IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
    И двата лагера правите някакви много груби и генерални изчисления, общо взето си губите времето. Сметките ви могат да дадат малки отклонения, но достатъчни да вкарат някой човечец в беля. Просто досега никой не е измислил универсална формула за забогатяване и финансова стабилност.
    И от мен да знаете, че при един дългосрочен кредит (да кажем 30 години), най-маловажното нещо е "Каква ще ми бъде вноската днес".
    Един-единствен е истинският аргумент за покупка и той е нарастването на доходите с по 10% всяка година. Ако не дай боже това отпадне ще станат нулеваци

    Коментар


    • И двата лагера правите някакви много груби и генерални изчисления, общо взето си губите времето. Сметките ви могат да дадат малки отклонения, но достатъчни да вкарат някой човечец в беля. Просто досега никой не е измислил универсална формула за забогатяване и финансова стабилност.
      И от мен да знаете, че при един дългосрочен кредит (да кажем 30 години), най-маловажното нещо е "Каква ще ми бъде вноската днес".

      Коментар


      • Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

        Естествено, че ще го "избие". Ако вместо да жулиш ракия от обяд и да псуваш скъпотията преди 5 години си беше купил въпросната 100м2 панелка с кредит, колко щеше да ти излезе и колко ще и вземеш днес.
        Ами ако след хипотетичната покупка преди 5 години ме беше блъснал трамвай? Кой щеше да ми плаща кредита, баща ми и майка ми пенсионерите ли?
        А ако бях купил биткойни преди 5 години?

        Рискът е основен компонент при вземането на всяко едно инвестиционно решение, а най-добрите исторически сцениарии не се повтарят никога. Този риск си има цена, която трябва да се калкулира при вземането на това решение.Да не говорим, че в момента дори при нулев риск наемът си остава по-изгоден от ипотеката.
        Last edited by ejonny2376; 21.04.2021, 15:23.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от BlackRock Разгледай мнение
          Според мен наемите в момента са по-ниски отколкото месечната вноска за апартамент, когато апартаментът е по-скъп (да кажем тристаен в хубав район). За едно двустайно жилище във Вазов ми даваха ипотечен заем за 30 г. с вноска - 900лв. Аналогичен апартамент струва към 800 лв. Първоначалната вноска, данъците и поддръжката не ги включвам даже.
          вазов е странен квартал.
          високи цени, ниски наеми.
          препоръка е

          Коментар


          • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

            Всъщност сметката ти не е коректна с доста.
            Апарта под наем е по-голям с поне 20 квадрата реални / което са 25 000 евро разлика в цената/ и има паркомясто, което Ратко знае , но е поне 100-150 лева наем и около 20 000 евро. Обзавеждането на апарта под наем е поне 2 пъти по-скъпо от този за продажба..
            Крайният резултат е че при това сравнение наема е многократно по-изгоден от покупката...Несравнимо. Като добавим и аргументите за риска, мобилността и т.н. за които пиша от години избора би трябвало да е ясен - живота под наем е по-изгоден от ипотечката. Това важи буквално за всички апрти от 3-стаен нагоре. За двустаен в повечето случаи също. При маломерките покупката генерално е по-изгодна ама за какво ти е....като е за лично ползване ?!?! Тя е винаги временно решение и наема пасва по-добре.
            Т.е. ситуацията , че лихвената част от месечната вноска повече от месечният наем е вече достигната за повечето апарти, които имат смисъл от покупка.... Когато включиш всички разходи, обзавеждане, довършване, време и т.н. А за лЮкс сегмента е направо шокиращо предимството на наема пред ипотечката....
            втория е много по-добре.
            в първия даже не забелязах кухня.
            препоръка е

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pinoccio Разгледай мнение

              100 кг. са си свръх тегло. Нормално тегло за 1.80 м. е 70 кг. Дори да тренираш, ако си чист и не ползваш препарати, няма как да си над 70 кг. за тази примерна височина. Всички препарати съдържат креатин, за да ти помпат клетките с вода и да ти расте привидно мускулатурата. На клетъчно ниво си плик с вода. Спреш ли ги, организмът ще изхвърли тази вода като околоплодни води - все едно си родил. Така нормалното хранене се свежда до 1000 ккал. дневно. Достатъчно е да ядеш бобови храни, ядки, зърнени и зеленчуци и плодове. С такава разкладка можеш да изкараш и със 100 лв. месечно. Ако имаш градина - и 50 са достатъчно. Аз съм 72 кг. и правя с това оптимално тегло всякакви щуротии на лоста, успоредката и халките. Толко съм влязъл в казармата някога, когато съм бил изграден физиологически, толкоз съм и сега. Това означава оптимум. Със 100 кг. тегло можеш само лежанка да правиш и ако виснеш на висилката - ще риташ на нея като обесен. Разликата е огромна. Ръката ми е 38 без никога да съм пил каквото и да било, бил съм само на посочените три уреда и тренирам за здраве и до днес. Мускулът е продълговат, здрав и устойчив във времето. При щанги е топчест и се топи като сладолед, след като спреш. С времето сухожилията ти стават на съчки. Погледни ги Арнолд и Ван Дам - нищо не е останало от тях. Сигурно са изяли цели зоопаркове и тирове с препарати с все шофьорите.
              за жена. ))
              препоръка е

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение


                ".....Продава имота, като си получава разликата между продажната цена и остатъка по дълга. Ами ако беше под наем, какво щеше да получи? Един холем гуй........"
                А собственият капитал, налят в началото, дали ще си го избие? А риска имотът да бъде продаден от ЧСИ с 50% дискаунт и да остави дългове на децата си как го оценяваш?
                Естествено, че ще го "избие". Ако вместо да жулиш ракия от обяд и да псуваш скъпотията преди 5 години си беше купил въпросната 100м2 панелка с кредит, колко щеше да ти излезе и колко ще и вземеш днес.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                  Жонка, Кауфланд е тук от началото на 2000 .... Това че не си го виждал като магазин нищо не означава....
                  И съм бил единствено шев и кройка на салона на селската кръчма.... Какво друго може да е един келнер ?!
                  Апартаменти нямам и никога не съм писал колко нямам, а това дето го имам / в Радомир/ ми го купи тъщата....
                  Относно честният начин на изкарване на пари.... Малкото което съм изкарал е честно.... въпрос на принципи....А можех да изкарвам десетократно или дори повече нечестно....Ама не е за мен тва.... да разреждам допълнително вече разредената шльокавица на селските вип клиенти...
                  Ясно, значи аз съм се объркал - мисля преди време постоянно говореше за "последните ми няколко апартамента" (което звучи все едно че имаш поне 10), за сгради с Шиндлери, само за нови строителства и тем подобни които си ги накупил по 800-1000 Евро на зелено и сега стрували по 2500.

                  Аз като казах, че съм купил 1 имот за 37 години живот, веднага ми се нахвърлиха, че лъжа разните Пешовци и Седларовци (които пък на дърти години нямат нито 1 качествен имот, но иначе самочувствие до небесата).

                  Впрочем Кауфланд България е създаден 2006 година, това само за протокола.

                  Дали пък няколкото брокера-повишители не объркахте никовете, от които пишете?



                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от 20000леваЗАПЛАТА Разгледай мнение

                    И колело нямам. Нулевак от всякъде.
                    къде отиват всички тия пари от бизнеса?!
                    заплатка, ти май и бизнес нямаш, нали?
                    препоръка е

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение

                      Нека се опитам да обясня. Посочената "панелка в Люлин" струва по твои думи 30к евро кеш + 1000 лева вноска за 35 години. С други думи 170 хиляди евро. Да видим справката:

                      Вид имот: 4-СТАЕН,
                      Местоположение: град София
                      Под райони: ЛЮЛИН 10, ЛЮЛИН 7, ЛЮЛИН 6, ЛЮЛИН - ЦЕНТЪР, ЛЮЛИН 9, ЛЮЛИН 8, ЛЮЛИН 1, ЛЮЛИН 3, ЛЮЛИН 2, ЛЮЛИН 4, ЛЮЛИН 5,
                      Особености: Панел
                      Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

                      Средна цена на имотите в извадката: 80119 euro
                      Средна цена на кв.м: 884 euro.


                      Сега делим 170 хиляди на 884, значи товите изчисления се базират на 200 квадратова панелка. Е, ако твоят герой се побере в 100 квадратова такава, ще плаща само 500 лева месечна вноска, по-малко от семейните му разходи за цигари и ракия!

                      Сега за мърдането от имота. Да предположим, че след 5 години реши да смени жилището/ града/ държавата/ планетата. Продава имота, като си получава разликата между продажната цена и остатъка по дълга. Ами ако беше под наем, какво щеше да получи? Един холем гуй.

                      ".....Продава имота, като си получава разликата между продажната цена и остатъка по дълга. Ами ако беше под наем, какво щеше да получи? Един холем гуй........"
                      А собственият капитал, налят в началото, дали ще си го избие? А риска имотът да бъде продаден от ЧСИ с 50% дискаунт и да остави дългове на децата си как го оценяваш?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                        Какви кренвирши, нали твърдеше, че си бил шеф на голяма фирма с милиарди оборот? Кауфланд ги има мисля след 2006-2007 година. Всичките апартаменти ново строителство си ги накупил без кредити до 2016 година преди големия скок, така ли? Какъвто и шеф да си бил, няма как да си накупил толкова много жилища за такъв кратък период.

                        Или послъгваш за броя и вида имоти, или парите не си ги изкарал по съвсем честния начин (който рекламираш тук).
                        Жонка, Кауфланд е тук от началото на 2000 .... Това че не си го виждал като магазин нищо не означава....
                        И съм бил единствено шев и кройка на салона на селската кръчма.... Какво друго може да е един келнер ?!
                        Апартаменти нямам и никога не съм писал колко нямам, а това дето го имам / в Радомир/ ми го купи тъщата....
                        Относно честният начин на изкарване на пари.... Малкото което съм изкарал е честно.... въпрос на принципи....А можех да изкарвам десетократно или дори повече нечестно....Ама не е за мен тва.... да разреждам допълнително вече разредената шльокавица на селските вип клиенти...
                        Last edited by pesimist4o na kvadrat; 21.04.2021, 14:56.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение


                          Вариант 1: Плащаш месечен наем от 1000 лева и имаш пълна свобода на действие (да се местиш където искаш и когато искаш), без финансови рискове.
                          Вариант 2: Плащаш 30к евро кеш (които вече трябва да си ги спестил), 1000 лева вноска (от които 2/3 лихви), поемаш риска да останеш на улицата с огромен дълг и се надяваш след 35 години евентуално да имаш собствена панелка в Люлин, която е възможно физически да не съществува дотогава, като за тези 35 години се обвързващ с този имот и не можеш да мръднеш от него.

                          Обясни ми кой разумен човек би направил глупостта да предпочете Вариант 2!
                          Нека се опитам да обясня. Посочената "панелка в Люлин" струва по твои думи 30к евро кеш + 1000 лева вноска за 35 години. С други думи 170 хиляди евро. Да видим справката:

                          Вид имот: 4-СТАЕН,
                          Местоположение: град София
                          Под райони: ЛЮЛИН 10, ЛЮЛИН 7, ЛЮЛИН 6, ЛЮЛИН - ЦЕНТЪР, ЛЮЛИН 9, ЛЮЛИН 8, ЛЮЛИН 1, ЛЮЛИН 3, ЛЮЛИН 2, ЛЮЛИН 4, ЛЮЛИН 5,
                          Особености: Панел
                          Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

                          Средна цена на имотите в извадката: 80119 euro
                          Средна цена на кв.м: 884 euro.


                          Сега делим 170 хиляди на 884, значи товите изчисления се базират на 200 квадратова панелка. Е, ако твоят герой се побере в 100 квадратова такава, ще плаща само 500 лева месечна вноска, по-малко от семейните му разходи за цигари и ракия!

                          Сега за мърдането от имота. Да предположим, че след 5 години реши да смени жилището/ града/ държавата/ планетата. Продава имота, като си получава разликата между продажната цена и остатъка по дълга. Ами ако беше под наем, какво щеше да получи? Един холем гуй.
                          Last edited by BONI; 21.04.2021, 14:41.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от fsck Разгледай мнение

                            Брокитата продължавате да не разбирате защо хората имащи пари не ги дават за ту'ли. Аз проблем да дам 1к или дори 2к лева за апартамент нямам - просто НЕ ИСКАМ, защото в софия НЯМА жилище което да струва толкова на фона на лайната, пияниците и олигофрените за съседи. Продължавай да правиш сметка на чуждите пари като циганче пред баничарница
                            от къде ловите с жена ти самолета за залцбург?
                            препоръка е

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
                              Колеги, чета ви и се мая. Някои ядат колкото кон, други обикалят света щото Каката свирнала и т.н. Явно повечето сте младежи дето не си спомняте 90те години.... Или пък дори 50-те години също / питайте някой дядо/. Вероятно не сте взимали и кредит никога и повечето ви е дошло на готово без собствени усилия....Нямате идея как се изкарват пари с работа. И не ги уважавате !
                              Човек живее според възможностите си, и като човек минал през ипотечка , която исках да махна най-бързо щото поне тогава на всеки 6 месеца ми вдигаха лихвата без предупреждение се правят нужните компромиси докато проблема се реши. Та по този повод 1-2 години не съм ходил на море / каква Австрия какъв шопинг, какви 5000 калории на ден/ , Маах кренвирши за 2 лева килото от Кауфланд тогава в които сигурно имаше всичко друго без месо.... И така докато не погасих. Та тогава разхода не ми е бил 1500 , а може би бил 750 за 4-членно семейство / тогава бяхме по-малко/. Правиш каквото е необходимо !
                              Как си мислите, че живеят хората в страната ? Не само в София ? Харчат по 3-4000 лева на месец ? И откъде ще дойдат тези пари в Тутракан примерно ? Айде слезте на земята и не съдете от позицията на разхистничество на лесно дошли пари и лесноп си отишли.
                              Направо ме накарахте да се замисля за стратегията ми към чаветата ! Ако им оставя всичко наготово ще се превърнат във вас , без уважение към парите и труда за постигането им....... Ще трябва изглежда да преосмислям нещата....
                              Какви кренвирши, нали твърдеше, че си бил шеф на голяма фирма с милиарди оборот? Кауфланд ги има мисля след 2006-2007 година. Всичките апартаменти ново строителство си ги накупил без кредити до 2016 година преди големия скок, така ли? Какъвто и шеф да си бил, няма как да си накупил толкова много жилища за такъв кратък период.

                              Или послъгваш за броя и вида имоти, или парите не си ги изкарал по съвсем честния начин (който рекламираш тук).

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
                                Колеги, чета ви и се мая. Някои ядат колкото кон, други обикалят света щото Каката свирнала и т.н. Явно повечето сте младежи дето не си спомняте 90те години.... Или пък дори 50-те години също / питайте някой дядо/. Вероятно не сте взимали и кредит никога и повечето ви е дошло на готово без собствени усилия....Нямате идея как се изкарват пари с работа. И не ги уважавате !
                                Човек живее според възможностите си, и като човек минал през ипотечка , която исках да махна най-бързо щото поне тогава на всеки 6 месеца ми вдигаха лихвата без предупреждение се правят нужните компромиси докато проблема се реши. Та по този повод 1-2 години не съм ходил на море / каква Австрия какъв шопинг, какви 5000 калории на ден/ , Маах кренвирши за 2 лева килото от Кауфланд тогава в които сигурно имаше всичко друго без месо.... И така докато не погасих. Та тогава разхода не ми е бил 1500 , а може би бил 750 за 4-членно семейство / тогава бяхме по-малко/. Правиш каквото е необходимо !
                                Как си мислите, че живеят хората в страната ? Не само в София ? Харчат по 3-4000 лева на месец ? И откъде ще дойдат тези пари в Тутракан примерно ? Айде слезте на земята и не съдете от позицията на разхистничество на лесно дошли пари и лесноп си отишли.
                                Направо ме накарахте да се замисля за стратегията ми към чаветата ! Ако им оставя всичко наготово ще се превърнат във вас , без уважение към парите и труда за постигането им....... Ще трябва изглежда да преосмислям нещата....
                                В един период от живота си обядвах "Зайо-Байо" поради финансово нямане.
                                ​​​​​​Нямам голямо желание да се връщам в период, в който си броях стотинките ... ама буквално ги броя, преди да вляза в магазина.

                                Уважавам страшно много хора, които в името на някаква цел (ипотека, диплома, позиция, състезание) могат да гладуват, да не спят и да не почиват с години. Важното е да си е струвало.

                                Колкото до децата - никога не съм разбирал защо нашите не са купили още едно жилище на ниски цени и при високи за онова време доходи. Да го бяха купили, двойно щях да им го откупя и то след приспадната инфлация ... както и да е, те са финансово неграмотни, но добри хора. Не прави тази грешка.
                                ​​​​​​Децата ти може да са страхотни добре платени професионалисти и пак да не могат да си купят жилище, ако повишителите се окажат прави.

                                Та така, мисля, че дилемата "собствено жилище или храна, която не те убива" съм я решил за момента. Предпочитам да съм под наем, но да съм здрав.

                                Коментар

                                Working...
                                X