IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.10.2013 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• 100-те дни: анонимност и псевдонимия
    http://www.dnevnik.bg/analizi/2013/0..._psevdonimiia/
    От Калин Янакиев

През изминалите вече "първи сто дни" на правителството неговите парламентарни крепители, одиозните "контрапротестиращи" и най-различни други среди около управляващите, непрестанно повтаряха срещу софийския протест, че на Пламен Орешарски и неговия "екип" трябвало да се даде възможност да заработи, за да покаже, може ли или действително не може да се справя. Да, протестиращите нито за миг не се съгласиха, да "му дадат тази възможност", но правителството така или иначе си я даде. Добре е, следователно, да си дадем сметка какво то "изработи".

Направо ще кажа, че

никога от началото на "прехода" България не е имала по-безфизиономно правителство

Нека всички си дадат сметка, че за първи път огромното мнозинство хора дори не помнят имената на министрите на Орешарски. Добър или лош, всички знаеха (ругаеха, събираха подписки, издевателстваха срещу) "дошлия отвъд океана" Симеон Дянков; знаеха (дори когато му се надсмиваха) земеделския министър на ГЕРБ, помнеха добре (дори заради анекдотичния начин на избора им) различните здравни министри на Бойко Борисов. Днес – и то именно благодарение на протестите – хората имат представа може би единствено за името на вътрешния министър на "експерта-макроикономист". Опитомените "централни вестници" не успяха да популяризират нито едно друго име. Освен специално отговарящите за официалната хроника журналисти, убеден съм, никой не може да каже без продължително замисляне как се нарича (и какво именно е "заработил" за първите си сто дни) този министър на здравеопазването, този министър на земеделието, този министър (дали не беше министърка) на образованието. Това не се е случвало никога досега.

В началото на протестите управляващите – правейки се, че не разбират какво искат от тях гражданите – предъвкваха до припадък няколко "социални мерки", които трябвало да успокоят духовете. Нека да се опитаме да си ги припомним и да си дадем сметка каква бе тяхната съдба. Трудно ни е, нали? Аз лично съм запомнил най-ярко (защото и тогава това ми беше твърде смешно) "грандиозното" намаляване на сметките на ток с 5%. То беше нещо като много закъсняло ехо от едни отдавна мъртви към началото на юни "справедливи" февруарски протести. Е, какво стана с тази "социална мярка"? Първо, (още седмица след обявяването й) грандиозното намаление се превърна от решено и осъществено в "евентуално", като петте процента еволюираха в "до пет процента", за да финишираме с тяхното пълно забравяне и превръщането на "намаляването на цената на тока" в не-допуснатост на увеличаването на цената на тока (което злобните ЕРП-та желаели – каза ни го тези дни Орешарски – да бъдело с цели 40%).

Кои са другите социални мерки, които взе експертното правителство? За повишаването на минималната работна заплата след "100-те дни" продължава да се говори в (неопределено) бъдеще време, "майчинските" въобще не се увеличиха за всички майки, а "повишаването на пенсиите" в момента се е трансформирало в обещание една част от българските пенсионери да получат от държавата по 50лв. (отгоре) за Нова година – т. е. еднократно и, от сега съм сигурен, тези "50лв." също ще претърпят еволюцията от "50" в "до 50" и т. н и т. н. С други думи, станахме свидетели на

непрекъснато минимизиране дори на една абсолютно безлична социална политика на епизодичните милостини

И изобщо на непрекъснатото минимизиране на каквато и да било политика, заменена от абсолютно абстрактни и неподлежащи на установяване и обективно измерване "постижения" като например – "намалихме нивото на страха у бизнеса", "създаде се едно доверие, че държавата за в бъдеще ще се разплати с българския бизнес", че "има воля да започне един процес на законодателно ограничаване на злоупотребите на някои изкуствени монополни структури". Всички тези изречения (разбира се, цитирани не съвсем буквално) запомних от пространното интервю на премиер-министъра, което той даде в обсадената от протестиращи "Българска национална телевизия".

Изобщо, трябва да се каже, че ако това правителство е забележимо с нещо през своите "първи 100 дни", то – по парадокс – това е, че срещу него през всичките тези 100 дни има протест, че през тези 100 дни едни хора искат оставката му, а други ругаят онези, които искат оставката му. И ако тези обществени "пертурбации" ги нямаше, ние чисто и просто нищо не бихме могли да съобщаваме за него. Ще кажа дори, че "Орешарски" е име не на политическа личност, а на обект на скандиране, при това "Орешарски" е дори псевдонимът на този обект, семантична анаграма (нека ме поправи, ако не съвсем точно употребявам граматическата категория, Лютви Местан) на "Станишев-Мая Манолова-Волен Сидеров-Цветан Василев-Николай Бареков" и т. н. Защото – съвсем прав бе един мой познат от протестите, който наскоро определи злощастния ни премиер като

"институционална инсталация"

(в артистичния смисъл на тази дума), която определени политически и олигархични субекти са поставили пред себе си, за да избегнат собственото си инсталиране на най-първи план.

Наскоро видях съвсем отблизо този човек (когато, обграден от бодигардовете на НСО и от двойния кордон полицаи, изблъскващи обсадилите националната телевизия протестиращи, притича, снишил глава между раменете си във фоайето на медията). И изведнъж си дадох сметка, че съм учуден от мащаба на емоцията, която събира срещу себе си. Та този човек е екзистенциално пусто място!

Бутафорен манекен с практически отсъстваща емоционално-мимическа плът, костюм с вратовръзка, напълнен с човек, уморени очи, в които не се отразява нищо идващо отвън, пресъхнали уста, наподобяващо механична вътрешна повреда заекване на звука "п", забележителна реторическа немощ. И този човек събира в себе си като във фокус толкова много отрицателна емоция, на която е призван – точно защото той, той (а не Станишев или Местан) е в позицията на "министър-председател" – както нелепо пишеше в долния край на кадъра, в който остана инсталиран продължение на половин час! Това е удивително. Та той, дадох си сметка, е наистина псевдонимът на настоящата власт, нейното измислено за пред хората име, нейната прикриваща я "инсталация" в публичното пространство.

И тогава действително се запитах

що за човек трябва да си, за да се съгласиш да бъдеш това

Любопитно ми стана как този човек се мушва вечерно време под завивките на леглото си, дали прокарва през паметта си лентата на случилото му се през деня, как си го тълкува… Защо му е, най-вече защо му е всичко това? Какво му дава мотив да го продължава? Не съм психолог (нито психиатър), за да отговоря квалифицирано на тези въпроси.

Но навършването на "първите 100 дни" на "най-експертното" правителство от началото на прехода ще остане в съзнанието ми, освен с анонимността на неговите членове, освен с непрекъснато изпаряващите се в пространството негови "социални мерки" под знака на "петте процента", още и с това, внезапно споходило ме прозрение: Орешарски не е име на субект, Орешарски е псевдоним на нещо друго. Което протестиращите все още трудно могат да формулират съвсем точно.

Коментар

• Евгений Дайнов: Това, уважаеми, е краят на всекидневниците

Автор: Евгений Дайнов Публикувана на 14 септември 2013 в 15:56
      Евгений ДайновЕвгений Дайнов
      Още по темата:

Дайнов: Гербаджии опитаха да отвлекат протеста

Имам да ви съобщя важна новина. В България вече няма хартиени всекидневни вестници. Умряха чрез самоубийство. България е единствената страна в Европа, в която хартиените носители умряха не защото ги изяде интернет, а защото те така си решиха.

Как разбрах това ли? Вечерта след представлението „Стената” се оттеглихме към столичен клуб, за да си допием и допразнуваме. На бара се натъкнах на отдавнашна позната – журналистка в известен всекидневник.

„Как е?” – питам, неангажиращо.

„Готвя се да ставам безработна…”

„И защо така?”

„Въртим тираж 7000”.

Не, че не знаех за срива на тиражите – особено след окупацията на Орлов мост миналата година и тазгодишната зимна революция, – но това известие ме впечатли. Става дума за емблематичен, според някои – направо „легендарен” всекидневник, който навремето даде старта на осъвременяването на българския печат. След като той върти 7 хиляди, неговият събрат – също толкова легендарен и дори „исторически” – едва ли стига повече от 8-9.

Какво да говорим за останалите, които винаги са продавали 5-10 пъти по-малко? Ето какво: всекидневниците, които виждате по сергиите (също, впрочем, застрашен от изчезване вид) „въртят” – кой хиляда, кой петстотин, кой триста… Толкова навремето въртяха вестничетата – „многотиражки”, издавани за „трудовите колективи” на индустриалните социалистически мастодонти и, ако не ме лъже паметта, някои от по-големите АПК-та. Не претендираха обаче да са национални вестници.

Отдавна не чета хартиени всекидневници поради унизителния слугинаж и грозната пропаганда, с които редакторите предпочитат да пълнят страниците си. Обаче седмица след Стената, върнал се на плажа – и оказал се без плажни книги поради изчезването им от сергиите с края на сезона – си купих вестник. Екземпляр от въпросния „легендарен” 7-хилядник.

На първа страница имаше същински порой от заглавия. Еди-кой се взел с еди-коя (не съм чувал нито за него, нито за нея). Следващото заглавие ни информира, че, напротив, еди-коя най-сетне била напуснала еди-кого (и за тях не съм чувал). Трето заглавие ми съобщаваше, че еди-кой (напълно неизвестен за мен) бил научил за новата си работа пет дни преди да трябвало да се яви на нея. Четвърто заглавие ми обещаваше оглед на дома на еди-кои (тях поне ги познавам), а пето заглавие ме подмамваше с новината, че някой-си отглеждал тропически фрукти.

И това – от вестник, който съвсем доскоро се самопровъзгласяваше за сериозен, „списван” по европейски тертип… Да, ама в същия ден европейските вестници бяха пълни с хора, за които съм чувал и събития, които следя – Сирия, Турция, Китай, Путин, Обама, Меркел, Г-20, Камерън. А в този точно ден нито един български вестник не бе качил подобни теми на челната си страница.

Е, как тогава да очакват, че някой ще ги чете?

Заинтригуван, на следващия ден си купих още три „водещи” всекидневника (със сумарен тираж, най-вероятно, към 3000), а по-следващата сутрин напазарувах „бутикови” всекидневници, отново три на брой, със сумарен тираж, най-вероятно, към хиляда. Макар вътрешно подготвен, останах втрещен както от външния им вид (малко на брой страници, вързани надве-натри от полуграмотен стажант), така и от съдържанието. Наистина, между слугинажа, пропагандата и откровените глупости се провираше по някой „политически анализ” (кавичките не са случайни). Но и тези „сериозни” форми, оказва се, вече се пишат като жълтини, посветени на любимата тема „еди-кой се взе с еди-коя”. Никъде нямаше елементарното, уж научавано още в първи курс – „какво, кой, къде, кога, как, защо?” Имаше само обещания за бъдещи скандали и гледане на боб.

....

БКП- ГЕРБ- СИК
      Last edited by X_Y; 16.09.2013, 12:42. Причина: прекалено дълго

Коментар

• Задава ли се коалиция ГЕРБ-ДПС?

Автор: OFFNews Публикувана на 15 септември 2013 в 23:12
        Веселин ЖелевВеселин Желев

Веселин Желев

Задава ли се коалиция ГЕРБ-ДПС?

Според мене се задава. Преки основания да я очаквам ми дават телефонни разговори с политици от последните дни. За съжаление не мога да ги цитирам по имена. Затова ще се огранича само с косвените белези, че нещо от рода се мъти.

Да започнем с това колко спокоен и весел е напоследък Бойко Борисов. Иска пак да е премиер. Иска да се жени. Колебае се само кое от двете да е по-напред. Ухилен вика на управляващите: “Хайде, подавайте си оставката”. Все едно има казва: “Хайде да пием по една бира”.

Нито Мишо Бирата, нито подслушванията, нито банкянският запис, нито костинбродските бюлетини помрачават настроението му. Те вече са минало. Никой не говори за тях. Дори прокуратурата.

По-положително е отношението му и към Делян Пеевски. Борисов вече не е сигурен дали следователо-депутато-издадетелят от ДПС и несбъднат шеф на ДАНС е част от олигархията. Той смята, че БСП, а не ДПС се е опитала да използва на мама Ирена детето за мръсни политически поръчки. Опитали са се да злоупотребят с един неопитен младеж.

“Уж не се знае кой е инициирал назначението му за ДАНС. Аз смятам, че това е Станишев, а не Ахмед Доган, когото продължавам да смятам за голям политик”, заявява Борисов.

Защо са тия теманета пред Доган, който пази пълно мълчание?

Поведението на ДПС също предизвиква въпроси. При откриването на новата парламентарна сесия на 4 септември лидерът на партията Лютви Местан съвсем не засвидетелства пълна и безусловна подкрепа на кабинета Орешарски.

“Животът на кабинет ще зависи от неговата социална роля”, каза той.

И още една ключова фраза адресирана лично към Борисов: „Да не съучастваме в делегитимирането на партийната система, защото нищо по-добро не е измислено… Готови ли сте да превърнем в принцип правото на всеки неуспял политически субект чрез протести да сменя правителства?”

Поне аз чета това така: И вие, и ние сме успели политически субекти – партии, които заедно седят в парламента и срещу които улицата протестира. Следователно имаме общи интереси спрямо неуспелите. Те са вашите противници, а не ние.

Да, Местан, развява папка със “скандални назначения” на калинки по времето на ГЕРБ. Борисов му отвръща, че по-добре “калинки”, отколкото “криминалинки”. Димна завеса за пред публиката. Какво може да излезе от разследване на “калинка”? Нима е престъпление да си тъп? Или неук? Ако беше така, затворите щяха да се пукат по шевовете.

ДПС вижда демоскопските данни за популярността на сегашното правителство и разбира, че то всеки ден яде от рейтинга на движението. Рисковано е да събори кабинета. Рисковано е обаче и дълго да го крепи.

Според участници в партийните задкулисия, Борисов е употребил много от таланта си в общуването да ухажва Реформаторския блок като цяло и отделни лидери в него. Не намерил обаче взаимност. Твърди се, че наскоро е заявил в тесен кръг, че те вече не му трябват, защото направил сделка с ДПС.

По какво ДПС се отличава от всички останали партии? По това, че тя никога досега не е “зазиждала врати” и не е горила мостове към никого. (С изключение може би на “Атака”, с която е в симбиоза. “Едната мие другата” под формата на “едната бие другата”).

Ако другите са праволинейни (особено изчезващата “автентична десница”), ДПС е партията на завоите. Затова все са във властта.

Не знам дали съм прав, но ми се струва, че българските турци не се гнусят от лавиранията на върхушката им между останалите партии. Те обаче имат остатъчен страх от това само българи да държат властта и прощават на лидерите си всичко, стига да останат в нея.

Говори се, че сега се готвели за “десен завой”. Особено след пререканията с левицата за това кой всъщност е предложил Пеевски.

Преди евентуалния завой остават поне две неизвестни – кога, по какъв повод и кой ще дръпне щепсела на изкуственото дишане на кабинета Орешарски и какво ще направи прокуратурата със знаковите дела от изтеклото лято.

—————-

Авторът е кореспондент на “Труд” в Брюксел. С негово позволение препечатваме текста от личния му блог

бкп- бсп- герб- - сик- олигарси

Коментар

• Борисов: Присъдата на Хохегер ще изкара на светло далаверата на най-приближените на Станишев
          http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...ara_na_svetlo/

Присъдата на Хохегер показва колко е задължително да продължи реформата в съдебната система. Това заяви във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов по повод обявената присъда за австрийския лобист Петер Хохегер, който беше замесен и в скандал с предишната тройна коалиция в България.

"По този случай ние сме дали многократни сигнали през годините и той удивително напомня за скандала с Марио Николов. В Германия неговият ортак получи 3.5 години затвор, а в България Марио Николов беше оправдан", написа Борисов.

"Ортакът на Станишев получи 2.5 години затвор, защото е получавал пари от Станишев и Моника, а тук още си играем на комисии. Надявам се, че тази присъда ще активира и изкара на светло огромната далавера за сметка на държавата, извършена от най-приближените хора на Станишев", отбеляза още бившият премиер.

Защо българската прокуратура още не е казала нищо по случая с лобиста Петър Хохегер, попита днес на пресконференция и депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев, който беше председател на временната комисия по случая с лобиста. Той посочи, че всички проверки по случая показват, че не са защитени интересите на българските граждани и финансовия интерес на страната ни.

"Интересно е защо още няма отговор от българската прокуратура относно този случай, тъй като няма отчетност, която да потвърди, че е извършена посочената в договорите дейност от Хохегер", отбеляза Главчев.

По-рано днес стана ясно, че в събота Хохегер е получил две години и половина затвор от съд във Виена заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на австрийския парламент.

Районният съд във Виена е установил, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия "Съюз за бъдещето на Австрия" (BZO) е получила 960 хиляди евро от австрийския мобилен оператор Telekom Austria с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции.

Хохегер до последно отричаше да е участвал в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено.

Петер Хохегер стана популярен в България, след като стана ясно, че е бил нает да "чисти имиджа на България" пред Европейския съюз заради ширещата се корупция и организирана престъпност срещу хонорар от 1.5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета "Станишев". Случаят "Хохегер" беше обсъждан и в специална анкетна комисия, която бе създадена в предишния български парламент.

Коментар

• Владимир Каролев
            И относно смущаващото социологическо проучване от сутринта. Причината БСП да е първа политическа сила е много проста. Левите избиратели търсят и намират причини ДА ГЛАСУВАТ за БСП, АТАКА и до голяма степен ГЕРБ. Десните избиратели търсят и намират причини ДА НЕ ГЛАСУВАТ за някоя дясна партия, като по този начин си мислят, че доказват своята интелигентност и проницателност. Резултатът? Левите избиратели са си избрали кабинет и подкрепата за техните партии е стабилна или дори расте, десните избиратели се джафкаме за глупости и си мислим, че сме много умни като си намираме един на друг кусури. Всъщност, доказваме колко сме глупави и левите политици и избиратели тайничко ни се смеят Да продължим в този дух!..

бкп- бсп- герб- комунисти

Коментар

• лесен бизнес и пазар

http://inews.bg/%D0%9B%D0%B0%D0%B9%D..._i.323502.html нещо яко и добре платено! Някой знае ли кой ги поръчва тези? От къде изкопават пари?

Коментар

• Фидосова се оказа „калинка” с гигантски размери?!
                www.razkritia.com
                Госпожа правистката не може да си намери дипломата – папката с документите й я..

ИСКРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ- ГЕРРРРРРРРРБ- СИИИИИИИИК

Коментар

• Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнение
                  Британският посланик също поиска да знае защо Пеевски е бил посочен за шеф на ДАНС
                  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...a_znae_zashto/

Назначението на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" беше голям шок за нас, за международната общност и затова и аз искам да знам защо беше назначен. Това заяви в интервю на български британският посланик Джонатан Алън пред Би Ти Ви.

Дипломатът подчерта, че това назначение е било важно за българите и именно заради тях Пеевски вече не е шеф на ДАНС. Той обясни, че никой от управляващите, с които е разговарял, не му е дал сериозна причина защо е бил посочен депутатът от ДПС за тази позиция и това го безпокои. "И аз искам да знам защо беше посочен", отбеляза Алън, допълвайки, че според него Пеевски не е бил достатъчно квалифициран за позицията.

Той коментира, че в обръщението си за началото на политическия сезон не е казвал, че има проблем с българските закони, а с прилагането им. По думите му законите се променят много бързо и твърде лесно. Според него трябва да има консултации и да се знае предварително какво се случва след приемането на даден закон, за да може хората и бизнесът да планират какво ще трябва да променят в аванс.

Британският посланик пак припомни, че във Великобритания две години и половина е подготвян новият орган за сигурност, докато промените в ДАНС са се случили за две седмици и половина. Той допълни, че в комисиите и регулаторите назначенията трябва да са прозрачни и аргументирани, защото хората не вярват, че сега шефовете им са независими. "Трябва да се избират най-добрите и независими специалисти", подчерта той.

Друг ключов елемент за връщането на доверието на хората към политиците е прозрачността, коментира Алън. Той допълни, че е важно и изготвянето на лобистки закон, защото липсата на доверие към политиците е опасна и за тях, но и за демокрацията. Припомни, че и в родината му е имало скандали, но след тях депутати са влезли в затвора.

По думите му това лято не е на посланиците, а е лятото на гражданското общество в България. Той подчерта, че не е против никоя партия и не иска да се меси във вътрешната политика. Допълни обаче, че това което се случва тук понякога има последици и в други държави, което е причината и посланиците да са толкова активни през последните месеци. По тази причина има още мониторингов механизъм на Европейската комисия, коментира той.

На въпрос дали не се притеснява, че няма да получи орден "Стара планина", както се случи с френския посланик Филип Отие, Джонатан Алън каза, че за него няма да е проблем, защото британското законодателство не му позволява да приема ордени от чуждо правителство. Той допълни и че за Отие, който му е приятел, е било важно, че е приятел на България и българите, а не орденът.
                  Британския посланик мое ли да ме хване за самолетоносача.Къв е тоя простак да се меси в нашите вътрешни работи?Аз питам ли го защо държат оня урунгел Чарли и изкукуригалата чума дето викат кралица?

Коментар

• https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Коментар

• https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater

Коментар

• Освиркаха Орешарски пред УНСС, той пак се измъква през задния вход
                        http://offnews.bg/index.php/243094/o...z-zadniya-vhod

Позорният начин, по който премиерът за втори път опита да се измъкне от “народната любов” през страничен изход, бе посрещнат с надпис “Изход за боклуци”. Така протестиращите напомниха как премиерът си тръгна от БНТ след интервю от изход, през който, по думите на служители там, се изнася боклукът.
                        Last edited by OMG; 16.09.2013, 11:30.
                        Yeah

Коментар

• Проверяват била ли е Фидосова нотариус
                          Пълни глупости, коментира бившата шефка на правната комисия
                          Публикувано: 16 септ. 2013, 10:15 | Обновено: 16 септ. 2013, 10:15
                          Разпечатай
                          прочитания: 2497 | коментари: 8
                          София, България
                          Искра Фидосова

В Министерството на правосъдието тече проверка на конкурса за нотариуси, проведени през 1998 г. Това е станало по разпореждане на министър Зинаида Златанова заради сигнал до нея, че са изчезнали документите на бившата шефка на правната комисия Искра Фидосова, пише вестник "Преса". Така трябвало да се укрие, че без да има задължителния 2-годишен стаж през 1998 г., Фидосова е била допусната до конкурс и незаконно е станала нотариус. Покрай сигнала бе подновена и темата, че дипломата й за юрист е "менте".

Едно от обвиненията е, че за да участва в конкурса за нотариус, тя е посочила "незаконен" трудов стаж. Например в документите си е включила и задължителния едногодишен стаж, чрез който завършилите право придобиват юридическа правоспособност.

"Някои от членовете на ВСС именно с този стаж достигнаха необходимите години, за да могат да кандидатстват за съвета", потвърдиха и от ВСС.
                          "Имам пълна документация на професионалния си живот. Ако министерство на правосъдието не може да намери документите ми, съм готова да му ги предоставя", заяви пред "Преса" Искра Фидосова.

Тя разказва, че новият сигнал срещу нея е отдавна проверявано старо писмо "от колеги, неиздържали конкурса за нотариуси". Тогава била проверявана и дипломата й. Това се случило 2002 - 2004 г., а не докато ГЕРБ беше на власт.

По повод сигнала за липсващата папка на Фидосова в правосъдното министерство проверяват документацията на всички конкурси за нотариуси, за частни, държавни съдебни изпълнители. След проверката резултатите ще бъдат обявени публично. /БЛИЦ

ИСКАМЕ СИ ИСКРЕТООООООООО

БКП- ГЕРБ- СИК- ОЛИГАРСИ

Коментар

• Гей парад ще подкрепи недоволните срещу кабинета Орешарски
                            Гей парад ще подкрепи недоволните срещу кабинета Орешарски
                            Дата
                            07:24 | 16.09.2013
                            Дата
                            1030
                            Коментари
                            5
                            Автор: ПИК
                            Share

Гей парад и антиправителстен протест в едно се подготвя трескаво за 21 септември, съобщи в. "Стандарт" от изявени представители на бунтарите, които вече над 90 дни искат оставката на кабинета "Орешарски".

Организаторите са на мнение, че всички трябва да излязат обединени на улицата и да покажат, че са заедно, независимо от сексуалната им ориентация. Част от най-активните протестиращи не крият, че имат по-различна ориентация. Идеята е традиционният "София Прайд 2013" да бъде проведен съвместно с #ДАНСwhiteme на 21 септември.

Шествието на гейове и лесбийки, което по принцип е в края на юни, бе отменено заради протестите. Тогава мотивите бяха, че ще се измести фокусът на посланията на прайда, както и че ще възникват инциденти с останалите протестиращи.

Още от началото на протестите през юни обаче активно в тях се включиха представители на гей движението, сред които и Десислава Петрова-Солджъра. Една от идеите е шествието да е със знамена с цветовете на дъгата редом до родния трикольор. Намеренията на гейовете е съвместно с подкрепящите ги демонстранти срещу правителството да облепят загражденията около Народното събрание с цветовете на дъгата.

Картоненият автобус, който бе пребоядисан на розов танк, а от няколко дни е оранжева линейка, ще бъде боядисан също в цветовете на дъгата. Прайдът и протестът ще преминат съвместно по централните софийски булеварди. По неофициална информация отделни по-крайни протестиращи подготвят контрапротест, а групи футболни хулигани подготвят провокации.

http://pik.bg/%D0%B3%D0%B5%D0%B9-%D0...ews100788.html

АБЕ ВСИЧКИ ГЕИОВЕ ЛИ СА ОТ ГЕРБ

Коментар

• Северна България обезлюдява седем пъти по-бързо от Южна
                              potv.eu
                              Населението на Северна България намалява седем пъти по-бързо в сравнение с това в Южна България като регионалното неравенство е основната причина за миграцията на хората към София и извън страната. Това коментира в неделя пред журналисти Петър Иванов от ..

ЕХ ДРУГАРИ МУТРОКОМУНИСТИ

Коментар

• Британският посланик също поиска да знае защо Пеевски е бил посочен за шеф на ДАНС
                                http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/...a_znae_zashto/

Назначението на Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" беше голям шок за нас, за международната общност и затова и аз искам да знам защо беше назначен. Това заяви в интервю на български британският посланик Джонатан Алън пред Би Ти Ви.

Дипломатът подчерта, че това назначение е било важно за българите и именно заради тях Пеевски вече не е шеф на ДАНС. Той обясни, че никой от управляващите, с които е разговарял, не му е дал сериозна причина защо е бил посочен депутатът от ДПС за тази позиция и това го безпокои. "И аз искам да знам защо беше посочен", отбеляза Алън, допълвайки, че според него Пеевски не е бил достатъчно квалифициран за позицията.

Той коментира, че в обръщението си за началото на политическия сезон не е казвал, че има проблем с българските закони, а с прилагането им. По думите му законите се променят много бързо и твърде лесно. Според него трябва да има консултации и да се знае предварително какво се случва след приемането на даден закон, за да може хората и бизнесът да планират какво ще трябва да променят в аванс.

Британският посланик пак припомни, че във Великобритания две години и половина е подготвян новият орган за сигурност, докато промените в ДАНС са се случили за две седмици и половина. Той допълни, че в комисиите и регулаторите назначенията трябва да са прозрачни и аргументирани, защото хората не вярват, че сега шефовете им са независими. "Трябва да се избират най-добрите и независими специалисти", подчерта той.

Друг ключов елемент за връщането на доверието на хората към политиците е прозрачността, коментира Алън. Той допълни, че е важно и изготвянето на лобистки закон, защото липсата на доверие към политиците е опасна и за тях, но и за демокрацията. Припомни, че и в родината му е имало скандали, но след тях депутати са влезли в затвора.

По думите му това лято не е на посланиците, а е лятото на гражданското общество в България. Той подчерта, че не е против никоя партия и не иска да се меси във вътрешната политика. Допълни обаче, че това което се случва тук понякога има последици и в други държави, което е причината и посланиците да са толкова активни през последните месеци. По тази причина има още мониторингов механизъм на Европейската комисия, коментира той.

На въпрос дали не се притеснява, че няма да получи орден "Стара планина", както се случи с френския посланик Филип Отие, Джонатан Алън каза, че за него няма да е проблем, защото британското законодателство не му позволява да приема ордени от чуждо правителство. Той допълни и че за Отие, който му е приятел, е било важно, че е приятел на България и българите, а не орденът.

Коментар

Working...
                                X