IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изчисляване на коефициенти на БФБ компании

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение

Погледни в бележките към годишния отчет, раздел "сегментно отчитане".

Намерих го там, благодаря ти много за помощта

Коментар

• Първоначално изпратено от n.k. Разгледай мнение
      Така изглежда ОПР на Софарма примерно:
      ...

Тук не е ясно посочена себестойността на продадените стоки/материали (cost of goods sold), която ми трябва за изчисление на брутния марж на печалбата, при което слизам надолу в отчета и търся дали такава сума е посочена в обяснителните бележки, но не я намирам. Понеже разходите са представени по икономически елементи, примерно в перото Разходи за персонала влизат разходи както за административния, така и за производствения персонал например. Същата логика можем да намерим и в Разходи за Амортизация, където част от амортизацията се начислява като част от себестойността на продажбите. Когато отида в бележките обаче, не е посочено каква част от тези разходи трябва да бъде отнесена към производствения и каква към административния отдел и съответно не мога да разбера каква част от тези разходи трябва да бъде отнесена към себестойността на продажбите.

Подозирам, че отговорът е очевиден, но просто не мога да разбера как се прави изчислението в този формат.
      Погледни в бележките към годишния отчет, раздел "сегментно отчитане".

Коментар

• Така изглежда ОПР на Софарма примерно:
        454,941 497,533 600,334 644,731 688,579 761,136 840,517 874,984
        7,719 5,001 2,648 1,775 2,328 4,893 5,465 (2,678)
        15,326 (950) 654 10,414 2,678 (3,307) 12,279 4,207
        (72,724) (64,299) (70,986) 86,524 (89,575) (87,148) (96,334) (86,396)
        (48,640) (49,743) (61,147) 59,366 (55,492) (58,682) (67,207) (65,661)
        (47,162) (46,990) (53,400) 64,528 (68,972) (74,763) (80,880) (81,501)
        - (17,741) (16,560) 19,732 (21,995) (23,727) (27,802) (26,326)
        (13,905) (267,150) (337,094) 370,991 (400,535) (448,854) (530,842) (568,590)
        (9,975) (8,854) (8,766) 9,730 (11,548) (14,112) (15,172) (11,599)
        (248,820) - - - - - - -
        36,760 46,807 55,683 46,025 45,468 55,436 40,024 36,440
        36,760 64,548 72,243 26,293 67,463 79,163 67,826 62,766
        Тук не е ясно посочена себестойността на продадените стоки/материали (cost of goods sold), която ми трябва за изчисление на брутния марж на печалбата, при което слизам надолу в отчета и търся дали такава сума е посочена в обяснителните бележки, но не я намирам. Понеже разходите са представени по икономически елементи, примерно в перото Разходи за персонала влизат разходи както за административния, така и за производствения персонал например. Същата логика можем да намерим и в Разходи за Амортизация, където част от амортизацията се начислява като част от себестойността на продажбите. Когато отида в бележките обаче, не е посочено каква част от тези разходи трябва да бъде отнесена към производствения и каква към административния отдел и съответно не мога да разбера каква част от тези разходи трябва да бъде отнесена към себестойността на продажбите.

Подозирам, че отговорът е очевиден, но просто не мога да разбера как се прави изчислението в този формат.

Коментар

По принцип гледам Финансов отчет по МСС, бланката на КФН даже ми е трудна за разбиране, ноя споменах, понеже ми направи впечатление формата. Проблемът е в това, че в пояснителните бележки не намирам никъде колко точно е себестойността на продажбите и проверих, че по МСС това не е задължителна за предоставяне информация, когато отчетът е по икономически елементи.

Компаниите, които гледах, са Софарма, Монбат и М+С Хидравлик, в които бележки не намерих ясно изразени себестойности.
          Когато отчетът е съставен по икономически елементи наистина няма как точно да определиш каква част от тях се отнася в себестойността и съответно да изчислиш брутен марж и другите коефициенти.
          Някои от цитираните от теб компании оповестяват в бележките към отчетите сегментно отчитане и там посочват себестойността си.

Коментар

По принцип гледам Финансов отчет по МСС, бланката на КФН даже ми е трудна за разбиране, ноя споменах, понеже ми направи впечатление формата. Проблемът е в това, че в пояснителните бележки не намирам никъде колко точно е себестойността на продажбите и проверих, че по МСС това не е задължителна за предоставяне информация, когато отчетът е по икономически елементи.

Компаниите, които гледах, са Софарма, Монбат и М+С Хидравлик, в които бележки не намерих ясно изразени себестойности.
            Не знам какво гледаш или дали изобщо говорим за едно и също нещо, но точно тези компании имат доста подробни отчети и бележки към тях. Кеф ти разходи за отделните суровини и материали, заплати, горива.... Не знам какво търсиш наистина.

Коментар

• По принцип гледам Финансов отчет по МСС, бланката на КФН даже ми е трудна за разбиране, ноя споменах, понеже ми направи впечатление формата. Проблемът е в това, че в пояснителните бележки не намирам никъде колко точно е себестойността на продажбите и проверих, че по МСС това не е задължителна за предоставяне информация, когато отчетът е по икономически елементи.

Коментар

• А защо гледаш "бланката на КФН"?!? Всички или поне всички, които следя, публикуват отчети и в по-удобния формат. Просто гледай файловете, озаглавени "Финансов отчет по МСС". Дори и там обаче не винаги е добре и подробно описано, но затова си има "обяснителни бележки" към отчетите. Чети ги и ще намериш всичко, което търсиш. Не можеш да очакваш в един екселски файл да откриеш цялата информация.

Коментар

• Изчисляване на коефициенти на БФБ компании

Здравейте,

Отскоро се ровя в отчетите на няколко публични дружества на нашата борса и съм изправен пред проблем, когато трябва да изчисля определени счетоводни коефициенти. Забелязвам, че в отчетите за приходи и разходи оперативните разходи са показани по икономически елементи, а не по функционалност, и понеже бланката на КФН е по икономически елементи, е разбираемо компаниите да предпочетат този метод. Проблемът е, че при тази форма на отчета за приходите и разходите, перото Себестойност на продажбите (cost of sales) не е ясно показано, както е когато отчетът е съставен по функционалност, тъй като това не е изискване на международните стандарти (IFRS). Поради тази причина не мога да разбера как мога да изчисля с точност коефициенти, при които себестойността на продажбите е основен елемент, като например брутен марж на печалбата (gross margin), коефициент на обръщаемост на материалните запаси (inventory turnover ratio), коефициент на обръщаемост на задълженията (payables turnover ratio).

Ще се радвам, ако някой от вас сподели как подхожда към този проблем, понеже четох доста из интернет и учебници и даже говорих с одитори и счетоводители, но посланието е, че себестойността на продажбите не може да бъде точно намерена, когато отчетът е представен по икономически елементи. Интересува ме по-скоро принципа, отколкото конкретните случаи, понеже тази форма на представяне на отчети е силно разпространена не само в България.

Благодаря предварително.
                Working...
                X