грабнат вниманието на учениците.
                    С този метод на изпяване за 30-40 минути на някакъв материал, до никъде не се докарва, а масата учители са от старата школа, които не искат и да променят нещо. Не може да преподаваш история и да им нахвърляш дадени дати на събития за ВСВ ,без дори да сложиш карта на военните действия и да посочиш кои страни воюват и къде по земното кълбо.
                    В крайна сметка не пазаруваш в магазина, а преподаваш !
                    За физиката пък да не говорим за какво става въпрос. Все СЕ мрънка че нямало училищна база. А си нямате и на представа буквално с подръчни средства, които всеки има вкъщи, какви опити за проверка на физични закони могат да се правят.
                    Въобще грозна картина е цялото образование, което дори не иска да се реформира .
                    Лек ден и извинявам се за чаршафа писане, което направих и което не е по темата

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                      Незнам как да комуникирам едно говоря друго разбирате.Аз твърдя че Хемус от София до Търново и после до Русе е по необходима от Благоевград Сандански а ти ме разбираш че на мен ми трябва.На мен не ми трябва аз пътувам до София през селата до Ябланица и от там няма проблеми.През селата тирове и трафик няма.Това че пътувам десетина пъти до София съвсем не означава че някой трябва да ми строи магистрала.В посока Търново Варна пък изобщо не ходя
                      Този път съм съгласна с теб. Пътища трябват там където се движат нашите пари и стоки. Не би трябвало да ни интересуват турските гастарбайтери, транзитните и тези- дето са решили да отскочат до Солун. В соца, сърбите нарочно не са си ремонтирали пътя след Ниш- важен е бил за нас, а не за тях. По този начин трябва да действаме и ние.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
                        Нe така!!!Аз съм респектиран от Пешо Тарабата!!!С Пешо и БКП напред!!!Рот фронт!!!
                        Забравил е да запуши тапата и му е изтекъл акъла,но нищо!!!Много хора могат и без акъл!!!
                        Пешо Тарабата с същия неграмотен и агресивен дивак като тебе.Аз обаче съм респектиран от твоята простотия некадърие и бездарие.Чак не е за вярване че мое да има такива екземпляри на които нивото на интелекта им е в каменната ера.

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                          Ми да!
                          Да се довърши от Ябланица до Плевен (през Долни Дъбник) и това е!
                          Факи ти да не си от Долни Дъбник?

Коментар

• Първоначално изпратено от Лорда Разгледай мнение
                            Бе язе се чудя въобще за какво трябва да се строят магистрали, които не са необходими на Бате Пешо!
                            Това е излишно трошене на народна и ЕС пара!
                            О ти на много работи има да се чудиш щото не си наясно.

Коментар

• По Алеко Константинов!
                              Бареков прави избори! Вижте как се събира
                              електорат...http://daniivanov.blogspot.com/2013/...post_5686.html

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                                Каво означава промяна ? В политически план такава е невъзможна без да се случат технологични промени, технологиите опредялят развитието, политиката нищо не означава - тя е нещо като представление, театър и боричкане с цел лично облагодетелстване с власт и ПАРИ !
                                Ми да сравним тогава Франция с технологиите от 1972 и България с технологиите от 2013. И какво ще излезе според тебе, че технологиите през 1972 са били по напреднали отколкото са сега през 2013 ли ???

Ако пък искаш да кажеш, че технологиите са различни за различните държави, бих ти напомнил, че държавите са политически образувания. И в този ред на мисли, ако в некоя държава се ползват по допотопни технологии, то това е точно по политически, а не по други, причини.

В някои държави благата са разпределени много по неравномерно отколкото в други. И затова ли са виновни технологиите ???

Според закона за ЗАПАЗВАНЕТО, нищо в природата не се губи, само се ХАБИ. За да има много безкрайно бедни българи, значи има малко безкрайнисимо богати българи, щото някой за да няма блага, требе некой друг да му ги е ЗЕЛ.

В България много малко хора (върхушката), ползват разхищават и позволяват да се ограбват от наши и чужди богатствата на страната. Това трябва да се ПРОМЕНИ. Требе да се изритат со кротце со благо или со КЮТЕК. И тази ПРОМЯНА няма нищо общо нито с технологиите на производство, нито с производителността на труда.
                                Last edited by mechobikov; 29.09.2013, 04:13.
                                tnm

Коментар

Working...
                                X