Първоначално изпратено от terziеv
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пенсиониране след 15 г., 3-5% доходност, без злато и биткойн, на БФБ
Collapse
X
-
- 5 Харесвания
-
Пъпеш, ще пиша много бавно, за да ме разбереш.
2022 имаш 17% инфлация; 2023 засега имаш 2%. Официално от НСИ. Да, ама не забравяй, че туй осмото чудо на света действа и за инфлацията.
За същия период SXR8 ти е на 420 евро - и тогава и днес. Отделно еврото ти е 5% по-слабо от ноември 2021 година.
Това не е инвестиция, а погром. Ясно защо си нервен, ама не си го изкарвай на хора, които отделят от времето си, за да ти оправят грешните сметки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
Момчета, не се ебавайте. SXR8 е под нивото от преди две години. Т.е. реалната доходност за периода е -20% в най-добрия случай!!! Как се наваксва със това прословуто осмо чудо на света не ми е ясно.
5% реална доходност от напълно пасивна инвестиция е почти фантастичен филм. Да не говорим, че този филм вече свърши.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от borislavyakimov Разгледай мнениеСпоред мен най подходящо е ЕТФ SXR8,който следи US500 .Като погледнеш десет годишната му графика,дава двойна доходност ,от тази която търсиш.Инвестираш и не правиш нищо освен да добавяш.Сложната лихва,ще си свърши работата.Както е казал Айнщайн,,,,Сложната лихва е осмото чудо на света,Който не я разбира ,я плаща,Който я разбира,я прибира,,,,Без препоръка.Чакам и други форумци,да кажат своето мнение за SXR8.
5% реална доходност от напълно пасивна инвестиция е почти фантастичен филм. Да не говорим, че този филм вече свърши.
Коментар
-
Според мен най подходящо е ЕТФ SXR8,който следи US500 .Като погледнеш десет годишната му графика,дава двойна доходност ,от тази която търсиш.Инвестираш и не правиш нищо освен да добавяш.Сложната лихва,ще си свърши работата.Както е казал Айнщайн,,,,Сложната лихва е осмото чудо на света,Който не я разбира ,я плаща,Който я разбира,я прибира,,,,Без препоръка.Чакам и други форумци,да кажат своето мнение за SXR8.
- 1 like
Коментар
-
Хубав въпрос и добра тема. Според мен човек не трябва да взима решения за 15 години напред при положение, че може да отделя по примерно 1 час месечно и в този час да се интересува какво се случва с тази и онази компания и съответно да се нагажда спрямо ситуацията. С 2 думи - не е нужно толкова да усложняваш уравнението с подобен огромен период. За мен най-важният критерии са мажоритарните собственици, но кой може да ти гарантира, че тези от днес ще бъдат живи и все още ще управляват компаниите след 15 г.? Ако се оттеглят, починат /недай Боже/ и т.н. и вземе та ги наследи някой калпазанин, всичките ни знания и опит отиват в кофите на мига. Има и другата опция - някои идиоти да се оттеглят и наследниците им да проведат по-добра политика... Има компании с огромен потенциал, но с отвратителни мажоритари. Какво ще се случи с тях? Ако вземат та продадат бизнесите си на читави, цената им ще се умножи поне по 5 за месец примерно. Искам да кажа, че според мен, всичко зависи от хората. За да не бъда голословен и приемем, че времето замръзне /тоест всички хора и бизнеси биха били същите след 15 и повече години/, бих заложил на тези компании:
БРЕФ / очаква се ликвидация 2029/
Софарма
Софарма трейдинг
Агрия
Смарт Органик
София Комерс
ЕМка
Импулс
11 Кепитъл
Арома
Бг Агро
Стара планина холд
Написал съм ги абсолютно хаотично и не са селектирани като първо, второ и т.н. място. Просто тези следя по отблизо и няколко други, за които обаче към ден днешен не бих и помислил за инвестиция от 15+ години. Тъпото е, че някои от тях са много слабо ликвидни, а други са направо катастрофално ликвидни. И все пак, всичко е въпрос на цена. Ако купиш някоя от тях на цена двойна от днешната е различно. Това е просто към този момент, та даже и някои доста скочиха, ама хайде.
Успех!
Това мнение НЕ е съвет за покупка или продажба на акции!
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнениеЗнам, че въпросът може да е много амбициозен, но все пак.
Ако се пенсионирам след 15 години и искам да инвестирам в нещо, което да ми носи 3-5% доходност до тогава (а евентуално и след това), в кои компании на БФБ си заслужава да се доверя дългосрочно?
Без злато, биткойн, петрол, сребро и т.н.
Коментар
-
Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение
За да се пенсионираш след 15 години се предполага, че тогава ще имаш пасивен доход (приход от пенсия, рента, дивиденти и т.н.) покриващ поне 70% от текущите ти разходи. Ако не разполагаш с подобен доход то ти или ще трябва да продължиш да работиш и няма да си пенсионер или ще трябва да намалиш силно стандарта си на живот.
Да предположим че ти си един българин от средната класа с доход единствено от заплата в размер на 2000 лв. Това означава нетно възнаграждение от 1550 лв. При средна работна заплата следва и че човек ще получи средната по размер пенсия която за момента е около 700 лв.
Правилният въпрос е от къде ще си осигуриш недостигащият на средностатистическият български пенсионер доход в размер на 70% * 1550 - 700 = 385 лв. Ако ли пък след 15 години не желаеш да промениш по никакъв начин живота който водиш то месечният недостиг на средства ще е еквивалента на сегашните 850 лв. по данните за средна работна заплата и средна пенсия към момента.
И така общоприетата формула за финансовите пазари е че ако на човек му трябват месечно примерно 500 лв. в частност на БФБ ще му се наложи да инвестира 500 лв * 300 = 150,000 левчета. До колкото БФБ е всичко друго но не и ликвиден пазар на акции, то както и споменаха преди това някои съфорумници единствените компании заслужаващи внимание са тези изплащащи сравнително редовно дивидент.
В този ред на мисли препоръчвам да се запознаеш с идеята на BigBear: http://bigbearbg.blogspot.com/2022/01/bgtr30-2022.html
Той от доста години следи родната борса и дори имаше негово представяне тук в инвестора: https://www.investor.bg/a/127-strate...poredna-godina
Аз собствено осигурена пенсия, която покрива към 70% от текущите разходи вече имам.
Но бях пренебрегвал години наред БФБ и се чудех какво мога да намеря тук.
Това на BigBear изглежда доста ценно
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнениеЕдин от показателите дали компанията е с читав мениджмънт (мажоритарен собственик) е да раздава дивидент. Като подходящи за дългосрочно инвестиране и с потенциал за доходност поне двойна на търсената от вас, бих ви препоръчал да разгледате:
Агрия груп холдинг
Адванс терафонд
Алтерко
Фонд за недвижими имоти България
Доверие обединен холдинг
Феърплей пропъртис
Софарма АД
Повечето от изброените ги имам в личния си портфейл
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
И мениджмънта са хора - едни шикалкавят, други мълчат и несподелят, трети се отмятат от обещанията си, четвърти са просто мошенници с бели якички, но има и такива които са прозрачни, стоят зад казаното и дори преизпълняват обещанията си. Аз няма да ви напиша цялото домашно - потърсете, а и всичко е въпрос на личен избор и дали се чувствате комфортно с инвестицията си. Не забравяйте обаче и първата част от предложението ми - търсете компании с растящи резултати . Има класация на Капитал, има класация и на форума - разгледайте топ 10-15-20, може да намерите вашето
Успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнениеЗнам, че въпросът може да е много амбициозен, но все пак.
Ако се пенсионирам след 15 години и искам да инвестирам в нещо, което да ми носи 3-5% доходност до тогава (а евентуално и след това), в кои компании на БФБ си заслужава да се доверя дългосрочно?
Без злато, биткойн, петрол, сребро и т.н.
Да предположим че ти си един българин от средната класа с доход единствено от заплата в размер на 2000 лв. Това означава нетно възнаграждение от 1550 лв. При средна работна заплата следва и че човек ще получи средната по размер пенсия която за момента е около 700 лв.
Правилният въпрос е от къде ще си осигуриш недостигащият на средностатистическият български пенсионер доход в размер на 70% * 1550 - 700 = 385 лв. Ако ли пък след 15 години не желаеш да промениш по никакъв начин живота който водиш то месечният недостиг на средства ще е еквивалента на сегашните 850 лв. по данните за средна работна заплата и средна пенсия към момента.
И така общоприетата формула за финансовите пазари е че ако на човек му трябват месечно примерно 500 лв. в частност на БФБ ще му се наложи да инвестира 500 лв * 300 = 150,000 левчета. До колкото БФБ е всичко друго но не и ликвиден пазар на акции, то както и споменаха преди това някои съфорумници единствените компании заслужаващи внимание са тези изплащащи сравнително редовно дивидент.
В този ред на мисли препоръчвам да се запознаеш с идеята на BigBear: http://bigbearbg.blogspot.com/2022/01/bgtr30-2022.html
Той от доста години следи родната борса и дори имаше негово представяне тук в инвестора: https://www.investor.bg/a/127-strate...poredna-godinaLast edited by vgc; 02.04.2023, 20:57.
Коментар
-
Един от показателите дали компанията е с читав мениджмънт (мажоритарен собственик) е да раздава дивидент. Като подходящи за дългосрочно инвестиране и с потенциал за доходност поне двойна на търсената от вас, бих ви препоръчал да разгледате:
Агрия груп холдинг
Адванс терафонд
Алтерко
Фонд за недвижими имоти България
Доверие обединен холдинг
Феърплей пропъртис
Софарма АД
Повечето от изброените ги имам в личния си портфейл
Успех!
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение
Да, като отчетем инфлацията, такава доходност да остава.
Но постоянно чета оплаквания от мениджмънт на публични компании в България.
Има ли някакви измерими показатели, метод, по който да се определи дали един мениджмънт е читав?!
Има ли някаква основателна причина пенсията ти да зависи от борса, на която сумарният оборот на най-ликвидните компании (индексът СОФИКС) обичайно е под един милион лева на ден? И това, при положение, че при голяма част от тези същите компании имаме мажоритари с 60-70% дял (на места и повече).
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение
Да, като отчетем инфлацията, такава доходност да остава.
Но постоянно чета оплаквания от мениджмънт на публични компании в България.
Има ли някакви измерими показатели, метод, по който да се определи дали един мениджмънт е читав?!
Успех!
- 4 Харесвания
Коментар
Коментар