IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти? - АРХИВ

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Rapana Разгледай мнение
    Много добре разбираш за какво говоря - навсякъде в развитите държави се стимулират със чисто пазарни средства трудовите пазари на по западналите части от страните за да не се обезлюдяват.
    Но ти не разбираш какво говориш - България не е развита страна и хора са били въдворявани на работа - а само допреди 22 години учащите получаваха разпределение за работа - след като завършат!

Контрола се различава от стимулите - виждам че хич не ти е ясно.

Коментар

Основните източници на доходи в София очевидно не са от производство което на теб ти се върти в главата... Но София генерира толкова средства и с тях подпомага всички останали общини (нали не мислиш че пенсията на баба ти в Ловеч се плаща от данъци събрани в ловеч или пътищата се рементират с пари събрани в Ловеч) от друга стопанска дейност - банки, фирми итн. А и производствените предприятия не са малко - все пак има 3 май промишлени зони, не знам коло хлебозавода, месокомбината, Данон Сердика е в София итн.
      Напротив - мисля че пенсията на дедо ми в Ловеч се генерира точно от данъците които аз плащам - било то в община София, било в община Ловеч. При това аз не съм кореняк софиянец. Точно пък как данъците събрани в София подпомагат останалите общини е СМЕХОТВОРНО!
      За сметка на това пенсията на твоите родители и дедки идва от моите данъци - понеже въпреки че съм от провинцията ги плащам в София тъй като работя там.

Така че следващия път пак ела ми обяснявай как аз трябва да съм ти благодарен - не, ти "кореняко" трябва да ми благодариш понеже и с моите пари София се е развила.

Коментар

• Първоначално изпратено от jamiemirror Разгледай мнение
        Да се КОНТРОЛИРА движението на работна ръка ли?
        Ти си се побъркал кончателно
        Много добре разбираш за какво говоря - навсякъде в развитите държави се стимулират със чисто пазарни средства трудовите пазари на по западналите части от страните за да не се обезлюдяват.

Коментар

ПС. За един друг дето форумен колега, дето му забравих ника - това да се следят и контролират процесите на движение на работната ръка се прави във всички държави с проблем като нашият и няма нищо общо с примерите за Плама, плевен итн , които даваш от времто на социализма. В САЩ ако отидеш да работиш в Аляска дават безумн и привилегии и изкарваш 3 пъти повече пари за една и съща работа.... При нас подобни техники са приложими за Северозападна България например..
          Да се КОНТРОЛИРА движението на работна ръка ли?
          Ти си се побъркал кончателно

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic Разгледай мнение
            Университетите сами по себе си са нищо ако няма кадърни кадри в тях. Процесът на разруха и разложение може много добре да се види и в прехвалените СУ и ТУ в София през последните 15 години. Няма нищо общо в качеството излизало тогава и сегашното. Дипломите от тези университети вече са без значение за пазара на труда. Младите и талантливи хора не учат в България. Има стипендии за всички, които искат да учат, иска се само труд и постоянство. После не се връщат обратно.
            За съжаление си прав. Аз още чат пак чета лекции та съм навътре в проблематиката - просто няма деца (много е ниска раждаемостта през годините които сега влизат студенти) и в последните две години ВУЗовете са в предсмъртна агония. Допълнително Западните ВУЗ обират все по голям процент от децата. Направо е война за студенти... И там предтоят големи катаклизми.... Иначе съм оптимист - все още има много интелигентни, мислещи, работливи и морални деца, които макар че са малко дават надежда за бъдещето на държавата.

Коментар

Е това е порочното което убива държавата в тая посока и ще станем като Гърция - град държава. И си прав-входа към града са университетите. Именно те трябва първи да се изнесат в други населени места. Да се инвестира във общежития и да видиш как ще живнат и други градове. Я гледай Благоевград и Свищов - по един ВУЗ ама двигател на целите градове.... Що примерно не се дадат данъчни об;лекчения на фирмите които работят във обезлюдяващи се региони.... Да видиш тогава как ще почнат първите птички да изнасят разно кол центрове и поддръжки от града....
              Университетите сами по себе си са нищо ако няма кадърни кадри в тях. Процесът на разруха и разложение може много добре да се види и в прехвалените СУ и ТУ в София през последните 15 години. Няма нищо общо в качеството излизало тогава и сегашното. Дипломите от тези университети вече са без значение за пазара на труда. Младите и талантливи хора не учат в България. Има стипендии за всички, които искат да учат, иска се само труд и постоянство. После не се връщат обратно.
              "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• Първоначално изпратено от SEBULBA Разгледай мнение
                Не, плаща се от данъците на фирми, които се събират в София, но чийто продукт се генерира основно извън столицата. Като от това се издържа и цялата безполезна чиновническа паплач
                За палачта съм напълно съгласен с теб.... Ама като гледам и в ЕС що администрация поддържат, хич не съм оптимист че нещо ще се промени...

Коментар

Само като се замислиш че сте малцинство в собствения си град - и ти става ясно че не движите и не генерирате НИЩО - освен част от пазара на наеми и НИ. И то тази част която е вече на над 40-50 години - годна за срутване в общия случай.
                  Е това е порочното което убива държавата в тая посока и ще станем като Гърция - град държава. И си прав-входа към града са университетите. Именно те трябва първи да се изнесат в други населени места. Да се инвестира във общежития и да видиш как ще живнат и други градове. Я гледай Благоевград и Свищов - по един ВУЗ ама двигател на целите градове.... Що примерно не се дадат данъчни об;лекчения на фирмите които работят във обезлюдяващи се региони.... Да видиш тогава как ще почнат първите птички да изнасят разно кол центрове и поддръжки от града....

ПС. За един друг дето форумен колега, дето му забравих ника - това да се следят и контролират процесите на движение на работната ръка се прави във всички държави с проблем като нашият и няма нищо общо с примерите за Плама, плевен итн , които даваш от времто на социализма. В САЩ ако отидеш да работиш в Аляска дават безумн и привилегии и изкарваш 3 пъти повече пари за една и съща работа.... При нас подобни техники са приложими за Северозападна България например..

Коментар

Основните източници на доходи в София очевидно не са от производство което на теб ти се върти в главата... Но София генерира толкова средства и с тях подпомага всички останали общини (нали не мислиш че пенсията на баба ти в Ловеч се плаща от данъци събрани в ловеч или пътищата се рементират с пари събрани в Ловеч) от друга стопанска дейност - банки, фирми итн. А и производствените предприятия не са малко - все пак има 3 май промишлени зони, не знам коло хлебозавода, месокомбината, Данон Сердика е в София итн.
                    Не, плаща се от данъците на фирми, които се събират в София, но чийто продукт се генерира основно извън столицата. Като от това се издържа и цялата безполезна чиновническа паплач

Коментар

Глупости на търкалета. Само заради факта , че ценралите на куп фирми са в София, не означава, че БВП се генерира от софианци. Централата на НЕК като е в София, колко ток произвеждате? БТК и мобилните колко абонати имат в София и извън нея? На Булгартабак централата му като е в София, къде си сеете тютюна? В Южен парк ли? Пак те питам: Какво произвеждате? Дай примери

Коментар

Не зная за какви чиновничета говориш. В момента работя за малка българска фирма, която продава софтуер в Англия и САЩ. Не зависи по никакъв начин от чиновничета, централи на големи компании и прочее глупости. Еднакво добре може да работи и в София, и в Полски Тръмбеш стига да има кой да върши работа. На второто място няма, защото всички квалифицирани работници са в София. Разбираш ли -- в прованса няма кой да свърши работата. Фирмата всяка година вдига БВП и оправя външно-търговското салдо на републиката с 6 цифрена сума, която се дели на 5 човека. Айде кажи ми на село колко тона пшеница трябва да произведеш и да изнесеш за да достигнеш половин млн лева и колко човека трябва да работят за да ги произведат, като сте толкова производителни в прованса...
                        Процесът на децентрализация в ИТ-то е започнал - но не се развива особено бурно.

Принципно процеса на преселение е свързан с висшето образование - най-често в СУ. ВМЕИ и подобни в София, след което хората просто остават.

Коментар

Не зная за какви чиновничета говориш. В момента работя за малка българска фирма, която продава софтуер в Англия и САЩ. Не зависи по никакъв начин от чиновничета, централи на големи компании и прочее глупости. Еднакво добре може да работи и в София, и в Полски Тръмбеш стига да има кой да върши работа. На второто място няма, защото всички квалифицирани работници са в София. Разбираш ли -- в прованса няма кой да свърши работата. Фирмата всяка година вдига БВП и оправя външно-търговското салдо на републиката с 6 цифрена сума, която се дели на 5 човека. Айде кажи ми на село колко тона пшеница трябва да произведеш и да изнесеш за да достигнеш половин млн лева и колко човека трябва да работят за да ги произведат, като сте толкова производителни в прованса...
                          Собственика в София ли е роден? А тези пет човека?

Коментар

Ами пак тотално не съм съгласен с теб..... Естествено че софиянци имат главен принос за развитието на София и БВП която тя генерира или смяташ че някой дошъл преди 10 години да работи на готово в някое фирме има повече принос от някой който поколения наред гради и създава и е създал инфраструктурата, сградата и пътищата, въобще е създал основата да може твоето фирме да съществува... Това е като да кжеш че касетофона движи колата... Ама айде да приключваме че наистина не ми се водят подобни малоумни спорове от типа Левски - ЦСКА (а забравих че и ЦСКА съществува благодарение на дошлите миналата година в София)....
                            Само като се замислиш че сте малцинство в собствения си град - и ти става ясно че не движите и не генерирате НИЩО - освен част от пазара на наеми и НИ. И то тази част която е вече на над 40-50 години - годна за срутване в общия случай.

Коментар

Това "къде се генерира БВП" и това "кой го генерира" са две отделни понятия. Вие софиянци ли го генерирате мухахахаха, я не ме разсмивай
                              Ами пак тотално не съм съгласен с теб..... Естествено че софиянци имат главен принос за развитието на София и БВП която тя генерира или смяташ че някой дошъл преди 10 години да работи на готово в някое фирме има повече принос от някой който поколения наред гради и създава и е създал инфраструктурата, сградата и пътищата, въобще е създал основата да може твоето фирме да съществува... Това е като да кжеш че касетофона движи колата... Ама айде да приключваме че наистина не ми се водят подобни малоумни спорове от типа Левски - ЦСКА (а забравих че и ЦСКА съществува благодарение на дошлите миналата година в София)....

Коментар

А бе Софиянци сте едни кърлежи на гърба на България, само само смучете . Просто имате късмет, че централите на големите компании са в София, както и висшите властови позиции. Ако не беше столица София, щяхте да рупате киселици... Какво произвеждате? Ка Можеш ли да отговориш ? Чиновници... Сега ви е яд, че това което смятате за дадено по право, бързо преминава в ръцете на пришълци. Защото са по-умни, по-пробивни и по-пазарно ориентирани. А "кореняците" Софиянци (ха-ха, смех, за град, в който по време на Освобождението е живяло едва 0,7% от сегашното население). А "кореняците" са разни чиновничета, дето броят мухите за 300 лева месечно, или в най-добрия бачкат за фирмите на горните. Които идват и изкупуват на килограм... Жителство вече няма, свиквайте - така работи капитализма
                                "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Working...
                                X