IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • БенчМарк фонд имоти АДСИЦ (6BMA) източник: investor.bg 18 Декември 2010 09:34

    Акция на седмицата – Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ

    С компанията се сключиха най-много сделки на борсата, като тя оглави по ръст дружествата със специална инвестиционна цел

    Книжата на Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

    Търговията с АДСИЦ-а бе най-активната на борсата като брой сделки, а освен това компанията оглави по седмичен ръст (37,5%) дружествата със специална инвестиционна цел.

    През седмицата на БФБ в 158 сделки бяха прехвърлени над 414 хил. акции на Бенчмарк фонд имоти на стойност близо 97 хил. лв.

    Търговията приключи на ниво от 0,24 лв. за брой, което се равнява на пазарна капитализация в размер на 5,66 млн. лв.

    От началото на годината акциите на дружеството са спаднали близо наполовина, като дъното от 0,16 лв. на акция бе достигнато веднъж на 4 ноември и после пак на 7 декември. От това ниво ръстът е 50%.

    В средата на ноември стана ясно от данните на Централен депозитар, че национализираната исландска банка Landsbanki е намалила участието си в Бенчмарк Фонд Имоти до под 5% (което очевидно значи 0%). През 2007 делът на банката в АДСИЦ-а беше достигнал 23,8%, а през 2008 бе паднал под 15%.

    Пенсионни фондове и доста индивидуални инвеститори са придобили пакета на Landsbanki, заяви за Investor.bg в началото на седмицата Веселин Генчев, изпълнителен директор на БенчМарк фонд имоти АДСИЦ.

    Той обяви, че се водят преговори за сградата на ул. Раковски, за тази на бул. Цариградско шосе, както и за фонда като цяло.

    Трети тип инвеститори, с които се водят преговори, са желаещи да купят акции, а не директно активите на фонда. Не е необходимо да придобиват мажоритарен пакет във фонда, а с 20-30% могат да си партнират с мениджмънта и да участват във вземането на решенията, уточни Генчев.

    На 17 януари 2011 е свикано общо събрание на акционерите в АДСИЦ-а за смяна на името му, като предложението е той да се нарича Фонд имоти АДСИЦ.

    Основен актив на БенчМарк фонд имоти е Бенчмарк Бизнес център. Другите му проекти са Раковски Бизнес център в София (до площад Славейков), както и Ексклузив Ски и Спа Резорт в Боровец.

    Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

    Коментар


    • За тях има ли новини

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
        Очаквам тези методи да се пренесат и в други АДСИЦ- индикации има от БМРЕИТ и групата И Ар Джи Капитал
        И Ар Джитата със сигурност! Не знам кво трябва да стане там, за да не скочат, предвид новините...

        Коментар


        • Тук излезла добра новинка

          Коментар


          • Очаквам тези методи да се пренесат и в други АДСИЦ- индикации има от БМРЕИТ и групата И Ар Джи Капитал

            Коментар


            • Ох Сладкоооооооооо

              Коментар


              • ами ако това е ключа на бараката, то като махнем 20-25% за такси и УД около 1лв ще остане на акция!

                Коментар


                • Успех на инвестиралите

                  Коментар


                  • Много интересно- затова скача

                    Коментар


                    • е ?
                      да очакваме ли че 2011 ще разпродадат всички активи? и всеки акционер ще лапне по левче и нещо?

                      Коментар


                      • "Естонци търсят начин да спасят инвестициите си в България

                        Група от заможни естонски бизнесмени, които са инвестирали общо 12 милиона евро във Фонд за недвижими имоти България, предприемат действия с надеждата да спасят вложенията си, съобщава Balticbusinessnews.

                        Някои от тях наскоро са инжектирали нов капитал в компанията, набран чрез облигационна емисия за 440 000 евро. Капиталът ще се използва за приготвяне на имоти за продажба.


                        Вложените 12 милиона евро, набрани с три облигационни емисии през 2005 г., са използвани за придобиване на над 80 хектара земя в София и в околностите на града.



                        Според Balticbusinessnews, по-големите частни инвеститори във фонда са Марсел Вихман, Ян Пилесаар, Олари Таал, Пеетер Мяд, също така Swedbank и пенсионният фонд Sampo.



                        Инвеститорите вече са разпределени, като Swedbank не смята за възможно, други нейни клиенти да вложат допълнителни средства.



                        "Повишението е на стойност 3-5% от номиналната стойност," е споделил пред Balticbusinessnews, Размус Пикани от Swedbank.



                        Според естонски банкери, цитирани от Balticbusinessnews, преди известно време купувачи са плащали по 15 евро за квадратен метър земя за жилищно строителство в България, но сега би било трудно да се намери купувач дори на цени от 1 евро за квадратен метър.



                        По данни от последния публичен тримесечен отчет на фонда, най-големите инвеститори към края на септември 2010 г. са Unicredit Bank Austria с 19.06%, естонската Swedbank с 10.13% и клиенти на естонската банка с 8.24%. Като делът на естонците е намалял през първите девет месеца на миналата година с общо 0.61%.



                        Капиталът на фонда е разпределен в 60 450 000 акции с номинал от един лев, като пазарната му капитализация по последната цена на книжата на публичния пазар на БФБ е 35 млн. лв.



                        Фонд за недвижими имоти България е създаден през декември 2004 г. за срок от седем години. Инвестиционната стратегия на дружеството е насочена към закупуването на недвижими имоти, към строителство и въвеждане в експлоатация на нови сгради.


                        В момента компанията е в процес на реализиране на няколко проекта освен инвестициите си в земеделска земя, която заема 10% от портфейла.


                        Най-големите проекти на фонда са "Камбаните бизнес център" в София, който е отдаден под наем и търговските центрове "Доверие-Бриколаж", където се намират едноименните магазини. Сред замразените проекти на дружеството са ваканционно селище в с. Лозенец, както и инвестиционни имоти в София и Видин.

                        * Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!"
                        Last edited by модератор; 11.01.2011, 18:16.

                        Коментар


                        • Ами Кумру и Проди ги разбират повече от мен нещата, но това е счетоводната ст-ст. демек утре ако продадат всичко което имат това остава за всяка акция. - за мен това е минимума.

                          Коментар


                          • И защо 1.30- бил е и 2.30

                            Коментар


                            • до 1,30 лв има още

                              Коментар


                              • Доволен съм- досега 52 %

                                Коментар

                                Working...
                                X