IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Призоваха БЪЛГАРИЯ за промени борда

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• И сега кво, условия за атака има, само една малка пречка - в България курса е фиксиран пък имат и резерви и не са компютри а компоти..... . Този журналист да иде на обмяна на опит в родните икономически издания, ще си паснат. Туй Карлово, Калифорния, абе карай

П.С Има родни издания, чиито анализи са на ниво според мен !

Коментар

• Хърватския вестник "Вечерни лист":

Вечерни лист: Ситуацията в БГ като тази в Азия преди краха 1996 г.

Ситуацията в Хърватия, България, Румъния и Сърбия по всички макроикономически показатели е сходна или много по-лоша от ситуацията, кулминирала през 1996 г. с краха на азиатския пазар и големите загуби в Корея и Източна Азия, пише на Интернет страницата си хърватският вестник "Вечерни лист".
      При сравняването на основните макроикономически показатели се вижда, че в четирите посочени държави дефицитът във външнотърговския стокообмен е два пъти по-голям, отколкото беше в Азия, външният дълг е над 20 %, икономическият ръст е по-нисък, отколкото тогава беше в азиатските страни, инфлацията е по-висока, а големите валутни резерви са единственият сегмент, в който споменатите държави имат предимство през Азия.

Това сравнение беше подчертано от икономическия отдел на бюрото на МВФ в Европа, чиито анализатори представиха в началото на тази седмица доклад "Уязвимостта на развиващите се страни в Югоизточна Европа - Има ли място за тревога".

МВФ отделя четирите най-рискови страни в преход, чиито трудности не могат да бъдат омекотени и от процедурата за присъединяване към ЕС, се посочва още в материала.

Коментар

• борда падне ли ше оцапаме гащите !!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Само чета
          Първоначално изпратено от B.Graham
          Борда на коя компания трябва да промени България? Само това не разбрах
          Не "да промени", а "за промени" - виж внимателно заглавието.
          То е написано на диалект, който също има малцинствени права и трябва да се уважава:
          "за дойда и за га зема..."))))))
          Още по-точно: Зъ дойди, ама "я за га зъми, я на га зъми..." - българска народна песен .

Коментар

• Първоначално изпратено от alex2511
            Ам че основният проблем на нашите мандри така да кажем , вкараха някой лев да отговорят на евроизискванията и решиха че трябва да си върнат инвестициите за 1г. Да ама Не потребителя ги наказва всеки ден, основният проблем е че стимулираме чуждата икономика.Купувам си едно луканково саламче(немско) 6.50 кг. НИЕ НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПРАВИМ БЕ МАМА МУ СТАРА или у нас ще струва 13-15 лв.
            Ми не можем явно. Нашето производство е много по-зле от тяхното. Например енергията поскъпва, ако намалиш енергията, то и продукта излиза по-евтин. В Германия това са го направили от 20 години, а ние хитруваме. Плащаме на тези които правят предписанието че сме инвестирали в енергийната ефективност и си взимаме паричките по договора в Киото (този за вредните емисии). И после като произведем една клечка за зъби или един килограм сирене и се чудим защо е по-скъпо от немското.

Коментар

• Първоначално изпратено от harry_potter
              Galba, ние си чешем езиците,ама сирене Фета,внос, е по-евтино от саламуреното краве в сиво-синия му вариант дори.ПИЧа е прав - вноса в пъти превишава износа, а това и най-плиткоумния студент по икономика ще знае че съсипва икономиката ни. Играта е с правила,ноако и тези правила целят изкуствено да поддържат нивата и целите на валутния борд,без да го оставят да работи,жална ни майка!Сега чакаме и докторите да поискат 100%(или поне 78%!) и така докато плоския данък стане поне 15% та да сработи машината.Аз по тези правила не искам да скачам!
              Да, Хари ,но дали и настронието ти просто не е лошо,не виждам така нещата ,но не ми се изливат аргументи?! Аз лично, посвикнах с песимизма ,в някои в темите тук.Вносът и износа, вече поне за мен са по-различни като ..о.о.категории.Разбира се, че цената е от значение- дали ще ям турски или български домати по-важно е качеството! А и какъв български или друг комп.ще ползвам....??!! В същност този спор е за професионалисти.Аз не съм.

Коментар

Неграмотен, аз се опитвам все български стоки да купувам,но и аз като теб нормалните цени избирам.А щом дори на солта пише "опаковано от..."ти става ясно, че е внос.Ей го дефицита къде се правел.
                Аз вече не се опитвам да купувам българското. Преди ...вече 2 години пак от Билла купих замразени пилешки гърди.. полокомерс мисля че бяха. Като ги размразих и замирисаха на леш. Върнах ги Билла, от там ми се извиниха и ми предложиха нов пакет или да ми върнат парите. Аз си взех парите. В Билла жената беше много любезна, срока на годност не беше изтекал и тя каза, че ще проверят партидата и ще информират производителя.
                Та дори и в по-реномирани магазини да пазаруваш пак си остава риска да се отровиш с българска храна. Много ме е яд, че закриха веригата Оазис. Там всичко беше с 20% по-скъпо, но за над 5 години пазаруване от там нямам нито една забележка.

Коментар

• Първоначално изпратено от Negramoten
                  Първоначално изпратено от harry_potter
                  Galba, ние си чешем езиците,ама сирене Фета,внос, е по-евтино от саламуреното краве в сиво-синия му вариант дори.ПИЧа е прав - вноса в пъти превишава износа, а това и най-плиткоумния студент по икономика ще знае че съсипва икономиката ни. Играта е с правила,ноако и тези правила целят изкуствено да поддържат нивата и целите на валутния борд,без да го оставят да работи,жална ни майка!Сега чакаме и докторите да поискат 100%(или поне 78%!) и така докато плоския данък стане поне 15% та да сработи машината.Аз по тези правила не искам да скачам!
                  Да, на баба ми и купувам точно това сирене, много го харесва. В опаковки от 500 грама. А също така и Прошуто (шунка) ако не се лъжа технологията е италиянска, но това което купувам е немско и килограма е 7 лв. Много наподобява нашата пастарма или филе елена, но цената не е 15 лв. А и да добавя, кашкавала в Билла от продуктите "клевър" е датски.
                  Ам че основният проблем на нашите мандри така да кажем , вкараха някой лев да отговорят на евроизискванията и решиха че трябва да си върнат инвестициите за 1г. Да ама Не потребителя ги наказва всеки ден, основният проблем е че стимулираме чуждата икономика.Купувам си едно луканково саламче(немско) 6.50 кг. НИЕ НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ГО ПРАВИМ БЕ МАМА МУ СТАРА или у нас ще струва 13-15 лв.

Коментар

• Неграмотен, аз се опитвам все български стоки да купувам,но и аз като теб нормалните цени избирам.А щом дори на солта пише "опаковано от..."ти става ясно, че е внос.Ей го дефицита къде се правел.

Коментар

Да, на баба ми и купувам точно това сирене, много го харесва. В опаковки от 500 грама. А също така и Прошуто (шунка) ако не се лъжа технологията е италиянска, но това което купувам е немско и килограма е 7 лв. Много наподобява нашата пастарма или филе елена, но цената не е 15 лв. А и да добавя, кашкавала в Билла от продуктите "клевър" е датски.

Коментар

• Galba, ние си чешем езиците,ама сирене Фета,внос, е по-евтино от саламуреното краве в сиво-синия му вариант дори.ПИЧа е прав - вноса в пъти превишава износа, а това и най-плиткоумния студент по икономика ще знае че съсипва икономиката ни. Играта е с правила,ноако и тези правила целят изкуствено да поддържат нивата и целите на валутния борд,без да го оставят да работи,жална ни майка!Сега чакаме и докторите да поискат 100%(или поне 78%!) и така докато плоския данък стане поне 15% та да сработи машината.Аз по тези правила не искам да скачам!

Коментар

• Темата е ВАЖНА !!!. Не бива да се премахва, нито да се неглижира проблема. Сред пржде изказалите се сигурно има много дето не са прочели един учебник по Macroeconomics.
                          Дефицита по текущата сметка гони 20% от БВП и това оказва голям натиск на Лева. Имайте предвид, че това е въпрос срещу който няма краткосрочни решения, няма техники с които бързо да се реши проблема. Нещата стават бавно, с нарастване на конкурентността на икономиката.. Затова и правителството заделя този излишък (чрез фискални инструменти). Трябва да се гледа и в светлината на растящите искания за по-високи заплати. Всички тези средства се изливат на пазара и влошават дефицита (хората купуват масово вносни стоки - от клечките за зъби до автомобили). Дори новите сгради в тях има 80% вносни материали (тухли, изолации, дограми и прочие). В същото време малко се изнася- Положението ще стане страшно. Аз дори се притеснявам че догодина 10%-данък ще остави много пари на пазара - по-висок разполагаем доход- още покупки, още изтеглени кредити и колелото се върти.

Коментар

• По-спокойно Хари ,тази скоро няма да е,не се стряскай,като в всички игри и в тази си има правила. Това не пречи да почешем езици!

Коментар

• Мъжки,къде остана темата за борда?Мен мисълта за премахване на борда ме плаш и стряска на сън.С тоя кредит който изплащам за апартамента детето ми гладно ще стои.Факт е обаче че БВП е нисък, дефицита расте с него и лихвите и аз се стряскам насън.

Коментар

• Мъжки,къде остана темата за борда?Мен мисълта за премахване на борда ме плаш и стряска на сън.С тоя кредит който изплащам за апартамента детето ми гладно ще стои.Факт е обаче че БВП е нисък, дефицита расте с него и лихвите и аз се стряскам насън.

Коментар

Working...
                                X