If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Първоначалните инвестираните пари всъщност бяха мотивирани точно от това - големината на пазара, какъв % може да вземем от него, какви са тендецниите и т.н. Бяхме силно впечатлени колко е улеснена работата за девелопърите, че един продукт може да достигне до млн потребители, имахме идея, а после дойдоха и парите. Близко е до акъла че се оценя по паричните потоци при новаците, но не се досетих. Пак благодаря.
п.с Ако можеш да препоръчаш и някоя книга по темата, венчър капитали, инвестици, т.н ще съм ти задължен сега слушам подкастове на Pat Flynn, но ми е прекалено размито.
investment valuation на damodaran. Има я и в нета. не ти трябва да я четеш цялата първите глави в началото за основните принципи и главата за стартап са достатъчни. http://www.drsontakke.com/wp-content.../Valuation.pdf
Първоначалните инвестираните пари всъщност бяха мотивирани точно от това - големината на пазара, какъв % може да вземем от него, какви са тендецниите и т.н. Бяхме силно впечатлени колко е улеснена работата за девелопърите, че един продукт може да достигне до млн потребители, имахме идея, а после дойдоха и парите. Близко е до акъла че се оценя по паричните потоци при новаците, но не се досетих. Пак благодаря.
п.с Ако можеш да препоръчаш и някоя книга по темата, венчър капитали, инвестици, старт-ъпи т.н ще съм ти задължен сега слушам подкастове на Pat Flynn, но ми е прекалено размито.
Говорих по принцип как се изчислява ФБ също не са имали активи, както и много други старт-ъпи не са имали, точно за това са старт-ъпи. Пари много хора имат, но без идея и екип ще си ги държат само на влог без да се множат
Иначе аз питам защото ще използваме голям американски акселератор и искам да знам за какво да се борим.. Иначе фирмата ни е стартирана със 100к и екип от 5 души, но повечето са разходи без активи. Лично екипа и идеята ни я оценявам на много повече от 100 и някой ако си мисли че срещу 200 примерно ще му дадем 51% ха...
Забрави за активите - през активи се оченяват недвижими имоти. Ако мислиш да продаваш активи ще се прекараш - или по-скоро ще те прекарат и то яко - ако идеята ти е добра.
Имаш идея. Представи си кога тази идея ще почне да дава приходи след като си получил финансирането - т.е. през коя година. Направи си някаква сметка какви приходи може да има компанията от тази идея през следващите 5 години. Може и за следващите 10 години. Сметни си какви ще са ти бъдещите разходи - при пълно реализиране на идеята. Каква част от разходите ти са променливи и каква ще са относително постоянни или ще се променят с промяна на капацитета.
Вадиш от приходите разходите и ти се получава печалбата. Трябва да си наясно до колко тези ти прогнози може да се окажат верни или грешни. Т.е. тези неща си ги направи в даден диапазон от доста песимистични, до доста оптимистични и разбира се и реалистичен вариант.
След това дисконтираш тези потоци към настоящия момент - при различните вероятности. Дисконтния процент зависи от доста работи - ама да кажем сложи едни 20% и виж какво се получава. Песимистичния вариант ти дава долната граница - оптимистичния горната граница.
Компании се оценяват през дисконтиране на паричните потоци, не през активи. Ако искаш да се продадеш скъпо наблегни на това колко е голям пазара, какъв процент от него мислите да вземете и колко яко ще растете като приходи. Растежът е всичко. Ако не се чувствате уверени в сметките си не им ги показвайте. Веднага ще хванат ако не знаете какво правите и си ги дръжте за ваша употреба. Наблягайте на размера на пазара и на растежа през годините на приходите.
Говорих по принцип как се изчислява ФБ също не са имали активи, както и много други старт-ъпи не са имали, точно за това са старт-ъпи. Пари много хора имат, но без идея и екип ще си ги държат само на влог без да се множат
Иначе аз питам защото ще използваме голям американски акселератор и искам да знам за какво да се борим.. Иначе фирмата ни е стартирана със 100к и екип от 5 души, но повечето са разходи без активи. Лично екипа и идеята ни я оценявам на много повече от 100 и някой ако си мисли че срещу 200 примерно ще му дадем 51% ха...
А това за класическото интервю за работа.. ако всички хора които имаха идеи и страст да ги реализират се отказваха заради липса на пари, много фирми които знаете днеска нямаше да съществуват. По-скоро ми намирсва на друго, ма как да е.
Ок, не се дразни.
Ето, че вече се появиха и активи:
-идея - от 0 до 50млн;
-страст - от -50 до +50млн;
А това за класическото интервю за работа.. ако всички хора които имаха идеи и страст да ги реализират се отказваха заради липса на пари, много фирми които знаете днеска нямаше да съществуват. По-скоро ми намирсва на друго, ма как да е.
Не мисля, че е смешно.
Ако допуснем дори за момент, че някой не си прави кодош;
че някой търси отговор, но е във фаза в която все още не може да формулира въпрос, защо да не му помогнем?
на този етап:
- срещу почти никакви активи - почти никакви пари;
- колкото до специалистите - ако те притежават някаква собствена присъща стойност, тя си е тяхна стойност и не принадлежи на фирмата - т.е. никакви пари;
Има ли отговор на въпроса - защо се мисли за стартъп вместо за класическото интервю за работа?
Здравейте първо.
Какво се има в предвид с target valuation? Aз го разбрах като приблизително оценяване на фирма за пред инвеститори, така че да знаят срещу каква сума, какъв % дял от фирмата да получат.
Ако фирмата е на пазара и има материални активи, то оценката би била сравнително лесна. Фирмата има активи за такава сума и ако някой инвестира Х сума, получава определен %. Как се оценява обаче фирма която е старт-ъп, няма почти активи, но пък има специалисти, които работят безплатно влагайки труда си.
Здравейте първо.
Какво се има в предвид с target valuation? Aз го разбрах като приблизително оценяване на фирма за пред инвеститори, така че да знаят срещу каква сума, какъв % дял от фирмата да получат.
Ако фирмата е на пазара и има материални активи, то оценката би била сравнително лесна. Фирмата има активи за такава сума и ако някой инвестира Х сума, получава определен %. Как се оценява обаче фирма която е старт-ъп, няма почти активи, но пък има специалисти, които работят безплатно влагайки труда си.
Здравейте първо.
Коментар