IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Приложение 8 към Годишната Данъчна Декларация

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Приложение 8 към Годишната Данъчна Декларация

    Един много дебилен въпрос относно Годишната Данъчна Декларация. В приложение 8, където си описваме притежаваните акции, всичко е ясно -- държава, брой, дата на закупуване и сега идва Колони 5 и 6 -- в съответната валута и в лева. Тука цената НА ЕДНА акция ли пишем (понеже нали има и броя и НАП могат да умножат броя по цената) или пишем общата сума, демек броя по цената на една акция.

    Сори за тъпия въпрос ама никъде не е обяснено "Цена на придобиване" -- цената на придобиване на ЕДНА акция ли е или на целия им брой.

    Бати толкова ли е сложно.

    Дано не съм объркал щото още за 2019-та година писах в колона 5 цената на една акция. Примерно ако съм купил 10 акции по 100 долара общо за 1000 пиша брой: 10 и цена в съответната валута 100.

    Чак сега се замислих какво аджеба е "Цена на придобиване" ма щом е цена трябва да за 1 нещо, иначе щеше да пише Сума или нещо различно от цена. Аз така го разбирам.

    Аз линчо намерих този отговор от www.portalschetovodstvo.bg:

    https://imgur.com/a/GJIuDVK

    Въпрос:
    Имам въпрос относно попълването на Приложение 8 - част I към ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. При сключена застраховка живот с инвестиция, са придобити 2.3440 дяла от KBC ExpertEasе. При попълване на част I от приложение 8 за притежавани дялове би ли следвало да се вписва общата стойност на придобиване на дяловете или цената на придобиване на 1 дял? Защото от ДЗИ твърдят че се посочва цена на придобиване на 1 дял, а в НАП ще си го изчислят.




    Отговор:
    В указанията към Приложение 8 няма допълнителни уточнения какво следва да се разбира под „цена на придобиване" и за целите на попълването на тези колони би следвало смисълът на понятието да се изведе от общия контекст на ЗДДФЛ.

    Данъчното облагане на доходите от продажба или замяна на финансови активи е разписано в чл. 33 от ЗДДФЛ, като ал. 4 визира конкретно цена на придобиване на отделен финансов актив, както и случаите, в които се прилага средно претеглена цена по смисъла на §1, т. 47 от ДР на ЗДДФЛ. В контекста на тези норми считаме, че в Приложение 8 се има предвид отново цена на придобиване на отделен финансов актив, а не общата стойност на инвестицията. В конкретния случай считаме, че в колони 5 и 6 от част І на Приложение 8 би следвало да се впише цената на придобиване на един дял, а в колона 3 – общият брой на дяловете.
    Last edited by Yolo; 13.04.2021, 15:48.
Working...
X