Първоначално изпратено от troika
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Благодаря на всички за отговорите. Да явно като всяко нещо е въпрос на гледна точка. Варна си има доста хубави и лоши черти като всеки град. Естествено всичко е въпрос на гледна точка. Относно манталитета и склонността към измекярстване съм принуден да се съглася. В последните години се появиха тук там ресторанти със стил и идея. Лошото е че Ковид ги попари. Към вече споменатите мога да добавя Мр. Баба (т.н. корабче) и Старият Чинар.
Чуденката ми беше при положение, че цените вече са стабилно 1500-2000 Е/кв в добрите райони дали си струва в този град. Естествено, че добрата локация винаги си е атрактивна, качественото строителство. Естествено когато се купува за себе си е различно. Когато е за инвестиция вече е малко по-сложно. Там вече трябва да се търси някакъв баланс. Относно наемите аз знам, че има и високи и ниски. Това обаче което чувам е, че хората масово имат горна граница 400-500 и край. Баба ми например отдава ремонтирана гарсониера 42кв панел за 280 лв. Иди се бори с такава "конкуренция".
Коментар
-
Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат имотите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това каза Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia Tech, в предаването „Клуб Investor“ на Bloomberg TV Bulgaria.
По думите му в момента сме в по-различна среда в сравнение с миналия имотен балон, който се спука с тежки последствия, защото експозицията към ваканционни имоти, чиито цени тогава спаднаха в пъти, не е толкова голяма. „Сега сме в ситуация, в която ефектът ще бъде в големите градове, където имотите традиционно не носят толкова голям риск. Въпреки това в години на свиване на търсенето, най-вече поради свиване на ипотечното кредитиране, спад от порядъка на 20-25% е очакван и е в рамките на нормалния цикъл“.
Малиии вечните ъпъри вече говорят за 25% СПАДНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от potentielle_energie Разгледай мнениеКаква е себестойността на нов дувар 380x250x238 в България?
https://tashev-galving.com/cat/43012...ni-za-zidariya
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение
Да , верно, не е НСИ а Агенция по вписванията.
Данните за 1вото тримесечие за София са:
Продажби 7268
Законни ипотеки 964
Договорни 2506
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеАааа, ти в този смисъл пишеш ,че парите изчезвалиЕстествено , че за дадени индивиди изчезват, но пък влизат в джоба на други , та пак си съществуват. Не знам какво се случва с тези които се набутват с непродаваеми коптори защото да ти кажа такива не съм срещала. Когато купиш нещо което не струва се изчаква известно време и пак се намира някой "умник", който ще го прекупи ,че често и на по-висока цена
Нали виждаш какво се случва с цената на панелките да не би да им е паднала цената ? Ами ,не, не е паднала, че даже и се е качила
Вие не разбирате разликата м/у номинално и реално.
Ако си се набутал с 800 евра за панел 2008, сега дори да го разкараш за 1200 - пак си на загуба.
Отделно че е трябвало чакаш цял период на нов бум, за да го отвържеш...
И не става дума само за това изчезване на пари.
ЦБ-тата като почнат да си свиват балансите ще го усетите.
Най-вероятно пак няма да разберете процеса, но определено ще го усетите.
За да не усложняваме процеса приемаме, че скоростта на парите е единица, а с/у парите стоят стоки и услуги. И като почнат да намаляват парите в обръщение - ще видите какво се случва с другата страна на уравнението... приятен ден.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Каква е себестойността на нов дувар 380x250x238 в България?
https://tashev-galving.com/cat/43012...ni-za-zidariya
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнение
По същество - дали за хората, които успяха да се занулят с с грешни инвестиции в неподходящия момент - парите не изчезват? Как мислиш?
А ако се набуташ с някой надценен коптор, непродаваем панел, който в един момент остане вечно твой /банките като спрат да финансират тия сделки/ - дали пак не изчезват?Или панелите са като виното - колкото повече десетилетия отлежават - толкова повече им се подобряват характеристиките?
Естествено , че за дадени индивиди изчезват, но пък влизат в джоба на други , та пак си съществуват.
Не знам какво се случва с тези които се набутват с непродаваеми коптори защото да ти кажа такива не съм срещала. Когато купиш нещо което не струва се изчаква известно време и пак се намира някой "умник", който ще го прекупи ,че често и на по-висока ценаНали виждаш какво се случва с цената на панелките да не би да им е паднала цената ? Ами ,не, не е паднала, че даже и се е качила
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеКакво е всеобщото виждане, че парите изчезват от само себе си ,ли ? Наистина ми е интересно ,аз не съм икономист и няма лошо да ми обясниш.
По същество - дали за хората, които успяха да се занулят с грешни инвестиции в неподходящия момент - парите не изчезват? Как мислиш?
А ако се набуташ с някой надценен коптор, непродаваем панел, който в един момент остане вечно твой /банките като спрат да финансират тия сделки/ - дали пак не изчезват?Или панелите са като виното - колкото повече десетилетия отлежават - толкова повече им се подобряват характеристиките?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеНе "моето", а всеобщото!
Какво е всеобщото виждане, че парите изчезват от само себе си ,ли ? Наистина ми е интересно ,аз не съм икономист и няма лошо да ми обясниш.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеТвоето виждане е различно, ли ?
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Julius_BG Разгледай мнениеОще един бисер влезе в архива!
Започвам сериозно да обмислям публикуването им в книжка с мека подвързия!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнениеПарите ,не изчезват те само променят собствениците си и целта за която се използват.
Започвам сериозно да обмислям публикуването им в книжка с мека подвързия!
- 1 like
Коментар
-
Има логика - депозитите са пари селед продажбата на имот . Те не отразяват потенциал за покупка , а немощ . Те. запечатани са там , а не приготвени ....... мда . А се качват за да има равенство между кредитна и депозитна маса . В края на краищата кредитът се отпуща за сделка с имот , а чек после става депозит .
Коментар
-
https://m.investor.bg/bylgariia/451/...rmalen-353061/
Очакваме фаза на спад в класическия бизнес цикъл, като първите потърпевши индустрии ще бъдат имотите, ще ги последва банковото кредитиране, свиване на достъпа до капитал, но заедно с тях ще бъдат ударени и всички индустрии, които са разчитали на рисково финансиране. Това каза Георги Стоев, съосновател и председател на Trakia Tech, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар