Първоначално изпратено от MarkoVanBasten
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от penman Разгледай мнениеПФ си имат офиси. Това, че са подкрепили проекта, който е "перлата" сред имотите на д-вото, не е основание за промяна на сградите, особенно ако са собствени. По-важно е да не реанимират строителството на 85 метровата сграда на площадката на Бриколажа, че докато дойде време за "мазни" дивиденти, може и да не съм сред живите.
Коментар
-
Тъкмо кацам, отварям екстри и хоп, точно както съм го предвидил - явно по-често трябва да има уебинари - един етаж от малките сме отдали в СИнерджи, бравоПървоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение......Аз лично очаквам, че ще има сделка за нови площи преди заветната дата от 06.08. но да видим дали ще се окаже, че е така, или е пожелателно мислене.
.....
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 3 Харесвания
Коментар
-
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
На основание чл. 17, т. 1 от Регламент (ЕС) 596/2014 г. Ви уведомявам за
следното:
„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи договор за наем за
офис площи с „Онтотекст“ АД в Синерджи Тауър в София Тех Парк. Наемният срок,
съгласно договорa, е 5 години, а отдадената площ е 1322.40 кв.м.
С новоотдадените площи, процентът на запълняемост на Синерджи Тауър
възлиза на 58.99%, от които заетите офис площи възлизат на 57.85%.
- 3 Харесвания
Коментар
-
И аз да задам въпрос, ако не мога да се включа.
По какъв начин се капитализира "Зелена сграда на годината" , във връзка с все по-често следеното от инвеститори/stakeholders на потенциални наематели ESG политики.
https://www.buildingoftheyear.bg/bg/...tauyr-sofija-z
Коментар
-
Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнениеГруев, на въпрос 5 частичен отговор, от 2017г
https://www.investor.bg/a/451-balgar...olazh-v-sofiya
Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството
За Видин вероятно се чака завършване на скоростния път, би трябвало да добави стойност.
Въпрос и от мен - ПФ, без които нямаше да се случи разводняване на 1.90 /при НСА от над 4лв./,обмислят ли да станат наематели, явно са фенове на проекта.
Last edited by penman; 30.07.2024, 17:52.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Груев, на въпрос 5 частичен отговор, от 2017г
https://www.investor.bg/a/451-balgar...olazh-v-sofiya
Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството
За Видин вероятно се чака завършване на скоростния път, би трябвало да добави стойност.
Въпрос и от мен - ПФ, без които нямаше да се случи разводняване на 1.90 /при НСА от над 4лв./,обмислят ли да станат наематели, явно са фенове на проекта.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Ееее, ти разби всичко детско в мен.
Аз лично очаквам, че ще има сделка за нови площи преди заветната дата от 06.08. но да видим дали ще се окаже, че е така, или е пожелателно мислене.
Отчетът е точно това, което се очакваше да е - нито много добър, нито много лош, стандартен, но тук няма и как да има някакви изненади, просто се следва предначертаната линия и се чака декември 2029. Приходите са същите, като в първото Кю, малко са си вдигнали заплатите, а ДВИ-то се разписва на 4500 брутно, ма това нищо не е. Все пак тази година ще сме над 10 милиона приходи от наеми и такса управление, което си е доста добре, а очакваната счетоводна печалба ще е над 5 милиона, т.е. би следвало да има дивидент от около 2 стотинки по закон (като го намалят с около 4,5 милиона главници), плюс колкото им се откъсне от минали години, в зависимост от наличностите по сметката, ако имат желание, че тази година нямаха, и ако не продадат нещо. НСА на акцията е вече към 4 лева - да се надяваме да я видим и в платформите си в обозримо бъдеще
Понеже по времето на уебинара ще съм на летището и не знам доколко ще мога да задавам въпроси, да си задам въпросите тук, ДВИ-то или Брешков явно ни чете:
1. Колко са заетите площи в момента, за които са сключени договори за наем и са обявени надлежно, но все още не плащат наем и ще го плащат някога в бъдеще, защото собствениците не са влезли във владение и/или договорите са сключени с отложено плащане.
2. Според доклада на Фортън за Кю2 2024 свободните площи в офис сгради са около 15% - защо нито една наша сграда не е запълнена поне на 85% и абсолютно всички са под този, абсолютно стандартен за София показател? И това важи както за новата сграда, за която има някакво оправдание, така и за двете стари?
3. Пак според доклада на Фортън, първокласните офис сгради вече са на наемни цени достигащи 18 евро на квадрат, а наскоро имахме обявена сделка с Шелли на 20 евро на квадрат (при това дори без ДДС) и то в нецентрален офис с по-лоша локация от Синерджи - защо нашите цени хем са около 15 евро (за Бош и под 15 евро, но те са голям наемател), и то за Синерджи, хем офисите са полупразни?
4. Ако обслужващото дружество е в невъзможност да намери наематели, защо не се смени с друго - очевидно на пазара има търсене на първокласни имоти, а и таксата, която плащаме, не е пренебрежимо малка за резултатите, които имаме към момента?
5. Водени ли са преговори за продажба на имота на Бриколаж и ако да, на каква ориентировъчна цена? Какво РЗП може да се изгради на имота от 15 декара? Ще бъде ли удължаван срока с Бриколаж, който изтича през 2026, или ше се търси продажба само на парцела, без наемател?
6. Какво става с имотите на Околовръстното и колко от тях реално могат да бъдат продадени? Какво РЗП може да се изгради на имота от 16 декара, от които 7.5 декара в регулация? На сайта все още стои картинка с плот 2, който вече продадохме, или греша?
7. Има ли развитие с имотите във Видин и Лозенец - очевидно в момента пазарът е добър и всеки търси имот, в който да вложи сума, която да не изгори от инфлацията. Обсмисляна ли е възможността да се обособят в отделни, дъщерни дружества, и да се пуснат за продажба на частни лица и компании, желаещи да инвестират в подобни имоти, но нямащи цялата сума?
8. Водени ли са преговори/имало ли е запитвания за продажба на сградата в Бизнес парка и Камбаните? Обсъждана ли е възможността и те да бъдат продадени на части, например на настоящите наематели?
9. Какви са прогнозите им за счетоводна печалба, запълняемост към 31.12.2024 по сгради и съответно дивидент за 2024?
10. Каква е дължимата сума от наши наематели, която те следва да ни възстановят, за направени от нас разходи по преобразуване на офис пространствата в Синерджи към 30.06.2024
Ами това е от мен - лека, доходна и безаварийнаNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 10 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение
Това го имаше и в предния отчет..
Коментар
-
Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение
това не го разбрах, какво имаш предвид?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от camaz Разгледай мнениеАиде, и синерджито направили синергия с Биодит.
Дано да се получат нещата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнениеУдавник за сламка се хваща, но все пак прочетох това "Предстои и финализирането на преговори за отдаване на нови площи, включително разширяване на наетите от съществуващи наематели."
като цяло - разочароващо, не виждам ръст на приходите спрямо q1...
Коментар
Коментар