IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хайде да решим две задачки!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от lzl
    plujomir, думата премия може да значи много неща. Едва ли в случая се има предвид рискова премия (risk premium).
    Разгледай първо внимателно информацията от линка, който дадох.

За мен е повече от ясно, че 25 лева премия е нереална цифра при положение, че пазарната цена на акциите е 13,50 лв. По-добре първо се запознайте с това какво е дисконтна премия и на каква база се образува и едва тогава може да давате "компетентни мнения".

П.С. Не ме карайте да постна тук цялата статия. По-добре си я прочетете сами.

Коментар

• Първоначално изпратено от atb
      според мен накрая в задачата се пита, на колко години е жената на Ваня, и спала ли е тя с комшията?
      Според мен въпроса е колко пиене трябва да изпие комшията, та да си легне с нея
      Обаче, ако комшията реши да пие с Ваня.., жена му нама никакъв шанс

Коментар

• според мен накрая в задачата се пита, на колко години е жената на Ваня, и спала ли е тя с комшията?

Коментар

• Първоначално изпратено от rozova pantera
          "Един басейн се пълни през тръба 9 цола, а се празни (басейнът, не спасителя) през тръба с диаметър 12 инча. Отделно, пиян руснак турист, на галено име Ваня, изпил 8 водки "Flirt", 6 големи бири и Х броя малки "Загорки"(?!?) се е изпикал снощи в басейна ... и т. н. ... "
          Jay Gould,
          osven towa trqbwa da dobawim che temperaturata na wyzduha e bila 35 gradusa Celzii i imaiki predvid che P*V=R*T [ako ne sym zabravila termodinamikata ] se pita v zadachata kolko molekuli voda sa se izparili nanqkade [R e konstanta - vse pak edno ulesnenie ]
          [da dopusnem i che sym fenka na Brad Pit ]
          И Ваня не бил си сменял чорапите от миналата неделя... )

Коментар

• "Един басейн се пълни през тръба 9 цола, а се празни (басейнът, не спасителя) през тръба с диаметър 12 инча. Отделно, пиян руснак турист, на галено име Ваня, изпил 8 водки "Flirt", 6 големи бири и Х броя малки "Загорки"(?!?) се е изпикал снощи в басейна ... и т. н. ... "
            Jay Gould,
            osven towa trqbwa da dobawim che temperaturata na wyzduha e bila 35 gradusa Celzii i imaiki predvid che P*V=R*T [ako ne sym zabravila termodinamikata ] se pita v zadachata kolko molekuli voda sa se izparili nanqkade [R e konstanta - vse pak edno ulesnenie ]
            [da dopusnem i che sym fenka na Brad Pit ]

Коментар

• Re: Хайде да решим две задачки!

Първоначално изпратено от atb
              имам питане към всеки мозък тук и ще съм много благодарен ако ми помогне първата задачка е :
              Въз основа на пазарни данни бета на i-тия актив (Beta(i)) се определя на 1.05. Да се определи коефициентът бета на собствения капитал (Beta(s)), при 40% ниво на финансиране на този актив с дълг при ефективна данъчна тежест от 23.5%.

p.s. пробвал съм с две формули b=b*(1-T)*(1-a)+(1-a)/(1-a), където Т е данъка а А е дълга. другата е : b=b(1+(1-т)*d/е)

втората задачка е :
              Разполагате с инвестиционен проект финансиран с облигационен заем. Проектът предвижда покупка на технологична линия за производство на траверси с доставна цена 2,8 млн. лева и 700 хил. лева инсталационни разходи при 6 годишен експлоатационен срок. Остатъчната стойност на технологичната линия след приключване на срока на проекта се определя на 320 хил. лева. Ежегодните експлоатационни разходи към края на всяка от годините се оценяват на 200 хиляди лева. В края на всяка втора година се провеждат регулярни ремонти на стойност 120 хил. лева. Инвестицията се финансира с 6 годишни облигации с двугодишен гратисен срок за плащания по главницата. Купонът е фиксиран на 8% и е платим на всеки 6 месеца (4% полугодишен купон). Погасителните вноски по главницата стартират в края на третата година и са в размер на 25% до изтичане на срока на проекта. Определете чистата сегашна стойност на проекта при 12% дисконтов фактор при положение, че проектът генерира последователно следните приходни парични потоци: 1,31 млн. лева; 1,2 млн. лв.; 1,1 млн. лв.; 1 млн. лв.; 0,9 млн. лв. и 0,7 млн. лв.

Определете пазарната стойност на една акция за фирма, за която е известно, че решава да увеличи капитала си със 40%, като разполага с основен капитал от акции в обем 200 хил. бр. по номинална стойност 10 лв. и пазарна стойност 13,5 лв. и планира да емитира нови акции при същия номинал, но с премия 25 лв

хайде след празниците да размардате мозаците )))))))
              Това ми прилича на:

"Един басейн се пълни през тръба 9 цола, а се празни (басейнът, не спасителя) през тръба с диаметър 12 инча. Отделно, пиян руснак турист, на галено име Ваня, изпил 8 водки "Flirt", 6 големи бири и Х броя малки "Загорки"(?!?) се е изпикал снощи в басейна ... и т. н. ... "
              http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Marco Polo
                Първоначално изпратено от Osiris
                абе тая премия тука играе мн лоша шега, хич не е ясно върху какво е, дали върху маркет прайса, дали върху FV...очевидно в случай е върху FV на акцията
                Е много ясно си е написано в условието че издават акции при същия номинал и към него се прибавя премия от 25 лв. А номинала е 10 лв.

btw Fair value и номинал са доста различни неща

така е, в бързината не го бях прочел достатъчно добре

иначе не говоря за Fair Value, а за Face Value

Коментар

• Първоначално изпратено от Osiris
                  абе тая премия тука играе мн лоша шега, хич не е ясно върху какво е, дали върху маркет прайса, дали върху FV...очевидно в случай е върху FV на акцията
                  Е много ясно си е написано в условието че издават акции при същия номинал и към него се прибавя премия от 25 лв. А номинала е 10 лв.

btw Fair value и номинал са доста различни неща

Коментар

• както казваш, тя си е добавка към бъдещата стойност. едва ли някой в БГ ще го прави в практиката така, но задачка

Коментар

абсолютно си прав за пазара, но уви задачи и пак задачи ...... и аз последно до този отговор стигнах, но да съм 100% сигурен. обаче нерешена ми остана само голямата задача с тия траверси ама караи една от три

абе доста странна и нелогическа задача, за да продаваш с премия, значи акцията ти е undervalued или ти така си мислиш поне))

Коментар

• абсолютно си прав за пазара, но уви задачи и пак задачи ...... и аз последно до този отговор стигнах, но да съм 100% сигурен. обаче нерешена ми остана само голямата задача с тия траверси ама караи една от три

Коментар

Предоставените верни отговори са :
                          21,38
                          19,64
                          13,50
                          35,00
                          24,18
                          200,000 shares * 13.5 = 2.7m

80,000 new shares * (10+25) = 2.8m

new price = 5.5m / 280,000 = 19.64

Сега че само пазара определя цената си е чистата истина....от там нататък всичко си е експериментална математика

Коментар

• Предоставените верни отговори са :
                            21,38
                            19,64
                            13,50
                            35,00
                            24,18

Коментар

• Пичове, третата задача е eлементарна
                              MCAP преди equity raise = 200*13,5 = 2700
                              MCAP after = (40%*200)*(13,5+25)= 3080
                              MCAP = 5780
                              Per Share = 20,65

при допускането че тази премия е в nominal value
                              принципно трябва да е %

Коментар

• plujomir, думата премия може да значи много неща. Едва ли в случая се има предвид рискова премия (risk premium).

Коментар

Working...
                                X