Първоначално изпратено от lidmon
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
Collapse
X
-
Нещо което вчера не съм видял. Та 4i40, ТЕЦ произвежда електроенергия от топлина. В котел/ли вода се загрява до пара, която върти турбина, която пък върти електрогенератор. Та ТЕЦ-а може да е още и на мазут и на газ. За мазута пак трябва СОИ. И в момента котлите на мазут, са със сменени гориви уредби и са предимно на газ.
За gigow. Коментарът ми, който цитира беше, че ще се спират ТЕЦ-ове без СОИ. Самият отговор, беше изброяване на редица ТЕЦ-ове и как ще плащат квоти и т.н. и колко тежко ще е като ги спрат.... Тези които ще ги спират са с много малко производствена мощност и нямат СОИ-та. Затова не се прави на ударен.
За строежа на АЕЦ-а, погледни заглавието на темата "Изгодни ли са... ". Никой до момента не може да представи, данни колко ще струва квтч електроенергия. Недай да пишеш клишета, как била евтина електроенергията, защото цената на произвежданата от сегашната АЕЦ, няма нищо общо с евентуалната цена на новата. Ако са верни данните, Турция строи за 13 млрд. евро, 4000 МВт, а ние според министъра ще платиме между 8,5 и 9,5 млрд евро за 2000 МВт. Аз поне съм против, да се строи, докато някой не каже колко ще струва произвеждания ток, защото в крайна сметка, произвеждания ток ще го плащаме ние. А лошо разчетен проект, ще удари освен хората и бизнеса. Да не говорим за зависимостта от Русия, защото само те ще могат да ни доставят ядрено гориво.
Коментар
-
Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнениеНедей да коментираш нещо, от което си нямаш понятие. ТЕЦ МИ3 е първия с изцяло изградени СОИ-та за всички блокове. ТЕЦ МИ2, от 8 блока само два още са без СОИ-та, като май в момента изграждат за единия. Американците който строят ТЕЦ МИ1 и сега ще го пускат, трябва да имат. МИ1 новия, да не се върка с МИ1 Брикел.
Сумарно ТЕЦ-овете без СОИ-та произвеждат около 1700 MW, колкото и МИ2. И защо едни трябва да спазват закона, да инвестират в СОИ-та, а други да се правят на ударени?
А за протокола от Киото, ние сме отличници, понеже гледат емисиите от 90-та, а тогава какво бяхме като производство, какво сме сега....
И като всичките тези ТЕЦ имат СОИ, защо постоянно се обгазяват Стара Загора, Раднево и Гълъбово?
Нали няма да твърдиш, че "военните" на полигона Змеево обгазяват?
Та моята теза е: И със СОИ, и без СОИ тецовете на въглища замърсяват безкрайно повече от АЕЦ. Просто защото АЕЦ не замърсява. И енергията от тях е най-евтина.
Не мога да разбера що за идиот трябва да си(не визирам теб), за да си против АЕЦ. Това, че пияните хохли взривиха една централа не е сериозен довод.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнениеЧе да не са малко ТЕЦ-овете на въглища?
ТЕЦ-ове "Марица-Изток 1,2 и 3", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Русе-Изток", ТЕЦ "Бобов дол 1 и 2". (Може да има и други). Вярно че Варна и Русе работят с по-качествените вносни въглища, ама остава проблемът и с квотите емисии на въглероден диоксид (по Протокола от Киото).
Сумарно ТЕЦ-овете без СОИ-та произвеждат около 1700 MW, колкото и МИ2. И защо едни трябва да спазват закона, да инвестират в СОИ-та, а други да се правят на ударени?
А за протокола от Киото, ние сме отличници, понеже гледат емисиите от 90-та, а тогава какво бяхме като производство, какво сме сега....
Коментар
-
Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение4i40, айде стига с толкова елементарно манипулиране. Спират се тецове без СОИ-та. А СОИ-та трябват само на тецовете, които работят на въглища.
ТЕЦ-ове "Марица-Изток 1,2 и 3", ТЕЦ "Варна", ТЕЦ "Русе-Изток", ТЕЦ "Бобов дол 1 и 2". (Може да има и други). Вярно че Варна и Русе работят с по-качествените вносни въглища, ама остава проблемът и с квотите емисии на въглероден диоксид (по Протокола от Киото).
Когато спрем повечето ТЕЦ-ове, изтече експлоатационният срок на 5-ти и 6-ти блок на "Козлодуй" и по съвета на платените американски агенти като Мартин Димитров, не сме построили АЕЦ "Белене" (или каквато щете АЕЦ), тогава нашите деца и внуци ще питат тъпи ли сме били или само агенти на американците.Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от lidmon Разгледай мнение4i40, айде стига с толкова елементарно манипулиране. Спират се тецове без СОИ-та. А СОИ-та трябват само на тецовете, които работят на въглища.
Ма да те питам - ТЕЦ без въглища как работи ?
Те сероочистващите инсталации на водни и вятърни електроцентрали не се монтират...
Коментар
-
За проекта АЕЦ "Белене" Трайков обясни, че основната цена на реакторите е 4 млрд. евро, след това има поскъпване, което по предложения на руската страна е между 2 и 2,5 млрд. евро, следват други разходи на собственика (500 млн. евро за архитект, инженер, разходи за инфраструктура около половин милиард), докато се строи централата без да работи има лихви върху средствата, с които се строи - те са около 1 млрд. евро. В крайна сметка истинската цена на Белене е между 8.5 и 9.5 млрд. евро. Министърът заяви, че се водят преговори с руската страна за евентуално намаляване на цената.
Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма:
- Бургас-Александруполис за мен не е енергиен проект и затова аз не се занимавам с него. Според мен той влиза в противоречие с туризма в региона. Той, по това, което съм виждал като статус на проекта, не е достатъчно убедителен икономически за България. С него се занимава министъръта на финансите, но най-важното в случая е екологичната експертиза, която тече.
http://bnt.bg/bg/news/view/35570/tra...vnijat_intereshttp://milom.blog.bg/
Коментар
-
.....дали има смисъл централата да бъде изградена.....
След 2г като затворят 5 ТЕЦ с 1700МВт, и плащаме 10 пъти повече за "зелена" енергия, ще се сетиме да строим не 2 а 4 реактора в Белене.....Но с бързане тая работа не става.....
Един хитър ход за продължаване на строителството с външно финансиране има и ББ го видя, но не смее без одобрение от САЩ.......
Сръбско ( дефакто руско участие) финансиране.......Те това е печеливша стратегия ! Хем вълка сит , хем агнето цяло....
Коментар
Коментар