IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (5BU / BREF)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от MarkoVanBasten Разгледай мнение

Тук всичко свършва 2029, така че просто пресичай внимателно, храни се здравословни и ще дочакаш "мазните" пари.
    Само да вметна, че срока лесно може да се промени, така че всеки да има едно наум и за това !

Коментар

• Първоначално изпратено от penman Разгледай мнение
      ПФ си имат офиси. Това, че са подкрепили проекта, който е "перлата" сред имотите на д-вото, не е основание за промяна на сградите, особенно ако са собствени. По-важно е да не реанимират строителството на 85 метровата сграда на площадката на Бриколажа, че докато дойде време за "мазни" дивиденти, може и да не съм сред живите.
      Тук всичко свършва 2029, така че просто пресичай внимателно, храни се здравословни и ще дочакаш "мазните" пари.

Коментар

• Договора с онтотекст дали не е крачка за местене на цялата Сирма. Някой знае ли сградата им на цариградско дали е тяхна?

Коментар

• Тъкмо кацам, отварям екстри и хоп, точно както съм го предвидил - явно по-често трябва да има уебинари - един етаж от малките сме отдали в СИнерджи, браво
          Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          ......Аз лично очаквам, че ще има сделка за нови площи преди заветната дата от 06.08. но да видим дали ще се окаже, че е така, или е пожелателно мислене.

.....

Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,
            На основание чл. 17, т. 1 от Регламент (ЕС) 596/2014 г. Ви уведомявам за
            следното:
            „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ сключи договор за наем за
            офис площи с „Онтотекст“ АД в Синерджи Тауър в София Тех Парк. Наемният срок,
            съгласно договорa, е 5 години, а отдадената площ е 1322.40 кв.м.
            С новоотдадените площи, процентът на запълняемост на Синерджи Тауър
            възлиза на 58.99%, от които заетите офис площи възлизат на 57.85%.

Коментар

• И аз да задам въпрос, ако не мога да се включа.

По какъв начин се капитализира "Зелена сграда на годината" , във връзка с все по-често следеното от инвеститори/stakeholders на потенциални наематели ESG политики.

https://www.buildingoftheyear.bg/bg/...tauyr-sofija-z

​​​​​

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984- Разгледай мнение
                Груев, на въпрос 5 частичен отговор, от 2017г
                https://www.investor.bg/a/451-balgar...olazh-v-sofiya
                Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството

За Видин вероятно се чака завършване на скоростния път, би трябвало да добави стойност.

Въпрос и от мен - ПФ, без които нямаше да се случи разводняване на 1.90 /при НСА от над 4лв./,обмислят ли да станат наематели, явно са фенове на проекта.

ПФ си имат офиси. Това, че са подкрепили проекта, който е "перлата" сред имотите на д-вото, не е основание за промяна на сградите, особенно ако са собствени. По-важно е да не реанимират строителството на 85 метровата сграда на площадката на Бриколажа, че докато дойде време за "мазни" дивиденти, може и да не съм сред живите.
                Last edited by penman; 30.07.2024, 17:52.

Коментар

• Груев, на въпрос 5 частичен отговор, от 2017г
                  https://www.investor.bg/a/451-balgar...olazh-v-sofiya
                  Параметрите на застрояване на парцела с площ 14 701 кв. м. са Кинт 3,5, плътност 60% и височина 85 метра, казва се в годишния отчет на дружеството

За Видин вероятно се чака завършване на скоростния път, би трябвало да добави стойност.

Въпрос и от мен - ПФ, без които нямаше да се случи разводняване на 1.90 /при НСА от над 4лв./,обмислят ли да станат наематели, явно са фенове на проекта.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Ееее, ти разби всичко детско в мен .
                    Ми ето, идва уебинар, ще имаш време да питаш Аз лично очаквам, че ще има сделка за нови площи преди заветната дата от 06.08. но да видим дали ще се окаже, че е така, или е пожелателно мислене.

Отчетът е точно това, което се очакваше да е - нито много добър, нито много лош, стандартен, но тук няма и как да има някакви изненади, просто се следва предначертаната линия и се чака декември 2029. Приходите са същите, като в първото Кю, малко са си вдигнали заплатите, а ДВИ-то се разписва на 4500 брутно, ма това нищо не е. Все пак тази година ще сме над 10 милиона приходи от наеми и такса управление, което си е доста добре, а очакваната счетоводна печалба ще е над 5 милиона, т.е. би следвало да има дивидент от около 2 стотинки по закон (като го намалят с около 4,5 милиона главници), плюс колкото им се откъсне от минали години, в зависимост от наличностите по сметката, ако имат желание, че тази година нямаха, и ако не продадат нещо. НСА на акцията е вече към 4 лева - да се надяваме да я видим и в платформите си в обозримо бъдеще

Понеже по времето на уебинара ще съм на летището и не знам доколко ще мога да задавам въпроси, да си задам въпросите тук, ДВИ-то или Брешков явно ни чете:

1. Колко са заетите площи в момента, за които са сключени договори за наем и са обявени надлежно, но все още не плащат наем и ще го плащат някога в бъдеще, защото собствениците не са влезли във владение и/или договорите са сключени с отложено плащане.

2. Според доклада на Фортън за Кю2 2024 свободните площи в офис сгради са около 15% - защо нито една наша сграда не е запълнена поне на 85% и абсолютно всички са под този, абсолютно стандартен за София показател? И това важи както за новата сграда, за която има някакво оправдание, така и за двете стари?

3. Пак според доклада на Фортън, първокласните офис сгради вече са на наемни цени достигащи 18 евро на квадрат, а наскоро имахме обявена сделка с Шелли на 20 евро на квадрат (при това дори без ДДС) и то в нецентрален офис с по-лоша локация от Синерджи - защо нашите цени хем са около 15 евро (за Бош и под 15 евро, но те са голям наемател), и то за Синерджи, хем офисите са полупразни?

4. Ако обслужващото дружество е в невъзможност да намери наематели, защо не се смени с друго - очевидно на пазара има търсене на първокласни имоти, а и таксата, която плащаме, не е пренебрежимо малка за резултатите, които имаме към момента?

5. Водени ли са преговори за продажба на имота на Бриколаж и ако да, на каква ориентировъчна цена? Какво РЗП може да се изгради на имота от 15 декара? Ще бъде ли удължаван срока с Бриколаж, който изтича през 2026, или ше се търси продажба само на парцела, без наемател?

6. Какво става с имотите на Околовръстното и колко от тях реално могат да бъдат продадени? Какво РЗП може да се изгради на имота от 16 декара, от които 7.5 декара в регулация? На сайта все още стои картинка с плот 2, който вече продадохме, или греша?

7. Има ли развитие с имотите във Видин и Лозенец - очевидно в момента пазарът е добър и всеки търси имот, в който да вложи сума, която да не изгори от инфлацията. Обсмисляна ли е възможността да се обособят в отделни, дъщерни дружества, и да се пуснат за продажба на частни лица и компании, желаещи да инвестират в подобни имоти, но нямащи цялата сума?

8. Водени ли са преговори/имало ли е запитвания за продажба на сградата в Бизнес парка и Камбаните? Обсъждана ли е възможността и те да бъдат продадени на части, например на настоящите наематели?

9. Какви са прогнозите им за счетоводна печалба, запълняемост към 31.12.2024 по сгради и съответно дивидент за 2024?

10. Каква е дължимата сума от наши наематели, която те следва да ни възстановят, за направени от нас разходи по преобразуване на офис пространствата в Синерджи към 30.06.2024

Ами това е от мен - лека, доходна и безаварийна
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение

Това го имаше и в предния отчет.
                      Ееее, ти разби всичко детско в мен .

Коментар

• Първоначално изпратено от balkandjia Разгледай мнение

това не го разбрах, какво имаш предвид?
                        Цитат "С радост обявяваме разширяването на нашето сътрудничество с операторите на coworking пространства, като оборудваме новата локация на Work & Share Synergy Tower. Това е четвъртият coworking център, който имаме привилегията да оборудваме."

Коментар

• Първоначално изпратено от camaz Разгледай мнение
                          Аиде, и синерджито направили синергия с Биодит.
                          Дано да се получат нещата.
                          това не го разбрах, какво имаш предвид?

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
                            Удавник за сламка се хваща, но все пак прочетох това "Предстои и финализирането на преговори за отдаване на нови площи, включително разширяване на наетите от съществуващи наематели."
                            Това го имаше и в предния отчет.

като цяло - разочароващо, не виждам ръст на приходите спрямо q1...

Коментар

• Удавник за сламка се хваща, но все пак прочетох това "Предстои и финализирането на преговори за отдаване на нови площи, включително разширяване на наетите от съществуващи наематели."

Коментар

• Аиде, и синерджито направили синергия с Биодит.
                                Дано да се получат нещата.

Коментар

Working...
                                X