IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Диалози с ИИ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от vikhunter Разгледай мнение
    Към по-долу спорещите.

Аморфния силиций не е ли стъкло. Просто стъкло.
    В стъклото не се съдържа чист силиций – то е съставено от силициев диоксид (SiO₂) и често включва добавки, които модифицират неговите свойства. Тези добавки играят ключова роля за постигане на специфични характеристики като здравина, прозрачност, устойчивост на топлина и др. Ето какво съдържа стъклото:
    1. Основен компонент: Силициев диоксид (SiO₂):

• Силициевият диоксид е основната съставка в повечето видове стъкло.
    • Той придава прозрачност и химическа стабилност.
    • Чистото стъкло от SiO₂ се нарича кварцово стъкло, което е изключително устойчиво на висока температура и химикали, но е крехко и трудно за обработка.

2. Добавки за модификация на свойствата:

Стъклото обикновено съдържа различни добавки за промяна на неговите свойства. Най-често срещаните включват:
    • Натриев оксид (Na₂O):
      • Получава се чрез добавяне на натриев карбонат (сода).
      • Намалява точката на топене на силициевия диоксид, което прави производството на стъклото по-лесно.
      • Осигурява по-голяма пластичност при обработка.
    • Калциев оксид (CaO):
      • Добавя се чрез варовик (CaCO₃).
      • Увеличава устойчивостта на стъклото на вода и химикали.
    • Алуминиев оксид (Al₂O₃):
      • Подобрява здравината и устойчивостта на стъклото на надраскване.
    • Боронов оксид (B₂O₃):
      • Често се използва в боросиликатното стъкло (като Pyrex).
      • Повишава устойчивостта на топлина и химикали.
    • Метални оксиди:
      • Използват се за оцветяване на стъклото (напр. железен оксид за зелено, кобалтов оксид за синьо).
    • Калиев оксид (K₂O):
      • Подобрява прозрачността и гланца на стъклото.
    • Магнезиев оксид (MgO):
      • Подобрява механичната здравина.

3. Специални добавки:

В зависимост от типа стъкло, могат да се добавят специфични елементи:
    • Оловен оксид (PbO):
      • Използва се в кристалното стъкло.
      • Придава висока плътност, блясък и по-добро пречупване на светлината.
    • Циркониев оксид (ZrO₂):
      • Увеличава здравината и устойчивостта на надраскване.
    • Флуориди:
      • Използват се за производството на матирано или оптично стъкло.

4. Видове стъкла и техния състав:

• Обикновено стъкло (содово-варово стъкло):
      • Съдържа SiO₂, Na₂O и CaO.
      • Най-често използвано за прозорци, бутилки и контейнери.
    • Боросиликатно стъкло:
      • Съдържа SiO₂, B₂O₃, Al₂O₃.
      • Устойчиво на висока температура (използва се в лабораторна посуда).
    • Закалено стъкло:
      • Произвежда се чрез специална термична обработка, но химическият му състав е подобен на обикновеното стъкло.
    • Кварцово стъкло:
      • Почти чист SiO₂.
      • Изключително устойчиво на топлина, но трудно за обработка.

Заключение:

Въпреки че силицият (под формата на SiO₂) е основната съставка на стъклото, в него обикновено се включват и множество други вещества, които модифицират свойствата му. Тези добавки правят стъклото по-подходящо за различни приложения – от прозорци и бутилки до лабораторна посуда и оптични лещи.

Коментар

• Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
      Бабароне, няма НИКАКЪВ СМИСЪЛ да копи-пейстиш айъй дивотии или фактчек-измишльотини в никой форум. Не знам как го осъзна, но - благодаря ти!
      Молба имам към тебе
      Моля, най-чистосърдечно моля, смени го този аватар. Напомня ми за един политик и ми призлява.

Коментар

• Първоначално изпратено от cyclop Разгледай мнение
        Бабароне, няма НИКАКЪВ СМИСЪЛ да копи-пейстиш айъй дивотии или фактчек-измишльотини в никой форум. Не знам как го осъзна, но - благодаря ти!
        Тук се пръква още едно съмнение :
        - А, с каква сила и докога ще го държи? Който се е хванал с разни "ИИ", дали не рискува (къде по-рано, а къде - по-късно), да изкукурига?
        Last edited by Pyramid; 23.01.2025, 22:07.

Коментар

• Бабароне, няма НИКАКЪВ СМИСЪЛ да копи-пейстиш айъй дивотии или фактчек-измишльотини в никой форум. Не знам как го осъзна, но - благодаря ти!

Коментар

• Эксперт по ИИ Сергей Марков

Сергей Марков — российский специалист в области искусственного интеллекта и машинного обучения. Управляющий директор и начальник управления экспериментальных систем машинного обучения департамента SberDevices (Сбербанк).

Отношение к нейросетям всё ещё неоднозначное: кто-то легко интегрировал их в работу, кто-то отрицает пользу, кто-то высказывает настоящие опасения. Повсеместно обсуждаются риски, но попытки создать общий искусственный интеллект не прекращаются. Раз уж мы настолько близки к чему-то большему, пришло время разбираться.

Есть ли сознание у существующих нейросетей? Когда ждать общий ИИ? Представляет ли он угрозу, или опасения излишни? Обо всём этом, и гораздо большем, можно узнать прямо сейчас.

Этот разговор впечатлил всю съёмочную команду, поэтому позвольте обойтись без прямых спойлеров — такое нужно услышать самому.

Коментар

• Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнение

Абсолютно невярно твърдение. Аз цял живот съм жена предприемач извън зоната си на комфорт, която в моя случай би била България.

Има жени предприемачи, има жени пилоти, има жени съдии, лекари и т.н.

Има много малки и средни и големи фирми притежавани и ръководени от жени.
              ДА ВЕ. Най-успешните жени са тез дет са хванали за топките милиардер и са му народили половин отбор (може и волейболен).
              Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron

Горките инженери от Мерцедес-Бенц,
                не знаят, че в едно габровско селце живее един "всичкознаещ" пчелар,
                който можеше да ги предупреди:
                • Не правете това, което сте направили (като прототип), защото никога няма да можете да го направите, щом аз ви казвам това
                ВИДЕО: https://www.auto-motor-und-sport.de/...-von-mercedes/
                • 29.11.2024: So funktioniert der Solarlack von Mercedes
                • 20.000 Kilometer kostenlos fahren. Mercedes arbeitet an einem Solarlack fürs Auto, der den Stromer laden soll, während der in der Sonne steht und fährt.
                А ти, вместо да се гъбаркаш непрекъснато, о ясни как да се пблъчва цялата повърхност ба този автомобил оптимал о през цялото време. Аз твърдя, че е мисия невъзможна, ама щом си рекъл...

Коментар

Към по-долу спорещите.

Цъ. НЕ Е. Не ги бъркай. Стъклото е диелектрик - твърд разтвор на смесица от разни силикати (соли на силициеви и метасилициевата киселина), а силицият си е елемент-полупроводник само с легиращи примеси за формиране на зададена ширина на забранената зона и оформен P-N преход. Различни неща са.

Коментар

Сбърках, надцених те
                    Не си.

Коментар

Няма как да съм достатъчно ИИнтелигентен. Не използвам ИИ.
                      Всйщност използвам. Прогнозата за времето е ИИ. След втория ден нищо не познава изкуствениня интелект.
                      ИИ е добър в това да проучи много източници и да ти даде синтезирана справка. Но понеже интернет е пълен с всякакви партенки, ИИ по неволя става дърт лъжец, който дори и не се усеща. Вманиачените по ИИ също стават лъжци, без да се усетят.

Коментар

Не. Мисля, че си достатъчно интелигентен, за да разбереш разликата.
                        l[/URL]
                        Няма как да съм достатъчно ИИнтелигентен. Не използвам ИИ.
                        Всйщност използвам. Прогнозата за времето е ИИ. След втория ден нищо не познава изкуствениня интелект.

Коментар

• Към по-долу спорещите.

Коментар

Можеше да бъдеш по-кратък с пристъпа на логорея

и да напишеш:
                            "Господ е българин. Аз съм най-умният човек на света.
                            Не ме интересува какво мислят разни некадърници от Мерцедес-Бенц.
                            и някакъв си инженер + математик, к.м.н., ст.н.с.,
                            Directeur de Recherche et Developpement" в скапаната Франция, ..."

Аз като по-скромен ще изчакам появата на такава кола
                            и ще си я купя
                            Разбирам те и ти съчувствам. И си скубя брадата , че не успяваш да наддумаш г-на Матеева. А ти кола може и да дочакаш но, тя ще си остане прехвалена и ефективна там някъде, около (+/- нулата). Купи си. И се похвали. Да се пукат душманите.
                            Last edited by Pyramid; 22.01.2025, 19:07.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

Стига се излага като кифладжия или като Вергилчо другарю "инженер, ктн, кмн" и прочее измислени титли. Всички ти се смеят, а ти продължаваш да публикуваш фалшшиви линкове от журналисти, чули-недочули, разбрали-недоразбрали.

Няма такава боя, няма и да я има докато си жив ....

Дори и в бъдеще да се появи, нейната ефективност няма да е 20%, а 6.5-7.0%, каквато е ефективността на всички изделия с аморфен силиций, като например гъвкавите соларни панели, които и в момента се продават под път и над път.
                              Ох. Боя има някаква. Ток дава. Някакъв. Ефективност има. Кратно ПОД заявената, по посочените причини. Ще рече, партенка.

Коментар

Който иска да го преведе за този, който владее само руски език
                                أنت بسيط جدًا يا صديقي. لم ألتقِ بأبسط منك طوال حياتي.

Коментар

Working...
                                X