mpy_yordanov Помагай!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Приложение 8 към Годишната Данъчна Декларация
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Сега питах. Жената каза "цялата сума".
Сега трябва да пускам корекции за 2 години назад. Но ще изчакам още мнения -- то тука си е за адвокати, не за счетоводители.
Мисля си аз следното -- ако е цялата сума добре -- тогава за чий им е броя? Накрая като продаваш и си на печалба в Приложение 5 се пишат 2-те суми -- на придобиване и на продаване -- там няма брой, щото никой не му пука за броя.
Пълна каша.
Аре бе колеги, на Великден в 23:00 ли ще си подавате декларациите. Изпейте какво пишете.
Как се пуска анкета, между другото?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение
Ето това вече ще е доста полезно за мен и за всички останали, които се чудят, а съм сигурен, че ще има такива. Законите в България са като баница с късмети просто -- така са написани да не се разбира нищо. Което както е кофти, така може и да не е кофти
Благодаря предварително.
П.С. Питах трима (цифром и словом) счетоводители и ме гледат и мигат на парцали. Та ме е страх и на доктор да ида вече, камо ли на счетоводител.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Пределно ясно е, какво питаш но, не съм счетоводител и не им знам указанията, които имат. Ала бих могъл да попитам моята, приятели сме...
Благодаря предварително.
П.С. Питах трима (цифром и словом) счетоводители и ме гледат и мигат на парцали. Та ме е страх и на доктор да ида вече, камо ли на счетоводител.
Last edited by Yolo; 13.04.2021, 19:45.
- 2 Харесвания
Коментар
-
НАП от къде знаят колко е цената на една акция след като се пише само държавата, но не и името на компанията -- дали съм купил пени сток за 2 долара или Berkshire Hathaway за 400'000 долара никъде не пише името на компанията. Та НАП гледат само 3 колони -- брой, дата и "Цена на придобиване". Във задачата се пита "Цена на придобиване" цената за 1 ДЯЛ ли е или цялата сума?
Ако сте попълвал Приложение 8, споделете кое от двете сте написал за месото в колона 5 -- 500 лв или 50000 лв?
Това питам колегите, които всяка година подават декларации. А такива има много в този форум. Мариян дали знае?
С други думи -- знам че НАП могат да умножават, могат и да делят -- въпроса е като видят брой и цена кое правят -- умножават ли или делят?
Успях ли да обясня или да пробвам още?Last edited by Pyramid; 13.04.2021, 19:43.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеДобре, ако купиш 100 кила месо за общо 500 лв, ще ли ти повярва някой или ще умножат 100*500 и тогава.
Ако сте попълвал Приложение 8, споделете кое от двете сте написал за месото в колона 5 -- 500 лв или 50000 лв?
Това питам колегите, които всяка година подават декларации. А такива има много в този форум. Мариян дали знае?
С други думи -- знам че НАП могат да умножават, могат и да делят -- въпроса е като видят брой и цена кое правят -- умножават ли или делят?
Успях ли да обясня или да пробвам още?
Коментар
-
Не бе, аз питам колегите какво пишат колона 5 - цената на 1 дял или цената на целия брой дялове. Анкета един вид. Не може никой да не притежава акции в чужбина от форума на Инвестор.бг. Или никой не се занимава с НАП и декларации?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение
Най-лесно е при някой данъчен инспектор да се направи запитване. Така са я омотали декларацията, че ги ползвам за консултанти-наставници.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнениеЕдин много дебилен въпрос относно Годишната Данъчна Декларация. В приложение 8, където си описваме притежаваните акции, всичко е ясно -- държава, брой, дата на закупуване и сега идва Колони 5 и 6 -- в съответната валута и в лева. Тука цената НА ЕДНА акция ли пишем (понеже нали има и броя и НАП могат да умножат броя по цената) или пишем общата сума, демек броя по цената на една акция.
Сори за тъпия въпрос ама никъде не е обяснено "Цена на придобиване" -- цената на придобиване на ЕДНА акция ли е или на целия им брой.
Бати толкова ли е сложно.
Дано не съм объркал щото още за 2019-та година писах в колона 5 цената на една акция. Примерно ако съм купил 10 акции по 100 долара общо за 1000 пиша брой: 10 и цена в съответната валута 100.
Чак сега се замислих какво аджеба е "Цена на придобиване" ма щом е цена трябва да за 1 нещо, иначе щеше да пише Сума или нещо различно от цена. Аз така го разбирам.
Аз линчо намерих този отговор от www.portalschetovodstvo.bg:
https://imgur.com/a/GJIuDVK
Въпрос:
Имам въпрос относно попълването на Приложение 8 - част I към ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. При сключена застраховка живот с инвестиция, са придобити 2.3440 дяла от KBC ExpertEasе. При попълване на част I от приложение 8 за притежавани дялове би ли следвало да се вписва общата стойност на придобиване на дяловете или цената на придобиване на 1 дял? Защото от ДЗИ твърдят че се посочва цена на придобиване на 1 дял, а в НАП ще си го изчислят.
Отговор:В указанията към Приложение 8 няма допълнителни уточнения какво следва да се разбира под „цена на придобиване" и за целите на попълването на тези колони би следвало смисълът на понятието да се изведе от общия контекст на ЗДДФЛ.
Данъчното облагане на доходите от продажба или замяна на финансови активи е разписано в чл. 33 от ЗДДФЛ, като ал. 4 визира конкретно цена на придобиване на отделен финансов актив, както и случаите, в които се прилага средно претеглена цена по смисъла на §1, т. 47 от ДР на ЗДДФЛ. В контекста на тези норми считаме, че в Приложение 8 се има предвид отново цена на придобиване на отделен финансов актив, а не общата стойност на инвестицията. В конкретния случай считаме, че в колони 5 и 6 от част І на Приложение 8 би следвало да се впише цената на придобиване на един дял, а в колона 3 – общият брой на дяловете.
Коментар
-
Приложение 8 към Годишната Данъчна Декларация
Един много дебилен въпрос относно Годишната Данъчна Декларация. В приложение 8, където си описваме притежаваните акции, всичко е ясно -- държава, брой, дата на закупуване и сега идва Колони 5 и 6 -- в съответната валута и в лева. Тука цената НА ЕДНА акция ли пишем (понеже нали има и броя и НАП могат да умножат броя по цената) или пишем общата сума, демек броя по цената на една акция.
Сори за тъпия въпрос ама никъде не е обяснено "Цена на придобиване" -- цената на придобиване на ЕДНА акция ли е или на целия им брой.
Бати толкова ли е сложно.
Дано не съм объркал щото още за 2019-та година писах в колона 5 цената на една акция. Примерно ако съм купил 10 акции по 100 долара общо за 1000 пиша брой: 10 и цена в съответната валута 100.
Чак сега се замислих какво аджеба е "Цена на придобиване" ма щом е цена трябва да за 1 нещо, иначе щеше да пише Сума или нещо различно от цена. Аз така го разбирам.
Аз линчо намерих този отговор от www.portalschetovodstvo.bg:
https://imgur.com/a/GJIuDVK
Въпрос:
Имам въпрос относно попълването на Приложение 8 - част I към ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ. При сключена застраховка живот с инвестиция, са придобити 2.3440 дяла от KBC ExpertEasе. При попълване на част I от приложение 8 за притежавани дялове би ли следвало да се вписва общата стойност на придобиване на дяловете или цената на придобиване на 1 дял? Защото от ДЗИ твърдят че се посочва цена на придобиване на 1 дял, а в НАП ще си го изчислят.
Отговор:В указанията към Приложение 8 няма допълнителни уточнения какво следва да се разбира под „цена на придобиване" и за целите на попълването на тези колони би следвало смисълът на понятието да се изведе от общия контекст на ЗДДФЛ.
Данъчното облагане на доходите от продажба или замяна на финансови активи е разписано в чл. 33 от ЗДДФЛ, като ал. 4 визира конкретно цена на придобиване на отделен финансов актив, както и случаите, в които се прилага средно претеглена цена по смисъла на §1, т. 47 от ДР на ЗДДФЛ. В контекста на тези норми считаме, че в Приложение 8 се има предвид отново цена на придобиване на отделен финансов актив, а не общата стойност на инвестицията. В конкретния случай считаме, че в колони 5 и 6 от част І на Приложение 8 би следвало да се впише цената на придобиване на един дял, а в колона 3 – общият брой на дяловете.Last edited by Yolo; 13.04.2021, 15:48.Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар