Първоначално изпратено от Assen123
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво поскъпване очаквате на жилищните имоти?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от ejonny2376 Разгледай мнение
Всичко ми ясно, правим подробни сметки до стотинка - не само за БГ, а за десетки локации по света и сравняваме. БГ беше супер допреди 5 години, вече нещата са коренно различни. В БГ няма хора, които да могат нещо. Твърде малко са, а кандидат-работодатели много. Съответно пазарната цена расте и стига нива, които водят до преориентация и поглед към други пазари. Българинът освен всичко е и най-нелоялният служител. Ако имаше адекватна политика, щеше да бъде друга картинката. Все пак за да направиш саможертвата да инвестираш в пазар като БГ сметката трябва да е много добра, а тя вече не е, всичко е на ръба. По-добре да наема индус за 30% повече разходи, да му осигуря немска работна виза, някоя германка все ще го вземе (те обичат черни и миризливи), така и вълкът сит, и агнето цяло както се казва.и виза не им трябва, а индусите са цигани, мързеливи, нискоквалифицирани и им трябва виза. А ако търсиш точно лоялни служители, най-добре си вземи японци да ти работят
"Върхът на сладоледа са разни стартъпи - получават финансиране от някъде си, т.е. едни чужди пари за харчене.И почват да наемат хора, примерно синиър джава вместо 4к-6к да предлат 12к. Това са тотално завишени заплати, не отговарящи по никакъв начин на производителността. Естествено, след 5 години тези никой няма да ги е чувал вече, просто създават дисбаланс."
Тук сам си си отговорил - за несигурна и кратка работа е нормално да дават повече пари, иначе кой ще отиде при тях да работи?!?! при едно и също заплащане всеки ще предпочете стабината и дългосрочна работа.
Какво ми ревеш във форум за имоти, че никои не ще да ти работи?!?!?? Никои не ти е длъжен! Ми вземи си роботи, изкуствен интелектха-ха-ха...Вземи ти лопатата и копай...
Да разбереш какво е да работиш!
Сега като е капитализъм и фирмите са на мода, а не работниците. Вземи си Apple, Mercedes, SAP, Microsoft... за подипълнители и готовоLast edited by baba_meca; 31.12.2022, 19:45.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pesimist4o na kvadrat Разгледай мнение
Тръгнете ли по този път ще страдате....много.
Разбери, че БГ се обезлюдява и изчезва. И Швейцарски да станат доходите, без население държавата е обречена. Тези компании, които се подлъгаха и инвестираха, изсипаха купища пари, а няма кой да им работи. И индусите не щат в БГ, искат в ДЕ. Тоест изходът е да се разкараш колкото се може по-бързо и да спасиш каквото може да се спаси.
Коментар
-
Всичко ми ясно, правим подробни сметки до стотинка - не само за БГ, а за десетки локации по света и сравняваме. БГ беше супер допреди 5 години, вече нещата са коренно различни. В БГ няма хора, които да могат нещо. Твърде малко са, а кандидат-работодатели много. Съответно пазарната цена расте и стига нива, които водят до преориентация и поглед към други пазари. Българинът освен всичко е и най-нелоялният служител. Ако имаше адекватна политика, щеше да бъде друга картинката. Все пак за да направиш саможертвата да инвестираш в пазар като БГ сметката трябва да е много добра, а тя вече не е, всичко е на ръба. По-добре да наема индус за 30% повече разходи, да му осигуря немска работна виза, някоя германка все ще го вземе , така и вълкът сит, и агнето цяло както се казва.Last edited by X_Y; 31.12.2022, 19:25.
Коментар
-
Всъщност за чужда инвестиция са важни не доходите , а РАЗХОДИТЕ за работно място. И в тях не влиза само нето заплатата на програмиста. Дори и бруто разхода за заплата в Германия и у нас да се изравни другите разходи са различни МНОГО.
Има начини да се задържат хора, за да не бягат за 200 лева повече обаче ти не си ги приложил добре. Може и да не зависи от теб де....Last edited by X_Y; 31.12.2022, 19:25.
Коментар
-
Колко да е себестойността? 500 Евро за строежа плюс X за парцела, който е купен преди 10-15 години или е наследствен.
Освен това говорим за пазара като цяло. Новото да си поскъпва, аз търся (образно казано) четиристаен във Вазов или Лозенец или идеален център. Тук себестойността е нула.
Ок разбирам ако се случи ще спре да се строи буквално на нула . Така беше и 2011-14 по под 1000 нови апарта на година , ако не бяха и по няколко стотин....Но дори и тогава пазарните цени не бяха под себестойността на ново строителство.
Коментар
-
Така е . Едно време и тук съм пускал калкулацията.
Грубо 1 милион излезнали млади работещи по 20К долара БВП = 20 млрд на година.
Това без да задълбавам и е само минимума на повърхността.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
Това са пари за семки приравнено към източената от нас кръв !!!
Грубо 1 милион излезнали млади работещи по 20К долара БВП = 20 млрд на година.
Това без да задълбавам и е само минимума на повърхността.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Колко да е себестойността? 500 Евро за строежа плюс X за парцела, който е купен преди 10-15 години или е наследствен.
Освен това говорим за пазара като цяло. Новото да си поскъпва, аз търся (образно казано) четиристаен във Вазов или Лозенец или идеален център. Тук себестойността е нула.
Last edited by X_Y; 31.12.2022, 19:02.
Коментар
-
Тук в Германия програмист средно към високо ниво има около 70к брутни или 3500 Евро месечно нетни. Тук икономистите получават повече, програмист е нещо като счетоводител. Разходите за осигуровки са доста повечко. Като цяло в момента разходите за среден програмист са колкото за Лийд в БГ.
Сам схващаш, че с ръстовете в БГ е свършено - никой не е луд вече да инвестира в БГ след като доходите се изравняват. По-добре да наема немец, отколкото Българин, който да си вдигне чукалата ако съседът му предложи 200 лева отгоре. Върхът на сладоледа са разни стартъпи - получават финансиране от някъде си, т.е. едни чужди пари за харчене.И почват да наемат хора, примерно синиър джава вместо 4к-6к да предлат 12к. Това са тотално завишени заплати, не отговарящи по никакъв начин на производителността. Естествено, след 5 години тези никой няма да ги е чувал вече, просто създават дисбаланс. По-добре на пазар където всеки си знае мястото и се знае кое колко струва, отколкото да ловиш риба в мътна вода.
Има начини да се задържат хора, за да не бягат за 200 лева повече обаче ти не си ги приложил добре. Може и да не зависи от теб де....
Коментар
-
Ами повечето фактори, които дърпат надолу у нас мисля, че са ми известни, но също са ми известни и тези в обратна посока.
Допускам за нормално да има някакво връщане назад на цените догодина може би дори и 24-та. Да речем 5-10-15% макс тотал. Но не съм убеден, че ще го има въобще. Може и с толкова да качат...почти същата вероятност според мен.
А то даваш цифри , които показват сумарен спад 35-75% за периода. Та след 5 години себестойността на строителство със земята ще бъде ПОВЕЧЕ от получената пазарна цена при 35% спад от сега. При 75% спад ще се продава на под половин от себестойността.
Как би било възможно подобно нещо ? Явно нещо не ми е ясно и го пропускам ?
Коментар
-
НИЩО не зависеше, но някои усвоиха малко кеш за родата...основно ДС....
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от pa4anga Разгледай мнение
И ти ли си от заблудените ,че от нашите нещо е зависило ?! Мани,мани .....
- 1 like
Коментар
Коментар