IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• 26.01.2008
    От АЕЦ Козлудуй заявяват ,че на тяхната площадка има възможност за построяване на два блока по 1000МВт.Защо тогава се строи БЕЛЕНЕ,като се има впредвид,че всичко построено там в момента се разрушава и ще се почва отначало.Освен блокове трябва да се построят далекопроводи до новата АЕЦ,подстанции,а е нужен и персонал. Това всичко го има в Козлудуй.Според мен БЕЛЕНЕ е политическа авантюра,която ще плащаме всички потребители.
    31.07 2009г

Предложение за енергийна стратегия

1. Публично обсъждане на енергийна стратегия и евентуално приемане на такава с референдум. Каквато и да е стратегията ще има противници. референдумът обаче ще намали както вътрешните съпротивления, така и външните. Включително и европейските чиновници ще им е по-трудно да критикуват нещо прието с референдум нас.
    2. Както казах, стратегията няма начин да няма противници и съм сигурен, че първото ми предложение няма да се хареса на разпределителните дружества. Смятам, че ДКЕВР съвместно с БЕХ трябва да окажат малко повечко натиск върху ЕРП-та да се постараят да намалят загубите и кражбите. В крайна сметка, нали затова ги приватизирахме…
    Това ще позволи свиване на ножицата между производствената цена и цената за краен потребител.
    3. Целта на горното е да се вдигнат производствените цени, без това да се отрази на крайните. По специално имам предвид цените на АЕЦ Козлодуй. Към момента те са нереално ниски, почти два пъти по-ниски отколкото на другите европейски централи. В същото време токът който плащаме като потребители съвсем не е евтин, дори по евопейските стандарти сме над средното ниво. Затова казах, че е нужно затваряне малко на ножицата…
    4. Приходите на АЕЦ Козлодуй са над 700млн. лева годишно при цена на 5ст./квтч. По-нормална цена би била от 4-5 евроцента, т.е. да кажем 9 ст./квтч. Това би осигурило до 500млн. лева годишна печалба.
    5. АЕЦ Козлодуй трябва да задели тая печалба и за две години да събере 1 млрд. лева. През това време може да се направят конкурси и да се намери изпълнител и да се сключи договор за построяването на нов блок в Козлодуй на мястото на някой от първите 4.
    6. Цената на блок Козлодуй трябва да е доста по-ниска от Белене. Това е така, не защото самият блок ще е по-евтин, а защото една централа има един куп поддържащи дейности. Много неща ще бъдат спестени. Като се почне от охраната, щото те старите блокове и сега си се охраняват, мине се пред всичките работилници и се стигне до административните сгради, паркинги и т.н.
    С други думи съвсем нормално е да гоним цена от 1.5 евро/ват т.е. един 1000MW би ни стувал 3 млрд. лева.
    7. Първият милиард от цената както казах може да бъде спестен в първите две години до започване на строителството. Строителството ще е поне 4 години, което ще даде възможност до момента на пускането на реактора, той да бъде и изплатен. Без заеми, без лихви. Дори да стане грешка някъде, дори и да се наложат малки заеми, това ще са си търговски заеми, за които БЕХ няма нужда от държавни гаранции.
    Но по-важното е, че без капиталовата компонента, новият блок може да си позволи още след пускането да заработи на цени 3-4 евроцента/квтч и дори да нямаме нужда от него при тия цени ще можем да изнасяме ток.
    8. Относно АЕЦ Белене… мисля че там може да стане един чудесен паметник на българската глупост, която в продължение на няколко десетилетия закопала там не един милион. Не виждам никакъв шанс тоя проект някога да бъде завършен, то и няма смисъл понеже няма как да стане рентабилен.
    http://milom.blog.bg/

Коментар

• И най-после да се пусне ей това http://www.investor.bg/analizi/85/a/...-u-nas,112134/
      http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
        Това, с листването се чува тук /на форума/ от години, Jay. И все тая. Отделно, и на теб се чудя, как изведнъж промени курса, беше ярък анти-атомец, ако не ме лъже паметта. Значи, наемам се да приютя реакторо у нас, в мазето на блока, иначе. таман няма да плащам на топлофикСациите
        Не ми приписвай действия които нямам! Не съм бил никога анти-атомец, ами съм бил против, централата да е държавна, да се строи със заем и на всичко отгоре, да има и гарантирано изкупуване!

Офертата за Белене стоеше така - Отивате на ресторант, но си носите продуктите купени от вас, ядете си ги, а после плащате сметката по менюто + разходите за ток, готвач, амортизации на печката и сервиране + бакшиш от 100%

Казвал съм "да" ако централата е частна, държавата не се ангажира с нея повече от това да и осигури документи и терен (стигат напълно за блокираща квота в АД то) и не се ангажира със задължително изкупуване на тока, както и с цените му.

Сега, чета, че според новият министър ... Бъдещата газова централа ще е изцяло частен проект. Държавата няма да инвестира в централата, нито ще се ангажира с изкупуване на електроенергията от нея Което вече и тотално променя нещата.. Щом е частна и няма да има гаранции, няма проблем.

Това с което трябва да се заемем според мен е - Спънки на всички Евро директиви за квотите Въглероден двуокис - (Глобалното затопляне е една измама и само до 10 г. това ще лъсне при мини-ледниковия период в който влизаме и чиито апогей ще е около 2020 г.). Вацлав Клаус е напълно прав, а чехите много по-умни от нас. Да си оскъпяваме енергията само защото някой като Ал Гор и зелената мафия е решила да печели от мехурчетата газ в безалкохолното е само доказателство, че ако кажем "да" на това то по нищо не се различаваме от индианците.. Очистващи инсталации на тецовете - Да.. Засаждане на зелени пояси - Да.. Но квоти за въглероден двуокис - Не.. Зелена енергия - Да, но без гарантирани високи цени както е сега ...
        Last edited by Jay Gould; 28.03.2012, 16:24.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
          Малии след днешното решение, очаквам Гоце и Ровч да са си написали завещанията. Спецназа вече пътува към Софето.
          Р.Овч., най-добре, да висне от тавана за топките, че е една велика мамуна и, както се полага на такава, е най-добър както индианците. Понеже, той и такива като него, наистина, спаха, когато можеше да се строи, и така позволина на днешното премиер и то да ака на метеното.
          - В моменти като този, направо се неща.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
            Някой може ли да ми каже, колко реактора трябваше да има Белене и как хем имаше само една дупка, пък сега се оказа, че имаме и цял реактор за който дължим още само 100 милиона? А цялата идея да се прави газова централа, това не знам технологично може ли да стане и няма ли да е по-евтино направо да се построи нова газова, вместо да се приспособяват бункерите на Белене? И какви са цените на газта и колко би струвал тока от такава централа при сегашните цени на газ? Газ?! Мирише ми на още по-голямо навеждане пред руснаците които и без това ни продават по приятелки най-скъпо газ от цял свят. Дори в Доминиканската република където газта се внася с кораби от Венецуела, газта е по-евтина от тук, където идва по газопровод.
            При всяко положение ракторът които и така и така вече поръчан и почти платен следва да заработи, дали на Белене или Козлодуй, все тая, след като вече е поръчан и готов, но какво следва да се прави от тук нататък? Неясно. Неясно и защо всичко е така мътно, че нито един чужд инвеститор не проявява интерес (и как да прояви като всичко е мъгла), а държавата не иска да направи едно АД и да събере капитала от фондовите борси, като го листне на 1 - 2 западни борси и един малък процент тук.
            Това, с листването се чува тук /на форума/ от години, Jay. И все тая.
            Отделно, и на теб се чудя, как изведнъж промени курса, беше ярък анти-атомец, ако не ме лъже паметта.
            Значи, наемам се да приютя реакторо у нас, в мазето на блока, иначе.
            таман няма да плащам на топлофикСациите

Коментар

• Някой може ли да ми каже, колко реактора трябваше да има Белене и как хем имаше само една дупка, пък сега се оказа, че имаме и цял реактор за който дължим още само 100 милиона? А цялата идея да се прави газова централа, това не знам технологично може ли да стане и няма ли да е по-евтино направо да се построи нова газова, вместо да се приспособяват бункерите на Белене? И какви са цените на газта и колко би струвал тока от такава централа при сегашните цени на газ? Газ?! Мирише ми на още по-голямо навеждане пред руснаците които и без това ни продават по приятелки най-скъпо газ от цял свят. Дори в Доминиканската република където газта се внася с кораби от Венецуела, газта е по-евтина от тук, където идва по газопровод.
              При всяко положение ракторът които и така и така вече поръчан и почти платен следва да заработи, дали на Белене или Козлодуй, все тая, след като вече е поръчан и готов, но какво следва да се прави от тук нататък? Неясно. Неясно и защо всичко е така мътно, че нито един чужд инвеститор не проявява интерес (и как да прояви като всичко е мъгла), а държавата не иска да направи едно АД и да събере капитала от фондовите борси, като го листне на 1 - 2 западни борси и един малък процент тук.
              Last edited by Jay Gould; 28.03.2012, 15:35.

Коментар

• Малии след днешното решение, очаквам Гоце и Ровч да са си написали завещанията. Спецназа вече пътува към Софето.

Коментар

• Реакторите са изчислени и предвидени да произвеждат едни 10% повече от мощността, която стои в тяхната абревиатура. 1000 MW се извеждат от централата към мрежата, останалите са за собствено потребление. Има скромен ресурс за оптимизация на вътрешното потребление но, всичко става за сметка на нещо-си. Едва ли 3-5% са в опасната зона, доколкото котелът дава една постоянна мощност - по-скоро, да гледат, да не изпържат турбогенераторите, че тогава я втасахме.

Коментар

• От Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” е изпратен сигнал до Председателя на Европейския парламент Йежи Бузек и до главния прокурор на България, в който се съобщава, че АЕЦ “Козлодуй” работи при повишена мощност без издадено разрешение от АЯР и че подобно опасно закононарушение е заложено и в проекта на АЕЦ “Белене”.
                    Следва текстът на писмото.
                    http://www.eurochicago.com/2012/03/vkozloduy/
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                      Смъртоносна радиация, превишаваща над 30 пъти нормата, е засичана във въздуха на няколко километра от София през последните три години.
                      Зловещото лъчение идва от затворени уранови рудници в района на селата Нови хан, Габра и Крушовица. За шокиращите резултати многократно е алармирано Министерството на икономиката и енергетиката, което отговаря за мините. Реакция и до днес няма. Това обяви пред "168 часа" проф. Рангел Гюров от Нов български университет (НБУ). Ръководената от учения "Лаборатория по природни бедствия и рискове" от години измерва радиационния фон в района по договор с държавна фирма.
                      "Става дума за откровено криене на информация. http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=878691
                      Ега ти ужаса

Коментар

• Смъртоносна радиация, превишаваща над 30 пъти нормата, е засичана във въздуха на няколко километра от София през последните три години.
                        Зловещото лъчение идва от затворени уранови рудници в района на селата Нови хан, Габра и Крушовица. За шокиращите резултати многократно е алармирано Министерството на икономиката и енергетиката, което отговаря за мините. Реакция и до днес няма. Това обяви пред "168 часа" проф. Рангел Гюров от Нов български университет (НБУ). Ръководената от учения "Лаборатория по природни бедствия и рискове" от години измерва радиационния фон в района по договор с държавна фирма.
                        "Става дума за откровено криене на информация. http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=878691

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                          -Ти сигурен ли си, че ще одобрят? Що нещо проспаха, защо им е сега да вършат работа? Тъй или иначе, са на софрата, а ние сме го задухали - мислиш ли че, освен стойки и чалъми, Бойко ще се ангажира с нещо толкова нееднозначно?
                          Как да съм сигурен в нещо, свързано с това правителство??? Мисията невъзможна!
                          Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• -Ти сигурен ли си, че ще одобрят? Що нещо проспаха, защо им е сега да вършат работа? Тъй или иначе, са на софрата, а ние сме го задухали - мислиш ли че, освен стойки и чалъми, Бойко ще се ангажира с нещо толкова нееднозначно?

Коментар

• Аз това го чух по новините в 22ч. И ми се струва, че предстои одобрение от правителството на проекта "Белене". Поне едно разумно нещо да извърши тъпия пожарникар! Можеше и да не се бави толкова...
                              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• ГЕРБ прие оставките на Трайчо Трайков и Стефан Константинов
                                "the trend is your friend until the end..."

Коментар

Working...
                                X