Първоначално изпратено от nkavrakov1982
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
4% е абсурд! Аз съм теглил 2007~2008 на 7%, след няма 1 год ми я вдигнаха на 14%! Нямате си на представа банките, като останат без мангизи как вдигат лихвите. Не питай старило, питай патило!
След 6 месеца съм готов да се обзаложа на каквото искаш, че ще има ипотеки под 4% ГПР.
- 1 like
Коментар
-
4% е абсурд! Аз съм теглил 2007~2008 на 7%, след няма 1 год ми я вдигнаха на 14%! Нямате си на представа банките, като останат без мангизи как вдигат лихвите. Не питай старило, питай патило!
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
Като е пасивна инвестиция защо държиш апартаменти без наематели? Нали няма занимавка?
Иначе повечето борсови инвестиции се оказаха по-добри оттогава насам, като имаш предвид че за дивидента не трябва да правиш ремонти и да търсиш наематели.
Дивидентните акции / не знам дали има такава статистика/ за последните 5 години са почти сигурно на минус без да се смята дивидента.
S&P 500
3,936.69+1,464.15 (59.22%)past 5 years
DAX PERFORMANCE-INDEX
13,251.14+1,011.08 (8.26%)past 5 years
STOXX Europe 600
423.04+42.88 (11.28%)past 5 years
ПП Имам друга пасивна инвестиция - многократно по-безрискова от борсите и посредниците, която е донесла съпоставим процент на СП500. Имам я поради тъпата идея за диверсификация. Човек се учи от грешките си обикновено.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.07.2022, 15:36.
Коментар
-
Първоначално изпратено от increce Разгледай мнение
При вече сключени договори, за да стане лихвата 5-6% трябва средната лихва по депозити да стане горе-долу толкова. Плаващата компонента на банките вече е обвързана с обективни критерии, а не както беше 2006-2009 г. Такова увеличение по подписани договори според мен е 99% невъзможно, вече.
Друг е въпросът по нови договори за кредит какви ще са условията.Last edited by better; 20.07.2022, 15:30.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Прогнози на кого ?
На какво искаш да се обзаложим, че няма да са толкова високи ? Дори твърдя, че след 6 месеца ще има все още под 4% ГПР.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от BobyB Разгледай мнение
Като е пасивна инвестиция защо държиш апартаменти без наематели? Нали няма занимавка?
Иначе повечето борсови инвестиции се оказаха по-добри оттогава насам, като имаш предвид че за дивидента не трябва да правиш ремонти и да търсиш наематели.
Коментар
-
Не забравяй, че тулите са относително пасивна инвестиция. Та кое подобно като усилия нещо се е представило по-добре от тях от 2016 насам ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
напротив не греша, а не искам да се радвам на капиталова някоя и друга година..иначе беше ясно, че яху-то тръгва
въпрос на разбиране е кога да кажеш - катерете без мен аз съм до тук.Last edited by pesimist4o na kvadrat; 20.07.2022, 15:20.
Коментар
-
....Че грешиш за тулите от 2016 насам никой не се съмнява :-) Съвсем друг въпрос е че алтернативата ти е поне съпоставима, а може в даден момент и да е по-добра.
Напоследък не съм много уверен в доброто краткосрочно бъдеще на тулите у нас / предлагането е прекалено голямо и лесно се строи ново/, така че може да има и по-добри варианти на други места.
въпрос на разбиране е кога да кажеш - катерете без мен аз съм до тук.
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
Коментар
-
Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
факт
от 2016-та пазарът на НИ в София ми е в графа 'ще дойдат пак интересни времена...евентуално'
за последните 5 години купувам само земеделска земя, защото ми харесва и защото имам някаква идея какво да правя с нея.
напоследък се замислям, че дойде ли тежка рецесия в Европа имам по-интересни локации (поне 2) да купя нещо ~150К евра
без да си кривя душата идеята ми дойде след един разговор с крети, ако, че не спира да ни храни какви балъчета сме тук
Че грешиш за тулите от 2016 насам никой не се съмнява :-) Съвсем друг въпрос е че алтернативата ти е поне съпоставима, а може в даден момент и да е по-добра.
Напоследък не съм много уверен в доброто краткосрочно бъдеще на тулите у нас / предлагането е прекалено голямо и лесно се строи ново/, така че може да има и по-добри варианти на други места.
Коментар
-
Не са само купувачите на жилища в Китай. Сега и доставчиците на имоти бойкотират заемите. Някои доставчици на китайски предприемачи на недвижими имоти отказват да изплатят банкови заеми поради неплатени сметки, дължими към тях, знак, че бойкотът на заемите, който започна с купувачите на жилища, започва да се разпространява. Стотици изпълнители в имотната индустрия се оплакаха, че вече не могат да си позволят да плащат сами сметките си, тъй като инвеститорите, включително China Evergrande Group, все още им дължат пари. https://www.bloomberg.com/news/artic...iers#xj4y7vzkg
Коментар
-
Не се изказвай неподготвен кой колко възможности има.
Според мен само Дури донякъде , но пак недостатъчно е на нивото на Замаушката. Дори при положение, че това което преди е споделял е 1/10 истина. А ако всичко е то ще трябва целият форум/тема да се съберем за да му стигнем нивото....
от 2016-та пазарът на НИ в София ми е в графа 'ще дойдат пак интересни времена...евентуално'
за последните 5 години купувам само земеделска земя, защото ми харесва и защото имам някаква идея какво да правя с нея.
напоследък се замислям, че дойде ли тежка рецесия в Европа имам по-интересни локации (поне 2) да купя нещо ~150К евра
без да си кривя душата идеята ми дойде след един разговор с крети, ако, че не спира да ни храни какви балъчета сме тук
това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции
- 1 like
Коментар
-
При 5~6% лихва още първата год 10% от кредитополучателите ще дадат фира. Банките засяха, сега идва "жътвата", който не го знае, значи незнае кал работят пазараите, а те работят по позната от десетилетия схема: балон-пук.
Друг е въпросът по нови договори за кредит какви ще са условията.
- 1 like
Коментар
Коментар