IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как инвестираме? - Нашите любими инвестиционни стратегии

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

    Какво имаш предвид за дигиталните активи - съучастие в инвестиция, създаване, акции/дялове от компании...
    Инвестиции в създаването на онлайн платформи, притежанието им като фирмена собственост и управлението им като CEO.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от I Разгледай мнение
      "Инвестицията в ЗНАНИЕ - ПЛАЩА НАЙ-ДОБРИЯТ дивидент." - Бенджамин Франклин

      Книги, курсове за бизнес и личностно развитие, земя, злато, недвижими имоти и дигитални активи (платформа за екомерс търговия, краудфъндинг платформа, платформа за краткосрочно настаняване, онлайн медии, платформа за имотни обяви).
      Какво имаш предвид за дигиталните активи - съучастие в инвестиция, създаване, акции/дялове от компании...

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Нови инвеститоре - нумизматическото златце пак си е златце и може да бъде продадено като такова, ако е крайно необходимо Елмазът пък детектор за метал го не лови - и това понякога тоже може да е важно, дето се вика - можеш да го глътнеш ако таковата - после - като го снесеш от другата страна - можеш - ако са те взели в плен - да прережеш с него железните решетки и да драснеш в безлунната нощ към свободата, като оставиш на врагът само изкендзаното
        Затуй винаги е добре да си имаш 1-2 яки елмаза.

        Златце - добре е да си има човек исторически монети - тях навсякъде ги познават, по-малко са капризни откъм съхранение, освен това човек може да ги ближе, което е важно за здравето - те са по за предпочитане пред кюлченца и кенгури и разни такива.


        Иначе и аз имам инвестиции във фондове - но тях не ги описвам стратегически - щото все пак фондмениджърите ги управляват.
        Зарежи близането на златото - никаква работа не ти върши за здравето - вземи си една сребърна монета - от нея има смисъл, а и доста по-евтино излиза Но нумизматиката си е злато, ама ако тръгнеш да го продаваш като такова, няма да ти платят като за запечатана монета или кюлче. Да не говорим, че най-вероятно си го купил с премия спрямо цената на златото в монетата.
        А иначе под фондове нямам предвид доброзорното събиране за пенсия - доброволно в тези схеми не вкарвам пари. Но си ги броя като част от стратегията - няма как да купя самостоятелно свестни облигации, лотовете са прекалено големи.
        Last edited by new_investor; 24.03.2018, 16:14.

        Коментар


        • Нови инвеститоре - нумизматическото златце пак си е златце и може да бъде продадено като такова, ако е крайно необходимо Елмазът пък детектор за метал го не лови - и това понякога тоже може да е важно, дето се вика - можеш да го глътнеш ако таковата - после - като го снесеш от другата страна - можеш - ако са те взели в плен - да прережеш с него железните решетки и да драснеш в безлунната нощ към свободата, като оставиш на врагът само изкендзаното
          Затуй винаги е добре да си имаш 1-2 яки елмаза.

          Златце - добре е да си има човек исторически монети - тях навсякъде ги познават, по-малко са капризни откъм съхранение, освен това човек може да ги ближе, което е важно за здравето - те са по за предпочитане пред кюлченца и кенгури и разни такива.


          Иначе и аз имам инвестиции във фондове - но тях не ги описвам стратегически - щото все пак фондмениджърите ги управляват.
          Last edited by Императорът; 24.03.2018, 15:52. Причина: Златце и сребърце за близане
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

          Коментар


          • Ето аз какво:

            Аз съм си дивидентаджия, дългосрочен инвеститор. Не че никога не продавам - но - като чичо Уорън - търся инвестиции, които да държа дълго-дълго и ако може: завинаги. За мен дивидентът - това са свежи пари за реинвестиция и държа на това. Търся дивидентна доходност над 4.8%, като правя компромиси за изключително стратегически акции.
            Проучването е важно, то се знае, но това, което гледам преди дивидентът - това са продажбите: да растат или поне да са стабилни, после дивидентът, после печалбите и задълженията.
            Предпочитам определени отрасли, които са , били са и ще бъдат безалтернативни за икономиката като суровини, фармация, финанси. Ясно е защо - всичко се движи от финансите, хората ядат и все повече ядат хапчета, а без суровини нищо не може да се произведе, суровинният бизнес е базиран не просто нагоре по-течението - той държи самите извори на реката. Във всеки отрасъл или подотрасъл се стремя да разпределя инвестиции между водещи и твърде могъщи компании, защото така си формирам незаобиколим микс.
            Вярвам, че петролът все така ще си остане кръвта на икономиката, защото около нас той е навред. Вярвам, че енергията на бъдещето ще е най-вече природният газ - затова харесвам компании като Мидичката, ВР, Газпром и ще продължа да инвестирам в тях, следя и някои други - например Лукойл - най-вече заради огромните им ресурси под формата на концесионирани залежи. Самата Мидичка като стратегия на дружеството отговаря напълно на моите виждания - компанията се стреми да разпредели поравно дейността си между слуз и газ, добавяйки "бавно и полека" инвестиции във ВЕИ, затова тя ми е водеща компания в добивния сектор, в газчицата пък Газпром е неизбежен лидер - затуй: Shell и Газпром са суперсилен и сигурен микс, макар засега Газпром да не е толкова дивидентно сгоден.
            В негоривните суровини - без желязце, алуминийчец, медец, никелчец - нищо не става - затова човекът и такива трябва да си има - трудно може да се измисли по-могъща компания от Rio Tinto, затова последно с нея се нагувичих и още ще гувича - мисля да добавя и още една силна - ВНР. Тинтата държи и още нещо важно - концесия за единственото на света находище на ебасикриптонит - в Сърбия - ного-ного литийчец има в него - а без литийчец няма батерии - няма моби, лаптопи и електромобили !!! Това е една от най-важните суровини на близкото бъдеще.
            Като цяло - който инвеститор има силни позиции в рудните изкопаеми, слузта и газчицата - може да е спокоен, каквито и сътресения да има.
            В хапчетата - също така - микс - GSK и Pfizer - могъщи и стратегически компании - пръвата е по-доходоносна, втората - по-богата и силна.
            Във финансите си харесвам Allianz - мощта и е почти невъобразима, стабилността и: легендарна - ценя си и единствената бамка в портфейлът HSBC, защото е не само с огромни активи,но и сосно снася.
            Докато не се измисли телепортацията - хората ще джиткат с коли - затуй - човек трябва да има и автомобилни акциики - и там наблягам на микс от някои от най-могъщите - Daimler, BMW, Ford.

            Разбира се - който инвестира само на БФБ - няма как тая стратегия да следва - просто и нашите най-големи компании са като мравчички и чехълченца даже пред гореизброените. Затуй туканка гледам само да гувича дивиденти - помалко намалявам инвестициите си у нас, нови не купувам.

            НЕ харесвам високотехнологическите работи - Гугълчета, Букчета, Ябълчици и прочее простотии. Букчето днес го има, утре го няма - ето сега: едно скандалче и се сринаха кат тако а. Без букчета може - без газ и слуз - не може. Ябълчицата ако утре изчезне, конкурентите ще и излапат пазарът, ама който държи ресурсите - е ного по-силен винаги.

            И те така. Имам си то се знае - златце, сребърце, платинчичка, някой и друг елмаз - форсмажорни активи - ако стане грозно. По спекулки не си падам - нямам талант за тая работа.
            Last edited by Императорът; 24.03.2018, 15:50. Причина: Ърм.
            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

              Бравос ! Все пак не мога напълно да избягам от красивата си женска същност и ми харесва лъскавичкото
              Не ви ли притеснява, че това са доста неликвидни инвестиции - скъпоценни камъни, произведения на изкуството, нумизматични монети, които при това не можеш да продадеш свободно - винаги ще се налага някой да ги оцени преди това? Да не говорим, че изискват доста разходи по съхранението. За мен такива неща не са реален хедж при криза - това са тип колекционерски предмети, които първи пострадват при една криза. Докато чистото злато си е злато и точно това му е предимството. Не се заяждам, просто коментирам.
              Иначе как инвестирам - не че е нещо уникално, но като цяло гледам да следвам следната стратегия:
              1.30% инвестиции в акции целящи капиталова доходност - тук има както акции, така и дялове от фондове, останали отпреди няколко години - висок риск - цел - максимално нарастване.
              2.30% доходоносещи инвестиции - дивидентни акции, но и много голяма част п2п лендинг платформи - по-нисък риск, но пак като цяло висок - доходност за последните 2-3 години около 10%.
              3.30% нискодоходни инвестиции - предимно фондове облигации, етф на злато и подобни - тук се боря за около 5-6%, но в момента е доста по-ниско.
              4.10% поне кеш - винаги трябва да има. В тоя кеш не влизат пари заделени за emergency - те са отделни и изобщо не ги броя и не считам като част от портфолио - те са за много черни дни.
              Напоследък имам и малко криптовалути - в момента около 2% от общото. Тук не съм сигурен как ще се развие - включих се да хвана тренда и не съм сигурен дали ще продължа да инвестирам или ще ликвидирам, но като цяло няма значение, сумата много малка.
              30% от печалбите от група едно преливат в група 2, останалото се реинвестира, и същия процент от група 2 към група 3. За момента не ползвам притока на кеш за харчене, тъй като доходите ми от работа вършат тая работа, така че като цяло всичко се реинвестира. Към всички тия групи почти постоянно се добавят и спестени пари от основни доходи.
              Сега напоследък поради покупка на по-голямо жилище за ползване ми остана един апартамент, който поради липсата на по-добра инвестиционна алтернатива давам под наем при доходност спрямо цена на придобиване и пари вкарани в жилището около 6.5% - не е зле, дава стабилност. Отделно блока предстои да бъде саниран, така че ще изчакам. Но при една по-голяма корекция на пазарите, която отваря възможности за добър вход при добри компании ще го продам и ще инвестирам в акции. Недвижимите имоти не са ми любима инвестиция и тоя апартамент е купуван преди години с цел живеене в него, не инвестиция, така че не го броя като такава, въпреки че ако го продам ще реализирам едни хубави поне 30% над покупно-ремонтната цена.
              Какви точно компании има в отделните групи от инвестиции няма какво да се коментира, не е това идеята на темата. Предполагам, че се разбира, но съм дългосрочен инвеститор, не спекулант, като се изключат дребни заигравки с криптото. Целта е след време тия инвестиции да покриват напълно разходите за живот само от текущите доходи, но първо трябва да "порасна" още малко. Приемем коментари по стратегията - винаги е полезно. Според мен последната група е малко прекалено голяма, защото почти не носи нищо в момента, но пък лихвите няма да са все толкова ниски. А и все пак идеята е в нея да се акумулират печалбите от по-рисковите инвестиции. По принцип се имам за рисков инвеститор, но за момента съм структурирал по-скоро балансирано като риск. Естествено, тия тегла не са толкова точни в реалността, а варират и ги променям в зависимост от условията. Както казах, при една дълбока корекция първите 2 групи може да ги надуя и до почти 90%.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                Сапфир - ашколсун - и аз имам един прекрасен - кашмирски - 4.5 каратченца, иначе като цяло по ме кефят редки елмази - имам си танзанитченце, молдавитченце...
                Кюлчета не обичам, нито инвестиционни монети - защото са ного лъскави и човек не може да си играе с тях, освен това цената им си е на практика цена на златцето. Предпочитам нумизматика... е, имам и някое и друго австрийско дукатче - за близане с цел засилване на имунната система и поддръжка на кокълите.
                Бравос ! Все пак не мога напълно да избягам от красивата си женска същност и ми харесва лъскавичкото

                Коментар


                • Сухото също е инвестиция, но губеща. Сигурността и ликвидността си имат цена.

                  Човекът търсещ сигурност в един по дефиниция несигурен свят трябва да е наясно какво прави, че ще плати за удоволствието и че няма друг начин.

                  Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                  Сухото не е инвестиция, но инструмент за. Какво златце и сребърце предпочиташ? А какви елмази? Щото и аз обичам това.
                  Last edited by Money; 24.03.2018, 14:12.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

                    Прав си,че не е ,но без него не мога да си купя от другите които са Имам си от кюлчетата,но харесвам и монетки,а скъпоценностите са ми по около 0.50 до 0,75 обаче имам един страхотен сапфир 6,3 Произведенията на изкуството обаче са ми по на сърце независимо,че съм женка
                    Сапфир - ашколсун - и аз имам един прекрасен - кашмирски - 4.5 каратченца, иначе като цяло по ме кефят редки елмази - имам си танзанитченце, молдавитченце...
                    Кюлчета не обичам, нито инвестиционни монети - защото са ного лъскави и човек не може да си играе с тях, освен това цената им си е на практика цена на златцето. Предпочитам нумизматика... е, имам и някое и друго австрийско дукатче - за близане с цел засилване на имунната система и поддръжка на кокълите.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение

                      Сухото не е инвестиция, но инструмент за. Какво златце и сребърце предпочиташ? А какви елмази? Щото и аз обичам това.
                      Прав си,че не е ,но без него не мога да си купя от другите които са Имам си от кюлчетата,но харесвам и монетки,а скъпоценностите са ми по около 0.50 до 0,75 обаче имам един страхотен сапфир 6,3 Произведенията на изкуството обаче са ми по на сърце независимо,че съм женка

                      Коментар


                      • В обори в сф на цена 3000 евро/квадрата

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение
                          НИ,произведения на изкуството,пари кеш,злато,сребро и скъпоценни камъни. Нищо не разбирам от акции и койни и не поглеждам натам.
                          Сухото не е инвестиция, но инструмент за. Какво златце и сребърце предпочиташ? А какви елмази? Щото и аз обичам това.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                          Коментар


                          • "Инвестицията в ЗНАНИЕ - ПЛАЩА НАЙ-ДОБРИЯТ дивидент." - Бенджамин Франклин

                            Книги, курсове за бизнес и личностно развитие, земя, злато, недвижими имоти и дигитални активи (платформа за екомерс търговия, краудфъндинг платформа, платформа за краткосрочно настаняване, онлайн медии, платформа за имотни обяви).

                            Коментар


                            • Пробвал съм различни стратегии и съм се убедил, че това което работи за останалите е напълно възможно да не работи за мен. Например, всеки е чел за подвизите на Бъфет в младите му години, когато е правел по 40-50% доходност. Разглеждал съм конкретни примери от тогава, но това не означава че мога да бъде успешен, следвайки го 1 към 1. На теория винаги изглежда по-лесно, но превеждането на знанията в практиката е много различно. Затова считам, че е в интерес на инвеститора да започне бавно и полека, с по-малки суми и с времето да разбере ккаво работи за него и какво не.

                              Коментар


                              • Аз съм един от тия по-младите и със сигурност ще ми е интересно и надявам се полезно. Започнах с малка сума по-скоро за да видя на практика как се случват нещата. Опитвам се да чета различни материали, но все още доста неща са ми неясни. От това което чета, оставам с усещането че на борса, като нашата - слабо ликвидна, е по-удачно да се инвестира в доход. Ако правилно съм разбрал това означава акции на стабилни дивидентски компании с дълъг хоризонт на инвестицията - примерно 3-5 г. От друга страна ми е интерсно и бих искал като добавя още средства по сметката да имам част и за по-активно търгуване, но тук ми идва проблема с таксите. 0,5% или мин 2лв на сделка означава обем от минимум 400лв на сделка, че иначе и от таксата се набутвам. От друга страна с такива малки суми трябва сериозен растеж за кратко време на акцията. Реално около 1% се изяжда само от таксите при покупка и продажба.

                                Коментар

                                Working...
                                X