If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Не им давай идеи, че току виж го приели това последното...
Може ли някой да ми разясни: За да преоценяват имотите си през годините, като през това време се увеличават разходите по тях и това увеличава историческата им стойност (докато намалява цената им), МОЖЕ ли да се каже и просто: Ушили са се с имоти, а и разходи са си начислявали, без да продават. НО, усещат се и... правят т.нар. Обратен Сплит и намаляват капитала, за да отговаря на съществуващото положение. Е, питам, тази историческа стойност няма ли да се намали, защото всички тези сложни думички са с проста цел - да не се декапитализирало дружеството (мака че, ако го управляват професионалисти, не би трябвало да ги плашат флуктоации в цената, а могат като СФАР и БРЕ да вземат заеми, да си увеличават капитала - последното е в чл. 1 от ЗДСИЦ). След като дружеството само си е намалило капитала, то не следва ли и механизмите, които пазят от декапитализация да се намалят? И предвиден ли е обратен сплит в ЗДСИЦ?
Мерси
Колегите вече са ти отговорили - пише го в отчета. Аз ще и обясня с думи прости как става "магията"
НИ който са купили за 100 единици преди време, през годините са преоценяли надолу и в отчета се води вече за 30 единици. 2018-та го продават за 70 и хоп в отчета цъффа счетоводна печалба от 40 единици. НО! Както забелязваш реално са на загуба от тази инвестиция с 30 единици (70-100). Ето това подлежи на разпределение.. загуба! Добре че няма изискване сега ние да им даваме дивидент на тях
Не им давай идеи, че току виж го приели това последното...
Ще помоля за разсяснение, не разбрах как за 2018 г. се стигна до подчертания извод? Аз съм на обратното мнение, положителен финансов резултат и дивидент.
Колегите вече са ти отговорили - пише го в отчета. Аз ще и обясня с думи прости как става "магията"
НИ който са купили за 100 единици преди време, през годините са преоценяли надолу и в отчета се води вече за 30 единици. 2018-та го продават за 70 и хоп в отчета цъффа счетоводна печалба от 40 единици. НО! Както забелязваш реално са на загуба от тази инвестиция с 30 единици (70-100). Ето това подлежи на разпределение.. загуба! Добре че няма изискване сега ние да им даваме дивидент на тях
Ще помоля за разсяснение, не разбрах как за 2018 г. се стигна до подчертания извод? Аз съм на обратното мнение, положителен финансов резултат и дивидент.
Ами в отчета е със знак минус близо 700к. докато в миналогодишния около 114к. със знак положителен.Освен ако одиторите нещо не коригират ,дивидент няма да има.
Схванах вече идеята. След телефонно обаждане и помощ от приятел
Точно в насоката която си мислех е разковничето.. при реалната сделка за недвижимост се реализира някакъв резултат от който обаче трябва да се отчетат предишни преоценки и така се получава реалния фин. резултат който подлежи на разпределение. В случая за 2018-та е отрицателен.
Така че дивидент няма да има, но пък дружеството разчиства един неефективни активи и получава ценен кеш.
От тук насетне всеки както иска да си преценя ситуацията и съответно справедливата цена на акцията
Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.
Схванах вече идеята. След телефонно обаждане и помощ от приятел
Точно в насоката която си мислех е разковничето.. при реалната сделка за недвижимост се реализира някакъв резултат от който обаче трябва да се отчетат предишни преоценки и така се получава реалния фин. резултат който подлежи на разпределение. В случая за 2018-та е отрицателен.
Така че дивидент няма да има, но пък дружеството разчиства един неефективни активи и получава ценен кеш.
От тук насетне всеки както иска да си преценя ситуацията и съответно справедливата цена на акцията
До колкото съм запознат резутата за разпределяне е равен на продажната цена - цената на придобиване (покупка и инвестиции).
Ако междувременно са му правени преоценки (а те са длъжни да правят всяка година) резултата от тях се премахва, за да остане горното!
Съгласно чл.10 от ЗДСИЦ, Резултата за разпределение е =( Фин.резултат към 31.12) плюс (разходи от последващи оценки на недв. имоти) минус (печалба от сделки по прехвърляне собствеността на н.и.) плюс (разлика между продажна и историческа цена на имот)
Така е изглеждала сметката в миналогодишния одитиран отчет
До колкото съм запознат резутата за разпределяне е равен на продажната цена - цената на придобиване (покупка и инвестиции).
Ако междувременно са му правени преоценки (а те са длъжни да правят всяка година) резултата от тях се премахва, за да остане горното!
Ами това е чистата логика.. но погледни този прословут чл. 10 и ще видиш че за АДСИЦ е доста по-сложно и объркано.
Иначе ако беше така както казваш, печалбата която са направили от продажбите на апартаменти 2018 сега трябва да я разпределят като дивидент.. Ноо... Да ама не!
Мда, дърво! Четох ЗДСПЦ чл. 10 който казва как се преобразува фин. резултат и не можах да му схвана логиката.. Явно печалбите от продажба на недвижими имоти ги приспадат понеже преди това са вече отчетени чрез преоценки ли що ли.. Някой ще обясни ли с думи прости че не ми се задълбава.. има още толкова отчети за четене
к.о. - ти прочете ли доклада за дейността???
и по-точно т. 2.3.1
"Съгласно междинния финансов отчет на дружеството, финансовия резултат към 31.12.2018 г. е печалба в размер на 2 788 хил. лв., а резултатът за разпределение ( 694 ) хил. лв.
Това да ти говори нещо?
Мда, дърво! Четох ЗДСПЦ чл. 10 който казва как се преобразува фин. резултат и не можах да му схвана логиката.. Явно печалбите от продажба на недвижими имоти ги приспадат понеже преди това са вече отчетени чрез преоценки ли що ли.. Някой ще обясни ли с думи прости че не ми се задълбава.. има още толкова отчети за четене
и по-точно т. 2.3.1
"Съгласно междинния финансов отчет на дружеството, финансовия резултат към 31.12.2018 г. е печалба в размер на 2 788 хил. лв., а резултатът за разпределение ( 694 ) хил. лв.
Това да ти говори нещо?
Както писах, в годишния, дори докато не видя в поканата за събранието, нямам пълна вяра, а на теб нека ти говори каквото иска.
И тук като при АТЕРА по - точно ще се види в годишния, не може да твърдим че там ще са 0 ст. и тук малката сума, най - вероятно АТЕРА 4, тук 8 ст., пък колко е добра цената всеки си преценява, ако е еднократен ефект, не е чудо голямо, ако се задържи, би било различно.
и по-точно т. 2.3.1
Голям майтап пада по тая позиция!
Някой видя отчета и изкупи...
После някой се позачете и видя "резултата за разпределяне"....
И тук като при АТЕРА по - точно ще се види в годишния, не може да твърдим че там ще са 0 ст. и тук малката сума, най - вероятно АТЕРА 4, тук 8 ст., пък колко е добра цената всеки си преценява, ако е еднократен ефект, не е чудо голямо, ако се задържи, би било различно.
Коментар