IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

    Ама тогава трябва да включим и качеството на всички стоки и услуги, а и изобщо на заобикалящата среда. Плажът в Ница с кой плаж/басейн в и около София да го съпоставим?
    И какво толкова му харесваш на камъняка в Ница? Иначе градът е хубав и доста скъп. 15-20 евро салатата, 25 евро паста, 9-10 евро бира.
    Last edited by BONI; 09.05.2022, 19:49.

    Коментар


    • Хора, как поствате отговори ? Отговорих на песимиста, но не излиза никъде. Вярно , че акаунта ми е нов, може би има някаква проврка и забавяне ?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение
        Днес гледам всичко надолу - индекси, ойл, акции, злато, биткоин. Къде отиват тез мангизи?
        Засега се паркират и се чака, скоро ще почне да се свива паричната маса с по 100 милиарда месечно само в САЩ, после и в Европа. Много хартия ще се изгори в пещта, за да се пребори инфлацията. Много имотаджии, купили на тези безумни цени, ще страдат.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

          Ми не знам: Ти даваш примери все с уникални имоти, които ако в София са 4-6К, аналогичните в Ница ще бъдат не 7К а 15-20К....
          Иначе както и да разглеждаш цифрите поста ми беше провокиран само от това , че колегата лъже на дребно. Нито заплатата в Ница е 4К, нито топ имотите там са 4К, а по-скоро най-евтините са толкова.
          Натам нашите кусури си ги знаем. Дадох табличките само за ясна видимост.

          Резултат от Вашето търсене на:
          Вид имот: 1-СТАЕН, 2-СТАЕН, 3-СТАЕН, 4-СТАЕН, МНОГОСТАЕН, МЕЗОНЕТ,
          Местоположение: град София
          Под райони: ЦЕНТЪР,
          Да не се показват обяви, докладвани за проблем, Без оферти на АГЕНЦИИ ОТ ЧЕРНИЯ МИ СПИСЪК,

          Средна цена на имотите в извадката: 202956 euro
          Средна цена на кв.м: 1928 euro.

          ПП Относно сравнението по достъпност остатъчният доход е интересен или тази цифра
          Local Purchasing Power in Sofia is 27.12% lower than in Nice
          При 3 пъти по-скъпи имоти
          Колега , Вашата справка е много подвеждаща. В София Център се води района от бу; Сливница до НДК. Ако проверите цените на Раковска от 2-та края на улицата ше забалежите, че цените са 1:3. Цените около Лъвов мост са като в Младост.

          Средната заплата в Ница е 4к евро, на Запад няма такова понятие като чиста заплата зашото за всеки чистата заплата е различна базирано на семейно положение, лихви, вноски за застраховки, пенсии и т.н. В Ница има масово и заплати от по 2000 евро на седмица, специално за персонал обслужваш вили, яхти, продажби на недвижими имоти и т.н. Много малко хора работят в производството зашото такова просто няма. Или си в туризма , или си в технологиите в София-Антиполис. Ако включиш средния доход в цялата ерия La Trinite и крайни квартали може дохода да падне, но тези хора не живеят и не купуват апартаменти в Ница.

          Стига празни приказки. Ето Първия апартамент , който излезна като сложих цена 300к в Ница:
          https://www.bienici.com/annonce/prod...941_43.6990187

          и ето първия който излезна в София:
          https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?ac...61890223406027

          Апартамента в Ница е по-голям от този в София, както вече казах, там има Carrez и се обявява чистата жилишна площ дори без стени и тераси.

          Моят пример за Ница беше , че там цените на апартаментите трябва да са мого по-високи от тези в София зашото доходите са по-високи, условията по кредитите са много по-добри а и хората отиват там от цял свят с готови пари за да имат високо качество на живот. Надявам се поне за качеството на живот няма да се спори. Банките гледат брутния доход. Правилото е, че плашанията по всички кредити не трябва да надвишават 30% от брутния доход. За двата апартамента по-горе ако се вземе цялата сума като 30 годишен кредит плашанията ше бъдат 900 евро/месец в следвашите 30 години за Ница (1% фиксирана лихва) и 1050 евро/месец в следвашите 3-5 години за София (3% фиксирана за 3-5 години и после плаваша лихва) а след това (25-27 години) каквото дойде. Очевидно е че при среден доход от 4000 евро в Ница 900 евро са под 30% а при 1000 евро в София , 1000 евро вноска е абсурд. На всичкото отгоре наема на този апартамент в Ница ще бъде 1200-1500 евро , докато в София ше е 700 евро, та и за инвестиция не става освен ако не се приеме че цената ше се качва.което е още един абсурд. Най лесно е да проверите реалната стойност на един апартамент като проверите как се отдава по наем в AirBnb. В София , в района на Витошка, има доста апартаменти , които биха попаднали в 300к марджин и се отдават по наем за 60-80 евро на нощ. В Ница , съшия апартамент би бил 200-300 евро на нощ. Ако се опитате да букнете апартамент в София много верояртни е да е свободен по-всяко време дори на тази цена , дойкато в Ница е по-вероятно да е зает. Ето зашо е абсурдно цените за покупка да са толкова близки. Ако Ви притесняват точните цифри ок, но ше трябва да цитирате някакъв сорс различн от Numbeo. Numbeo е като Wikipedia,Събират се данни по различно време, от различен брой хора и обшо взето може да служи за много груб ориентир. Забележете , че за София данните се базират на мнението на 499 човека а в Ница на 61. Нямам идея как тия хора се разпределят във времето , но това е прекалено малко за да се смятат данните за достоверни. Ако направите сравнение между Кан и София нешата стават оше по недостоверни зашото от Кан има данни от само 14 човека . Моля не цитирайте Numbeo ако искате да Ви взимат насериозно.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

            Хихихи Жонка затва ли баща ти плаща за Елитният университет ? Да се научиш като немаш аргументи да обиждаш ? Язък фърлил си е парите на вятъра :-)
            Ще плаща ипотека когато събере 100К за първоначалната вноска . А до тогава щом няма да е под наем ще трябва да живее при мама / до 40/ или под моста / в Ница е топло :-)/ После до 70 години ще изплати кредита , ако нема за жена, деца и кола / бая сложно ще е да намери 500 евро на месец за лизинг и застраховка за нафта съвсем нема паре, ама колата му ще е нумизматична ценност после :-) ти нафтата я забраниха във Франция кажи речи/ , ако има кат се спомине на 80 децата му нема да имат парЕ да платят данък наследство и айде под моста :-))))
            Мале къв съм оптимист откъде ще има парЕ за месечната такса поддръжка ? ! А ако трябва и ремонт по сградата некъв етажната собственост ще му секвестира ипотечката :-)))
            Може да успее само ако е Факир от Алжир :-))))
            Изходните позиции и за двамата са напълно изравнени според стандарта на живот. Или на Софиянеца лизингът и първоначалната вноска са му дар от бога? А ремонтите? С тези 315 Евро остатък и една пералня не можеш да купиш. В случая аз направих калкулацията, използвайки много точно числата от твоя източник - Нумбеото. Тези числа просто за пореден път доказват тезата ми, че имотите в София са едни от най-недостъпните в цяла Европа и за да може достъпността да стане що-годе адекватна, трябва или цените да паднат наполовина, или доходите да се удвоят.

            С последните ти няколко поста ти се изложи тотално и показа колко ти е слаба математиката и колко грешна преценка имаш. Каза, че достъпността в Ница е многократно по-лоша, а се оказа точно обратното - двойно по-добра в полза на Ница спрямо София и то след използване на твоя източник. Може да продължаваш да отричаш очевидното колкото си искаш, само ставаш за смях обаче.
            Last edited by ejonny2376; 09.05.2022, 19:26.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

              Теоретично си прав, но трябва да включиш всички разходи в Ница , които са неизбежни. Например наем, поддръжката, НОВА кола / имат еко норми и не става с 15 годишна кола/ , застраховки , ремонти, и всякакви услуги, които ги няма в Нумбео , 1 ден на плажа в Ница ти е 50 евро като пример
              Накрая си под вода много ако си сам.
              Като двойка работещи нещата може би ще излязат по-добре в Ница защото фиксираните големи разходи ще са до голяма степен същите при двамата,
              ама Джонката нема такива планове та го смятам за сам човек :-))))
              Ама тогава трябва да включим и качеството на всички стоки и услуги, а и изобщо на заобикалящата среда. Плажът в Ница с кой плаж/басейн в и около София да го съпоставим?

              Коментар


              • Днес гледам всичко надолу - индекси, ойл, акции, злато, биткоин. Къде отиват тез мангизи?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
                  В най-горното каре хората са ти изчислили каква сума в Ница на каква сума в София отговаря, за да се постигне един и същи стандарт. И обратно. Залагаш примерно 800 лв. задължителен потребителски минимум в София и виждаш задължителния минимум в Ница за поддържане на същия потребителски стандарт. Вадиш двата потребителски разхода от съответните заплати, получените числа делиш на съответните цени за кв. м. и виждаш колко кв. метра можеш да купиш със съответните остатъчни заплати. Интересно ми е какъв ризултат ще получиш за достъпността.

                  37% по-висока покупателна способност в Ница (или 27% по-ниска в София, няма да обяснявам защо числата са различни ), при 166% по-висока заплата в Ница, означава около 94% по-високи потребителски цени в Ница. Или както е заложено в най-горното каре за улеснение.
                  Теоретично си прав, но трябва да включиш всички разходи в Ница , които са неизбежни. Например наем, поддръжката, НОВА кола / имат еко норми и не става с 15 годишна кола/ , застраховки , ремонти, и всякакви услуги, които ги няма в Нумбео , 1 ден на плажа в Ница ти е 50 евро като пример
                  Накрая си под вода много ако си сам.
                  Като двойка работещи нещата може би ще излязат по-добре в Ница защото фиксираните големи разходи ще са до голяма степен същите при двамата,
                  ама Джонката нема такива планове та го смятам за сам човек :-))))

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                    А според теб къде ще живее някой си, който плаща ипотека и какъв наем ще плаща? Долу ти го сметнах много точно. Истината боли, но това не я прави по-малка истина. Особено когато се излагаш като кифладжия с математиката си и невъзможността да сравниш две елементарни числа.

                    Къде може да се купи повече имот:
                    В Ница с 408.000 Евро или в София със 73.000 Евро (при цени 3 пъти по-ниски и без да смятаме 50% фалшиви квадрати в София)?
                    Това поне можеш ли да го сметнеш?
                    Хихихи Жонка затва ли баща ти плаща за Елитният университет ? Да се научиш като немаш аргументи да обиждаш ? Язък фърлил си е парите на вятъра :-)
                    Ще плаща ипотека когато събере 100К за първоначалната вноска . А до тогава щом няма да е под наем ще трябва да живее при мама / до 40/ или под моста / в Ница е топло :-)/ После до 70 години ще изплати кредита , ако нема за жена, деца и кола / бая сложно ще е да намери 500 евро на месец за лизинг и застраховка за нафта съвсем нема паре, ама колата му ще е нумизматична ценност после :-) ти нафтата я забраниха във Франция кажи речи/ , ако има кат се спомине на 80 децата му нема да имат парЕ да платят данък наследство и айде под моста :-))))
                    Мале къв съм оптимист откъде ще има парЕ за месечната такса поддръжка ? ! А ако трябва и ремонт по сградата некъв етажната собственост ще му секвестира ипотечката :-)))
                    Може да успее само ако е Факир от Алжир :-))))

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                      Сега ако кажеш, че хората харчат само по описаното в Нумбео , за да ти угодя може да събера. Ох добре че сайта го е събрал вместо мен и са написали че може да купиш 27% повече нещо с Ницианската заплата в тамошният списък. Трудно ли ти е да го видиш на сайта или в постовете ми ? :-)
                      Ама 1 Ницианин харчи като бонус и поне 1/3 от заплатите си за неща не описани в Нумбео. при това не по избор, а принудително. в голямата си част.

                      Ако не можеш да осмислиш и това надявам се да ползваш жокер от статистиката за наемателите в големите Европейски градове / не че Ница е от тях/ :-)
                      В най-горното каре хората са ти изчислили каква сума в Ница на каква сума в София отговаря, за да се постигне един и същи стандарт. И обратно. Залагаш примерно 800 лв. задължителен потребителски минимум в София и виждаш задължителния минимум в Ница за поддържане на същия потребителски стандарт. Вадиш двата потребителски разхода от съответните заплати, получените числа делиш на съответните цени за кв. м. и виждаш колко кв. метра можеш да купиш със съответните остатъчни заплати. Интересно ми е какъв ризултат ще получиш за достъпността.

                      37% по-висока покупателна способност в Ница (или 27% по-ниска в София, няма да обяснявам защо числата са различни ), при 166% по-висока заплата в Ница, означава около 94% по-високи потребителски цени в Ница. Или както е заложено в най-горното каре за улеснение.

                      Коментар


                      • Налазвайте:
                        Click image for larger version

Name:	2staen.jpg
Views:	1
Size:	61.8 КБ
ID:	3920202

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от better Разгледай мнение

                          Като гледам как чакаш баш дъното ми се струва, че пак ще изпуснеш влака.
                          В момента нещата се движат добре надолу. Когато се успокои пазарът и стане ясна политиката на ЕЦБ съм ол ин. Засега може да влезя частично. Точното дъно не може да бъде уцелено, аз и не очаквам подобни сценарии.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от travelboy Разгледай мнение

                            Водещият белгийски туроператор ТУИ (TUI Belgium) спира полетите до България до края на юни заради войната в Украйна, съобщиха местни медии. Отбелязва се, че решението е свързано с намалелия интерес на почиващите към Източна Европа след началото на военните действия.
                            Направо няма места вече във Варна за настаняване.Наточили брадвите хотелиерите.Накрая на сезона могат и сепуко да си направят.
                            Те Белгиийците пририратали за тука. Виж Уй Германия ако спре, доста черва ще покъркорят....

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение

                              Ницианецът /средният/ не може да си позволи никаква ипотека защото няма как при тамошните разходи да спести 100К евро за първоначална вноска и такси по сделката....:-)
                              А това без наем ме шокира. И там ли на 40 живеят още при мама ? :-))))
                              Да ти го сметна ли позиция по позиция ? :-)
                              А според теб къде ще живее някой си, който плаща ипотека и какъв наем ще плаща? Долу ти го сметнах много точно. Истината боли, но това не я прави по-малка истина. Особено когато се излагаш като кифладжия с математиката си и невъзможността да сравниш две елементарни числа.

                              Къде може да се купи повече имот:
                              В Ница с 408.000 Евро или в София със 73.000 Евро (при цени 3 пъти по-ниски и без да смятаме 50% фалшиви квадрати в София)?
                              Това поне можеш ли да го сметнеш?
                              Last edited by ejonny2376; 09.05.2022, 18:36.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                                Не съм чакал - иначе доходът нямаше да е такъв. Да, тези от последната година наистина ги изяжда инфлацията, но и на тях ще им намерим предназначението. Със сигурност няма да е имот в България. По-добре Битхуйни - гледам и те стават тънки.
                                Като гледам как чакаш баш дъното ми се струва, че пак ще изпуснеш влака.

                                Коментар

                                Working...
                                X