IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Относно "Южен поток"

    Проблемът е, че основната цел на руснаците е да имат контрол на "тръбопородата". Идеята е чрез този проект да се транзитира не само руски газ, но и газ от Азербайджан, Туркменистан и Казахстан т.е тези страни да нямат друга алтернатива за износ на газ към ЕС освен през руска територия, което с една дума значи монопол и тотален контрол на доставките. Това е удар по "Набуко", за да се внуши на тези три държави, че нямат избор и не трябва да правят опити да заобиколят Русия, ако искат да изнасят газ.

    И още - ако "Набуко" не се случи, "Газпром" ще има цялата свобода да налага високи монополни цени на доставките. От средата на миналата години Гърция получава газ от Азербайджан през Турция по 149 долара за 1000 кубометра. Ние купуваме от руснаците с близо 120 долара по-скъпо.

    Прочетете днешния Капитал - интересни неща има там и мислете извън икономическите проблеми.

    Защо България не може да купи Туркменски газ и да го транзитира през руска територия? Ами още по еретичния въпрос, защо Булгаргаз да не поже да купува руски газ и да го продава от свое име на Сърбия например.

    Всички мислите, че Южен поток е само за пренос на руски газ - забравете - не е затова. Русия извива ръцете въпросните три държави да продават на Газпром газ по около 100 $, а на нас ни го продава по 270 $. Разгледайте по-внимателно картата, приложена към статията.

    http://www.capital.bg/show.php?storyid=451719


    Ако България имаше подобно право, това би означавало "Булгаргаз" да купи по-евтин газ от Азербайджан или Туркменистан и да може да го транзитира през територията на Русия точно както Русия транзитира през нашата страна. България обаче няма такова право. Транзитните ползи от "Южен поток" и "Набуко" са приблизително еднакви, остава геополитическият избор. Ефектът за българските потребители не е един и същ.
    http://www.capital.bg/show.php?storyid=451724


    АЕЦ Белене - скъпо, ненужно, с неясен икономически ефект

    Бургас-Александруполис - липса на гарантирани доставки, огромни екологични рискове за "Южното черноморие" срещу мижави такси.

    България не е и никога няма да Бъде енергиен център - това е политическа фраза за заблуда на електората.

    Think out of the box.
    Не-заслужил инвеститор

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Цар Симеон Велики
      Първоначално изпратено от MILOM
      От АЕЦ Козлудуй заявяват ,че на тяхната площадка има възможност за построяване на два блока по 1000МВт.Защо тогава се строи БЕЛЕНЕ,като се има впредвид,че всичко построено там в момента се разрушава и ще се почва отначало.Освен блокове трябва да се построят далекопроводи до новата АЕЦ,подстанции,а е нужен и персонал. Това всичко го има в Козлудуй.Според мен БЕЛЕНЕ е политическа авантюра,която ще плащаме всички потребители.
      По обясними причини не е разумно да се струпа 60% от електропроизводството на страната на една площадка. За това на времето е избрана площадката на Белене. Елементарно и всеки третокурсник в Техническия унивеситет ще ви го каже. На пишещите тук каквато им е икономическата култура такава е и техническата.
      Инфраструктурата на Кослюдуи е за 6-7000 мегавата.Сега не е натоварена.За Белене са посочени разходи 4 гигаевро.Но май те не влкючват построяването на далекопроводи и друга инфраструктура?Строежа в зона с по висока сеизмичност сте оскапи всички съоръжения.А отделно сте трябва да се конкурира с евентуален износ на сврах евтин ток от Украйна и Рuсия!!! Ситуацията е архисложна за техничести грамотните инвеститори;-))))))

      Коментар


      • Първоначално изпратено от gino
        Първоначално изпратено от Императорът
        Да, руснаците нямат високи технологии, само дето първи изстреляха изкуствен спътник, пратиха човек в космосът, а във военната сфера и досега респектират целият свят. Да не говорим за традициите им в ядрените работи - централи, първата водородна БОМБА, подводници и т.н. Да не говорим че реактори от типът на старите козлодуйски, че и по-калпави от тях, все още работят в Британия и Франция, ама те не си ги спират.

        Да ви кажа ли кое е неизгодно за България?

        ДА ДЪРЖИМ ЖИВИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО С ЛЕКА РЪКА ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТ ДА СЕ СПРАТ АТОМНИ РЕАКТОРИ, ГОДНИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНИ СПОРЕД ВСИЧКИ ЕКСПЕРТНИ ПРОВЕРКИ !!!
        A koi gi e izbral spored teb?
        Всички знаем кои - мангалите, помаците и пенсиите - индивиди, които нямат ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО право да гласуват !!!
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

        Коментар


        • Рисковете по отношение на Бургас Александруполис безспорно съществуват но те са далеч по малки отколкото екологичните рискове които крие един огромен комбинат като този на Лукоил. Дайте да затворим нефтокомбината и да тръгнем с магарешки каручки. Това е несериозно.
          На времето Костов без никакво угризение по отношение на екологията даде Нефтохима на руснаците без пари а сега се тръшка за няколко маркуча в морето. Риска за екологията от няколко маркуча е пренебрежимо малък в сравнение с риска който крият терминалите на Лукоил и всичките му производства.

          Коментар


          • При бурно море разтоварване е опасно за съоръженията и ще е нужен междинен склад за 200-300000 тона.Резонното е той да е на сушата за безопасност.По ефтин склад са "голями" шамандури уж като "временни",но това е самоубийствено решение от гледна точка на безопасност

            Коментар


            • За разтоварването на 30-100 милиона тона нефт в открито море става дума.365 дни в годината!!!Един полезен форум с техничари;-))
              "Разтоварването на танкерите ще става на така нареченият SBM (Single Buоy Mooring) който в общи линии е една много голяма шамандура, закотвена с няколко вериги и подведени тръбопроводи за нефт и баластни води (виж първата снимка). Танкера подхожда и го швартоват към този SBM, след което съединяват плаващите шлангове към манифолда му (товарно-разтоварните тръбопроводи), които се намират в средната част на танкера. Това е съвсем накратко. Рисковете са от разлив на нефт точно от тези плаващи шлангове, съставени от много секции с много свръзки. Обичайният им вътрешен диаметър е 16" и с дължина около и над 100м. Има, разбира се устройство, което прекратява подаването на нефт автоматично при рязко спадане на налягането, но при по-малки пропуски в областта на свръзките на шланговете, то не се задейства. Друг риск е от преливане на товарните танкове при прехвърляне на товар и разлив на палубата и от там в морето. Всички съвременни танкери извършват т. н. "миене със суров петрол" (COW=crude oil washing). След като се изпомпи основното количество товар, започват да пръскат нефт през специални,управляеми дюзи в танковете и така помагат да се изчистят стените и дъната им от остатъчните количества нефт. В този момент танкера е един огромен карбуратор. При тази операция се подава "инертен газ", по-точно казано изгорели газове от корабните котли, като целта на занятието е да се поддържа ниско съдържание на кислород в танковете (6-8%). Упражнението е тренирано и има куп системи за сигурност, но за съжаление стават и инциденти, т.е. мощен взрив. Ако пълният танкер е пожароопасен, то празният или почти празният в последна фаза на разтоварване е взривоопасен!
              Други рискове са от извършване на ремонтни работи, експлоатационни пропуски и грешки, взрив в двойните бордове на танкерите...
              Пробив в подводната част на тръбопровода предизвикан от механично увреждане и/или корозия, саботаж...
              Много бели могат да се случат...
              Всичко това до тук са все пак само експлоатационни рискове, после идват и навигационните:
              Риск от засядане- погледни картата на Бургаския залив и виж разположението на плитчините и районите с безопасни дълбочини. Говорим за много, доста големи и инертни кораби с газене 15тина метра или за празни такива с огромна ветрилна площ т.е трудни за удържане и направляване чрез собствените си двигатели и от пристанищните влекачи. За капак трябва да маневрират в ограничена акватория и при нормален трафик от и към пристанище Бургас, плюс маневрите в котвените райони и работата на драгажните съдове за подръжката на фарватерите.
              Риск от сбльскване с друг танкер-това направо не искам да си го представям: пожар, разлив...
              Сега добави и хидро-метеорологичната обстановка през различните сезони- преобладаващ вятър то Север/Североизток, средна видимост, къса вълна, течение обратно на часовниковата стрелка т.е. към екосистемите и плажовете на Юг...
              Катастрофи се случват рядко, но неизбежните малки разливи нанасят голямата и постоянна вреда.
              Рисковете от саботаж и поразийте по трасето на тръбопровода не съм ги включил в тази сметка. Какви последствия ще има това за Егейско море е тема за друг разказ.
              В един залив или ще развиваш индустрия или туризъм. На никого няма да му харесва да отиде на почивка и да наблюдава танкери през прозореца на хотелската си стая, да плува между нефтени петна или от друга страна, да маневрира за швартоване между туристически корабчета и лодки за разходки.
              Стара мечта на Русия е да овладее проливната зона и като не може да го направи за сега, поне се опитва да я прескочи. Освен техническо съоръжение, един тръбопровод е "геополитическа тояга" и който я размахва, той диктува условията.
              Ясно е, че превоза на нефт по море с няколко товарно-разтоварни операции е временно решение. Когато се наложи ще бъдат гарантирани и обемите и построен нормален тръбопровод само по суша.
              Сравни сумите от транзитните такси с рисковетае за околната среда, инвестициите и печалбите от туризма и сам ще разбереш защо пак сме от губещата страна.
              " .http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?p=297200

              Коментар


              • Първоначално изпратено от MILOM
                От АЕЦ Козлудуй заявяват ,че на тяхната площадка има възможност за построяване на два блока по 1000МВт.Защо тогава се строи БЕЛЕНЕ,като се има впредвид,че всичко построено там в момента се разрушава и ще се почва отначало.Освен блокове трябва да се построят далекопроводи до новата АЕЦ,подстанции,а е нужен и персонал. Това всичко го има в Козлудуй.Според мен БЕЛЕНЕ е политическа авантюра,която ще плащаме всички потребители.
                По обясними причини не е разумно да се струпа 60% от електропроизводството на страната на една площадка. За това на времето е избрана площадката на Белене. Елементарно и всеки третокурсник в Техническия унивеситет ще ви го каже. На пишещите тук каквато им е икономическата култура такава е и техническата.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от MILOM
                  От АЕЦ Козлудуй заявяват ,че на тяхната площадка има възможност за построяване на два блока по 1000МВт.Защо тогава се строи БЕЛЕНЕ,като се има впредвид,че всичко построено там в момента се разрушава и ще се почва отначало.Освен блокове трябва да се построят далекопроводи до новата АЕЦ,подстанции,а е нужен и персонал. Това всичко го има в Козлудуй.Според мен БЕЛЕНЕ е политическа авантюра,която ще плащаме всички потребители.
                  "Евентуалното изграждане на 7-ми блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй“ не е алтернатива на проекта “Белене“, нито на повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на атомната централа.
                  Това заяви изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй“ Иван Генов в отговор на журналистически въпрос по време на годишната среща на ръководството на централата с медиите, предаде БТА.
                  Проектът за 7-ми блок не е екзотика и има предпроектни проучвания, допълни Генов."

                  ама българинът е опасно нещо, от всичко разбира и е готов да се изказва компетентно по каквито и да е проблеми
                  трябва тук пишещите да бъдат наети като консултанти по проекта Белене, особено Grog, който от долното мнение, виждам е твърде добре запознат с руските ядрени технологии...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Grog
                    ...,Но АЕЦ'Белене' си е чиста проба порнография и веднага следващото правителство трябва да е откаже,а днешното и президента да бъдат съдени,за национално предателство,и корупция в особенно гплеми размери!Казвате високотехнологични производства-такива руски няма!Не се учудвайте,че Ктитаи е отказал,не само,че е скъпа,неефективна,но и опасна руката ядрена технология!Много опасна!Има доста по модерни и безопасни Френски,Канадски,Американски,Японски,Германски и други алтернативи!
                    Руските реактори трето поколение, които ще бъдат монтирани в Белене в момента са най-добрите и най-модерните в света. Канадските реактори с тежка вода /деутерий/ и природен уран отдавна са морално остарели. Американците замразиха ядрените си разработки още по времето на Клинтън и са поне 15 години след руснаците в това отношение. По назад са и от Франция и Япония. По отношение на ядрените технологии руснаците са водещи в света. Пред французи и японци. Твърдението, че Русия не разполага с високотехнологични производстава е глупост написана от невеж глупак. Както и твърдението, че Китай се е отказал от руските ядрени технологии. Миналата година в Тян ван бяха пуснати два хиляда мегаватови блока трето поколение и в момента руснаците строят още четири по уникална технология, която се прилага за пръв път в света. Аман от невежи глупаци, които сляпо вярват на глупостите на още по невежи политици.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от експерт-строител
                      Не, не са изгодни според мен. Аргументите са много, но аз ще спомена само някои:
                      -Китай не пожела тази руска ядрена технология /очевидно е неизгодна/
                      -Обвързването с Русия на база енергетика е толкова голямо, че утре ще бъдем принудени и френска лщбов да и правим , ако пожелае.
                      -Ползата от петролопровода ще е 27млн. годишно, загубите ще са стотици пъти повече.
                      ...........................................

                      По принцип съм русофил.

                      В Китай в момента работят два реактора от този тип /Тянванската АЕЦ/ и руснаците строят още четири такива блока в същата централа.
                      Ние почти нямаме енергоресурси и трябва да ги купуваме от някъде. Това, че ще ги вземаме от руснаците и че трасетата ще минават през наша територия е невероятно изгодно за нас. Костов и компания говорят глупости на които се връзват само по простоватите и невежи хора. БСП с тези няколко договора оцели десятката и на практика си осигури поне още един мандат. И ще управлява без Духан и Негова крадливост.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Императорът
                        Да, руснаците нямат високи технологии, само дето първи изстреляха изкуствен спътник, пратиха човек в космосът, а във военната сфера и досега респектират целият свят. Да не говорим за традициите им в ядрените работи - централи, първата водородна БОМБА, подводници и т.н. Да не говорим че реактори от типът на старите козлодуйски, че и по-калпави от тях, все още работят в Британия и Франция, ама те не си ги спират.

                        Да ви кажа ли кое е неизгодно за България?

                        ДА ДЪРЖИМ ЖИВИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО С ЛЕКА РЪКА ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТ ДА СЕ СПРАТ АТОМНИ РЕАКТОРИ, ГОДНИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНИ СПОРЕД ВСИЧКИ ЕКСПЕРТНИ ПРОВЕРКИ !!!
                        A koi gi e izbral spored teb?
                        In Goze We Trust

                        Коментар


                        • Импе, напълно споделям мнението ти))))

                          Приехме американски бази на Нато, сега правим енергийни проекти с руснаците...Какъв е проблемът...


                          И още нещо се чудя - дали мислят същите хора, които са писали по-долу, че от огромното забавяне на строежа на магистрала "Тракия" имаше някаква полза....

                          Коментар


                          • Да, руснаците нямат високи технологии, само дето първи изстреляха изкуствен спътник, пратиха човек в космосът, а във военната сфера и досега респектират целият свят. Да не говорим за традициите им в ядрените работи - централи, първата водородна БОМБА, подводници и т.н. Да не говорим че реактори от типът на старите козлодуйски, че и по-калпави от тях, все още работят в Британия и Франция, ама те не си ги спират.

                            Да ви кажа ли кое е неизгодно за България?

                            ДА ДЪРЖИМ ЖИВИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО С ЛЕКА РЪКА ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТ ДА СЕ СПРАТ АТОМНИ РЕАКТОРИ, ГОДНИ ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНИ СПОРЕД ВСИЧКИ ЕКСПЕРТНИ ПРОВЕРКИ !!!
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

                            Коментар


                            • Добре, тези проекти sa неизгодни. О'к

                              Кажете кои биха били ИЗГОДНИ?

                              Коментар


                              • Не!
                                Не-заслужил инвеститор

                                Коментар

                                Working...
                                X