IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще премахнат ли борда след емитирането на ДЦКта в евро????????

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Лошите кредити тогава няма да 20%. Всяка една девалвация влече със себе си очаквания за следващи девалвации, което ще доведе до брутално изтичане на депозити от банките буквално за един ден. Което пък ще доведе до ликвидна криза и до съвсем обосновани очаквания за масови фалити на банки. Банките ще останат почти нулеви пасиви и пълни с лоши активи. Така че майките им няма и да има основание да ги спасяват - защото няма да има нищо за спасяване. БНБ няма да може да ги спаси също. Да не говорим пък за правителството. Точно банките са най-малко заинтересувани от падане на борда.

Разбира се някой сигурно си мечтаят да повторят номера от 1996 и да се окажат изведнъж кредитни милионери. Но това едва ли са собствениците на банки - те много повече губят.

Коментар

• Първоначално изпратено от Гари Разгледай мнение
      Те няма и защо да го правят, тъй като 40% от кредитите им са в лева и ще загубят ако борда падне. А дори и да са 100% в евро, пак не виждам какво биха спечелили от една такава атака.
      Ако на една банка пасивите й са в левове и има 2 млрд.лв., а активите й са само в евро и са 1 млрд.евро, то ако еврото стане 4 лв., сам можеш да си сметнеш какво печелят банките, даже и да има едни 20-25% лоши кредити.

Коментар

• СПЕКО пак яко се е спекъл.
        Цялата му теза е кръгла нула, защото както винаги е разбрал-недоразбрал. БНБ вярно може да рефинансира краткосрочно банки при риск за стабилността на банковата система срещу залог на злато или валута. Това се разрешава от чл.33, ал.2 от Закона за БНБ. Обаче има и ал.3:
        "Предоставяне на кредити по ал. 2 може да се извършва само до размера на превишението на левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв
        спрямо общата сума на паричните задължения на Българската народна банка."

Така че БНБ може да отпуска такива заеми само ако те не застрашават сигурността на борда. Винаги ще има валута, с която да покрива парите в обръщение. И няма никаква възможност някакви търговски банки "да атакуват борда". Те няма и защо да го правят, тъй като 40% от кредитите им са в лева и ще загубят ако борда падне. А дори и да са 100% в евро, пак не виждам какво биха спечелили от една такава атака.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
          Speko и ПК са едно и също лице и няма месец да не напишат по някоя глупост.Най смешното е че с единия ник лъже а с другия си вярва.Тук имаше и един злата ламя ама се е покрил щото и при него глупостта простотията и самочувствието са в повече от способностите и възпитанието
          Стилът и на спеко, и на ламята е подозрително близък. Спеко май пише с една идея по-грамотно, но идеите им са същите.

Коментар

• Първоначално изпратено от Алън Разгледай мнение
            Принципно си прав. Проблема обаче не е от емитирането на дълг в евро, а в крайната цел и ефекта който се цели да се постигне.
            И какъв мислиш че ефект се цели да се постигне. Няма защо да се търси под вола теле, съвсем нормално е постоянно да се емитира и да се изкупува дълг. даже мисля че нашата държава умишлено не действа активно на този пазар, за да не може да се създаде ефективен пазар на ДЦК та. Каква е причината да държи пазара на страна от ДЦК та мога само да гадая. Но всяко събитие което раздвижва този пазар е добро дошло според мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Не виждам нищо притеснително в дълг в евро. Виж ако се започне масово издаване на дълг в лева е друго нещо.
              Принципно си прав. Проблема обаче не е от емитирането на дълг в евро, а в крайната цел и ефекта който се цели да се постигне.

Коментар

• Не виждам нищо притеснително в дълг в евро. Виж ако се започне масово издаване на дълг в лева е друго нещо.

Коментар

• Speko и ПК са едно и също лице и няма месец да не напишат по някоя глупост.Най смешното е че с единия ник лъже а с другия си вярва.Тук имаше и един злата ламя ама се е покрил щото и при него глупостта простотията и самочувствието са в повече от способностите и възпитанието

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov Разгледай мнение
                    Виждам, е форумните гении отново осмиват донякъде разумни предположения.

Досега нямаше средство за бутане на борда, но ДКЦ в ЕВРО Е точно такова оръжие !

Не е лошо да се следи кой ги купува тия ДЦК.

Щот може накрая БНБ да остане с ДКЦ вместо в валута. И ще трампят 2 лева за 1 ДЦК . Хаха.

Всъщност доколко е законно да се емитират ДКЦ в чужда ваута ?
                    ДЦК в евро си е напълно законно и нормално да се емитират. ....

Коментар

• Виждам, е форумните гении отново осмиват донякъде разумни предположения.

Досега нямаше средство за бутане на борда, но ДКЦ в ЕВРО Е точно такова оръжие !

Не е лошо да се следи кой ги купува тия ДЦК.

Щот може накрая БНБ да остане с ДКЦ вместо в валута. И ще трампят 2 лева за 1 ДЦК . Хаха.

Всъщност доколко е законно да се емитират ДКЦ в чужда ваута ?

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO Разгледай мнение
                        НАСТОЯЩOTO АМАТЬОРСКО МНЕНИЕ НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА КАКВИТО И ДА Е ИНВЕСТИЦИОННИ РЕШЕНИЯ И ФИНАНСОВИ ОПЕРАЦИИ, ПОРАДИ МНОГО ДОПУСКАНИЯ!

През последните 6 месеца в България се случиха прекалено интересни събития, а именно емитирането на ДЦК в евро. Няма и месец след последната емисия беше сменен ресорния зам. министър по дълга в МФ, а именно Анна Михайлова.
                        ЗАЩО??????????

Естествено, тези събития никак не заинтересуваха ратаите на финансовата общност в България, но аз се разтревожих доста. Ще се опитам да обясня накратко какво точно ме разтревожи, поради Бай Ганьовщитана в МС, МФ, БНБ и Парламента.

Какъв е проблемът?
                        Преди близо година уж един от служителите работещи за Джорж Сорос предложи на българското правителство да емитира такъв дълг, а не глобални облигации или еврооблигации, вероятно защото е по-евтино и действително е така.
                        То, друг е въпросът има ли желаещи да закупят еврооблигации или глобални облигации на държава с катастрофирала социална сфера и най-вече катастрофирали социално осигуряване и социалното подпомагане, заради циганизацията в България???? А като добавим и гръцките проблеми, нещата стават страшни!!!!!!
                        http://www.youtube.com/watch?v=gViaOYgV8yI

Какво ме притеснява??? Ами казано на кратко: Това НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!. Дори напротив, Дянков продава оръжие за убийство на банки и бутане на валутния борд!!!!Но, нека се върнем на темата:

През последната 1 г. в България БНБ увеличи рязко бързо ликвидните парични средства в управление “Емисионно” до 6 млн. лева или около 25% от общите валутни резерви в управлението. Е, точно тук, аз си задавам въпроса “ЗАЩО”?

През последната 1 г. лошите кредити започнаха да се увеличават и вече достигнаха 16%, което ме навява на мисълта, че банкерите се страхуват от намаляване на “депозитите на нерезиденти в банките” от страната към чужбина, което ще доведе до евентуални ликвидни проблеми с валутата в страната!
                        Сега банкa при ликвидни проблеми може да получи от управление “Банково” до 90 дневни заеми в левове срещу злато, валута, чужди и правителствени облигации с висок кредитен рейтинг и ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, срещу ДЦК в левове!!!!!!!!!!!!!!! АМА, ЗАЩО СА ИМ НА БАНКИТЕ, ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ, ФОНДОВЕТЕ и т.н. ЛЕВОВИ ДЦК????? АМИ, АКО СЕ ПРОМЕНИ ВАЛУТНИЯ КУРС????
                        Я по-добре да се подсигурят банките, застрахователи с ДЦК в ЕВРО, като постепенно и БАВНО намалят левовите си активи в ДЦК. Бавно, защото, ако е бързо е много опасно. Точно това прави и министър Дянков, като емитира 30 месечни дългове в евро през 2 месеца. Ама, това сега няма да обяснявам, защото бавното свърши и започваме всеки месец или поне плановете са такива!!!!!

Банкерите се забавиха с бутането на борда, защото доста физически и юридически лица бяха изтеглили кредити в левове през 2005-2007г. То, лева имаше огромен потенциал да поскъпва през 2007, 2008г. и кои ти мислеше, че кредитите в левове, са всъщност ОГРОМНА ДАЛАВЕРА, ако падне борда???? Та всички се надяваха да изживеят гръцкия сценарии и тук. Именно затова, последните 2 години, банковите ратай се скъсаха, да звънят и да дават акъл на народа, колко щял да спести, ако си предговори кредита в евро. Дори мисля всички банки, ПОЧТИ спряха да дават ипотечни кредити в ЛЕВОВЕ. ((Поправете ме, ако греша???? Никога не съм теглил кредит през живота си, защото за мен това е 11та божа заповед!!!!!!!)))
                        ЗАЩО ЛИ???????
                        Е, за свои хора има, ама само за тях, но пак със спорни клаузи!!!!!!!!
                        Но, да се върнем на заемите:

Тези заеми на банките могат да са до 90 дневни и сумарно за всички банки макс до 5 млрд лева, като условието е заложените активи да са 125%, от исканите левове.

Като цяло, съгласете се, че никоя банка няма да си даде качествените валутните активи срещу някакви си ЛЕВОВЕ!! Това е, все едно да дадеш 62 евро за 100 лв????
                        Ако пък банките теглят кредит срещу ДЦК в български левове, то управление “Емисионно” ще трябва на намали валутните резерви, а намалят ли с 2 или 3 млрд. ще настане паника!!!!

Тук на помощ идват “Вдянко-седянковите“ ДЦК емитирани в ЕВРО!

С тези книжа, нито ще намалеят валутните резерви на управление “Емисионно”, нито ще намалеят качествените валутни активи на банките или поне в близките 8,9 месеца!!!!!

Аз лично очаквах, ако се получи ликвиден проблем, това да се направи да се направи с глобални облигации или еврооблигации, но правителството реши да спести доста средства и да изберат по-евтиния вариант, защото явно няма абсолютно никакви желаещи чужди инвеститори. Естествено, тогава не си струва набутването с такси, комисионни, разходи за банка депозитар и т.н на чуждите банки и е по-добре да го направим врътката по Бай Ганьовски!!!!!!

Така не само, че валутните резерви на хартия няма да намалеят, ама и ще нараснат. Може би ще видим резерви поне до 27, 28млрд. лева, при условие, че НЕ се появят чужди инвестиции, което е 99% сигурно!!!

Тук ще кажа едно допълнение, че правителството емитира нов дълг в ЕВРО за да разплати дълг в ЛЕВА. Това засега е депресивна мярка(до август), а не експанзивна, защото няма допълнително наливане на паричната маса, но само за сега. Въпросът е “Защо”???? Какво му е на левовия дълг и защо се предпочита дълг в евро? Не е ли именно левовия правителствен дълг гаранция, че някои банки няма да направят опит да бутнат валутния борд????
                        ?????????????????????????НАЛИ НЯМА ПРОБЛЕМИ С БОРДА??????????????????????????
                        О, ДА!!! Ще ни лъжат, че видите ли това е по-удобно, защото рано или късно ще влезем в еврозоната! Да, удобно е за 15 г. ДЦК, ама ние емитирахме и 30 месечни ДЦК?????? Е, как ще влезем в еврозоната, през останалите 25-30 месеца, другарю Дянков??? АКО НЕ ПАДА БОРДА не е ли скъпичко за банки, застрахователи и т.н, заради валутните транзакции бе, ДЯНКОВ???? Защо не си запазим дълга в лева??
                        А и аз се чудя, дали вече имаме шансове за еврозоната преди 2014г???. Та, ние скоро няма цели 4 критерия да покриваме за влизане в еврозоната?

Тези врътки ще предизвикат рязък скок на лихвите по валутните депозити. Те могат да достигнат и над 15%!!! Ако ФЕД и ЕЦБ вдигнат лихвите на 5% , лихвите по депозитите ще достигнат над 20%. Този цирк ще е подобен на цирка 77-83 г. когато правителството на САЩ печаташе пари яко, след падането на златния стандарт. Тогава, на 31дек.1980г. Федерал фъндс скочило до 22%!!!!! Тук ще се случи горе-долу същото, защото няма друг начин да удържиш умните хора да не си теглят валутата!!! Ще се опитам да обясня накратко:
                        В момента ОЛП е 0.17%. това е удобна възможност банките да НЕ внасят до 1/12 от задължителните минимални резерви, дори и в левове. То, и защо да го правят, като глобата е макс 2Х0.17% = 0.34%??? Тея 0.34% могат да ги избият при всяка инвестиция в всяка бързоликвидна експозиция. По-интересен е въпросът какво става, ако някоя банка надвиши и не внесе над 1/12 част или въобще не внесе ЗМР. Да, ще влезе “Банков надзор”, ще види че банката е ОК и К'ВО?????? Ще наложи вероятно санкции макс 0.34%. СМЕХ, БЕ!!!!!! ((Някой, ако знае ТОЧНО как стоят нещата нека пише и докога и доколко може банките да не внасят ЗМР???))))A да не говорим, че с изключение към края на всеки месец, през останалото време банките дори могат да не внасят до 25% от задължителните си резерви. Ако всичко е наред, защо не ги внасят в пълен размер и по всяко време на месеца? Явно ликвидноста яко куца, а?

Смятайте какъв бой ще стане за валута на междубанковия пазар и как точно БНБ ще успее да покрие търсенето. Истината е, че банките са прекалено силни и могат да бутнат борда когато си поискат, а вече имат и изгодата, за разлика от преди 1 г.!!! БНБ, вероятно ще направи подобна глупост както преди 1г, когато предостави на държавната банка кредит от 500млн, за да се намалят лихвите. Да, ама точно това чакат банките, а именно пари за да стане далаверата, да разплатят задълженията си към майките.

Аз не мисля, че Дянков или който и да я друг от сегашното правителство е виновен за това положение и може би с тази врътка ще спечели малко време. Браво, но нищо повече! ((Въпросът е КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ТОЗИ ДЪЛГ???)) Пак е нещо, че спечели едни 6 месеца, а защо не и цяла година, докато се появи някаква инфлация. Инфлацията идва, но тя ще бъде убита бързо от скока на лихвите на ЕЦБ и САЩ, които ще взривят финансовия свят, като вдигнат лихвите директно до 4%, а може би 5%. После може бързо да ги смъкнат, кой знае, но не вярвам???По-скоро мисля нещо към 15% да скочат. Така, че само временно решаваме проблемът. Девалвацията е неизбежна! Има само един единствен шанс, който ми хрумна преди 3 месеца за избягване на девалвацията, ама той е спорен и сега няма да го коментирам!!

Аз писах преди 8 м, че скоро лихвите по валутните депозити в БГ ще станат 20%. Всички ми се изсмяха. Имам още 16 месеца. Да видим!!!!
                        Защо ли мислите сега на мода са валутните фондове??? Ами модерни са, защото балъци много!!

А при тези цени на депозитите, не се иска много акъл да се досетите какво ще стане с някои банки. Кои банки ще разберете след септември 2011г., само, ако се окажа прав и това се случи!!!!!! А дотогава вероятно само радост, ама знам ли????!!!!Какво да кажа, банките в БГ имат не добра валутна политика и валутните им резерви не са достатъчни. ((Това е нормално единствено за брокери на кредити. Аз “банките” в България не мога да се съглася, че е правилно да се наричат банки.)) Разбира се, за банки като Райфайзен или Уникредито и др., това едва ли е проблем, но има банки за които..........??????????? Трябва да ви кажа, че един валутен фонд с 500 млн. $ може да постави БНБ на колене за по малко от месец, но след като се емитира дългът в ЕВРО!!!Повтарям за последно:

ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВОЙНА МЕЖДУ БАНКИТЕ!!!

ХАХАХХХА, досега хранехте банкери с лихви по кредити, но скоро ще ги храним и с данъци, защото правителството ще плаща лихви!!ВЕРВАЙТЕ МИ!!
                        Донякъде си прав, дано се размине...

Коментар

• Първоначално изпратено от wenci Разгледай мнение
                          .. влизането в еврозоната ще бъде ускорено и изненадващо от ...догодина.
                          За да влезем там, дори в чакалнята на еврозоната, е необходимо да сме ме отговаряли на няколко условия и то не за месец - два или година - Има документи в които е записано на какви критерии е нужно да отговаряме.

Едно от тях, най-важното, заради което се дъним редовно е инфлацията, която правителствата ни* качват с цените на ток, газ, горива, акцизи, данъци и т.н., все разходи които се добавят когато се калкулира дадена стока.
                          Днес гледам земеделският министър увесил нос (или поне се прави за пред медиите), от цената на хляба и брашното и се прави на изненадан. Ами как няма да се качи цената на хляба като в нея са калкулирани цените на тока и газта. Нали брашно се прави не с мелници с магарешка тяга, а хляба се пече на ток или на газ?! Дори цената на борсите да не се бе качила, цената тук пак щеше да се качи макар и по-малко, а това си е инфлация.

Иначе ако пада борда (не дай боже), няма да е от ДЦК та емитирани във валута, а по други причини. Инфлацията ще е една от тях, за това да се надяваме децата идиоти с кибрита - политиците да не се бъзикат с причините и.
                          Спеко обаче предупреждава за реални проблеми които могат (казвам могат) да настъпят от качване на лихвите (нещо което се е случвало в 1981 година - след подобна на сегашната криза и когато лихвите в САЩ са стигнали 21 или 23 % не помня точно). А и едни са оптимисти, други песимисти, трети реалисти, а четвърти карат влака
                          Няма смисъл да се дърляте и нахвърляте за неща които не зависят от нас. Каквото стане това е..

* Не само това, още предните правиха същото и за това все не влизаме.

ПС:

Песимистът вижда само един безкраен тунел.
                          Оптимистът вижда светлина в края на тунела.
                          Реалистът вижда тунела, светлината и насрещния влак.
                          Машинистът вижда трима идиоти, които седят на релсите.
                          Last edited by Jay Gould; 02.09.2010, 00:09.
                          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Оф направо да се смея ли не знам - то не е смешно. Господин СПЕКО май не е чул че САЩ се оттеглят от Ирак щото пари нема
                            и ще насочат усилията си към възстановяване на икономиката си - тая същата икономика дето уж цъфтеше от стимулите, докато ние дето имаме малко мозък у главата писахме че нищо няма да се оправи. Та сега може някой да ми каже как на една затъваща икономика ще се отрази лихва от 15%. И да - възможно е лихвата да стане толкова и най вероятно ще стане но няма да е скоро . И колко пъти трябва да се обяснява, че това че лихвите в САЩ ще станат 15% не значи че в ЕВропа ще са толкова и не значи че в БГ ще са толкова. Както в БГ бяха по-високи от Европа и САЩ така може да бъде и обратно. Може наистина някоя банка да го отнесе но нищо особено няма да стане. Редиците на апокалиптиците нещо оредяха напоследък - но СПЕКО още не се е усетил май

Коментар

• Първоначално изпратено от SPEKO Разгледай мнение
                              Инфлацията идва, но тя ще бъде убита бързо от скока на лихвите на ЕЦБ и САЩ, които ще взривят финансовия свят, като вдигнат лихвите директно до 4%, а може би 5%. После може бързо да ги смъкнат, кой знае, но не вярвам???По-скоро мисля нещо към 15% да скочат.

Аз писах преди 8 м, че скоро лихвите по валутните депозити в БГ ще станат 20%. Всички ми се изсмяха.
                              Да ти кажа прочетох го през пръсти, ама ти май сериозно си ги мислиш тези глупости. Пък си и разбирач, я гледай какво Есе си напсал.
                              Първо 4-5 % осн. лихва от ЕЦБ и ФЕД, после пък към 15%... Абе не се ограничавай, що само 15%, тресни едни 30 - 35% наиш ли тогаз колко апокалиптично ще звучиш?!?!
                              А за втората част от цитата ти, мога само да...
                              Liverpool was made for me and I was made for Liverpool!

Коментар

• Тая тема трябва да е някаква шега, нали! Не може да си сериозен?
                                Liverpool was made for me and I was made for Liverpool!

Коментар

Working...
                                X