Първоначално изпратено от prodigal
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Изгодни ли са за Б-я проектите Б-с-Александропулис и БЕЛЕНЕ
Collapse
X
-
http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
-
Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнениеРазбира се, и аз съм чувал, че ядрената енергия е била най-евтина, ама е било 70-те, нещата се променят.
Ето ти връзка http://www.usnews.com/news/articles/...n-its-deathbed
Провери и един факт - US имат 104 реактора, най-много в света и всичките са пуснати преди 1990-та с изключение на два 93-та и 96-та (пак строени преди 90-та) И то не е защото американците имали пари за скъпи централи - щото и такива аргументи видях.
Имам приятел който твърди че причината да не се изкарват нови технологии е че не знаят как да се оправят с това което би се случило с арабите. Бих добавил, че е по-важно в Русия да са доволни и да имат време да се пренастроят, като в същото време Китай да си плаща за енергия докато е енергоемък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеСпоред прогнозите на банката при най-добрите условия електроенергията, произвеждана в централата, от която кабинетът вече се отказа, щеше е около 75 евро/МВтч.И се чудя, всички желаещи за ядрена централа, защо не си съберат пари с едно АД всеки да даде от тях по 10 000 лв., да си построят една централа в Белене и да ни продават после ток. Хем, ще си начешат крастата, хем ще вадят печалба щом смятат, че ще има такава.
Обаче не си ли забелязал, че всички искат държавна централа и не искат частна. А що, след като уж ще бъде на далавера, не искат да обяснят
Че те ВЕЦ овете и ТЕЦ овете дето са на кюмюр са по-евтиниБ.Б. твърдо трябва да отрязва всякакви амбии на зелената мафия да облагат въглеродния двуокис с такси. Така и не я ясно къде и за какво точно отиват тия такси.
Last edited by Jay Gould; 23.04.2012, 19:37.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от vmankov Разгледай мнениеТова за мен е новост.
Може ли да дадеш препратка към мнението на тези специалисти?
Ето ти връзка http://www.usnews.com/news/articles/...n-its-deathbed
Провери и един факт - US имат 104 реактора, най-много в света и всичките са пуснати преди 1990-та с изключение на два 93-та и 96-та (пак строени преди 90-та) И то не е защото американците имали пари за скъпи централи - щото и такива аргументи видях.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеДобре де, дайте го пусти доклад, да го видим. И без превод, ако може. Че, като знам, какви преводи се правят по технически въпроси у нас...
http://www.mi.government.bg/bg/news/...a+NEK-642.html
Ето по-важните аспекти от доклада:
Според консултанта HSBC АЕЦ "Белене" щеше да струва поне 10.35 млрд. евро
http://www.dnevnik.bg/biznes/compani...she_da_struva/
Наетата от правителството да извърши икономически анализ на целесъобразността на проекта АЕЦ "Белене" международна банка HSBC е изчислила, че при най-оптимистичния сценарий за АЕЦ "Белене" цената ще е 10.350 млрд. евро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов.
Според прогнозите на банката при най-добрите условия електроенергията, произвеждана в централата, от която кабинетът вече се отказа, щеше е около 75 евро/МВтч. (Сега действащата цена на АЕЦ "Козлодуй" е 15.3 лв./МВтч, а цената, по която НЕК продава на елекроразпределителните дружества е 74.6 лв/МВтч).
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стамболов Разгледай мнениеБойко към БСП: Не аз – вие се страхувате от дебат за „Белене“
Вотът на недоверие се провали окончателно
http://www.vsekiden.com/115970/boris...ie-se-provali/
Правителството вече разполага с доклада на банката консултант HSBC за строителството на „Белене“. Според него цената на АЕЦ-а е 10,5 млрд. евро – съобщи новината премиерът. Той каза и че според констатация на Държавната финансова инспекция има законово нарушение на обществената поръчка за „Белене“, като целият доклад за това вече е пратен на прокуратурата.
Коментар
-
Бойко към БСП: Не аз – вие се страхувате от дебат за „Белене“
Вотът на недоверие се провали окончателно
http://www.vsekiden.com/115970/boris...ie-se-provali/
Правителството вече разполага с доклада на банката консултант HSBC за строителството на „Белене“. Според него цената на АЕЦ-а е 10,5 млрд. евро – съобщи новината премиерът. Той каза и че според констатация на Държавната финансова инспекция има законово нарушение на обществената поръчка за „Белене“, като целият доклад за това вече е пратен на прокуратурата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнениеНе споделям последното изречение. Въпреки, че яко са ни хлъзнали и то, основно, нашенците, които уж щяха да строят. Става определено прецакване и пряката полза е под съмнение. То, като погледнеш, преките разходи и по образованието, и по здравеопазването, и по ред други съпътстващи дейности в държавата не се компенсират директно, дайте да ги затворим, а? Щото, видите ли пряката полза е проблематична и няма стратегически инвеститор който...
Берти, дай да ги вкараме в панделата всички мърди, па дано потръгне, а? За това ще се включа лично и пряко, колко съм им насъбрал, да знаеш...Last edited by Minavast; 23.04.2012, 14:45.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nezaetoime Разгледай мнение... някои специалисти казват, че АЕЦ в САЩ и ЕС са на смъртно легло.
Може ли да дадеш препратка към мнението на тези специалисти?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеПроблемите с ренатбилността на проекта Белене са много. Подчертавам на проекта Белене, а не на АЕЦ по принцип. Това е основната причина да не се строи. Така започнат проекта няма да е изгоден за нас българите.
Между другото предложението на ГЕРБ за 7-ми в Козлодуй е 100% отказ, и има някакви други причини, които не са ми интересни.
Коментар
-
"Гьолът" в Белене е пълен с... митове
Първоначално изпратено от СегаИнфраструктура за милиарди спи на площадката, отредена за втора атомнаПървоначално изпратено от Сега
Благодарение на една метафора, често повтаряна от премиера Борисов, и на един фотокадър, който шества във всички медии, повечето българи си представят неродената АЕЦ "Белене" като голяма мътна локва, в чиято тиня през годините са потънали без следа ужасно много пари. С една дума - "гьол". Това е просто един от многото митове за злощастния атомен проект.
и това
и това
Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеПроблемите с ренатбилността на проекта Белене са много. Подчертавам на проекта Белене, а не на АЕЦ по принцип. Това е основната причина да не се строи. Така започнат проекта няма да е изгоден за нас българите.
Берти, дай да ги вкараме в панделата всички мърди, па дано потръгне, а? За това ще се включа лично и пряко, колко съм им насъбрал, да знаеш...
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнениеПичове,
Щом Гоце ги брани тия проекти (Белене) ...100% не са изгодни за България, а за Русия и ДС мафията.
Поздрави
Иначе, изключваш ли елемента съвпадение на интересите на България, българите и /нашата?/ мафия по определени въпроси? Например - ама то аз и някои заблудени като мен можем така да го мислим, "нормалните" изроди са истински изроди - за да има какво да им вземеш, да им създадеш условия да го породят, па и за тях да остане, да бъдат доволни? Ей например, японската Якудза, веднага след трусовете на 11.03.2011, първа се притече на реална помощ на същите, които редовно дере...или греша? Дори да не изнасяме "тока", а да си го ползваме у нас - какъв е проблемът, при положение, че е на добра цена? 20 години не били строени АЕЦ - ами, ок но, дали цените са стояли на едно място? как правителството приема, че за бензин може да се плаща в пъти повече /че той и непрекъснато скача/, а за "атомен ток" , видиш ли, да важат други икономически закони и оборудването на един такъв сериозен обект като АЕЦ да искат да е на старите цени? Вярно, че не е без пари. И? Кое е без пари? Излизаш на слънце, да те пече...
- И то пече, доде няма облаци, само през деня. Нали така?
Странни хора са някои. Все търсят печалбата незабавно и на едно място, а това, че вдигане цената на енергията товари всички, че ни прави неконкурентни, че срива печалбите на клиентите на "Енергото", че срива печалбите на маса предприятия в същата тази България, някак все им убягва от вниманието. Изяснихме се, че себестойността на енергията няма как да надвиши 9 -9,5 стотинки на kWh - защо никой не поставя под съмнение зверския марж на ЕРП-тата, а е тръгнал с/у стабилния източник, способен да ни гарантира цена за десетилетия? Сами се набутваме, а после - ръстът ни бил малък, стандартът-нисък...
Ами да си йебем "икономиката" и "икономистите", като не разбират прости неща, да си йебем
Ако не сте забелязали, ВИНАГИ, КОЙТО И ДА СТРОИ /каквото и да е/ си начислява печалба. Пак казвам - дайте го Белене на западняци, ако искате, и вижте дали те няма да си сложат печалби, дали те няма да дадат сходни цени...
"Умници".Last edited by Pyramid; 23.04.2012, 10:05.
Коментар
Коментар