IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Облигации - що е то?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
    .
    Така че на въпроса защо човек би дал парите си за 5% доходност на фонд при положение, че има депозити с 5-6% лихва, отговора е че НЯМА ЗАЩО.
    Точно така е.
    Особено като се има предвид че за феновете на добрата доходност има почти тройно по добри и ликвидни алтернативи.Някои от кокошчиците снасят яйчицата си ежемесечно.
    И които точно сега и се търгуват доста изгодно и с добър дисконт от nav.
    Като например:

http://finviz.com/quote.ashx?t=psec&ty=c&ta=1&p=d
    http://finance.yahoo.com/q/bc?s=BDCL+Basic+Chart&t=1y

Коментар

• Именно тази доходност от 5.00-5.50% прави неатрактивни инвестициите във фонд.Действително невероятен кът са вече депозити с над 5.00% лихва.Има 3-4 такива на пазара и те са за 3 години.В началото на този месец ПИБ и Инвестбанк силно намалиха лихвите си и по дългосрочни депозити.Така че реално отново КТБ с 6.00 за три години е лидер с едно изключение - Токудабанк, където дават 6.50% за три години, но при депозит над 10 000лв.
      Да не се отклонявам, но ще спомена и мое проучване как вървят лихвите по депозити извън България.В страните от Еврозоната върха на сладоледа са депозити от 3.00-3.50% за три години.Има изключение за над 100 К достигащо до 4.00%-4.25% и то на голяма френска банка.В САЩ е още по зле, но в Канада има за големи суми и по 5.00% лихва.
      Извода е че в България нещата вече вървят към достигане на евролихвите с 1-2 изключения и няма на къде повече да падат.Единствената алтернатива на депозита са облигациите за сравнително стабилна фиксирана доходност и нисък риск.
      Но все пак има РИСК.Облигациите не са гарантирани от държавата, като изключим самите ДЦК.
      За да бъде оправдан този риск следва да има поне 3-4% доходност над тази която дава гарантирания от държавата депозит или ДЦК.
      И все пак имайки предвид че все още в България, макар и като изключение има депозити с лихва 5.5-6.5% то изгодна за вложение в облигации би било поне 9-10% доходност.
      Така че на въпроса защо човек би дал парите си за 5% доходност на фонд при положение, че има депозити с 5-6% лихва, отговора е че НЯМА ЗАЩО.

Коментар

• Първоначално изпратено от enn Разгледай мнение
        Целта ми не е да правя реклама на никого, но ще дам пример от ОББ. Фонда за облигации на ОББ (http://www.ubbam.bg/bg/funds/ubb-pla...t-description/) има доходност 5.67% за една и 10.025% за две години. Не съм запознат с таксите на тези фондове (на някои са калкулирани направо в цената), но да речем, че човек ще вземе точно толкова чисто. Защо човек би си дал парите за такава - било то и малко - рискова инвестиция, вместо просто да ги държи на депозит с 5-6% лихва?
        Изборът от краткосрочни депозити с 5-6% лихва към момента е силно ограничен.
        Първоначално изпратено от enn Разгледай мнение
        От друга страна пък виждам, че 87% от портфейла им е в "ликвидни средства". Какво значи това, само кеш/депозит?
        Явно да, иначе защо ще обявяват отделно "дългови книжа"? Според мен просто събират сравнително големи количества кеш и договарят добри условия за депозит.
        Първоначално изпратено от enn Разгледай мнение
        Или още в началото съм сбъркал като гледам българските фондове?
        Не си сбъркал. Правилният подход е да разгледаш различните алтернативи, да ги сравниш и да прецениш кое ти подхожда най-много.
        Българските фондове например често се предлагат в левове, покупката/продажбата е без особени формалности и позволяват инвестиция от 100лв. при минимални такси. Но пък инвестират предимно в депозити, а не в облигации.
        Американските фондове имат валутен риск и идват скъпо при малки сделки. Но пък разнообразието е по-голямо, плащат дивидент всеки месец/тримесечие и наистина инвестират в облигации.
        Примери за американски: LQD, HYG, EDD.

Коментар

• Целта ми не е да правя реклама на никого, но ще дам пример от ОББ. Фонда за облигации на ОББ (http://www.ubbam.bg/bg/funds/ubb-pla...t-description/) има доходност 5.67% за една и 10.025% за две години. Не съм запознат с таксите на тези фондове (на някои са калкулирани направо в цената), но да речем, че човек ще вземе точно толкова чисто. Защо човек би си дал парите за такава - било то и малко - рискова инвестиция, вместо просто да ги държи на депозит с 5-6% лихва? Питам с уговорката, че не се инвестира в компании с т. нар. нисък рейтинг и по-високи лихвени проценти.

От друга страна пък виждам, че 87% от портфейла им е в "ликвидни средства". Какво значи това, само кеш/депозит?

Или още в началото съм сбъркал като гледам българските фондове?

Коментар

• Първоначално изпратено от nedev75 Разгледай мнение
            Знам тези подробности, но няма пречка и при директна покупка на една облигация да спечелиш или загубиш капиталово, тъй като по всяко време може да я продадеш.Фондовете имат много такси и комисионни, след приспадането им доходността пада.При развиващи се пазари риска е голям, така че за този риск доходност под 10% не си заслужава, а незнам дали има такава над 10%.Прав си за дълбокия джоб и може би това да се яви като проблем.Все пак ще се разровя за доходността на облигационните фондове.
            п.п при вдигане на лихвите до 2-3години, означава капиталова печалба от самата облигация.И сега има разлика между емитираните 2009-2010г. облигации.Търгуват се 10-20% по скъпо отколкото при пускането им.Или при лихва 6.5% примерно при пускането сега цената им дава лихва от 5.00-5.25%
            Е България не е дори развиващ се пазар, така че ...

Иначе ето един за развиващи се пазари, който поне мен ме кефи, но не бих влязъл преди да почнат да се вдигат лихвите в САЩ. http://finance.yahoo.com/q?s=EDD&ql=0

А за таксите на фондовете. Вероятността да купиш облигация на доходност, на която могат да я купят големите е реално нищожна. Така че каквото ще спечелиш от по-ниски такси, нищо чудно да загубиш многократно повече от това че просто не разполагаш с десетки милиони за инвестиране
            Last edited by ravnovesie; 24.05.2014, 13:13.

Коментар

• Знам тези подробности, но няма пречка и при директна покупка на една облигация да спечелиш или загубиш капиталово, тъй като по всяко време може да я продадеш.Фондовете имат много такси и комисионни, след приспадането им доходността пада.При развиващи се пазари риска е голям, така че за този риск доходност под 10% не си заслужава, а незнам дали има такава над 10%.Прав си за дълбокия джоб и може би това да се яви като проблем.Все пак ще се разровя за доходността на облигационните фондове.
              п.п при вдигане на лихвите до 2-3години, означава капиталова печалба от самата облигация.И сега има разлика между емитираните 2009-2010г. облигации.Търгуват се 10-20% по скъпо отколкото при пускането им.Или при лихва 6.5% примерно при пускането сега цената им дава лихва от 5.00-5.25%
              Last edited by nedev75; 24.05.2014, 12:54.

Коментар

• Най лесния начин да се инвестира в облигации е през фондове за облигации. Иначе човек трябва да разполага с достаааа дълбоки джобове че да влезе на този пазар. Разликата между директно инвестиране в облигации и фондове в облигации е че докато облигацията може да я държиш до падежа и да си вземеш доходността, на която си влязъл през фондовете се правят и капиталови загуби или печалби от движението в цените им.

Има доста чужди фондове за облигации, които се търгуват по борсите. Доходността при по-сигурните - тези с краткосрочен матуритет на облигациите обаче е доста ниска. При тези насочени към дългосрочни облигации, и особено на тези към развиващите се пазари доходността е доста по-добра, но в момента все пак се намираме в период в който може да се очаква повишение на лихвите, т.е. на сериозен спад в стойността на облигациите. Човек ще си взима доходността като долари на месец или на тримесечие, но главницата му има голяма вероятност да пада.

След две или три години когато лихвите достигнат нормални нива, може и да си заслужава, но към момента да се държат облигации дългосрочно си е лесен начин човек да хване мечия пазар при тях.

Коментар

• screener.finance.yahoo.com/bonds.html
                  Тук има инфо за купон и матуритет на всички облигации търгувани в САЩ.Какво ми прави впечатление.Всички банки емитенти имат облигации търгувани в много широк диапазон.Например JP Morgan имат лихви на различните емисии между 4% и 8%.Чудя се защо е така.Това ипотечни облигации с различно ниво на риск ли са или нещо друго?Ако е така трябва поне рейтинга на книжата да е различен.Аз гледам че всички имат рейтинг А колкото и самата банка.
                  Ако някой знае нещо да го сподели, че ми стана доста интересно.По принцип и аз към облигации ще се ориентирам ако се случи едно нещо, но за сега няма такива изгледи.Обаче предпочитам да съм подготвен и търся доходност от поне 8.25%.

Коментар

• Първоначално изпратено от rrado Разгледай мнение
                    Ако твърдиш, че не можеш да намериш информация за облигациите, значи не си търсил.

Предлагам ти да се запознаеш малко по-задъбочено и тогава да задаваш въпроси около нещата, които не разбираш или искаш да разбереш по-добре.

Поздрави
                    Дай, некъф пример, напрао да се конкретизира ...
                    Щот, така е МНОГО ОБЩО.
                    ОблигациЙ - БОЛ...
                    Кеф ти державни, общински, корпоративни(спорет емитенто)
                    кеф ти, кратко, средно, дъргосрочни(според матуритетя)
                    кеф и ти сконтови, ...
                    Абе дай пример ...
                    Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Първоначално изпратено от enn Разгледай мнение
                      Прави сте. Не съм търсил/чел достатъчно. Та повечето въпроси отпадат. Остават следните:

1. Откъде мога да видя какъв е лихвеният процент?
                      2. Откъде мога да видя датата на падеж?

Намирам информация в новините, свързани с дадена емисия, но надали това е начина.

И един силно относителен въпрос; доколко са ликвидни тези позиции, ако човек иска да излезе преди датата на падеж?
                      1. Лихвеният процент може да го видиш през сайта на БФБ. Давам пример с облигациите на НУРТС:

http://www.bse-sofia.bg/?page=Quotes...HA&compnum=327

2. Матуритет, лихвен купон, чиста/мръсна цена, натрупана лихва до момента - пак от сайта на БФБ на страницата за конкретната емисия облигации.

Коментар

• Прави сте. Не съм търсил/чел достатъчно. Та повечето въпроси отпадат. Остават следните:

1. Откъде мога да видя какъв е лихвеният процент?
                        2. Откъде мога да видя датата на падеж?

Намирам информация в новините, свързани с дадена емисия, но надали това е начина.

И един силно относителен въпрос; доколко са ликвидни тези позиции, ако човек иска да излезе преди датата на падеж?

Коментар

• How to Invest in Bonds

http://www.wikihow.com/Invest-in-Bonds

даже и картинки има ...

а тука даже има и клипчета

http://www.investopedia.com/video/basics/

Investing - Bonds
                          Last edited by michaelis; 22.05.2014, 14:43.

Коментар

• Не можах да намеря ...

Ако твърдиш, че не можеш да намериш информация за облигациите, значи не си търсил.

Предлагам ти да се запознаеш малко по-задъбочено и тогава да задаваш въпроси около нещата, които не разбираш или искаш да разбереш по-добре.

Поздрави
                            постове на LATINICA не чета
                            МОЛЯ пишете на БЪЛГАРСКИ

Коментар

• Ако ти е интересно прочети някоя книга или се порови в нета .

Коментар

• Облигации - що е то?

Здравейте.

Не можах да намеря достатъчно информация за облигациите. Какво представляват по закон е едно, а какво са напрактика е друго.

Искам да задам следните въпроси:
                                1. Откъде може да се види каква е доходността?
                                2. Доходността сигурна ли е? Питам, защото виждам че емисионната стойност на някои се променя, явно аз нещо не разбирам как действат.
                                3. Как се закупуват? През COBOS/XETRA може ли?
                                4. Доходността доколкото знам е около 4-5%. Защо човек би предпочел закупуване на облигации вместо депозит в банка?
                                5. Как човек може да се отърве от тях? Гледам, че не са ликвидни инструменти. Ако се купят облигации за 5 годишен срок това значи ли, че 5 години няма мърдане?
                                6. Притежавате ли или притежавали ли сте облигации?

Понеже темата ми е тъмна Индия, може да възникнат и други въпроси след получените отговори.

Не съм тръгнал да купувам, но ми е интересно да науча поне какво представляват.
                              Working...
                              X