IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от BONI Разгледай мнение


    Дали 2024 официалната средна залата в България ще мине 1000 евро? Съответно в София да стане 1500е. Нищо чудно тогава средната цена в Люлин да мине 1500е на метър.
    Допускаш една основна грешка, за да ти се получи манипулацията, но средната заплата за София за 2024 година при настъпваща рецесия няма как да стане 1500 евро! Средната заплата за страната за 2024 вероятно ще бъде в диапазона от 950 до 1000 евро. Исторически средната заплата за София е с 33% до 40% по висока от средната за страната, което ще рече, че можем да очакваме стойности за София от 1290 до 1360 евро през 2024г. Допускаш, че цената на един квадратен метър в Люлин ще е приблизително равен на средната работна заплата в София през 2024година, но колегите ти показаха, че и към днешна дата има имоти в Люлин с цена от 1500 евро на квадратен метър в окаяно състояние.
    От посоченото по-горе, ако следваме твоята логика можем да заключим, че към днешна дата имотите са ужасно надценени и прогнозираш логичен спад!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Dury Разгледай мнение

      Има всякакви хора и не виждам смисъл да се чудим защо не искат да ни ги продадат или да ни ги отдадат под наем имотите които имат, имат си ,техни са си и могат да правят с тях каквото си искат. Не виждам причина дори да коментираме това как някой е решил да живее или какво да прави с имотите и парите си.
      Но Дъри как така? Няма ли да правим сметка на бабите с имоти в центъра на София по които точим лиги но не можем да си позволим?
      Много долни и завистливи хора има във форума, все гледат в на другите "канчето" и все са недоволни. Те себе си не могат да оправят, но тръгнали да правят сметка на непознати хора.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

        Освен увеличението през юли се предвиждат още две увеличения до края на годината, но от ЕЦБ още не го знаят. Силният долар пречи на американците!
        https://www.investor.bg/evropa/334/a...-oshte-352135/

        Вече са инструктирани как да действат...да не кажете после, че не съм ви предупредил?

        Коментар


        • Купува бедния народец

          Бум на разрешителните за строеж във Варна


          Още 122 840 кв. м разгъната застроена площ ще се появи в морската столица

          https://www.chernomore.bg/a/2-varna/...Q4Ci_sV4gfZmAA

          Коментар


          • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

            Наемите в България обикновено са "сносни" сравнено с цената, която се плаща за покупка. Тия апартаменти в Люлин по 120к за да са на 0 трябва да са по 1100 лева наем, но едва ли са над 500. Единствения начин да излезнеш на малка печалба е да си купил 2014 на 50к и като са паднали лихвите да си рефинансирал на 2.5% и това е ако не правиш нишо по апартамента. Един водопроводчик да викнеш и си вътре. Ако човек си прави ремонтите сам и не си брои времето и материалите след 30 години може да каже , че наема му е изплатил имота, но всеки може да си вярва в каквото си иска. Верно е че ако се продаде апартамента ше вземеш едни пари, но това е класическа понзи схема , където следвашите плашат печалбата на предишните и не се знае колко време ше продължи. Ми ако никой не иска да ти плати дори и цената която ти си платил ? Провери пазара в Испания, хем там ходеха англичани с готови пари. Съшото стана и по нашите села но беше за кратко и нямаше големи драми. По едно време всички си мислеха , че ще продадат полусрутените си колиби с външни кенефи за 30-50к. Май това свърши. Ако някой тогава е купувал къши по 15к да ги чака да ги продаде по 30 сега може да сере в раличен двор всеки ден.

            В нормалните държави наема на имота изплаща ипотеката с поне 20% отгоре така , че да останат за подръжка и малка печалба. Затова там има компании с цели апартаменти комплекси и това си е бизнес. Тая сметка дето си я правим в България, как ше плащаме 30 години апартамент на хредит ( в кеш е още по зле) , някой ше ми плаща на мен 50% от моята вноска, но накрая той и аз ше сме плашали по 50% , но той ше е без апартамент а на мен ше ми остане апартамент е булшит. Ако не подържаш едно жилище 30 години ше се срути. С апараментите не става често заради етажната собственост и хората се юркат един друг, но като отидеш по селата ше видиш една камара изоставени къши, защото е по-скъпо да ги подържаш отколкото носят. Та за тия 30 години ше си даваш средно по едни 2-3% за подръжка и ъпдейти (може да не разбереш но няма как да не се случи) и накрая жилишето ше си го платил 2-но а някой друг ще е живял в него, ще ти е помагал с 25% от сумата а с другите 75% е правил нешата които ти не си правил (ваканции, образование, коли и т.н.) зашото си плащал апартамента. Това е (пак казвам) зашото наемите са свързани с доходите. т.е. имат връзка с реалността, а цените на имотите в България зависят изключително от това дали банките дават кредити зашото каквито и да са условията винаги ше се намерят хора да изтеглят кредита и да си съсипят живота докато го изплащат след това. Най-чиста демонстрация на това е разцвета на бързите кредити. Та няма никакъв героизъм в това човек да се набълбука с кредити, които не връшат нишо, просто лоша математика. Просто казано, ако дохода на българина беше по-висок, имотите шяха да са добра инвестиция зашото щяха да се изплащат от наеми, но България е една от най-бедните страни в Европа ( а имотите ни не са от най-евтините) и схемата не работи.

            П.С. Има и оше един вариант имота да има смисъл и той е да се перат пари. Политици, полицаи , митничари и прочие купуват жилиша зашото няма къде да си сложат парите. Нешо подобно се случваше е Колорадо след като легализираха марихуаната. Фирмите продаваха марихуана легално но не можеха да си внасят парите в банките зашото марихуаната беще легална в щата, но банките са регулирани на федерално ниво и тъй като марихуаната не беше легална на федерално ниво банките не приемаха пари от бизнес с марихуана. Резулатата беше че се натрупаха едни милиарди в кеш по складовете и това беше рисково та компаниите започнаха да купуват къщи в кеш зашото беше едно от малкото неша което можеха направят с дохода от бизнеса без да са въвлечени банки. Това вдигна цените на къшите в определени райони почти до нивата на цените по крайбрежието на Калифорния. Това пак е някаква форма на изпиране на пари, въпреки , че не е незаконна. Не знам какво стана после, но ако федералната забрана още не е отпаднала и отпадне , къщите ще отидат надолу и ако е имало "инвеститори" които са купували за да печелят а не да си перат парите, ше потънат. Ръста на цените на имотите в България подозрително съвпада с ръста на парите разпределяни от държавата. 2005-2008 за първи път се раздаваха едни пари свързани с влизането в ЕС, 2020 едни пари за Ковид, по средата си имаше що годе нормални флуктуации.
            2-3% да подръжка и ъпдейт - в примера с люлинската мечта са 6-9к лв. Нова кухня и баня през 1 година ли ще правите?

            Коментар


            • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

              Добре де, не ти ли кликва, че апартаментите в Обеля и където и да е другаде винаги ше струват колкото хората могат да платят за тях ? Ако никой не може да си купи жилише никой няма да може и да продаде. Повечето "инвеститори" си държите "инвестициите" празни или ги рентвате за по-малко пари отколкото давате за подръжка. Демек даваш едни пари и в най-добрия случай не получаваш нищо. Каква инвестиция е това ? Подигравате се на хора който изчакват да купят , но не чувам и някой да е продал. Кога ше продавате ? Като се вдигнат с оше 30% и след това с оше 30%. Ми това е НИКОГА бе човек. Никога няма да продадете а доходността от наем е нула така , че сте на загуба. Парите имат стойност когато се въртят, ако ги затвориш в сейф стойоността им е нула.

              Изглежда , че проблема на България е в невероятното малоумие на масата от хората. Тоя със CRT телевизора върху пералнята в Люлин сигурно всяка вечер си ляга с мисълта, че има 120к евро, но не се усеща, че мислите не топлят а живота му е минал в .... гледанe на CRT телевизор в кухнята. Докато търся попадам на възрастни хора с по няколко наследствени апартамента в идеалния център, които живеят като скотове, но нито продават нито ги отдавват под наем (да не им ги "потрошат"). Вече си на 70 бе малоумник, от толкова сметки и стискане или нямаш семейство или си се изпокарал със всички и не искат нито да те виждат нито да те чуват. За какво са ти тия апартаменти? Я ти остават 10 години живот я не. Продай единия, изживей годините, които ти остават с кеф. Къде ще ги носиш 4 апартамента с бели плочки от 1960 и чугунени мивки с перденца в кухнята ?
              Задаваш няколко въпроса и не искаш да се замислиш дори защо е така. Първо пишеш, че ако няма кой да купи няма да има и кой да продаде. Да, така е с това съм напълно съгласна, всички знаем ,че пазара определя цената. После ни убеждаваш, че си държим инвестициите празни или сме на загуба ами тук вече няма да се съглася с теб. Забравяш най-важния момент ,че не всички покупки са правени сега,, много от нас сме купували имоти от десетилетия вече и ги рентваме също от десетилетия. Питаш ни защо не продаваме ? Защо да продаваме като сме много доволни от тях ?!
              Например, аз нямам никакво намерение да продавам нищо на този етап, давам си ги под наем и определено съм доволна защото са се изплатили вече многократно и продължават да ми носят доход. Сега имам намерение да купя още нещо и се надявам другата седмица да ви се похваля с нова покупка.
              Има всякакви хора и не виждам смисъл да се чудим защо не искат да ни ги продадат или да ни ги отдадат под наем имотите които имат, имат си ,техни са си и могат да правят с тях каквото си искат. Не виждам причина дори да коментираме това как някой е решил да живее или какво да прави с имотите и парите си.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

                Нищо подозрително няма. Положението е същото навсякъде по света, където се набърка държавата под една или друга форма. Дали ще е гръцкото благоденствие с трупане на дълг и преразпределяне от държавата или американското и европейско печатане и наливане на ликвидност (както му викат)... всичко помпа цените на НИ и не само.

                Въпросът е какво се случва, когато музиката спре. При гърците го гледахме филма 'това повече няма как да падне', че даже и няколко човека от форума намазаха имоти на цени, които преди това никой не би повярвал, че ще има.


                https://www.investor.bg/evropa/334/a...-oshte-352135/

                Холцман: Ще има три увеличения на лихвите от ЕЦБ тази година, може да последват още.....

                Коментар


                • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                  .....
                  Ръста на цените на имотите в България подозрително съвпада с ръста на парите разпределяни от държавата. 2005-2008 за първи път се раздаваха едни пари свързани с влизането в ЕС, 2020 едни пари за Ковид, по средата си имаше що годе нормални флуктуации.
                  Нищо подозрително няма. Положението е същото навсякъде по света, където се набърка държавата под една или друга форма. Дали ще е гръцкото благоденствие с трупане на дълг и преразпределяне от държавата или американското и европейско печатане и наливане на ликвидност (както му викат)... всичко помпа цените на НИ и не само.

                  Въпросът е какво се случва, когато музиката спре. При гърците го гледахме филма 'това повече няма как да падне', че даже и няколко човека от форума намазаха имоти на цени, които преди това никой не би повярвал, че ще има.



                  това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

                  Коментар


                  • Усетил си се във втората част на поста. Първата половина са глепости. Естествено, че жилищен имот на тези цени не може да бъде и не е инвестиция. Това обаче няма значение за цената на имотите. Нямаш идея какви пари направи Бялата мафия последните няколко години. Съсед имам пулмолог. Два апартамента в блока купи 2020 и 2021, плюс малко търговско помещение в съседен блок. Блокът е някво ЕПК края на 70те и се разпада. Да не мислиш, че дава под наем. Дори не помисля. За празните плаща по 7 лева такса вход. Как да се поддържа блокът. До 2019та имаше кабинет по акупунктура, че от тая специалност по-малко се крадеше. Вече спра с шарлатанията, ама ако ковид съвсем се загуби от телевизора, пак ще почне.

                    Ходи му обяснявай, че не е добра инвестиция.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от bulgarian lev Разгледай мнение
                      Но на теб ще се наложи да те устройва наема за следващите 30 години. и се моли да е сносен.
                      Наемите в България обикновено са "сносни" сравнено с цената, която се плаща за покупка. Тия апартаменти в Люлин по 120к за да са на 0 трябва да са по 1100 лева наем, но едва ли са над 500. Единствения начин да излезнеш на малка печалба е да си купил 2014 на 50к и като са паднали лихвите да си рефинансирал на 2.5% и това е ако не правиш нишо по апартамента. Един водопроводчик да викнеш и си вътре. Ако човек си прави ремонтите сам и не си брои времето и материалите след 30 години може да каже , че наема му е изплатил имота, но всеки може да си вярва в каквото си иска. Верно е че ако се продаде апартамента ше вземеш едни пари, но това е класическа понзи схема , където следвашите плашат печалбата на предишните и не се знае колко време ше продължи. Ми ако никой не иска да ти плати дори и цената която ти си платил ? Провери пазара в Испания, хем там ходеха англичани с готови пари. Съшото стана и по нашите села но беше за кратко и нямаше големи драми. По едно време всички си мислеха , че ще продадат полусрутените си колиби с външни кенефи за 30-50к. Май това свърши. Ако някой тогава е купувал къши по 15к да ги чака да ги продаде по 30 сега може да сере в раличен двор всеки ден.

                      В нормалните държави наема на имота изплаща ипотеката с поне 20% отгоре така , че да останат за подръжка и малка печалба. Затова там има компании с цели апартаменти комплекси и това си е бизнес. Тая сметка дето си я правим в България, как ше плащаме 30 години апартамент на хредит ( в кеш е още по зле) , някой ше ми плаща на мен 50% от моята вноска, но накрая той и аз ше сме плашали по 50% , но той ше е без апартамент а на мен ше ми остане апартамент е булшит. Ако не подържаш едно жилище 30 години ше се срути. С апараментите не става често заради етажната собственост и хората се юркат един друг, но като отидеш по селата ше видиш една камара изоставени къши, защото е по-скъпо да ги подържаш отколкото носят. Та за тия 30 години ше си даваш средно по едни 2-3% за подръжка и ъпдейти (може да не разбереш но няма как да не се случи) и накрая жилишето ше си го платил 2-но а някой друг ще е живял в него, ще ти е помагал с 25% от сумата а с другите 75% е правил нешата които ти не си правил (ваканции, образование, коли и т.н.) зашото си плащал апартамента. Това е (пак казвам) зашото наемите са свързани с доходите. т.е. имат връзка с реалността, а цените на имотите в България зависят изключително от това дали банките дават кредити зашото каквито и да са условията винаги ше се намерят хора да изтеглят кредита и да си съсипят живота докато го изплащат след това. Най-чиста демонстрация на това е разцвета на бързите кредити. Та няма никакъв героизъм в това човек да се набълбука с кредити, които не връшат нишо, просто лоша математика. Просто казано, ако дохода на българина беше по-висок, имотите шяха да са добра инвестиция зашото щяха да се изплащат от наеми, но България е една от най-бедните страни в Европа ( а имотите ни не са от най-евтините) и схемата не работи.

                      П.С. Има и оше един вариант имота да има смисъл и той е да се перат пари. Политици, полицаи , митничари и прочие купуват жилиша зашото няма къде да си сложат парите. Нешо подобно се случваше е Колорадо след като легализираха марихуаната. Фирмите продаваха марихуана легално но не можеха да си внасят парите в банките зашото марихуаната беще легална в щата, но банките са регулирани на федерално ниво и тъй като марихуаната не беше легална на федерално ниво банките не приемаха пари от бизнес с марихуана. Резулатата беше че се натрупаха едни милиарди в кеш по складовете и това беше рисково та компаниите започнаха да купуват къщи в кеш зашото беше едно от малкото неша което можеха направят с дохода от бизнеса без да са въвлечени банки. Това вдигна цените на къшите в определени райони почти до нивата на цените по крайбрежието на Калифорния. Това пак е някаква форма на изпиране на пари, въпреки , че не е незаконна. Не знам какво стана после, но ако федералната забрана още не е отпаднала и отпадне , къщите ще отидат надолу и ако е имало "инвеститори" които са купували за да печелят а не да си перат парите, ше потънат. Ръста на цените на имотите в България подозрително съвпада с ръста на парите разпределяни от държавата. 2005-2008 за първи път се раздаваха едни пари свързани с влизането в ЕС, 2020 едни пари за Ковид, по средата си имаше що годе нормални флуктуации.
                      Last edited by segato; 14.05.2022, 06:08.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от segato Разгледай мнение

                        Добре де, не ти ли кликва, че апартаментите в Обеля и където и да е другаде винаги ше струват колкото хората могат да платят за тях ? Ако никой не може да си купи жилише никой няма да може и да продаде. Повечето "инвеститори" си държите "инвестициите" празни или ги рентвате за по-малко пари отколкото давате за подръжка. Демек даваш едни пари и в най-добрия случай не получаваш нищо. Каква инвестиция е това ? Подигравате се на хора който изчакват да купят , но не чувам и някой да е продал. Кога ше продавате ? Като се вдигнат с оше 30% и след това с оше 30%. Ми това е НИКОГА бе човек. Никога няма да продадете а доходността от наем е нула така , че сте на загуба. Парите имат стойност когато се въртят, ако ги затвориш в сейф стойоността им е нула.

                        Изглежда , че проблема на България е в невероятното малоумие на масата от хората. Тоя със CRT телевизора върху пералнята в Люлин сигурно всяка вечер си ляга с мисълта, че има 120к евро, но не се усеща, че мислите не топлят а живота му е минал в .... гледанe на CRT телевизор в кухнята. Докато търся попадам на възрастни хора с по няколко наследствени апартамента в идеалния център, които живеят като скотове, но нито продават нито ги отдавват под наем (да не им ги "потрошат"). Вече си на 70 бе малоумник, от толкова сметки и стискане или нямаш семейство или си се изпокарал със всички и не искат нито да те виждат нито да те чуват. За какво са ти тия апартаменти? Я ти остават 10 години живот я не. Продай единия, изживей годините, които ти остават с кеф. Къде ще ги носиш 4 апартамента с бели плочки от 1960 и чугунени мивки с перденца в кухнята ?
                        Има резон някои от хората за които пишеш да продадат. Особено ако им е пасив. Лично аз имам жилища които в един момент мога и да продам. Кой е казал че ще стоят. Но кеша и този който го имам е на проветриво, ако кеширам още би било грешка.
                        Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от lefti Разгледай мнение

                          Панел 80 квадрата в Люлин на 150 000 евро устройва ли те? Джуревеца, дето е писал обявата ще ти го даде с дискаунт 20% от раз само да си сериозен... и печката ще ти запали!
                          Мен и да не ме устройва съм купил няколко за последните 17 години. Повече от пръстите на едната ти ръка. Но на теб ще се наложи да те устройва наема за следващите 30 години. и се моли да е сносен.
                          Що не лъзнеш едно от къщетата дето писа че имаш или чакаш да поскъпнат още. ....пардон, Хазартния писа за къщета.
                          Last edited by bulgarian lev; 14.05.2022, 01:08.
                          Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

                            Това и аз съм го забелязал. Преди около седмица една бабка просеше пред СБА-то на Забунов - пенсията и не стигала за лекарства и да си плати парното само - имала голям тристаен в района, всичките радиатори били откачени, но идвали сметки от по 70-80 лева заради общите части. Имала била дъщеря женена в Гърция, не я поглежда. Казвам и - що не го продадеш тоя апартамент - с парите може и в хотели да живееш, да си плащаш всичко - не, пазела го за дъщерята (която не се интересувала от нея).

                            Е как да ги съжалиш такива хора? Изгнива в кофтор, който струва сигурно към 250к Евро, но да имало за дъщери, за внуци, за правнуци...А те живеят като скотове, на всичкото отгоре тези пенсии (колкото и да са малки) им ги плащат с нашите данъци, а реално са по-богати от маса Българи средна класа. Наследниците пък, щом почине един такъв клетник, като скотове идват и се нахвърлят върху плячката - знам при моя апартамент какво чудо беше и какви драми бяха с тези боклуци докато се съберат пълномощни от всички.
                            За този пост ти пиша +!
                            Sapienti sat - На разбиращия (и малко) му е достатъчно.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от redcretin

                              Ша минеш на външен кенеф, в пуевенско е нормално (справка другия балък Пешкунти)
                              Е, ти на вътрешен - по един на етаж, а ти камериерка с обезмирисителя и ароматизатора за 13€.
                              Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                                Ако искаш да запазиш позиции поне тук като име,човек ,личност доказал се с характера и стабилността си,избягвай да се асоциираш с Купата,просто защото олекваш изведнъж .Приятелски съвет
                                Купата тънко ви бъзика, а и ти го уважаваш. Само 100% лузъри се дразнят от неговите бъзици.
                                Купата е зрял човек, бил навън и постигнал всичко сам, не ,,маминото детенце" от Любен Каравелов. Има опит и познания, не таи напразни надежди а се адаптира.
                                Купата ми е приятел, както и ти и такъв ще остане.
                                Останете си гладни, останете си глупави - Стив Джобс

                                Коментар

                                Working...
                                X