IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
    . В много случаи дивидентните компании са и добре оценени, така че ми е нужно и нещо друго - да виждам подцененост и др. В Бреф явно съм го видял, щом ми е водеща компания по тежест в портфейла. Разбира се, дивидентът тук ме радва. Нищо не препоръчвам.
    ++++++++++++++++++++++++++++

    Коментар


    • Привет, пипбел, приемам мнението ти. Аз самият си мислех същото за айсбергите, но те могат да са и в двете посоки. Ясно е и, че не можем да знаем кога кой ще реши да продава, но и не знаем кой още би купувал (то аз и за себе си не мога да съм 100% сигурен какво ще мисля утре). С две думи, нещата, които ти пишеш, няма как да ги знаем със сигурност. При равни други условия на незнанието, можем да коментираме само останалото. Затова си позволих да дебатирам само онова, което виждам. Натегнатата пружина винаги носи в себе си очакване, но и несигурност. Ако се реализира евентуален скок в едната посока, то това няма да е вече натегната пружина, а освободена.

      Дивидентът е хубаво нещо - като доходност, като един от критериите за това каква е една компания, отношение към акционерите и т.н. Лично за мен дивидентът не е водещ и най-важен мотив къде да вляза, но това е друга тема. В много случаи дивидентните компании са и добре оценени, така че ми е нужно и нещо друго - да виждам подцененост и др. В Бреф явно съм го видял, щом ми е водеща компания по тежест в портфейла. Разбира се, дивидентът тук ме радва. Нищо не препоръчвам.
      Last edited by Татко Щърк; 20.04.2016, 17:09.
      Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Татко Щърк Разгледай мнение
        Колеги, като гледате съотношението бидове-аскове при Фонд за недвижими имоти (BREF), считате ли, че тук има отношение изразът ‘’пружината се натяга’’?
        He, не считам.
        Така повърхностно да гледаш не можеш да прецениш точно, най малкото не знаеш колко айсберги и на какви нива има и от 2-те страни, нито знаеш колко са тия които изобщо нямат поръчки, но са склонни на покупко/продажби на определени нива.
        Спреда също тоже си е в границите на нормата.


        А и честно казано хич не ме е еня кратко, че и средносрочно за пружината, аз да си вземам 5.7% дивидент с прилично добри изгледи за нарастване - пък цената да си играе накъдето ще.

        Коментар


        • Колеги, като гледате съотношението бидове-аскове при Фонд за недвижими имоти (BREF), считате ли, че тук има отношение изразът ‘’пружината се натяга’’?

          Неведнъж из форума се е използвал този израз, къде на шега, къде сериозно, но при преобладаващия песимизъм, който аз лично усещам, четейки мненията из форума, се изкуших да обърна внимание по позицията (БРЕФ) и по чакащите поръчки, за да прочета различни мнения (в момента нямам чакащи поръчки по позицията). Нездравият оптимизъм е опасно нещо и обичам да си сверявам часовника. Не всяко оптимистично мнение ми привнася оптимизъм и не всяко песимистично мнение – песимизъм. Имам си своите субективни тълкувания. Но всяка дискусия е полезна за мен. Аз самият никога не мога да знам накъде ще тръгне дадена акция, ако и да имам своите очаквания.

          Притежавам акции на Фонд за недвижими имоти (BREF), продължавам да си допълвам при възможност, в момента са с най-голяма тежест в портфейла ми. Възможно е дълбоко да бъркам в преценката си и очакванията си, вследствие интереса, който имам от това акцията да расте, затова и написаното не е препоръка за търговия с финансови инструменти.
          Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
            някоя нова снимчица няма ли - да визуализираме обекта? Градинката и зеления покрив готови ли са? Някой няма ли да иде да пазарува в Декатлона...... ей така да нагледа бизнеса?
            Ми помолете мениджмънта да ви сложи камери да си го гледкате денонощно обекта

            Коментар


            • някоя нова снимчица няма ли - да визуализираме обекта? Градинката и зеления покрив готови ли са? Някой няма ли да иде да пазарува в Декатлона...... ей така да нагледа бизнеса?

              Коментар


              • Тук движението ми харесва

                Коментар


                • Майко, и тук се набалончи щом се почна с изповедите Явно за едни 25% да направят вътрешарите е била цялата работа
                  Bulls on BSE

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение
                    Тази година е ключова да успеят да отдадат под наем новата сграда.
                    Иначе с това голямо предлагане, което ще има идните 2,3 години няма да е конкуретна толкова много.
                    Имаш право донякъде, НО при БРЕФ ключовия момент са големите работодатели настанили се в района на Младост 4/Камбаните и съпътстващите ги фирми, било то обслужващи и сателити. Сградата им е малка и съм убеден, че няма да има проблем с отдаването и.

                    Не е препоръка за търговия с бреф-а.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение
                      Тази година е ключова да успеят да отдадат под наем новата сграда.
                      Иначе с това голямо предлагане, което ще има идните 2,3 години няма да е конкуретна толкова много.
                      Това щях да напиша и аз. Тази новина колкото хубава е и толкова лоша, защото наистина се задава сериозно предлагане на пазара. Информацията в статията е, че за едно тримесечие офис площите са намалели с 5500кв.м. при незаети към момента 213 000кв.м., а в същото време се очаква да излезнат на пазара още 160 000кв.м. тази и следващата година. Тук вече не виждам много оптимизъм в това, да не кажа никакъв. Пазара не е толкова голям, че да абсорбира такова огромно количество площи бързо.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от РОСЕН Разгледай мнение
                        Татко Щрък, има няколко неща, за които мисля, че не можеш да намериш обосновка на това което си написал. Ще съм ти благодарен разбира се, ако ми отговориш конкретно на няколкото момента, с които не съм съгласен в твоето мнение за BREF:
                        1. Защо конкретно смяташ, че мениджмънта се справя добре? - На мен ми изглежда, че основната им мисъл е как да вземат по-големи възнаграждения (от 2009 до сега увеличение 2.9 пъти).
                        2. Кои показатели на "фундамента" те карат да смяташ, че дружеството е добро? - За мен освен сравнително малкия дълг нищо друго не бих определил като "добро".
                        3. Сигурен ли си, че акцията е подценена, кое те кара да смяташ така? - моето лично мнение е, че тя силно надценена (дори клони към балон).
                        Нищо тук не е препоръка - само размисли и страсти
                        Първо да се уточним – не Щрък, а Щърк. Има разлика
                        Второ – съжалявам, че чак сега, но нямах възможност да пиша известно време, имах други емоции, макар в движение да следях какво се случва на БФБ и в инвестора (винаги следя).

                        Човек се доверява на преценката си, на интуицията си дори, за мен това е много важно. Отчетите, цифрите са достояние за мнозина, необходимо е според мен, освен да умееш да ги четеш правилно, също и щипка усет и нюх кое как е. Това е като преценката ти в живота за хората около теб – ако не си емпатиен човек, често ще си изненадан кой и защо е реагирал еди как си. Аз не мога да те науча да бъдеш емпатиен, това не става с уроци, а дали аз съм – не твърдя.

                        Не препоръчвам интуицията като средство за инвестиции. Не препоръчвам това, което написах. То си важи само за мен. Аз така усещам нещата. Нали форумът е място всеки да сподели себе си и да бъде освиркан за нещата, за които греши. За мен пазарът е много по-голям от мен и от всекиго, пазарът посочва на всеки къде му е мястото. Пазарът може да ми покаже къде бъркам. Не съм аз този, който може да покаже нещо на пазара. Не се и опитвам. Надявам се пазарът (а и форумът в частност) да научи мен на нещо. Аз не мога никого да науча на нищо. Откак имам акции на Фонд за недвижими имоти АДСИЦ (БРЕФ) пазарът не ми е показал, че греша в очакванията си за акцията (започнах да пълня някъде около края на миналото лято или началото на есента беше). Но това не пречи тепърва да ми покаже, че греша. Имам своите очаквания за цената, но няма смисъл да занимавам никого с тях, а и 100% няма за нищо. Да, аз очаквам най-много до една година да видим цена от 2 лв. но е възможно да греша и очакванията ми да се окажат емоционално-субективистични, а не обективно-реалистични, затова и не препоръчвам нищо.

                        Написах изрично, че очаквам опровержения, а не твърдя кое как е. Няма как да обясня (на въпроса защо ми се струва сравнително читав мениджмънта) как през годините съм следил мнения и статии, свързани с дадено дружество и как точно съвкупността от всичко това е довело до това да повярвам на дружеството и да преценя, че вярата ми в дружеството е по-голяма от актуалната цена. Това важи за всяка една акция, в която съм решил да инвестирам – повече или по-малко. Конкретно за БРЕФ изчел съм цялата тема за дружеството с коментари в инвестора, както и всичко което съм намирал за това дружество из медиите, следя тенденциите относно офис площите, сравнявам с останалото и т.н. Не знам кое изречение или мнение е било най-важно за мен, остана ми общо усещане, което материализирах в това да си купя акции на БРЕФ и техният процент в портфейла ми да е още по-голям, отколкото в началото. Както писах някъде, целта ми не е да изкарам за пица и бира. Понякога купувам и бързо продавам – ако се разколебая в решението си или излезе нещо по-добро. В случая с БРЕФ реализирах добър ръст за конкретната акция, но процентът им в портфейла ми е по-голям от в началото, не само заради поскъпването на акцията. Може да реша още утре да ги продам изцяло или частично, а може и не. Понякога освобождавам пари за нещо различно, но каквото и да съм правил досега, процентът на БРЕФ е по-голям от в началото.
                        Нещата, с които започнах, са моят отговор защо вярвам на мениджмънта. Може за теб да не е убедително, но аз не целя никого да убеждавам. Така съм го усетил аз след хилядите часове четене пред монитора и не препоръчвам усещането си никому, понеже е възможно да е силно погрешно. Това, че съм отделил голямо количество време за нещо, не значи, че съм постигнал добро качество изводи. Вече писах, че пиша най-вече, за да прочета опровержения, понеже нездравият оптимизъм може да е опасен. Имал съм не една грешна стъпка, за щастие със сравнително малки по критериите ми суми. Ето една ЕМКА например (дали е грешна стъпка точно тя е дълга тема). ЕМКА – акция, която харесвам, не колкото други в момента, та да имам много от нея, но имам някакъв приличен за портфейла ми процент акции. Та ЕМКА ми „свети червено” на минус, въпреки това за момента не мисля да я намалям още като процент (имах повече, но я намалих – не толкова защото ме тревожеше, а защото исках да си купя друго с част от вложените пари). Не ме притеснява за момента, дори не е изключено да я допълня в един момент (както и да я продам, ако преценя). В портфейла ми тя е няколко пъти по-малко и от Свилоза, и от БРЕФ, и в този смисъл не ме тревожи много. За момента я държа не защото се чувствам заклещен (минусът ми при ЕМКА е няколко пъти по-малък от плюса на тежките ми акции), а защото я харесвам достатъчно, за да си оставя прилични бройки от нея, поемайки риска да пада занапред. А и понякога мисля нещата по сектори и в този сектор ми е добре да имам такава бройка акции на това дружество. Да, сега мога да я купя малко по-евтино, но аз нямам амбицията да хващам абсолютно дъно, опитвам се да гоня тенденция и да следвам визията си за пазара. В този смисъл не съжалявам за ЕМКА, но всичко е въпрос на гледна точка – за теб и за много други всяка акция на минус е може би грешка. Използвах израза „грешна стъпка” обаче, за да е видно, че дори и да харесвам една акция, допускам възможни спадове, а гаранция за последващи ръстове няма. Така и с БРЕФ. Има акции, притежаването на които съм отчитал като грешка и съответно съм ги продал напълно.

                        Относно възнагражденията, които си гласуват ръководните фактори в дружеството. Не са ми пред очите цифрите, знам, че преди време имаше такива дебати в едно или друго дружество на такава тема. За мен нещата стоят така. То е като да се взираме в това какви заплати вземали депутатите и да смятаме, че техните заплати са големият проблем. В една държава, ако няма източване, корупция, контрабанда и т.н., ще остават камари пари повече и ще стигат до обикновения гражданин (не че после той няма да ги загуби за нещо си там, ако е глупав, понеже при глупавия пари не се задържат). Не заплатите на управниците правят държавата бедна, това е популизъм. В този абзац дори не говоря за България в случая, а по принцип. Не обсъждам как е у нас, не искам да пиша за политика, нито за познати лица и събития, а пиша по принцип. И това да смята някой,ч е заплатата на депутата като сума е това, което най-вече ощетява дребния, за мен не е сериозен аргумент. Може и да бъркам, но това е моята позиция. Ако аз съм измамник от класа и точа дружество, предполагам бих си писал малка заплата, та да е доволна тълпата. Ако обаче разчитам изцяло на легитимни доходи и имам ясно съзнание за приноса си в една компания, с чиста съвест ще настоявам да имам сериозно възнаграждение. Не твърдя кое как е в БРЕФ, пиша по принцип и мога само да се надявам мениджмънта на БРЕФ да е от светлата страна, понеже не знам как е всъщност. Надявам се да е такъв, струва ми се, че е такъв, но е възможно силно да греша. Всеки избира кое да приеме.

                        Относно фундамента на БРЕФ –всеки, който разрови темата тук с по-старите мнения, ще намеря няколко случая, в които да са се пресмятали имотите на дружеството, съотнесени към цената на акцията - пасиви, активи, очаквания и т.н. Освен това имаше анализ и на един инвестиционен посредник. Всеки, който следи нещата, може да ги потърси и сам да прецени дали да ги счете за смислени. Аз не съм оценител. Избирам сам да преценя дали подобни сметки, водещи към подцененост са релевантни или не. Когато си писах мнението уточних, че според мен акцията е подценена, без да твърдя, че обективно е така. Всеки нека смята и усеща сам – активи, пасиви, цена на акцията, очаквания и т.н. Ако бяхме всички еднакви, нямаше да е възможно да се печели.

                        Няколко дни пак няма да пиша, другата седмица ще имам повечко време. Но аз ползвам форума да чета. Нямам на какво да науча някого.

                        Всичко, написано от мен, е само субективното ми усещане и не мога да твърдя, че то е меродавно, много възможно е да бъркам в преценката си, затова и не се считам за добър пример за подражание, затова и нищо не препоръчвам.
                        Last edited by Татко Щърк; 07.04.2016, 13:14.
                        Мненията ми не са препоръка за вземането на каквито и да било инвестиционни решения!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Joz Разгледай мнение
                          Тази година е ключова да успеят да отдадат под наем новата сграда.
                          Иначе с това голямо предлагане, което ще има идните 2,3 години няма да е конкуретна толкова много.
                          Ако темпа на незаетите продължи да спада не би трябвало да е проблем наемането на предлаганите от BREF площи. На ОСА някой би ли могъл да попита за настоящите площи, които са договорени и какви са очакванията. Естествено фактите ще говорят за себе си, но пък е добре да се знае какви са очакванията (правдоподобните).

                          Успех на всички.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                            Тази година е ключова да успеят да отдадат под наем новата сграда.
                            Иначе с това голямо предлагане, което ще има идните 2,3 години няма да е конкуретна толкова много.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              Не е зле

                              Коментар


                              • Чудесни новини

                                Коментар

                                Working...
                                X