IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дискусия за балона на НИ у нас и в чужбина

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от RSG
    Добро утро на всички.

Понеже вчера никой не ми даде логичен отговор на последния въпрос за инфлацията(примерната), сега давам следващ пример.

Щатите имат ръст на БВП за януари месец на годишна база 2.2 % (примерно говоря, мързи ме да търся конкретните цифри). През февруари обаче на годишна база има ръст от 1.5%.
    Въпросът е как се е изменил БВП февруари спрямо януари(за един месец) - нараснал или намалял? И аз като инвеститор на дълга или къса позиция да застана? (Примерно нямам време да чакам статистиката да ми го каже след една година на годишна база, щото дотогава ще фалирам)

Joan разбрах я твоята мисъл за годишната база ама ти не можеш да схванеш моята. Ако растежа на годишна база спре да расте значи вече има негативна тенденция въпреки че статистиката още не я е отразила.
    Тука пише: "ръст на БВП за януари месец на годишна база 2.2 %" това значи: Ако БНП продължава през следваши 11 месеця със същият темп да расте, тогава ръст за 2008г. ше бъде 2.2 %. Т.е. ръст за януари 2008г. спрямо декември 2007г. 0.182% коригиран. =power((1+0,022);(1/12))

Ръст за февруари спрямо януари 2008г. 0.124% коригирн. =power((1+0,015);(1/12))

Ръст БВП февруари 2008г. спрямо декември 2007г. (1.00124*1.00182)-1= 0.31 %. Т.е. на годишна база 1.85% средно. =power((1+0.0031);6)

Ръст на годишна база Фебруари < Ръст януари т.е. тръгваме в посока намаление на темп на разтеж на БВП.

Лично мнение: рецесия в САШ е въпрос на време.

Коментар

Първоначално изпратено от Joan
      Нека съм ясна - напълно е възможно и жилищата, и БФБ да следват един и същи тренд, но това няма да е защото БФБ влияе на жилищата, а защото и двете се влияят от едни и същи фактори.
      Да един и същи е тренда - парите стават труднодостъпни.
      Връзката с БФБ е - колкото повече загуби има толкова по малко свободни парици.
      А също така и повече песимизъм, по-малко доверие....
      RSG,

Изглеждаш ми разумен човек - двете (жилища и БФБ) са много различни:

Жилищата касаят огромен процент от населението, докато БФБ е просто една микроскопична локвичка (с доста крякащи жабета, да ме прощават четящите тука, нищо лично ).

Жилищата в големите градове преобладаващо не са инвестиционна стока (те са стока от първа необходимост независимо дали се купуват или наемат), а акциите на БФБ изцяло са.

Жилищата са несравнимо по-интертен и от там, по-ниско волатилен пазар.

Жилищата в голяма степен все още имат наследени (от соц.а) параметри (най-вече липсата на ипотека върху тях, което води до упоритостта на продавачите да не свалят цената), докато акциите са изцяло "нови" като актив (или пасив .

Сигурно има и други съществени разлики, които пропускам, целта ми не е изчерпателен анализ.

Мисля, че с голяма степен на вероятност, наблюдавайки развитието на кредитирането, може да се съди за развитето на цените на жилищата. Затова, ако се сбъдне прогнозата на този подуправител на БНБ, няма как да паднат цените на жилищата.

Относно връзката с БФБ - не ставай смешен - ти имаш ли идея какви са влоговете на населението в банките - 16 милиарда лева СВОБОДНИ ПАРИ - ако само 1/10 от тези пари се изкарат от банките и се вкарат на БФБ, представяш ли си къде ще иде индекса?!

А тука чакат чужденци и марсианци да ни оправят индекса......

БФБ е толкова малка (като проникване на парите на населението на нея), че да има някакво влияние върху цените на жилищата е смешно да се говори, според мен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
        Нека съм ясна - напълно е възможно и жилищата, и БФБ да следват един и същи тренд, но това няма да е защото БФБ влияе на жилищата, а защото и двете се влияят от едни и същи фактори.
        Да един и същи е тренда - парите стават труднодостъпни.
        Връзката с БФБ е - колкото повече загуби има толкова по малко свободни парици.
        А също така и повече песимизъм, по-малко доверие....

Коментар

• Добро утро на всички.

Понеже вчера никой не ми даде логичен отговор на последния въпрос за инфлацията(примерната), сега давам следващ пример.

Щатите имат ръст на БВП за януари месец на годишна база 2.2 % (примерно говоря, мързи ме да търся конкретните цифри). През февруари обаче на годишна база има ръст от 1.5%.
          Въпросът е как се е изменил БВП февруари спрямо януари(за един месец) - нараснал или намалял? И аз като инвеститор на дълга или къса позиция да застана? (Примерно нямам време да чакам статистиката да ми го каже след една година на годишна база, щото дотогава ще фалирам)

Joan разбрах я твоята мисъл за годишната база ама ти не можеш да схванеш моята. Ако растежа на годишна база спре да расте значи вече има негативна тенденция въпреки че статистиката още не я е отразила.

Коментар

• Коментар

• Ще си счупят пръстите на ръцете да продават....
              Обявите в имот.бг - 240 000. По нова година бяха 180 000
              Колко е ръста на повишението на нарастването, че не мога да го сметна?

Коментар

• Все си мислех, че при този строг надзор от страна на БНБ върху банките ни в условията на валутен борд, поне на данните на БНБ ще вярват хората Айде, на НСИ как да е....

Ама и това не било така....

luboil, ами ще повярваш ли на AIG, ако си направят загубата от 11 милиарда на 900 милиона за минал период? ))) Не са числа, изнесени в БГ

Коментар

• Lubоil,

Или ще водиш нормален разговор, или ще се правиш на интересен...

Това за Ирландия бяха числа, изнесени в някаква медия, така че "ако"-то не се отнася за достоверността им, а е условно наклонение в конкретното изречение - АКО ти имаш да кажеш нещо друго по въпорса и то не е свързано с пуберски изпълнения, моля!

Ами ок - щом не вярваш на информацията, изнесена от БНБ в БГ, защо говориш за това дали е голям или малък успех разширението на кредита? И че това били "неразработени" пари - каквото и да влагаш в този теремин, непознат за мен. Тези числа не са верни, ако стъпим на твоята теза Какво ти пука тогава колко са?

Или вярваш, или не вярваш. А ти май вярваш избирателно само това, което ти изнася

А АКО си вярваш, че цените някой ги надува - ами ок - вярвай си Явно за душевното ти спокойствие трябва да има някой "виновен" за тези цени

Коментар

• Ясно - пак теория на конспирацията

Ами ако в Ирландия задлъжнаялостта на домакинствата е 120 % от БВП, какво - и там ли има конспирация?
                    Ако, много ако, ама мирише.

Цените никой не ги надува
                    Не е вярно, ако не е направо лъжа.

на който не му харесват, е свободен да не тегли кредит и да живее, където намери за добре.
                    Съгласен съм

Това, че кредтирането се разширява
                    Казах ти, че в Бг никой не вярва на числа.

На пазара има цена и фактори за нея - това е. Единият, който е много важен, е кредитирането. И затова за себе си мисля, че е добре да го следя.
                    По принцип съм съгласен, само че за да можеш да следиш един фактор ти трябва достоверна информация, такава в Бг няма.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil
                      Първоначално изпратено от Joan
                      Първоначално изпратено от luboil
                      Мен друго ми е интересно, как някои хора отъждествяват голямото теглене на кредити с огромен успех???
                      А бе хора, това са все още незаработени пари, и колкото повече са те, толкова по зле.
                      Успех за кого? По-зле за кого?

Голямото теглене на кредити помпа цените на жилищата. И затова се следи - като фактор за повишаване на цените. Поне аз затова му хвърлям по някой поглед
                      Отговарям ти направо:
                      Успех е за тези които надуват цените, и те от своя страна твърдят видите ли аджеба, че като кредитите растат, България е добре. И ако кредитите намалеят - криза ще ревнат те.
                      Ама това е за коне с капаци, а такива в България, които са на свобода(разбирай кон с капаци без кредит), почти няма.
                      Иначе България с това е уникална и се различава от бялата част на света, че никой в Бг не вярва на числа, защото те се изнасят от заинтересовани страни, а не от трета независима страна.
                      Последното изречение се отнася не конкретно за имотите, а за цялата българска икономика.
                      Ясно - пак теория на конспирацията

Ами ако в Ирландия задлъжнаялостта на домакинствата е 120 % от БВП, какво - и там ли има конспирация?

Цените никой не ги надува - на който не му харесват, е свободен да не тегли кредит и да живее, където намери за добре. Това, че кредтирането се разширява, обаче, говои, че повече предпочитат да теглят и купят, а по-малко - да живеят под наем. Тяхна си работа!

На пазара има цена и фактори за нея - това е. Единият, който е много важен, е кредитирането. И затова за себе си мисля, че е добре да го следя.

Коментар

• цените на жилищните имоти ще падат - пазара вече запече

повече тук http://www.plovdiv-online.com/biznes...-shte-p-2.html

Коментар

• Първоначално изпратено от Joan
                          Първоначално изпратено от luboil
                          Мен друго ми е интересно, как някои хора отъждествяват голямото теглене на кредити с огромен успех???
                          А бе хора, това са все още незаработени пари, и колкото повече са те, толкова по зле.

Голямото теглене на кредити помпа цените на жилищата. И затова се следи - като фактор за повишаване на цените. Поне аз затова му хвърлям по някой поглед
                          Отговарям ти направо:
                          Успех е за тези които надуват цените, и те от своя страна твърдят видите ли аджеба, че като кредитите растат, България е добре. И ако кредитите намалеят - криза ще ревнат те.
                          Ама това е за коне с капаци, а такива в България, които са на свобода(разбирай кон с капаци без кредит), почти няма.
                          Иначе България с това е уникална и се различава от бялата част на света, че никой в Бг не вярва на числа, защото те се изнасят от заинтересовани страни, а не от трета независима страна.
                          Последното изречение се отнася не конкретно за имотите, а за цялата българска икономика.

Коментар

• Първоначално изпратено от luboil

Коментар

• Мякой може ли все пак да ми отговори на последния въпрос:
                              6 милярда кредити отпуснати през януари или 6 милярда не погасени кредити през януари?
                              На този въпрос всеки що годе интелигентен човек може да отговори.

Иначе ми е интересно, как бай Ганьо може би ще излъже западноевропееца. В голямото надлъгване и световната криза май вниманието на банките-майки много се отклони и май ще дойде този момент когато тези банки-майки вместо да си върнат паричките ще трябва да се задоволят с натурални замени/ бе ще правят бартер, пари за стока.

Голям сеир да гледаш западноевропееца вместо парици да взема я яйца, я агънце я някоя кокошчица, щото той бай Ганьо е изял вече паричките на банката-майка.

Коментар

Аз прогнози избягвам да давам.
                                Е, какво смяташ тогава за бъдещето на кредитирането в БГ ? Нали то е в основата на движението на цените на жилищата в момента?

Интересно - ти си мислиш, че БФБ има някакво влияние на цените на жилищата (което е невъзможно), а за развитието на най-важния фактор не казваш какво мислиш

Коментар

Working...
                                X