IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

    Затегнат ли лихвената политика ( а те ще я затегнат) - повишението в цените на НИ (докато го има) ще бъде по-скоро опит за догонване на по-високите цени на материали, труд, финансиране(инвеститорите ползват много кредити). Това повишение ще гони, но няма начин да изпревари цитираните повишения в ценообразуването. Също така няма как да бие и повишенията в храна,енергия и тн

    ПП Не знам кой ти е казал, че да пишеш с опит за имитация на нескопосан диалект придава повече смисъл или цвят на поста.
    Излъгал те е Пиши си грамотно - умееш го!
    Съгласен съм че повишението при такъв вариант ще изостава. Има достатъчно исторически данни с колко като пари и време изостава. Писал съм го многократно. Но номинално спад няма да има ! И в същото време ако погледнем Турция за последната година имаме инфлация 70% и ръст на имотите над 100%.... Те така...

    Относно диалекта - родното зове. Радомир си е Радомир. Мисля че по този начин помагам на хората , които имат обратно на моето мнение да имат по-голямо самочувствие, че са прави. Все пак съм едно просто селско кръчмарско келнерче..... Де са те , де съм Я :-) Така че моля те да ми позволиш да използвам първите ми диалектни думи дето ми идват на таблата понякога:-) Предполагам че повечето от нас са тук за забавление ....
    Last edited by pesimist4o na kvadrat; 14.06.2022, 21:56.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение

      Тухлата тежи повече само там, където има нужда и полза от нея - в Мюних например, щото там народът се изтрепва за всяко свободно жилище.

      В София от половината имоти нуждата и ползата са нулеви - съответно стойността на тухлата е равна на стойността на строителни отпадъци с равен обем минус разходите по събарянето на сградата. Това, че банката налива пари на бай Гошо и той купува нещо на цена X3 си е негов проблем - в един хубав момент всяка аномалия в природата достига до равновесие. Вариантите пред Софийската тухла са три:
      1) Идват 2-3 милиона украински ИТ-та да живеят в БГ. БВП-то на калпак на държавата стига полското примерно. Цените не растат повече. Тогава 3000-4000 Евра на фалшив квадрат стават справедлива и реална цена, отразяваща действителността
      2) Понеже в сегашните цени е калкулирана инфлацията за 20 години напред, идните 20 години цените не мърдат, а S&P500 стига 30к (от 3к). Нещата отново си идват на мястото
      3) Цените отиват там, където им е мястото - 1500 в Докторски, 700-800 в Гоцето.
      Джони отговорили са ти достатъчно добре. Без да задълбавам само ще добавя що ми е да дам примерно мелеон за апарт в Мюних който ще рентя на 1.5% макс нето и и след данъци и като нещо лошо ми се случи примерно след 10 или 20 години децата ми откъде ще намерят 300К сегашни за данък наследство ? Без да коментирам проблемите от инвестицията описани толкова добре.... , отдалечено менажиране и т.н. Накратко София е невероятно по-добро място за инвестиция за мен и моята позиция.... несрванимо.
      1. Украинци може да дойдат ама СЛЕД войната. Сега не може да излезнат. Разбира се няма да са много, но колкото толкова
      2. Да може имотите 20 години да са нула. Индексите през тези 20 години няма да са по 10 , а ще са примерно минус 50%. Ако се съмняваш виж Япония.
      4. Може и това да стане. Особено ако махнем една нула от банкнотите :-)
      Дай по същество да ти дам по 1700 за апарта във Вазов / премия заради паркета/ преди цените да са станали по 1000. Съгласен ли си ?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

        "Твоята позната е скарана с цифрите."- Интересно ,за финансов анализатор с над 20 години опит + работил в КФН/там заплатите за около 3 000 евро и нагоре с бонусите / ?-Теб и на рецепцията няма да те вземат там ,по улицата се поздравява с шефа на ББР и Калин Христов ,но Песимиста категорично определя че е скарана с цифрите ?
        Много интересни заключения правиш ...

        ".В реалността към момента лошите кредити намаляват"- Коя реалност ,твоята или на отчетите в банките ?

        Лихва от 3% като процент е почти двойно на сегашните нива -при цени на жилиащата надути до четворни нива ,колко би била една вноска ако сега е например 900-1000 лева ,то тя би станала 2 000 лева -ДВОЙНО НА СЕГАШНАТА и това са сметки които са реални само 3 месеца след вдигането на лихвите в Щатите ??

        Сметките показват среден спад .подчертавам среден/за еврозоната от 20% за целия имотен пазар ,като в България нивата на надценка в цените достигат до 60 % и над тези нива
        Глей колко хора познаваш с акъл и позиции. Спецове по цифрите. Как един не са намери да ти налее акъл да купиш когато трябваше ?
        А за мен такова там нещо келнери не търсят ли ? Рецепцията ми е ного висока летва....:-(
        И да поне до преди няколко месеца статистиката показва намаляване на лошите кредити за цялата банкова система.. Сега с тези 30 милиона не знам как ще стане. Майтап.... нищо няма да стане и да са истина и не менте. Наистина ли си вярваш , че заемополучатели могат да имат проблеми към момента с връщане на кредитите при рекордно ниска безработица и ръст на доходите по 10% на година и лихви по 2 / овърдрафт/ до 6-7% / потребителски/. ?!?!
        Проблеми може / но не е сигурно/ да има когато лихвите по кредитите станат по 2 и безработицата е 10% примерно....Демек нема да е скоро....:-)

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

          Как ще коментираш изчезването на акаунти като Бони,Дъри и други които прокламираха ръстове в цените и ниски лихви буквално преди само 2 месеца ?
          Изобщо не съм изчезнала, аз съм си тук, но не виждам защо да се намесвам в разговора ви. Виждам, че се нахъсвате един друг, че цените ще падат докато на пазара не се вижда подобно нещо, дори вчера ви показах, че за съжаление все още цените се качват. Имам все още работа по ремонта на къщата, а и спешно се наложи да се върна до София. Продължавам да ви пиша, че пазара на имоти е много тромав и за сега не виждам дори цените да са в плато да не говорим ,че няма все още и повишение на лихвите..
          Ето и сегашната справка, аз не виждам цените да падат за вас не знам :

          Резултат от Вашето търсене на:
          Вид имот: 2-СТАЕН,
          Местоположение: град София

          Особености: Тухла
          Да не се показват обяви, докладвани за проблем,

          Средна цена на имотите в извадката: 123514 euro
          Средна цена на кв.м: 1756 euro.
          Last edited by Dury; 14.06.2022, 20:16.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

            Сякаш усещам, че на хората с пари които купуват със спестявания и сто тояги са малко, а младите ипотекари са бедни и трябва да ги пазим. Може и да си прав, обаче знаеш ли един тежък кредит как сплотява или разединява едно семейство? Кои сме ние, че да се месим в съдбата на хората и да ги пазим?
            Шегувам се, и аз семейно се възползвах и продадохме два имота и купихме други два в последните 8 месеца на тези цени. Дали съм спечелил или загубил като съм продал скъпо и купил скъпо?
            Еми с 10-15% разходи по прехвърлянето - как мислиш? Оборот да има, брокита, нотариуси и общини да дерат, теб нимоа те мислЪ

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

              Това вече го обяснявах веднъж! В моя случай купувачите "бягаха" от инфлацията и бяха все хора с пари, не зная как са изкарани. Как да обясниш на такива "инвеститори", че цените ще падат? Но да плашиш млади хора и да ги заробваш със заем доживот е пошло.
              Също препоръчвах и на тези, които имаха имот за продажба да продават, защото предстои спад, а заблудени "инвеститори" по това време можеха да се намерят.
              Сякаш усещам, че на хората с пари които купуват със спестявания и сто тояги са малко, а младите ипотекари са бедни и трябва да ги пазим. Може и да си прав, обаче знаеш ли един тежък кредит как сплотява или разединява едно семейство? Кои сме ние, че да се месим в съдбата на хората и да ги пазим?
              Шегувам се, и аз семейно се възползвах и продадохме два имота и купихме други два в последните 8 месеца на тези цени. Дали съм спечелил или загубил като съм продал скъпо и купил скъпо?
              Last edited by troika; 14.06.2022, 19:16.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
                Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

                Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. „Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води“, допълва той.

                Компаниите преосмислят плановете си за разширяване заради по-високите разходи, казва Стейнбах. Растящите лихви водят до повишаване на разходите за финансиране, което още повече подкопава търсенето, допълва той.
                И това го казва кой ?

                казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

                Не знам какво ще правим ?
                Бонка обеща ниски лихви по кредитите и още ръст в цените на хората и повишителите ?!!!

                Коментар


                • Имотните пазари в САЩ и Европа преживяват спад на цените, тъй като купувачи излизат от пазара, казва глобалният главен инвестиционен директор на компанията Hines, един от най-големите инвеститори в недвижими имоти в света, цитиран от Bloomberg.

                  Цените намаляват с около 5% до 10% спрямо година по-рано в някои страни, казва Дейвид Л. Стейнбах. Европа следва очертаната траектория от САЩ. „Мисля, че ни предстоят няколко бурни месеца. Тази година ще бъде в бурни води“, допълва той.

                  Компаниите преосмислят плановете си за разширяване заради по-високите разходи, казва Стейнбах. Растящите лихви водят до повишаване на разходите за финансиране, което още повече подкопава търсенето, допълва той.
                  Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

                    Така де -"индиректно"
                    И след като се появи инфлацията няма мърдане - вдига лихвата за 5-6 години и след това отново.
                    Та сега вдига лихвата!
                    Така де ама то е смесено със всички пари. Така или иначе всички пари са публични в тоя смисъл - влиза в обращение от издаване на ДЦК(ипотеките се явяват производни). Вече няма злато, няма от къде другаде да се появят пари - ДЦК, иипотеки са източника на 90% от парите в обращение. Всичко е публични пари от както да кажем регулаторите създадоха мостове можду ДЦК и ипотеките и дригуте заеми.

                    Коментар


                    • https://www.investor.bg/novini/130/a...comment-newest

                      Последната крепост на отрицателните лихви пада !

                      "Банката вероятно не желае да чака твърде много, за да започне нормализирането на паричната политика", каза Андреас Рийс, икономист в UniCredit, според когото ще има увеличение на лихвата през септември. По думите му може прозорецът за действие за банката да се затвори заради значителните геополитически и икономически рискове, като например забавянето на световната икономика, а това ще навреди на Швейцария, чиято икономика зависи от износа.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

                        Писал съм преди време, че според мен това са продавачи на имоти, кредити или ново строителство, макар те да твърдяха, че са купувачи и наемодатели.
                        В крайна сметка се скриха, защото се срамуват от лъжите си!
                        "брокер" ака комисионер набутвач на имотен боклук и срам .
                        Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Laconic Разгледай мнение

                          През Март продадох два имота, но за мен по-важно в този форум бе да предпазя младите кандидат новодомци от покупка в пика на балона и заробване с голям кредит. Да им помогна и да ги изтръгна от лапите на пиявиците-продавачи, защото сигналите за спад бяха крещящи!
                          Ако поне един съм спасил ще съм доволен!
                          Срещнали се човек с опит (laconic) и човек с пари. Разделили се като човек с МНОГО ПАРИ и човек с загубени пари и опит
                          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nkavrakov1982 Разгледай мнение

                            Как ще коментираш изчезването на акаунти като Бони,Дъри и други които прокламираха ръстове в цените и ниски лихви буквално преди само 2 месеца ?
                            Писал съм преди време, че според мен това са продавачи на имоти, кредити или ново строителство, макар те да твърдяха, че са купувачи и наемодатели.
                            В крайна сметка се скриха, защото се срамуват от лъжите си!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от troika Разгледай мнение

                              Нещо не схващам. Хем си продал два имота през март и си набутал някакви хора да купят на набалончени цени, хем гледаш да спасяваш младежите от такива грешки. Може би е хубаво да си напълниш джоба и тогава да викаш: не купувайте, мамят Ви!
                              Това вече го обяснявах веднъж! В моя случай купувачите "бягаха" от инфлацията и бяха все хора с пари, не зная как са изкарани. Как да обясниш на такива "инвеститори", че цените ще падат? Но да плашиш млади хора и да ги заробваш със заем доживот е пошло.
                              Също препоръчвах и на тези, които имаха имот за продажба да продават, защото предстои спад, а заблудени "инвеститори" по това време можеха да се намерят.
                              Last edited by Laconic; 14.06.2022, 17:03.

                              Коментар


                              • По сайтовете почнаха да излизат имотите обзаведени и затворени от спекуланти ,в последните няколко години -по стар обичай,чакаха,чакаха още поскъпване и ги пуснаха точно когато пазара обърна и спада е в ход

                                Коментар

                                Working...
                                X