IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • С две думе си пълнят гушите, а за акционерите трохи

    Коментар


    • Определено посредствено представяне:
      - Задържаха кеша твърде дълго.
      - Управляват предимно "замразени и преустановени проекти", като ОД получава високо възнаграждение, независимо от резултатите.
      На база на това голямата неяснота за мен тук е защо институционалните , които държат стабилен дял не натиснат мениджмънта. Устава не дава много възможности, но фондовете могат да искат поне намаляване възнаграждението на ОД или връщане на кеша към акционерите, иначе има реална опасност да си го опапат през някой ремонт, дизел генератор или научна разработка.
      Независимо от горното по мое мнение дружеството има як фундамент и дано някой не взима решения на база подобни на долния анализ.
      Имам стабилно , не е препоръка.

      Коментар


      • Основната сила на мениджмънта на BREF е в избора, и в управлението на депозитите. Това виждаме поне засега!
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kanatliev Разгледай мнение
          Какво мотивира инвестициите в АДСИЦ на БФБ?
          Сравнителен анализ на три водещи дружества – 5BU, 6S6, 6A6
          Да, и тия дето не раздават дивидент трябва да са 0,00 лв. или останалите - безкрайност. А къде остава стойността на активите, преспективите и още куп неща? Ако някой си купува акция на база един коефициент, пък бил той и Дивидентна доходност, рискува да си остане извън пазара и така и да не разбере какво всъщност се случва.

          Коментар


          • Сравнителен анализ на три водещи дружества – 5BU, 6S6, 6A6.

            Какво мотивира инвестициите в АДСИЦ на БФБ?
            Сравнителен анализ на три водещи дружества – 5BU, 6S6, 6A6.

            Доходността от акции на АДСИЦ се формира от два компонента: дивидент и капиталова печалба. Доходът от дивидент, който акционерите в АДСИЦ получават, по закон е не по-малко от 90% от реализираната печалба. Капиталовата печалба (загуба) се формира при покачване (намаляване) цената на акция на определено дружество. Тези добре известни факти служат за основа на краткия сравнителен анализ за три от водещите АДСИЦ дружества търгувани на БФБ: Фонд за недвижими имоти България (5BU/BREF), Софарма имоти АДСИЦ (6S6/SFI), и Адванс Терафонд АДСИЦ (6А6/ATERA). Тези дружества бяха избрани, защото са сред най-ликвидните от сегмента и представляват постоянен интерес за голяма част от инвеститорите. Преди да се запознае с анализа, читателят трябва да има предвид, че авторът на тази статия е притежавал акции и от трите дружества и все още притежава акции в някои от тях.
            Целта на сравнителният анализ е да отговори на въпроса за мотивацията и очакванията на инвеститорите в АДСИЦ на БФБ. Законовото задължение за разпределяне на не по-малко от 90% от реализираната печалба веднага насочва вниманието към дивидентната доходност на отделните дружества и техните акции. Дивидентната доходност е основа на сравнението и важен фактор за достигане на търсения отговор. Таблица 1 предоставя информация за трите дружества и дивидентната доходност на акциите им по цени от 25 Април 2014 г.

            Виж Таблица 1 в прикаченият файл

            Данните ясно показват каква дивидентна доходност може да се очаква от инвестиция направена на 25.05.2014 г. в кое да е от тези дружества. Интересна обаче е разликата в доходността между трите дружества и начинът, по който тази разлика може да се интерпретира. Ако приемем, че дивидентната доходност е водещият мотив при покупка на акции от АДСИЦ и също така, че пазарът определя реалнат стойност на всяка акция, то следните изводи могат да бъдат направени. Отношението към трите дружества и тяхната дивидентна доходност – една от двете основни причини за печалба на инвеститора, не е еднакво. Т.е. пазарната оценка на поне две от тези три дружества е некоректна. Те са или подценени или надценени. Всеки инвеститор или спекулант иска да купува подценени активи и да продава надценените. В случаите, когато оценката на търгуващия за дружеството е правилна, неминуемо се формира капиталова печалба, която се добавя към реализираната дивидента доходност. В обратния случай, се реализира капиталова загуба. Вече установихме, че подхода към трите разглеждани АДСИЦ-а, е различен. Приемайки, че едно от тях е оценено правилно от пазара и изхождайки от базата на дивидентната доходност, може да предположим каква би следвало да е цената на другите две дружества ако към тях бъде приложена същата оценка. Например: Нека приемем, че 5BU е дружеството, което е оценено правилно. Тогава, залагайки същата дивидентна доходност за останалите два АДСИЦ-а, инвеститорът може да получи цената, която те би следвало да достигнат, в при правилна оценка на тяхната стойност от пазара. Т.е. за да достигне същата дивидентна доходност, при предложения за гласуване дивидент, цената за акция на 6S6 следва да достигне ниво от 5.86 лв. Аналогично цената за акция на 6А6 следва да достигне ниво от 10.47 лв. Таблица 2 сравнява резултатите от този начин на мислене при приемане, че всяко от дружествата може да е оценено правилно от пазара.

            Виж Таблица 2 в прикаченият файл

            Изводът от сравнението в таблица 2 е, че приемайки пазарната оценка на едно от дружествата за коректна, всеки може да прецени, кои акции са подценени или съответно надценени. Това може да доведе до вземане решение съответно за покупка или продажба. Разбира се, и вероятността нито едно от трите сравнявани дружества да е правилно оценено от пазара също съществува. Инвеститорите и спекулантите обаче могат да определят сами своята цел за дивидентна доходност на притежаваните от тях акции. Нека приемем, че търсената дивидентна доходност от даден инвеститор е не по-ниска от 10% (това е напълно субективно и индивидуално решение). Тогава, същият този инвеститор би бил склонен да купува акции на 5BU на нива по-ниски или равни на 0.24 лв. Подобно поведение би му гарантирало заложената от него 10% възвращаемост на инвистицията. Аналогично при 6S6 нивата за покупки при заложена дивидентна доходност от 10% би следвало да бъдат до 2.229 лв, а за 6A6 не по-виско от 3.979 лв. Така, залагайки определена дивидентна доходност като приемлива за пазара и за себе си, инвеститорът в АДСИЦ може да определи и очакваната капиталова печалба/загуба спрямо моментните цени. Таблица 3 показва разглежданите дружества от гледна точка на очакваната капиталова печалба/загуба при различна заложена дивидентна доходност.

            Виж Таблица 3 в прикаченият файл

            Таблица 3 ясно показва разликата в дружествата на базата дивидентна доходност. Също така става ясно, че ако пазарът смята дивидентна доходност от 3,8% за добра, покупката на акции от 6S6 и 6A6 по цени към 25.04.2014 г. може да осигури капиталова печалба от съответно 95,33% и 271,93%. При това инвеститорът днес би бил способен да продаде тези акции на купувач, за който дивидентна доходност от 3,8% е приемлива. От друга страна, ако 10% или 14,1% дивидентна доходност е очакването на повечето пазарни участници то тогава може да се очква значително намаляване стойността на акциите на Софарма Имоти и ФНИ България.
            Сравнителният анализ на трите дружества показва, че към момента участниците в търговията на БФБ не обръщат особено внимание на дивидентната доходност, или тя не е водещ мотив дори когато става въпрос за инвестиция в дружество задължено да разпределя 90% от печалбата си като дивидент. Ако все пак някой се интересува от доходността по дивидентите, то в повечето случаи не се сравняват дружествата от един сегмент. Дали това изобщо е необходимо, е въпрос на субективна преценка. Във всички случаи обаче, печалбата в края на деня, месеца или годината е основната движеща сила за всички капиталови пазари.
            Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба!
            Attached Files

            Коментар


            • Много слабо

              Коментар


              • слабо!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ttodorov75 Разгледай мнение
                  ..."Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ планира да разпредели 1.448 млн. лв. като дивидент между акционерите си. Това представлява по 0.02396 лв. брутен дивидент на акция, или 0.022762 лв. нетен дивидент за акционерите физически лица, след приспадането на 5% данък върху дивидента."...
                  Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ-София представи копие от публикация на покана за свикване на Редовно общо събрание на акционерите.
                  ОСА ще се проведе на 29-05-2014 г. от10:00 часа в София - 1113 на адрес гр. София, бул. "Драган Цанков" 36, сграда ИНТЕРПРЕД – СТЦ София, ет. 2, блок А, зала Пловдив при следния дневен ред:

                  Коментар


                  • ..."Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ планира да разпредели 1.448 млн. лв. като дивидент между акционерите си. Това представлява по 0.02396 лв. брутен дивидент на акция, или 0.022762 лв. нетен дивидент за акционерите физически лица, след приспадането на 5% данък върху дивидента."...

                    Коментар


                    • Алооооу МНИ-то
                      аз спрях да Ви ръчкам и вие май пак заспахте?
                      Хайде правете нещо с тия милиони стига спаха на депозит за 1-2%!!!

                      Коментар


                      • Тук сте като затишие пред буря

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          ами защо... защото си мисли че има ликвидност и някой ПФ след седмица чудене ще може да ги отнесе!
                          Или това, или ще натиска да сбира, времето ще покаже.
                          Нямам препоръки!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                            Въпросът е защо?
                            ами защо... защото си мисли че има ликвидност и някой ПФ след седмица чудене ще може да ги отнесе!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              тук някой затапи!
                              Въпросът е защо?

                              Коментар


                              • тук някой затапи!

                                Коментар

                                Working...
                                X