Първоначално изпратено от aslan
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
CFA и Инвестиционен консунтант
Collapse
X
-
Като съвет.... вурху кой раздел от метериала да се неблегне?
Колеги,
Бихте ли споделили какво се е падало предни години на изпитите за инв. консултанти!?Върху кой дял от материята да се набляга и ако може с повече подробности pls?
Макроикономика
Порфейли
Облигации
Акции
Опции
Отчети и финанс. отнош.
БГ законодателство в раздела за ИП, БФБ, КФН, ИД, УД?
Хубаво е да имат от комисията примерни тестове или даже въпроси от минали години, както го има на cfainstitue.org,..., но изглежда ги мързи да мислят нови задачи и въпроси или пък целта е да се посещава курса към унсс(цена 700лв)
Благодаря ви предварително,
А на тези които им предстои изпит, УСПЕХ!!!
P.S. Ако може и тези които доскоро бяха на курс към УНСС да споделят впечатления и дадат насоки.....
Коментар
-
iuh колко по-ясно да ти го кажа не знам. Не предполагам, не ти казвам какво съм чувал, а ти казвам каква е истината. Не знам как е било преди 2 години, но сега се признава. Вземи си потвърждението за издържан Левъл 1 и си подай заявлението в КФН, след месец си готов. Това е и предлагам с това темата да приключи.
Коментар
-
Какво значи тема да досажда. Ако ти досажда не я проверявай и не пиши в нея. Мисля, че има много по-безсмислени теми от нея, но в това няма нищо лошо......форума е за всички.
А ако прочетеш отговорите на моя въпрос в тази тема, ще видиш че няма единодушие.....тоест няма яснота по въпроса....един казва май да....друг не.. така, че смятам, че темата не е приключена и изясняването и би било полезно не само за мен.
Коментар
-
тази тема досажда
ако трябва да разберем, че си взел първо ниво - браво
ако пък наистина си го взел - какво те е еня за смешния изпит в комисията
ако не си, а питаш по принцип, вече би трябвало да си доволен, че получи отговори (и лс, разбирам)
ако е нещо различно от горните предположения - много вероятно е да си търсиш компания. втова няма нищо лошо, но има и много по-подходящи места из нета
Коментар
-
Za Level 1 ima precedent za davane. Siguren sam, tai kato minalata godina pitah dali shte mi priznaiat doktorskata stepen. Kazaha mi che imalo momche s Level 1 na koeto mu priznali i mu dali sertifikat. E tai kato v naredbata niama nishto kazano za doktorski titli, to se iavih na izpita. Ako si vzel Level1 edva li shte te stresne neshto.
Коментар
-
Това е статия от в. Пари от края на миналата година. Вижте какво пише най-отдолу. Не казвам, че е инстина просто го пускам за коментар.
ЪЛГАРСКАТА Си Еф Ей асоциация предложи да предостави образователни модули за степента сертифициран финансов аналитик /CFA/ на ръководители на финансовите и университетските среди в България, отбеляза председателят на УС на асоциацията Калин Методиев на официална среща между ръководители на университети и предствители на бизнеса. Целта е да се повиши нивото на подготовка на изучаващите икономически специалности във висшите училища. Много работодатели се оплакват, че обучението на завършилите у нас бакалаври и магистри е често недостатъчно за покриване на техните нужди на работното място. В същото време CFA е стандарт за професионална квалификация и етичност на финансистите, признат по цял свят.
Идеята на CFA сертификата е работодателят и клиентът на финансовия аналитик да получат гаранция, че той притежава високо ниво на познание в сферата на финансите и бизнесетиката. След връчването му за първи път през 1963 г. свидетелството за CFA се превърна в символ на изключително професионално постижение за международната инвестиционна общност. Оттогава професионалната квалификация Сертифициран финансов аналитик са получили повече от 70 хил. професионалисти в инвестиционната област. Най-често на изпита за сертификат се явяват дилъри, брокери, анализатори и портфолио мениджъри, като целта им е да повишат професионалната си квалификация в областта на финансистите.
При успешно преминаване на първия от 3-те изпита за степента CFA Комисията за финансов надзор
в България дава право за придобиване на сертификат за инвестиционен консултант без полагане на допълнителен изпит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ginoTemati4niyt obhvat na izpita se varti okolo CFA Level I, v tozi smisal tova e dostata4no, ako se sledi bukvalno kakvo pi6e v Naredbata. CFA Charter ne e certificate, a ne6to mnogo pove4e. Razbira se v tozi smisal edinstvenoto vajno ne6to e kakva e praktikata na Komisiyata. Ako se 4ete bukvalno naredbata, CFA Level I passed e naplano dostata4no da ti dadat pravo da uprajnava6 deinost kato investment consultant. Tova oba4e si e samo moeto skromno mnenie.
и моето мнение е същото, но от КФН имат друго по въпроса. Мисля, че имаше няколко такива случая и още от първия път го разрешиха срещу пълният сертификат CFA.
За мен също е по-редно срещу Level 1 passed да дават И.К. лиценза. Но има много недомислени неща и то не само в тази наредба.
Например, на диаметрално разположена позиция са по въпроса с разрешените за ползване калкулатори на изпитите за Брокер и за И.К. - всеки може да си внася каквото иска....???
Поне 20 човека познавам от последните няколко изпита, които се похвалиха, че са влезнали с органайзери със запаметени формули и цели запаметени записки от лекции, запаметени решени задачи, казуси и подобни и благодарение на тях са взели изпитите.... от това по-хубав "пищов"- здраве му кажи
просто КФН в БГ .......
Коментар
Коментар