IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Пенсиониране след 15 г., 3-5% доходност, без злато и биткойн, на БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение
    Пъпеш, ще пиша много бавно, за да ме разбереш.

    2022 имаш 17% инфлация; 2023 засега имаш 2%. Официално от НСИ. Да, ама не забравяй, че туй осмото чудо на света действа и за инфлацията.

    За същия период SXR8 ти е на 420 евро - и тогава и днес. Отделно еврото ти е 5% по-слабо от ноември 2021 година.

    Това не е инвестиция, а погром. Ясно защо си нервен, ама не си го изкарвай на хора, които отделят от времето си, за да ти оправят грешните сметки.
    Защо взимаш две годишен период.2013 год един дял е струвал 100 евро ,днес е 423 евро .Оставян на теб да пресметнеш доходноста за десет години,Човека се интересува от дългосрочна инвестиция.Много са малко трейдърите,които могат да направят такава доходност.Това са факти,не измислици.Аз ако съм пъпеш,ти тогава си кратуна.

    Коментар


    • Пъпеш, ще пиша много бавно, за да ме разбереш.

      2022 имаш 17% инфлация; 2023 засега имаш 2%. Официално от НСИ. Да, ама не забравяй, че туй осмото чудо на света действа и за инфлацията.

      За същия период SXR8 ти е на 420 евро - и тогава и днес. Отделно еврото ти е 5% по-слабо от ноември 2021 година.

      Това не е инвестиция, а погром. Ясно защо си нервен, ама не си го изкарвай на хора, които отделят от времето си, за да ти оправят грешните сметки.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от terziеv Разгледай мнение

        Момчета, не се ебавайте. SXR8 е под нивото от преди две години. Т.е. реалната доходност за периода е -20% в най-добрия случай!!! Как се наваксва със това прословуто осмо чудо на света не ми е ясно.

        5% реална доходност от напълно пасивна инвестиция е почти фантастичен филм. Да не говорим, че този филм вече свърши.
        Пълни глупости пишеш.Погледни десет годишна графика,2 процента е под върха,

        Коментар


        • Първоначално изпратено от borislavyakimov Разгледай мнение
          Според мен най подходящо е ЕТФ SXR8,който следи US500 .Като погледнеш десет годишната му графика,дава двойна доходност ,от тази която търсиш.Инвестираш и не правиш нищо освен да добавяш.Сложната лихва,ще си свърши работата.Както е казал Айнщайн,,,,Сложната лихва е осмото чудо на света,Който не я разбира ,я плаща,Който я разбира,я прибира,,,,Без препоръка.Чакам и други форумци,да кажат своето мнение за SXR8.
          Момчета, не се ебавайте. SXR8 е под нивото от преди две години. Т.е. реалната доходност за периода е -20% в най-добрия случай!!! Как се наваксва със това прословуто осмо чудо на света не ми е ясно.

          5% реална доходност от напълно пасивна инвестиция е почти фантастичен филм. Да не говорим, че този филм вече свърши.

          Коментар


          • Според мен най подходящо е ЕТФ SXR8,който следи US500 .Като погледнеш десет годишната му графика,дава двойна доходност ,от тази която търсиш.Инвестираш и не правиш нищо освен да добавяш.Сложната лихва,ще си свърши работата.Както е казал Айнщайн,,,,Сложната лихва е осмото чудо на света,Който не я разбира ,я плаща,Който я разбира,я прибира,,,,Без препоръка.Чакам и други форумци,да кажат своето мнение за SXR8.

            Коментар


            • 15 г. са много голям времеви обзор... Не са достатъчни само амбиция и находчивост, човек трябва да бъде и здрав, за да се радва на плодовете си, ако ли не деца....
              Повече от красива

              Коментар


              • Хубав въпрос и добра тема. Според мен човек не трябва да взима решения за 15 години напред при положение, че може да отделя по примерно 1 час месечно и в този час да се интересува какво се случва с тази и онази компания и съответно да се нагажда спрямо ситуацията. С 2 думи - не е нужно толкова да усложняваш уравнението с подобен огромен период. За мен най-важният критерии са мажоритарните собственици, но кой може да ти гарантира, че тези от днес ще бъдат живи и все още ще управляват компаниите след 15 г.? Ако се оттеглят, починат /недай Боже/ и т.н. и вземе та ги наследи някой калпазанин, всичките ни знания и опит отиват в кофите на мига. Има и другата опция - някои идиоти да се оттеглят и наследниците им да проведат по-добра политика... Има компании с огромен потенциал, но с отвратителни мажоритари. Какво ще се случи с тях? Ако вземат та продадат бизнесите си на читави, цената им ще се умножи поне по 5 за месец примерно. Искам да кажа, че според мен, всичко зависи от хората. За да не бъда голословен и приемем, че времето замръзне /тоест всички хора и бизнеси биха били същите след 15 и повече години/, бих заложил на тези компании:

                БРЕФ / очаква се ликвидация 2029/
                Софарма
                Софарма трейдинг
                Агрия
                Смарт Органик
                София Комерс
                ЕМка
                Импулс
                11 Кепитъл
                Арома
                Бг Агро
                Стара планина холд

                Написал съм ги абсолютно хаотично и не са селектирани като първо, второ и т.н. място. Просто тези следя по отблизо и няколко други, за които обаче към ден днешен не бих и помислил за инвестиция от 15+ години. Тъпото е, че някои от тях са много слабо ликвидни, а други са направо катастрофално ликвидни. И все пак, всичко е въпрос на цена. Ако купиш някоя от тях на цена двойна от днешната е различно. Това е просто към този момент, та даже и някои доста скочиха, ама хайде.

                Успех!

                Това мнение НЕ е съвет за покупка или продажба на акции!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение
                  Знам, че въпросът може да е много амбициозен, но все пак.
                  Ако се пенсионирам след 15 години и искам да инвестирам в нещо, което да ми носи 3-5% доходност до тогава (а евентуално и след това), в кои компании на БФБ си заслужава да се доверя дългосрочно?
                  Без злато, биткойн, петрол, сребро и т.н.
                  Елементарно, апартамент в София. За 10 години цената му е поне по 2. Отделно наеми.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от vgc Разгледай мнение

                    За да се пенсионираш след 15 години се предполага, че тогава ще имаш пасивен доход (приход от пенсия, рента, дивиденти и т.н.) покриващ поне 70% от текущите ти разходи. Ако не разполагаш с подобен доход то ти или ще трябва да продължиш да работиш и няма да си пенсионер или ще трябва да намалиш силно стандарта си на живот.
                    Да предположим че ти си един българин от средната класа с доход единствено от заплата в размер на 2000 лв. Това означава нетно възнаграждение от 1550 лв. При средна работна заплата следва и че човек ще получи средната по размер пенсия която за момента е около 700 лв.

                    Правилният въпрос е от къде ще си осигуриш недостигащият на средностатистическият български пенсионер доход в размер на 70% * 1550 - 700 = 385 лв. Ако ли пък след 15 години не желаеш да промениш по никакъв начин живота който водиш то месечният недостиг на средства ще е еквивалента на сегашните 850 лв. по данните за средна работна заплата и средна пенсия към момента.

                    И така общоприетата формула за финансовите пазари е че ако на човек му трябват месечно примерно 500 лв. в частност на БФБ ще му се наложи да инвестира 500 лв * 300 = 150,000 левчета. До колкото БФБ е всичко друго но не и ликвиден пазар на акции, то както и споменаха преди това някои съфорумници единствените компании заслужаващи внимание са тези изплащащи сравнително редовно дивидент.
                    В този ред на мисли препоръчвам да се запознаеш с идеята на BigBear: http://bigbearbg.blogspot.com/2022/01/bgtr30-2022.html
                    Той от доста години следи родната борса и дори имаше негово представяне тук в инвестора: https://www.investor.bg/a/127-strate...poredna-godina
                    Благодаря
                    Аз собствено осигурена пенсия, която покрива към 70% от текущите разходи вече имам.
                    Но бях пренебрегвал години наред БФБ и се чудех какво мога да намеря тук.
                    Това на BigBear изглежда доста ценно

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                      Един от показателите дали компанията е с читав мениджмънт (мажоритарен собственик) е да раздава дивидент. Като подходящи за дългосрочно инвестиране и с потенциал за доходност поне двойна на търсената от вас, бих ви препоръчал да разгледате:

                      Агрия груп холдинг
                      Адванс терафонд
                      Алтерко
                      Фонд за недвижими имоти България
                      Доверие обединен холдинг
                      Феърплей пропъртис
                      Софарма АД

                      Повечето от изброените ги имам в личния си портфейл

                      Успех!
                      Благодаря

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

                        И мениджмънта са хора - едни шикалкавят, други мълчат и несподелят, трети се отмятат от обещанията си, четвърти са просто мошенници с бели якички, но има и такива които са прозрачни, стоят зад казаното и дори преизпълняват обещанията си. Аз няма да ви напиша цялото домашно - потърсете, а и всичко е въпрос на личен избор и дали се чувствате комфортно с инвестицията си. Не забравяйте обаче и първата част от предложението ми - търсете компании с растящи резултати . Има класация на Капитал, има класация и на форума - разгледайте топ 10-15-20, може да намерите вашето
                        Успех!
                        Благодаря, изглежда е хубаво да видя и перспективите за ръст на продажбите години напред

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение
                          Знам, че въпросът може да е много амбициозен, но все пак.
                          Ако се пенсионирам след 15 години и искам да инвестирам в нещо, което да ми носи 3-5% доходност до тогава (а евентуално и след това), в кои компании на БФБ си заслужава да се доверя дългосрочно?
                          Без злато, биткойн, петрол, сребро и т.н.
                          За да се пенсионираш след 15 години се предполага, че тогава ще имаш пасивен доход (приход от пенсия, рента, дивиденти и т.н.) покриващ поне 70% от текущите ти разходи. Ако не разполагаш с подобен доход то ти или ще трябва да продължиш да работиш и няма да си пенсионер или ще трябва да намалиш силно стандарта си на живот.
                          Да предположим че ти си един българин от средната класа с доход единствено от заплата в размер на 2000 лв. Това означава нетно възнаграждение от 1550 лв. При средна работна заплата следва и че човек ще получи средната по размер пенсия която за момента е около 700 лв.

                          Правилният въпрос е от къде ще си осигуриш недостигащият на средностатистическият български пенсионер доход в размер на 70% * 1550 - 700 = 385 лв. Ако ли пък след 15 години не желаеш да промениш по никакъв начин живота който водиш то месечният недостиг на средства ще е еквивалента на сегашните 850 лв. по данните за средна работна заплата и средна пенсия към момента.

                          И така общоприетата формула за финансовите пазари е че ако на човек му трябват месечно примерно 500 лв. в частност на БФБ ще му се наложи да инвестира 500 лв * 300 = 150,000 левчета. До колкото БФБ е всичко друго но не и ликвиден пазар на акции, то както и споменаха преди това някои съфорумници единствените компании заслужаващи внимание са тези изплащащи сравнително редовно дивидент.
                          В този ред на мисли препоръчвам да се запознаеш с идеята на BigBear: http://bigbearbg.blogspot.com/2022/01/bgtr30-2022.html
                          Той от доста години следи родната борса и дори имаше негово представяне тук в инвестора: https://www.investor.bg/a/127-strate...poredna-godina
                          Last edited by vgc; 02.04.2023, 19:57.

                          Коментар


                          • Един от показателите дали компанията е с читав мениджмънт (мажоритарен собственик) е да раздава дивидент. Като подходящи за дългосрочно инвестиране и с потенциал за доходност поне двойна на търсената от вас, бих ви препоръчал да разгледате:

                            Агрия груп холдинг
                            Адванс терафонд
                            Алтерко
                            Фонд за недвижими имоти България
                            Доверие обединен холдинг
                            Феърплей пропъртис
                            Софарма АД

                            Повечето от изброените ги имам в личния си портфейл

                            Успех!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение

                              Да, като отчетем инфлацията, такава доходност да остава.

                              Но постоянно чета оплаквания от мениджмънт на публични компании в България.
                              Има ли някакви измерими показатели, метод, по който да се определи дали един мениджмънт е читав?!
                              Измерими показатели няма. А и да имаше, няма гаранция, че въпросните читави мениджъри (приемам, че има такива в България само заради дискусията) ще продължат да управляват компанията след 2-3-5-10-15 години.
                              Има ли някаква основателна причина пенсията ти да зависи от борса, на която сумарният оборот на най-ликвидните компании (индексът СОФИКС) обичайно е под един милион лева на ден? И това, при положение, че при голяма част от тези същите компании имаме мажоритари с 60-70% дял (на места и повече).

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BojidarKT Разгледай мнение

                                Да, като отчетем инфлацията, такава доходност да остава.

                                Но постоянно чета оплаквания от мениджмънт на публични компании в България.
                                Има ли някакви измерими показатели, метод, по който да се определи дали един мениджмънт е читав?!
                                И мениджмънта са хора - едни шикалкавят, други мълчат и несподелят, трети се отмятат от обещанията си, четвърти са просто мошенници с бели якички, но има и такива които са прозрачни, стоят зад казаното и дори преизпълняват обещанията си. Аз няма да ви напиша цялото домашно - потърсете, а и всичко е въпрос на личен избор и дали се чувствате комфортно с инвестицията си. Не забравяйте обаче и първата част от предложението ми - търсете компании с растящи резултати . Има класация на Капитал, има класация и на форума - разгледайте топ 10-15-20, може да намерите вашето
                                Успех!

                                Коментар

                                Working...
                                X