IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Цената е такава,преди всичко,поради съчетанието на много ниска ликвидност и отвращение от БФБ и наличие на големи продавачи.За 2014 имаме увелечение на ф.л. акционери в БРЕФ до756 и ю.л.намаление до 122.Нормално е да има разочаровани и правещи асоциации с ФПП и фонд имоти,но за мен проблемът е в пасивното управление и ниската възвращаемост на собствения капитал.Добрите новини от последната година не са калкулирани в цената,което води до непропорционално съотношение на риск-доходност
    Last edited by 1984; 14.03.2015, 16:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
      ..... Ако има нещо, в което следва да се целим то е намаляване на таксата за управление, тъй като това си е солидно точене на дружеството при все че са показали лоши резултати в миналото. Какво направиха, взеха такси за управление на имоти при едни оценки, и след това ги обезцениха. Е такава наглост няма!!!

ПП: имам акции, и съм си увеличил позицията през последната една година с ясното съзнание за поемания риск!
      Подкрепям изцяло мнението ти, но трябва да се предприемат действия по намаляване на таксите за управление. Това може да се случи само на ОС, като се използва възможността, че дружеството няма мажоритарен акционер /над 50%/! Необходимо е да се "убедят" по-големите институционалните инвеститори /ПФ, ИФ и др./, че това е и в техен интерес /най-вече на обслужваните от тях лица/ и да гласуват за такава промяна! В противен случай, да "предприемем кампания" /най-вече във форумите/ за разясняване на техните действия пред обществеността!

ПП: Имам акции тук и не е препоръка за каквото и да е инвестиционно решение!

Коментар

• Чета Ви моментарите и считам, че в момента се обсъждат проблеми, които се знаят доста отдавна. Съотношението риск/възможност за капиталова доходност/дивидент в дългосрочен план е доста добра (евентуално). По мое мнение корекции в цената както през тази седмица би следвало да се използват за допълнителни покупки, а не за посипване на главата с пясък или публично реване. Цената в момента отразява изцяло лошото управление на дружеството в миналото.
        Ако има нещо, в което следва да се целим то е намаляване на таксата за управление, тъй като това си е солидно точене на дружеството при все че са показали лоши резултати в миналото. Какво направиха, взеха такси за управление на имоти при едни оценки, и след това ги обезцениха. Е такава наглост няма!!!

ПП: имам акции, и съм си увеличил позицията през последната една година с ясното съзнание за поемания риск!
        “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
          Един наем от бриколажите и няколко офиса не стига за дивидент. Преди имаха и много кеш,които стоеше на лихви, и то когато бяха сравнително високи лихвите. Сега това перо въобще няма да го има, всичко ще отива за строежа на сградата .И даже си мисля, че ще са им необходими повече средства и ще се наложи да теглят заем или да измислят някакво увеличение на капитала. Така, че поне още две години за дивидент мисля ,че трябва да забравим, или поне не мисля ,че ще е по голям от лихва в банка. Единствено може да се чака капиталова, но преди завършването на офис сградата и това ми се струва трудно. А от сега още две години не смятам да чакам за да взема нещо.И най важното може би си остава това как лапат яко с високите си такси за управление и един вид ни крадат.
          Здравко, не съм сигурен, но мисля, че бъркаш понятията парични потоци и печалба. Оттам идва и мнението ти, че в следващите поне 2 г. няма да има дивидент заради строежа или заради нов дълг. През годините съм чувал коментари от 3-4 участници тук как не инвестират защото компанията държи много вързан кеш, а ти си разочарован, че го вкарват в действие. Така е на борсата и само времето ще покаже кой крив и кой прав.
          Много ясно искам да кажа, че купувайки Бреф, аз не мисля, че е най-добрата покупка, а дали въобще е правилна постъпка, сравнявайки я с депозит или наем дългосрочно. Сигурен съм и че печалбата от тук няма да е най-добрата на БФБ, но съотношението риск-доходност ми допада много за едни 20-тина% от БФБ акциите. Както казва Батя, аз съм човек, чиито приоритет е да спи спокойно пред възможността за големи печалби. Може ПИБ, Доверие, Петрол или каквото и да е да направи 100, 200%, но в такива компании участвам с по 5-10% от портфейла.
          Успех пожелавам и тук, и при всички по-високорискови компании!
          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Това са си само очаквания,тъй като погасителният план на заема за М.Бр. "изяжда" по около 3ст.за тази и следващата година,когато са последните вноскиВинаги могат да преминат към по-агресивно управление на активите,зависи от бизнес климата. За 2016 не мога да правя прогнози,зависи кога ще започне да носи приходи новата сграда,какво ще направят с парцела в Младост-строителство или продажба под балансова цена и вкарване на парите в работещ имот,възможни са и нови заеми за тази цел.Това ми е най-консервативната акция от личния ПФ и не бързам Хубав ден!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Здравко здравей,
              ти чел ли си отчета напоследък? Мисля че грешиш в сметките! Дори и тази година щеше да има 0,015лв дивидент, ако не бе счетоводното намаляване на СК.
              Доходите от Бриколажите и тези няколко офисчета(а те са си два корпуса от сграда пълни с наематели), носят по 1млн на тримесечие! т.е. ако приемем че тия 9млн вложени в новата сграда не донесат и един лев доход и приемем че не продават в Боровец нищо на печалба и че не се освободят от някой от терените които спинкат в баланса им, само от действащите към момента имаме 4млн. наеми на година, ОК? От тях 1,1млн е възнаграждението на ОД другото остава за 60,5млн акции, хайде да кажем 900 000 отидат за нещо друго, то пак остават 2млн за 2015, раздели ги на 60,5млн акции и ще видиш дивидента, а и не забравя че имаме 1,5ст от 2014 нераздадени!
              Поздрави!

п.п. не е ли по-добре да вземеш днес на 45ст , отколкото догодина огато ще има дивидент ама вече може би на 60ст?
              Тони за сега само с послеписа ти се съгласявам. Аз също бих влезнал пак тук ако цената падне надолу, но останалите проблеми си стоят.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
                Тони,относно дивидента за 2015 моите сметки са за около 0.8ст.,тъй като имат да покриват 360хил. по чл.247а от ТЗ:с.к.69,892-(о.к.60,45+резерви9,8млн) За 2016 също не очаквам много,едва 2017вероятно около 6ст
                може и да греша, ти четеш по-обстойно!
                А тазгодишния нали би трябвало да моггат да разпредделят догодина?
                Колко виждаш за 2016 и как го изчисляваш?
                Благодаря!
                Last edited by tony1975; 14.03.2015, 12:56.

Коментар

• Тони,относно дивидента за 2015 моите сметки са за около 0.8ст.,тъй като имат да покриват 360хил. по чл.247а от ТЗ:с.к.69,892-(о.к.60,45+резерви9,8млн) За 2016 също не очаквам много,едва 2017вероятно около 6ст

Коментар

• Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
                    Един наем от бриколажите и няколко офиса не стига за дивидент. Преди имаха и много кеш,които стоеше на лихви, и то когато бяха сравнително високи лихвите. Сега това перо въобще няма да го има, всичко ще отива за строежа на сградата .И даже си мисля, че ще са им необходими повече средства и ще се наложи да теглят заем или да измислят някакво увеличение на капитала. Така, че поне още две години за дивидент мисля ,че трябва да забравим, или поне не мисля ,че ще е по голям от лихва в банка. Единствено може да се чака капиталова, но преди завършването на офис сградата и това ми се струва трудно. А от сега още две години не смятам да чакам за да взема нещо.И най важното може би си остава това как лапат яко с високите си такси за управление и един вид ни крадат.
                    Здравко здравей,
                    ти чел ли си отчета напоследък? Мисля че грешиш в сметките! Дори и тази година щеше да има 0,015лв дивидент, ако не бе счетоводното намаляване на СК.
                    Доходите от Бриколажите и тези няколко офисчета(а те са си два корпуса от сграда пълни с наематели), носят по 1млн на тримесечие! т.е. ако приемем че тия 9млн вложени в новата сграда не донесат и един лев доход и приемем че не продават в Боровец нищо на печалба и че не се освободят от някой от терените които спинкат в баланса им, само от действащите към момента имаме 4млн. наеми на година, ОК? От тях 1,1млн е възнаграждението на ОД другото остава за 60,5млн акции, хайде да кажем 900 000 отидат за нещо друго, то пак остават 2млн за 2015, раздели ги на 60,5млн акции и ще видиш дивидента, а и не забравя че имаме 1,5ст от 2014 нераздадени!
                    Поздрави!

п.п. не е ли по-добре да вземеш днес на 45ст , отколкото догодина огато ще има дивидент ама вече може би на 60ст?
                    Last edited by tony1975; 14.03.2015, 12:18.

Коментар

• Така е , за себе си съм намерил оправдание да излезна. Бях влезнал тук за дивиденти, но не ми се чака повече !

Коментар

• Е ,ти нали избяга,защо е необходимо публично да се самоубеждаваш,че си постъпил правилно?Акции има за всеки вкус,няма да свършатОставете ни да чакаме Годо

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                          Кое те кара да мислиш така?

П.П. Тонка, Батя каза, че е взел при изсипването чрез репо и тъй като не са му любими АДСИЦ-ите ги продава с бърза печалба. Не е споменал бройки, но предвид неговите мащаби, сигурно е взел 50-100 К само за спекула и според мен той продава на "откъсналия" се аск. Не съм купувал от него, просто мое си предположение. Повече оптимизъм за по-ниска цена ми дават онези аскове около 51 ст. за по 200-300 К, които се появяват чат-пат.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                            Явно си по-рисков играч и сме различни като тип хора. Според мен едно 20-30% от активите трябва да бъдат по-сигурни и задължително да носят лихви или дивиденти. Тъй като вече нямам депозити, направих Брефа, СФИ и малкото земя, която купих наскоро около 30% от моите. Както каза Тони, надявам се да съм посял дървета, от които след години да бера плодове. Тогава, когато може би от спекула няма да могат да се влива свеж кеш. Иначе имам и доста "шитове", но с една цел - да ги шитна
                            Аз също съм инвестирал в компании раздаващи дивиденти

Коментар

• Първоначално изпратено от dici Разгледай мнение
                              А новата сграда кога я чакаме
                              още не е излязло разрешителното за строеж . Догодина може би!

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                                там малко е божа работа! Бих отишъл и на оса, да видя за какво става дума, ама по-спомен все не правеха кворум и отлагаха срещите, а и минавали "делово"

А новата сграда кога я чакаме

Коментар

Working...
                                X