If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
Mрежата не се излагай.Имам те за един от малкото сериозни хора в този форум.От ЕЕС и нейните режими в България разбират не повече от 100 човека.Не се изказвайте така убедително за неща които не разбирате.
Не разбирам от управлението на ЕЕС, но имам данните всеки ден. Днес потреблението е превишило вътрешното производство. Факт. Причините са в Гълъбово, но това няма значение - днес за първи път от началото на 90-те години на миналия век се е наложило да внасяме. А спирането на износа от 0:00 часа (т.е. от преди 17 и половина часа) бе широко оповестено от медиите. Има заповед на Трайчо за това.
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Аз пък се скъсвам от смях на горното твърдение. Пич, на кой свят и по кое време на годината живееш? Износа го спряхме вчера, а от днес ВЕЧЕ ВНАСЯМЕ!!! Което не се бе случвало от 1991 г.!!!
Mрежата не се излагай.Имам те за един от малкото сериозни хора в този форум.От ЕЕС и нейните режими в България разбират не повече от 100 човека.Не се изказвайте така убедително за неща които не разбирате.
Рано или късно АЕЦ " Белене " ще се строи . А вие си чешете езиците по форумите .
+1
Стига с това финансиране на проекта....
Руснаците предложиха - "строиме с наши пари и след това 20г вземаме 50% от произведената енергия"..... След този срок централата е наша и още 20-30 г ще се ползва.....Какво не ни харесва, не вдявам ..?
Парите не миришат....енергията също....
Питката ( брат пит...) ще свърши своето дело - ще даде централата на американски фонд и ще забегне в щатите.....
В случай, че не дотират АЕЦ Белене, през дългосрочен договор за изкупуване на енергия, ще ги шортя. На свободен пазар е обречен проект. Ще видим кой ще изкара пари
На свободен пазар според мен централата по-има шанс, но пък тогава няма да има как да се краде в такова количество, затова и никой не говори за такъв, а всички искат държавни гаранции. За момента наистина има само един гьол за милиарди, пък дори още не е почнато, значи смятай какво лапане ще пада ако го подкарат с държавна пара или с гарантирани цени на тока после. Иначе съм за Белене, но в сегашния си вид е само една пирамида и нищо повече
Никой не го отрича това. Проблемът е,че хората подписвали договорите за Белене са национални предатели.
поздрави
Проблемът е, че никой не занимава с това да разследва кой, как и защо е водил проекта и подписал договорите по такъв начин. Щото наистина е тъпо да няма ясна договорена цена. Този проект е воден много съвестно в техническата му част. Но икономическата му част е пълен хаос, като се почне с липсата на проектна компания и се свърши с цената и сроковете. Да не говорим, че от години пиша в тоя форум, че най-правилният подход беше да продадат АЕЦ "Козлодуй" на борсата и с получените пари държавата да стане инвеститор със 100% от капитала в новия проект.
Ако не е вярно, то засегнатите страни в Козлодуй или вашата агенция Агенцията за ядрено регулиране — АЯР, могат да заведат дело срещу вестник Капитал. Щом официално не сте отрекли статията и не сте завели дело за клевета, то хората ще си мислят, че се краде. Все едно де. Това са си ваши проблеми
Абе смятайте си и си шортете каквото искате. Аз за икономическа ефективност не говоря. Който дава парите - той да си смята дали му изнася проекта.
Но посочвам, че от гледна точна на сигурност на доставките и енергийна независимост, никакъв друг източник не може да се сравнява с една АЕЦ. И това нормалните хора го разбраха още при украинската газова криза преди години, после при миньорската стачка през януари и сега при големите студове. Да не дава Господ да избухне някоя война в Близкия изток, че тогава ще разберете по трудния начин предимствата да имаш АЕЦ.
Никой не го отрича това. Проблемът е,че хората подписвали договорите за Белене са национални предатели.
поздрави
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Хайде първо прочети ето ТУК пълния доклад, пък тогава цитирай брътвежите на българската преса.
В доклада няма даже намек за злоупотреби. Ако имаше дори съмнения за такива, Европейската сметна палата е длъжна да информира незабавно OLAF. Има критични бележки относно планирането, спазването на сроковете и ефективността при изразходването на средствата, но камъните са предимно в градината на ЕК и ЕБВР. Най-накрая в доклада са заключенията и препоръките. ВСИЧКИ препоръки са единствено към ЕК. Та в този случай, колкото и да ти се иска, всичко е чисто.
П.С. Не зле да погледнеш и отговорите на ЕК на забележките на Сметната палата. Има ги в края на доклада.
Най-малко 579 млн. евро е недостигът на средства за безопасно затваряне на централата, според доклад на Европейската сметна палата. Закъснения, преразходи, неясна отговорност и липса на адекватни оценки бележат извеждането от експлоатация на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй" и спрените реактори в литовската АЕЦ "Игналина" и словашката АЕЦ "Бохунице". Такива констатации прави Европейската сметна палата в специалния си одитен доклад, представен днес. Документът оценява колко ефективно е харчена европейската помощ за ядрения сектор в трите държави от 1999 до края на 2010 г.
На някой му се иска да краде още по яко, за това и напират за Белене в тоя му вид на псолютна измама
Абе смятайте си и си шортете каквото искате. Аз за икономическа ефективност не говоря. Който дава парите - той да си смята дали му изнася проекта.
Но посочвам, че от гледна точна на сигурност на доставките и енергийна независимост, никакъв друг източник не може да се сравнява с една АЕЦ. И това нормалните хора го разбраха още при украинската газова криза преди години, после при миньорската стачка през януари и сега при големите студове. Да не дава Господ да избухне някоя война в Близкия изток, че тогава ще разберете по трудния начин предимствата да имаш АЕЦ.
В случай, че не дотират АЕЦ Белене, през дългосрочен договор за изкупуване на енергия, ще ги шортя. На свободен пазар е обречен проект. Ще видим кой ще изкара пари
Не съм съгласен. Имаш покриви на еднофамилни къщи, вили и стопански постройки. Според мен към 2020 година около 40% от тези сгради ще бъдат енергино независими. Сами ще си произвеждат електричеството. При много фамилните къщи може да ползваш и фасадата, там не си ограничен само до покрив. Това ще бъде достатъчно без да използваме земеделска земя да имаме минимум 20% дял на слънчевата енергия в енергинйия микс през 2025 година.
А през нощта гълъбче? През нощта от къде ток? Ами когато е облачно и вали дъжд? И фотоволтаика дава само 10% от пиковата мощност? Известно ли ти е, че няма до сега измислен ефективен и евтин метод за съхраняване на еленергията. Автомобилните акумулатори не ги брой. В средностатистически акумулатор 60амперчаса се съдържа 0,72 киловатчаса енергия, но тъй като не бива да се разрежда до край (трябва в него да остане 20% енергия) то реално може да се използва само 0,6 кWh. Точно толкова ми е потреблението за час през ЛЯТОТО. Пък през зимата е тройно повече.
Ама знам защо толкова се напъваш да хвалиш фотоволтаиците. Щото си се набълбукал с акции на "Соларпро".
Ако обаче пуснат на борсата акции на АЕЦ "Белене" ще си купя.
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
КЪДЕ ЩЕ ГИ СЛОЖИШ ТИЯ СЛЪНЧЕВИ ПАНЕЛИ ???? Трябва ти СВОБОДНА ЗЕМЯ!
Не съм съгласен. Имаш покриви на еднофамилни къщи, вили и стопански постройки. Според мен към 2020 година около 40% от тези сгради ще бъдат енергино независими. Сами ще си произвеждат електричеството. При много фамилните къщи може да ползваш и фасадата, там не си ограничен само до покрив. Това ще бъде достатъчно без да използваме земеделска земя да имаме минимум 20% дял на слънчевата енергия в енергинйия микс през 2025 година.
Айде повече няма да се занимавам с теб. Днес за първи път от 1991 г. насам България почна да ВНАСЯ ток! Честито на всички пишман "еколози"! Честито на всички, които твърдяха, че прогнозите за потреблението са манипулирани от ядреното лоби.
Това е извънредна ситуация която ще продължи 2-3 дни. Тегли чертата на годишна база и ще получиш съвсем други цифри.
Интересно ми е как би определил човек който счита, че цената на процесорната мощ за един долар след 10 години ще бъде същата каквато е и сега и си прави всички анализи на тази основа. Направи проучване как се е движила себестойността на един киловат произведен от слънце. Ти си програмист би трябвало да разбереш какво имам предвид. Има доста големи прилики между двете технологии. Аз не съм еколога а икономист.
Коментар