IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как ще се превалутира влог в евро, ако... еврото изчезне?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Не знам кога е писана статията , обаче ето това "Към момента около 60% от експорта на страната ни са за ЕС" много хубаво звучи.
    Обяснявам , фирмите за превоз първата вълна на кризата 2008-2009 година ги удари много жестоко ( много фалираха ) , за разлика от чуждестранните( които имаха доста натрупан капитал и устискаха) , след това в този бранш имаше подем 2010 и 2011 до лятото( данните са от познати в тази сфера - собственици на такива фирми, като началото на 2011 са стигнали 80% от нивата на 2007 година). Но от лятото нещата рязко се влошават( започна втората вълна на кризата при тях) и сега са по плачевни и от 2009 .Най-лошото е че тепърва почнаха лятото фалити на европейски фирми ( словенски , словашки и прочие) и поради това сега има добри оферти за автомобили ( влекач с ремарке ), добри като оферти за нуждите на собственият бизнес де, не за започване на нов бизнес за транспортни услуги .
    Така че статията така написана , означава , че експертите още си мислят че този бранш не е засегнат и видиш ли сега тепърва ще почва падението му , а не е така
    (а както знаете 90% от износа ни минава чрез този вид транспорт)
    Приятно прекарване на уикенда

    Коментар


    • Айде като копираме закона за гарантиране на влоговете в банките да копираме всичко, не само частта за 196к лв, а?

      Чл. 6. (1) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Общият размер на задължени-
      ето на банката към един вложител се определя, като влоговете му, включително
      начислените върху тях лихви към датата на решението на Българската народна
      банка по чл. 23, ал. 1, се събират. При събирането влоговете в чуждестранна ва-
      лута участват с левовата им равностойност, определена по курса на Българската
      народна банка към началния ден на изплащане на гаранцията, оповестен по реда
      на чл. 23, ал. 4.

      Коментар


      • Не ми се мисли...
        Как най-черните сценарии за изход от кризата биха се отразили на България



        На фона на апокалиптичните картини за съдбата на еврото, които чертаят международните медии и анализатори напоследък, българските политици и бизнес все още са на вълна "не ми се мисли какво ще стане ако...".

        Правителството в момента се е вглъбило в потушаването на надигащата се вълна от стачки и протести срещу иначе нужните промени в БДЖ и пенсионната сфера. Липсата на ясна комуникация от страна на управляващите може да е съвсем съзнателна – защото не искат да преекспонират темата и да създават излишна паника. А и очакванията са през следващите две седмици в Брюксел да се вземат координирани решения, които може да върнат надеждата, че апокалипсисът все пак ще се избегне. От опит обаче сме по-скоро подозрителни към заравянето на главата в пясъка плюс монотонно повтаряне колко сме добре.

        А българските компании отдавна са свикнали да не правят дългосрочни планове и са се съсредоточили върху текущи проблеми, свързани със средата за правене на бизнес в България (вижте допълнителния текст). Обяснението на мениджърите е прагматично: сценариите за това накъде ще поеме кризата в Европа на този етап са толкова много, че чертането на различни планове по-скоро изглежда като интересно интелектуално упражнение.

        На този фон изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че в рамките на следващите шест месеца има голям шанс еврозоната вече да не съществува, постави много въпросителни. Включително дали не е добре отсега правителството, а и бизнесът да се подготвят за най-лошото, пък нека се надяват, че ще се случи най-доброто. Въпросът за България е колко голям ще е ефектът, ако се реализират някои от най-черните сценарии (вижте графиката към текста "Когато няма немислими неща).

        Ако еврото се спаси с печатане на пари

        Ако ЕЦБ реши да провежда активна парична политика, това най-вероятно ще смекчи задаващата се рецесия за кратко. В по-дългосрочен план обаче трупащите се дисбаланси (особено ако проблемните държави не предприемат мерки за намаляване на дефицитите и дълговете си) могат да ескалират в по-дълбока криза. А и печатането на пари обикновено върви ръка за ръка с инфлация, т.е. създава се опасност от стагфлация. Това означава бавно излизане от кризата и обезценяване на спестяванията на домакинствата.

        За България директният ефект ще е по линия на по-малко износ. Към момента около 60% от експорта на страната ни са за ЕС, а през последните две години той беше основният двигател на икономиката. Ако и той изключи, излизането от кризата ще продължава да е мъчително, доходите да са ниски, а безработицата - сравнително висока. В същото време страната ще си "внесе" инфлация през цените на стоките, които купува от Европа.

        "Няма да има непосредствена заплаха за банковия сектор. Но при тежък сценарий за Европа, при който няма кредитиране, няма да има и инвестиции", обяснява Георги Стоев от Industry Watch.

        Ако еврозоната се разпадне на две

        При една от модификациите на този вариант "заразените" икономики от еврозоната я напускат, а дисциплинираните държави си правят т.нар. северно евро.

        "Ние не само че вдигаме ръка, а те ни посочват и казват - в момента има осем държави, които, ако този фискален съюз утре се създаде, България ще е сред тях", обясни пред bTV финансовият министър Симеон Дянков. Повече разяснения от управляващите по темата обаче не бяха направени.

        При наличието на евро, при това концентрирано в страните с по-строга фискална дисциплина, България чисто политически вероятно ще предпочете да запази фиксирания курс към новата, по-здрава валута. Недостатъкът тук е, че тя ще е скъпа, а опасенията на бизнеса – че това ще направи българския износ неконкурентен.

        "Дългосрочно конкурентоспособността не се определя от това. Много по-голям проблем ще е фактът, че се разпадат търговски потоци поради разпада на еврозоната", коментира Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Той допълва, че износът ще пада не поради скъпа валута, а защото няма да има кой да купува насреща. Членството на България в А група (стига наистина да ни поискат там) обаче ще ни донесе и ползи – стабилност, която пък ще привлече нови инвестиции.

        Ганев допълва, че при евентуално присъединяване към подобен валутен съюз България трябва да отстоява ниските си данъци. Освен това още в началото трябва да каже ясно, че сочените като дисбаланси преди кризата голям дефицит по текущата сметка и висока инфлация всъщност са странични ефекти на растежа, които се появяват при малки и отворени икономики като нашата.

        Ако всички си върнат националните валути

        Това на практика означава разпадане на еврозоната, а и на Европейския съюз. Най-шоковият сценарий, който към днешна дата изглежда най-малко вероятен. Още повече че е най-неизгоден за който и да било в Европа. При него загубите от свитата международна търговия ще са продължителни, а ефектът най-вероятно ще е и върху глобалната икономика. Не е изключено и икономическите проблеми да отключaт или поне ще бъдат съпътствани и задълбочени от неконтолирани фалити на банки. Ще се създаде и правен хаос – поне докато не се реши как точно ще се третират международните договори или пък депозитите и кредитите в евро.

        "Най-вероятно при нас ще има и финансова паника и натиск, като най-черният сценарий е банковата система да не може да издържи. Ще има пълна липса на ликвидност, блокаж на износа, вълна от безработица и т.н.", обяснява Ганев.

        Според него управляващите трябва да планират и този, най-черен, сценарий отсега. "Нужни са по-големи буфери в бюджета, които няма да спасят положението, но ще дадат време за реакция", обяснява икономистът. Още един такъв възможен буфер според него е помощ от МВФ. Още повече че тогава ще трябва да разчитаме само на вътрешен ресурс за погасяването на падежиращите 1.6 млрд. лв. глобални еврооблигации в началото на 2013 г.

        При сценарий разпадане на еврозоната България ще е изправена и пред сериозен избор какво да прави с валутата си. Теоретично, ако левът остане вързан към възобновената германска марка, ще трябва да приеме недостатъците на силна валута, без ползите на икономически и търговски съюз. Ако премине към плаващ курс обаче рискува загуба на доверие, отлив на капитали и допълнителна паника сред населението.

        Според Георги Ганев управляващите трябва да заявят ясно какво ще се прави: да е безспорно, че валутният борд остава, за да няма страхове и слухове. "Защото слуховете се подхранват най-добре от липсата на комуникация. Можем да решим автоматично да останем вързани за марката. Но аз съм сигурен, че в България веднага ще се появят глави, които ще се опитат да поставят валутния борд на масата", допълва той.

        Не на това мнение е Георги Стоев. Според него правилната позиция за управляващите в момента е да балансират бюджета и да не излъчват нервни сигнали. "Може би именно заради факта, че не е ясно какво ще се случи със света, ако еврозоната се разпадне, до този сценарий изобщо няма да сте стигне", допълва той.

        Разбира се, извън тези, има още няколко по-меки или по-твърди варианта за развитие на събитията в близките години. А за окончателната смърт на еврото е твърде рано да се говори. Това обаче не означава, че управляващите не трябва да мислят за най-невероятните сценарии да се подготвят за тях.



        Повечето български компании износителки обаче още дори не са усетили започналия спад на търсенето при западните си партньори. Все пак лесното решение просто да махнеш с ръка и да се откажеш дори да помислиш върху уравнението с прекалено много неизвестни, едва ли е най-доброто. Има прости неща, които могат да се направят предварително, като да се настоява пред партньорите в договорите да се добави клауза какво се случва при изчезване на еврото. Или пък паричните резерви на фирмата да се диверсифицират в различни валути. А вероятно във всеки конкретен бизнес си има и други начини рискът да се намали.

        Част от мениджърите обясняват, че вече полагат усилия да разширят бизнеса си към доларови икономики и такива, които са извън ЕС. Повечето мениджъри на големи компании обаче казват, че не правят анализи за евентуален разпад на еврото, защото този сценарий им се струва твърде малко вероятен. Предвид рационалния подход на бизнеса в такива ситуации не е невероятно да се окаже, че предчувствията му са верни.

        http://www.capital.bg/politika_i_iko...e_mi_se_misli/

        Коментар


        • Една версия за съдбата на трилионите инфлационни долари.Ами те вече са дълг в евро.При анихилация на еврото,банките ще могат да наложат прическа "Бретонуд2"
          И следва бурно развитие на технологиите

          Коментар


          • То еврото не може да изчезне за 1 ден бе хора ,друг е въпроса за стойността му и покупателната стойност ...Най- вероятно ще се фиксира някакъв рейндж и срок от време през който ще става обмяната ,ама като гледам никой не се е стреснал досега ...Моят индикатор са банките ,те са най-стархливи и чувствителни на тази тема и ако има такива изгледи те вече ще са реагирали, и щеше да се появи някой политик или бамкер да успокоява населението ..
            Цялата дандания е да се печатат ЕВРОта в огромни количества и да се спасят големите банки,все пак този сценарий не е от сега ,това че ЕВРОто е надценено не е тайна и цялата зараза плъзна от ОТвъдокеанските тарикати ,които вече 10 години поддържат нисък USD ,като прибавим и Китайският подценен йоан излиза че Европа е Идеалният купувач ,ама трябва и нещо да се продава ..

            Коментар


            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
              Ако еврото изчезне , като валута забравете че влог в евро ще се превалутира , просто ще си остане в евро което вече няма да е пари с някаква стойност или стойността ву ще е нулева в други валути.Това е реално...другото са фантазии и да гарантирани са влоговете до 100...ами да всеки ще си получи еврата , при рогът на изобилие от евра който ще настане.Левът въпреки валутния борд ще си остане стойностно платежно средство . Разни мечти за ДМ ,да не мислите че Германия ще хукне да сменя всички евра с новата си валута , тя и да иска не може да насмогне.
              и аз още влача един депозит в дойче марки ...защото казаха ."а то минаваме във евро , но ти имаш депозит в марки и така ще си остане"...
              чета и се питам на колко ли ракии си за да може в едно изречение да изречеш толкова небивалици.....
              евро което няма да е пари с някаква стойност - напикавам се от смях.
              пак казвам ..хипотезата за 100 000 евра от фонда за гарантиране на депозити е в случай на ФАЛИТ на банки...темата е за друго...
              левът въпреки валутния борд ще си остане стойностно платежно средство.... пак неясни брътвежи ..точно благодарение на борда лева е стойностно платежно средство , а не обратното..
              Разни мечти за ДМ - добреде ако изчезне еврото германците в каква валута ще минат...а сетих се ...да да , поради стабилния лев ( въпреки Валутния борд ) в Германия ще въведат ЛЕВА като стойностно платежно средство ... да хитра идея..ще поразмишлявам за ползите ....
              браво пич хареса ми , идеите ти са доста радикални , но за това пък събудиха патриотична гордост в изтерзаната ми душа.....

              Коментар


              • Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                Това са много сложни въпроси. Повечето участници в този форум нямат необходимите знания за да ти отговорят на тях. Всъщност има само един анализатор, който владее тая материя. За съжаление е много потаен и споделя знанията си само срещу пари. За да се свържеш с него, пускай редовно постинги, съдържащи следните ключови думи:

                вазелин, шит, монойл, св. Нагъзаки, фалит, кисело млЕко, частен съдебен изпълнител, запор, КаФеНе.

                След известно време той сам ще те намери.
                видя ли как червея изкочи от дупката ...работят перфектно ключовите думи....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Ебльо Еблев Разгледай мнение
                  От цялото ти мнение е най важна последната ти мисъл>>> В закона пише че парата е гарантирана в левове
                  там пише че е в левове , но само при фалит на банки ...

                  в тази тема говорим за съвсем друго....
                  Last edited by йосиф; 02.12.2011, 13:37.

                  Коментар


                  • Отговора ти е в самият въпрос...еврото изчезва...и влога също!!!
                    http://selfielifes.com

                    Коментар


                    • mlg911

                      Защото не могат да фалират и да превалутират еврата , така че дълговете им да останат превалутирани в нац . им нова валута. Няма смисъл тогава от фалита. Няма да се затрие еврото , никой не вярва в това че ще изчезне - погледни как се държат на пазара спрямо него - имат му доверие значи има стойност. Дълговите им книжа са съвсем друго нещо , нямат им доверие че ще си ги платят. Ако ситуацията с дълговете забие накриво , чак след година това ще се отрази трагично на еврото т.е. 2013 година...
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                        Ако еврото изчезне , като валута забравете че влог в евро ще се превалутира , просто ще си остане в евро което вече няма да е пари с някаква стойност или стойността ву ще е нулева в други валути.Това е реално...
                        Значи сега е момента да теглим кредити, които после ще са с нулева стойност, така ли?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от mlg911 Разгледай мнение
                          Защо мислиш, че левът ще остане "стойностно платежно средство"?
                          не му обръщай Фнимание >>>той по навик така прави
                          Хората губят ума си на тълпи , а се връщат към здравия разум бавно и един по един .

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                            Ако еврото изчезне , като валута забравете че влог в евро ще се превалутира , просто ще си остане в евро което вече няма да е пари с някаква стойност или стойността ву ще е нулева в други валути.Това е реално...другото са фантазии и да гарантирани са влоговете до 100...ами да всеки ще си получи еврата , при рогът на изобилие от евра който ще настане.Левът въпреки валутния борд ще си остане стойностно платежно средство . Разни мечти за ДМ ,да не мислите че Германия ще хукне да сменя всички евра с новата си валута , тя и да иска не може да насмогне.
                            ..
                            Защо мислиш, че левът ще остане "стойностно платежно средство"?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              Ако еврото изчезне , като валута забравете че влог в евро ще се превалутира , просто ще си остане в евро което вече няма да е пари с някаква стойност или стойността ву ще е нулева в други валути.Това е реално...
                              А за кредитите в евро -- и тях ли да отпишем? Леко се съмнявам, че гнусните ни банки ще позволят това
                              nnn

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                                И в кой закон пише 100000 евро?
                                и аз това му разправям че черно на бяло пише >>> 196000 леФа >>> а не 100000 еврака разликата е от земята до луната
                                Хората губят ума си на тълпи , а се връщат към здравия разум бавно и един по един .

                                Коментар

                                Working...
                                X