IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Относно строежа на нова джамия в София

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LuckyStrike
    Въпросът с този ислямски център изобщо не е религиозен и това е ясно на всички. Не знам с кой акъл кметът е готов да предостави на араби българска територия, за стоеж на европейски ислямски център. В Мека християнин дори не може да припари, да не говорм за църкви. Не ми е много ясно и защо на турчетата във форума, обадили се по-долу им се иска толкова много арабите да си откриват такъв център. От това няма да излезе нищо добро за българския народ, вкл. и за тях самите.

Що се отнася до религиозната толерантност, срещал съм публикации, че според турските закони в дадено населено място се изгражда джамия, ако в него живеят минимум 30 000 души мюсюлмани. Към градежа на втора джамия се пристъпва, ако в съответното място живеят над 60 000 мюсюлмани. У нас на 2700 християни се пада 1 църква, а на 2700 мюсюлмани се падат 3 джамии. Ако човек вземе един калкулатор ще излезе, че "гъстотата" на джамиите у нас е приблизително 3 пъти по-голяма от църквите и 30 пъти по-голяма, отколкото джамиите в Турция.

В края на краищата религиозните храмове са за хората и според мен е задължително гражданите на София и специално на кв. Малинова долина да бъдат попитани имат ли нужда от такова нещо.
    +111111111111111111
    Колко джамии са построени последните години в България и откъде са дошли парите ? От местното турско население или от знайни и незнайни ислямски организации, някои от които са толкова откровенни терористи, че и в Туция са забранени...
    Още не сме мюсюлманска държава и много държа да не ставаме такава...
    We have no money, therefor we shall have to think...

Коментар

• Понеже даваш пример с фактически разделена територия и две отделни държавни образувания. Затова попитах. Т.е. според мен Кипър не би трябвало да ни е модела.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata
        Първоначално изпратено от AfterDark
        в кипър има новини и на турски, английкси и гръцки по държавната телевизия, които вървят едни след други, не мисля, че това е проблемът в тази държава, както и не мисля, че това е проблемът в БГ ...
        В Белгия или Канада на какъв се разбират ?
        в Белгия проблемът е много по-голям отколкото си представяш, бих казал, че даже е по-голям отколкото в БГ, а за Канада не знам ...

в Белгия на какъвто и език да си говорят напрактика страната е разделена на 3 части, които много-много не се разбират ... има и асиметрия - фламандците, които познавам са полиглоти с минимум 3 езика, а валонците са убитаци с един френски и странни виждания за живота, кравите и реките ... а брюксел вече не можеш да го схванеш какво точно е, той си живее собствен живот ...

за това ти пиша, че не езикът и не новините са проблема ...

Коментар

• А може ли да чуем една причина ЗА да има такъв център, щото това няма да бъде просто една джамия, виждам, че има четирима гласували до момента.

Коментар

• Първоначално изпратено от AfterDark
            в кипър има новини и на турски, английкси и гръцки по държавната телевизия, които вървят едни след други, не мисля, че това е проблемът в тази държава, както и не мисля, че това е проблемът в БГ ...
            В Белгия или Канада на какъв се разбират ?

Коментар

Първоначално изпратено от Зарзаватчийски глас
              На някой от наблизо живеещите не му бяха издържали нервите и беше стрелял по ходжата. Тогава прибраха ходжата вътре и изнесоха високоговорителите.

Изпуснал съм го нейде
              Иначе в Стамбула джамии да искаш. Всичко с говорители навън, но въпросът е, че в Св. София не се отслужват литургии. Та в тоя ред на мисли демокрацията е свобода, но не и свободия. Стига сме били по католици и от Папата.
              Германия да има новини на турски ? В Турция да има новини на кюрдски ?
              Нищо лошо към никой, но всичко си има граници

Коментар

• Първоначално изпратено от josif
                така е...по скоро мисля че се прави асоциация м/у българи с ислямско вероизповедание и ДПС..и понеже много хора мразят ДПС /което е нормално/ неусетно прехвърлят тази си омраза към тзаи част от населението и респективно всичко свързано с тяхната религия.Ами за 20 г.ДПС това успяха да направят и имат наглоста да се наричат стожер на етническия мир...
                Ако си гледал филмчетата на СКАТ по Родопите ще видиш сам, че не е неусетно прехвърлена омразата. Питат го ти какъв си - мюсюлманин, ама по етнос какъв си - турчин, е защо си турчин - а не арабин, е такъв съм, такава ми е религията.
                Нищо към никое изповедание, но не считам че има чак толкова мюсюлмани от какъвто и да е етнос на територията на София та да се вдига втора. Отделно, че къде е Симеон, къде Малинова долина. Играта според мен е да се направи тоя ислямски център и наливат уахабитски кинти. Вижте само Ст. град на какво прилича вече...

Коментар

• Първоначално изпратено от Зарзаватчийски глас
                  На някой от наблизо живеещите не му бяха издържали нервите и беше стрелял по ходжата. Тогава прибраха ходжата вътре и изнесоха високоговорителите.

Изпуснал съм го нейде
                  Иначе в Стамбула джамии да искаш. Всичко с говорители навън, но въпросът е, че в Св. София не се отслужват литургии. Та в тоя ред на мисли демокрацията е свобода, но не и свободия. Стига сме били по католици и от Папата.
                  Германия да има новини на турски ? В Турция да има новини на кюрдски ?
                  Нищо лошо към никой, но всичко си има граници

Коментар

• Първоначално изпратено от Обама
                    Първоначално изпратено от hah
                    Единствения реален проблем при джамиите са високоговорителите и той може да бъде решен с много лесен компромис. Всички други заяждания са глупости и моля да си пренесете религиозните проблеми в друг форум!
                    +1 Не забравяй все пак, че и камбаните на християнските църкви са доста шумни...

По конституция България не е на българите, а на българските граждани!!!! Около 10% българските граждани са мюсюлмани и е напълно нормално в България да има джамии!
                    така е...по скоро мисля че се прави асоциация м/у българи с ислямско вероизповедание и ДПС..и понеже много хора мразят ДПС /което е нормално/ неусетно прехвърлят тази си омраза към тзаи част от населението и респективно всичко свързано с тяхната религия.Ами за 20 г.ДПС това успяха да направят и имат наглоста да се наричат стожер на етническия мир...

Коментар

• Новини на турски ви пробутват всеки ден по БНТ, вие ревете за неква джамия.

П.П. По-добре да проявим етническа толерантност към различните сега, за да се надяваме на такава когато ние станем малцинство (след има-няма 30 години).

Коментар

Първоначално изпратено от Зарзаватчийски глас
                        Знаеш ли каква е алтернативата на високоговорителите? Виещия ходжа. Ама никой ходжа няма да излезе да вие предвид това, което се случи преди години на онзи от джамията пред Халите.
                        ?

Коментар

• Ako ima protesti shte hodq! BAsi teq si povqrvaha

Коментар

• Въпросът с този ислямски център изобщо не е религиозен и това е ясно на всички. Не знам с кой акъл кметът е готов да предостави на араби българска територия, за стоеж на европейски ислямски център. В Мека християнин дори не може да припари, да не говорм за църкви. Не ми е много ясно и защо на турчетата във форума, обадили се по-долу им се иска толкова много арабите да си откриват такъв център. От това няма да излезе нищо добро за българския народ, вкл. и за тях самите.

Що се отнася до религиозната толерантност, срещал съм публикации, че според турските закони в дадено населено място се изгражда джамия, ако в него живеят минимум 30 000 души мюсюлмани. Към градежа на втора джамия се пристъпва, ако в съответното място живеят над 60 000 мюсюлмани. У нас на 2700 християни се пада 1 църква, а на 2700 мюсюлмани се падат 3 джамии. Ако човек вземе един калкулатор ще излезе, че "гъстотата" на джамиите у нас е приблизително 3 пъти по-голяма от църквите и 30 пъти по-голяма, отколкото джамиите в Турция.

В края на краищата религиозните храмове са за хората и според мен е задължително гражданите на София и специално на кв. Малинова долина да бъдат попитани имат ли нужда от такова нещо.

Коментар

http://www.bgpetition.com/anti-islamizatzia/index.html
                              Дано от Инвестор да не изтрият сайта, защото аз три пъти го пусках и на кирилица го писах и все го трият. И това ми било свобода на словото............

Коментар

• Първоначално изпратено от Pastir
                                Първоначално изпратено от psycoholic
                                Първоначално изпратено от Pastir
                                Ко се възмущавате? Що не ревете срещу католическата черква до статуята на София?
                                Всеки да прави квото си знае, стига да не пречи на другите (основен принцип на демокрацията, макар и формулиран по малко по-различен начин) - няма какво да го обсъждате повече.
                                Rевем против факта, че (повечето) мюсюлманите се отъждествяват с етноса си, а не с гражданството си! Българските католици не се наричат италианци, нали? Българските православни не се наричат гърци, нали?
                                Нещо не ме разбрахте ли? Казах, че закривам темата .
                                Разбрахме те, ама нали и въпросчета беше задал! ;-)
                                BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

Working...
                                X