Първоначално изпратено от barbaron
Ако случайно не знаеш, в ChatGPT има настройки, в които ти му казваш какво да бъде неговото поведение. Например:
1. С мене говори на български език
2. При съставяне на отговорите използвай само англоезична литература
3. Изрично забранявам използването на руски или китайски източници
4. Български източници можеш да ползваш само ако са официални, правителствени или статистически
5. Отговаряй ми като на интелигентен човек с високо IQ
6. Предпочитам сериозен, но непринуден разговор
7. Посочвай ми само 3-те най-важни източника на информация в края на текста
8. Форматирай ми текста с BBCode, за да мога да го импортвам във форуми на VBulletin
9. Недей да използваш емотиконки
10. Ограничавай дължината на отговорите до 1 страница
11. Разрешавам да ми задаваш уточняващи въпроси
Накарах го да ми провери какви са ми изискванията и ако трябва, да ми зададе още уточнващи въпроси. И ето какви въпроси ми зададе:
- Предпочиташ ли конкретна структура на отговорите? Например — първо кратко резюме, после подробности, или направо да преминавам към разширено обяснение без резюме?
- Искаш ли когато ползвам англоезични източници, да ги цитирам и с точни линкове и/или пълни библиографски данни?
- При по-сложни теми — предпочиташ ли отговорът да бъде разделен на части (например: въведение, анализ, заключение), за да е по-лесен за проследяване?
- Имаш ли предпочитание за обем на отговора? Примерно — ако темата позволява, искаш ли по-обширен анализ (дори да стане дълъг), или предпочиташ по-стегнати, но пак подробни отговори?
- При предложения за решения или анализи, искаш ли да ти давам също предимства/недостатъци или алтернативи?
И още нещо:
Всичките тези договорености важат само за текущата сесия, но ако включите функцията Memory, ще важат и за всички бъдещи сесии. Не забравяйте да я включите, защото по подразбиране тя е изключена.
Напиши коментар: